Autor Wątek: Toyota Prius II remont silnika  (Przeczytany 26130 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Toyota Prius II remont silnika
« Odpowiedź #75 dnia: 29 Marca 2024, 07:25:31 »
Super ... Jeszcze ziarna kurom posypać

mnie to nie interesuje żyję według swoich zasad, rok temu złamałem kod matriksa. Mam nawet na telegram grupę o numerologii i jak z tym sobie radzić

Widać
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: prius II
« Odpowiedź #76 dnia: 29 Marca 2024, 13:21:02 »
Przejechałem już 20 km, samochód śmiga, trochę przerywa od czasu do czasu pod obciążeniem ale to pikuś. Tłoki się dotrą i te różnicy ciśnienia się zniwelują. Wymienię na nowe wtryskiwacze i cewki problem pewnie zniknie. Problem silnika był w tym, że zacięła się przepustnica, dla tego nie było mocy bo cały czas próbowałem jeździć na powietrzu biegu jałowego. Więc gdy parę dni temu wsadziłem śrubokręta w przepustnicę to ją niechcący odblokowałem. Tyle w tym temacie. Napiszę jeszcze jak dokończę ładowarkę do baterii HV i sterownik który zrobi z priusa agregat prądotwórczy na 2 KW.
ps. W między czasie kupiłem nową toyotę bo nie miałem czym jeździć  i mam zamiar zlać olej silnikowy i nalać swój który będę wymieniał co 4 tys km dopóki silnik się nie dotrze bo te serwisy co 15 tys do bani i są nie zgodne z zaleceniem toyoty pisanym po japońsku. Ale Panowie w ASO Toyoty twierdzą że wszystko jest ok, i jest to zgodne z wytycznymi UE no i przecież samochód na gwarancji więc nie rozumieją moich wątpliwości:) ale za dopłatę chętnie mi olej wymienią kiedy będę chciał. teryfery

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #77 dnia: 02 Kwietnia 2024, 12:34:28 »
Przejechałem ponad 100 km, spalanie 7,5 litra. Trochę za dużo. Mam już kabel, czekam na program. Samochód jedzie ale czasem przerywa albo traci delikatnie moc, tak jakby sprzęgło się ślizgało. Po mocniejszym przyciśnięciu na gaz zaczyna jechać. Pewnie adaptacja przepustnicy nie odbyła się.

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #78 dnia: 05 Kwietnia 2024, 07:14:22 »
Jest ładowareczka, sieciowa działa idealnie z moją baterią. Mam też ładowarkę prądu stałego jeszcze nie próbowałem ale działa na takiej samej zasadzie więc nie powinno być problemu. Mam dwie ładowarki zasilane na 25v i 50v nie długo je wypróbuję. Mam też, przetwornicę która sprawi, że mój prius stanie się na reszcie generatorem. https://youtu.be/-9Znhp3ob0E

Prius z ostatniej wycieczki wrócił na lawecie:). Jakieś problemy z zapłonem na wszystkich cylindrach ale na przydomowym parkingu silnik chodzi bez zarzutów.

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #79 dnia: 05 Kwietnia 2024, 10:12:12 »
W normalnych warunkach ECU auta podnosi pakiety do 8 - 8,4V, czyli 1,4V ogniowo. Ale co ciekawe, zawsze są ładowane tylko do ok. 80%, czyli w teorii chcąc uzyskać pełne formatowanie powinienem się starać podbić je do 1,75V ogniwo / 10,5V pakiet

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #80 dnia: 05 Kwietnia 2024, 10:16:04 »
Jest ładowareczka, sieciowa działa idealnie z moją baterią. Mam też ładowarkę prądu stałego jeszcze nie próbowałem ale działa na takiej samej zasadzie więc nie powinno być problemu. Mam dwie ładowarki zasilane na 25v i 50v nie długo je wypróbuję. Mam też, przetwornicę która sprawi, że mój prius stanie się na reszcie generatorem. https://youtu.be/-9Znhp3ob0E

Prius z ostatniej wycieczki wrócił na lawecie:). Jakieś problemy z zapłonem na wszystkich cylindrach ale na przydomowym parkingu silnik chodzi bez zarzutów.

Jedyny minus tej ładowarki taki, że ogniwa się grzeją pod czas ładowania prądem 6A i niema jak to kontrolować. Albo zainstalować dodatkowe zasilanie na wentylator baterii albo ustalić tak siłę ładowania by ogniwa się nie nagrzewały.

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #81 dnia: 06 Kwietnia 2024, 08:07:21 »
Zauważyłem, że bateria HV za noc traci 3v. SoC mojej baterii wynosi 60% dalej silnik ją nie ładuje. Ja na razie też. Będę próbował ją rozładować do 25% a żeby ją zresetować.
Robiłem test zaworu VVT przez program Techstreami teraz mi błąd wywala cały czas, chyba jednak będę musiał go wymienić albo rozebrać i zregenerować bo nie otwierał się do końca a czyszczenie nic nie dało. Zawór raz zadziałał i zgasił samochód więc olej jednak do niego dochodzi.

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #82 dnia: 06 Kwietnia 2024, 15:53:05 »
Uruchomiłem Priusa i obciążyłem akumulator HV 2,5 kWh. Do akumulatora HV podłączona jest  przetwornica DC/AC (czysty sinus) o maksymalnej mocy 4 kWh. Przetwornica została wyprodukowana w Polsce i jest polskim patentem, a nie chińską kopią znikąd. Wszystko działa idealnie.
https://youtu.be/AFT2hl25DhE

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #83 dnia: 08 Kwietnia 2024, 06:45:23 »
Po rozładowaniu bateri HV do 25% i ponownym naładowaniu moją ładowarką pojemność baterii wzrosła z 20KW do 21KW

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #84 dnia: 09 Kwietnia 2024, 10:57:52 »
Jest, dodatkowa bateria została podpięta:) https://youtu.be/gtowPAKzp68

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: 10 Kwietnia 2024, 21:49:23 »
Jest, dodatkowa bateria została podpięta:) https://youtu.be/gtowPAKzp68
Kogutowi się podoba, nawet nie może się powstrzymać od komentarza. :)

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #86 dnia: 10 Kwietnia 2024, 22:23:14 »
mój prius znów mnie nie zawiódł. Dziś w garażu nie było prądu, koparka uszkodziła kabel. Podłączyłem wiertarkę do Priusa i wywierciłem otwór na nowy kabel:) brawo ja. Polska znów górą, pierwszy na świecie prius-generator w akcji:) https://youtu.be/5T_Psn87WU0
« Ostatnia zmiana: 10 Kwietnia 2024, 22:25:58 wysłana przez zero »

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #87 dnia: 15 Maja 2024, 23:32:07 »
Próbowałem jeździć z dodatkową baterią. Wyszło oszczędność 1 litr paliwa na setkę. Niestety testowałem to tylko dwa dni z naskoku, bo bateria została sprzedana. Zrobię następną i spróbuje to bardziej wiarygodniej przetestować. Gdyby to faktycznie tak wychodziło, to całkiem nie źle, bo porównywalne do instalacji gazowej cenowo oraz oszczędność podobna. Czyli bateria zwróciła by się tak na oko po 50 tys. Czyli po 500 cyklach ładowania, bateria ma żywotność 3000 cykli. Następną baterię zamówił warsztat samochodowy, ciekawy jestem po co im takie cos:) nu chyba, że do spawarki? Filmiki jak katowałem baterię również spawarką i nie tylko wgram niebawem.

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #88 dnia: 26 Maja 2024, 21:55:05 »
Przerabiam obecnie baterie od elektryków, robię magazyny energii. Zostają mi elementy. Postanowiłem dorobić do Priusa akumulator z elementów Liion. Tak wygląda prototyp.

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #89 dnia: 31 Maja 2024, 22:40:48 »
Luksusowy generator którym jest mój prius znów mnie wyręczył: https://www.youtube.com/watch?v=BMH2QDegq9Y

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl