Autor Wątek: Pytania przed zakupem  (Przeczytany 2321 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline studys

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Jeszcze nie mam
Pytania przed zakupem
« dnia: 18 Lutego 2024, 22:19:37 »
Dobry wieczór,
Jest to mój pierwszy post na tym forum więc ładnie się witam.
W związku z tym, że przymierzam się do zakupu Yariski to miałem dzisiaj okazję oglądać taką ładną z roku 2008.
Jak ją oglądałem to nasunęło mi się kllka pytań jako, że nigdy wcześniej nie miałem żadnej Toyoty.

Na początku zwróciłem uwagę na inny kolor lakieru w komorze bagażnika (szary) i jaśniejszy w komorze silnikowej oraz z wybitym numerem VIN pod fotelem pasażera. Zewnętrzny teoretycznie zgadza się z tym co zdekodowałem z numeru VIN. Osoba która sprzedawała mówiła że tak właśnie jest w Toyotach. Ja takiej wiedzy nie mam dlatego zgłaszam się z pytaniem do Was.

Druga sprawa to sprzęgło. Ogólnie to zakres ruchu pedału sprzęgła był nieduży (ale może ten tym tak ma) i sprzęgło brało tuż nad podłogą. Czy dobrze kojarzę że to może być jego koniec? Ale może jest jakaś regulacja?

Reszta samochodu była ogólnie ok. A jeszcze jaki olej jest zalecany do silnika 1,3 ? Ktoś ma jakieś doświadczenia co do klasy oleju i może producenta?

Przepraszam za tyle pytań już na samym początku. Z góry dziękuję za pomoc.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Pytania przed zakupem
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Lutego 2024, 22:47:38 »
Kolorystyka ok., sprzęgło się kończy co jest normá już przy około 100k.km. Sprawdź rdzę. Olej wchodzisz na stronkę jakiegoś oleju np. Mobile/motul itp. bierzesz wyszukaj i tyle. Polecą Ci 5w30.

Offline studys

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Lutego 2024, 23:39:30 »
Kolorystyka ok., sprzęgło się kończy co jest normá już przy około 100k.km. Sprawdź rdzę. Olej wchodzisz na stronkę jakiegoś oleju np. Mobile/motul itp. bierzesz wyszukaj i tyle. Polecą Ci 5w30.
Dzięki za info. Ogólnie rdzy jakoś nie widziałem ale gdzie bardziej zwrócić uwagę? Co do sprzęgła to miałem takie przeczucie choć sprzedający wspominał coś o regulacji linki sprzęgła. Mi się wydaje, że tu powinien być już samoregulujący się mechanizm. A jaki jest koszt wymiany takiego sprzęgła? Też mnie zdziwiło że ktoś wspomniał a oleju 10w40 do tego silnika.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Lutego 2024, 09:01:23 »
Rdza progi, podłoga przy mocowaniu belki tył, rdza zawieszenia i przedniej belki. Wymiana sprzęgła 500zł około + sprzęgło pewnie około 400-500zł. Co do oleju może i ktoś lał 10w40 jak silnik chodzi normalnie to zrobić płukankę na ostro naftą i będzie git.
« Ostatnia zmiana: 19 Lutego 2024, 09:02:54 wysłana przez ledziu »

Offline studys

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Lutego 2024, 18:48:05 »
Sprzedający podobno rozmawiał z jakimś warsztatem i podobno jak jest sterowanie hydrauliczne to jest to normalne. Ja miałem takie w kilku samochodach i tak nie było ale każdy samochód jest inny więc się nie mądrzę.
Umówiłem się w warsztacie w którym od lat serwisuje swoje samochody na obejrzenie i zobaczymy co powiedzą.

A jak jest z wymianą rozrządu w tym silniku?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl