Autor Wątek: Światła- pytanie  (Przeczytany 32255 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Światła- pytanie
« dnia: 28 Lipca 2005, 00:03:21 »
hej wszystkim, może to i głupie, że jeżdżęnią już 4 miesiące i siępytam o światła:) pytanko dotyczy długich - czy wszystkie 91-96 mają "podwójne" długie? czy to tylko moja jest jakaś dziwna? chodzi mi o to że włączając długie świeci sięh4 i h1. efekt jest porażający i wydaje mi sięże tak ma być,ale jakby ktoś miał inne zdanie to niech sięnim podzieli:) m
« Ostatnia zmiana: 27 Lutego 2006, 22:59:42 wysłana przez Marcjan »
3VZ.pl

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
Odp: Światła- pytanie
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Lipca 2005, 08:21:08 »
W moim camraku 92 też tak było ale poprzedni właściciel mówił że coś kombinował ze światłami. Tak czy inaczej świeciły siędwie żarówy.
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Lipca 2005, 11:30:48 »
no to widocznie tak ma być,zobaczymy co następni napiszą, ale wydaje mi sięże tak jest ok, z bliska na ścianie h4 daje dość rozproszone światło, które oświetla boki drogi, a h1 małe koło, czyli dokładnie środek drogi. i fakt, jeszcze nie miałem auta, które tak oświetlało długimi drogęże sięrobiło jak w dzień ( zastrzegam że nie jeździłem na xenonie... jeszcze :)
3VZ.pl

RafaÂł

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Lipca 2005, 17:17:19 »
Tak właśnie jest świecą sięoba śwaitła. Dlatego długie w klamercą są jedne z lepszych :)

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Lipca 2005, 18:06:15 »
a jednak:) zawsze wierzyłem że to auto ma duszę:) a tak serio to pytanie nasunęło mi siępod krakowem kiedy zobaczyłem Camry jadącą na samych h1, widocznie gość z dalekosiężnych zrobił sobie dzienne...no cóż, są różne bajki i nie każdy myśli,ale przynajmniej widać go było na drodze:))) dzięki wszysktkim za odpowiedź:)
3VZ.pl

Offline sienio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Lipca 2005, 03:23:24 »
Ano nie do końca. W wersji kanadyjskiej h1 występuje jako światło do jazdy dziennej. Zawsze po uruchomieniu samochodu świeci. No chyba ze włączysz światła mijania... a swoją drogą właśnie wróciłem z Krakowa / Zabierzowa.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Lipca 2005, 09:20:06 »
ale to chyba nie Ciebie widziałem:) gość miał europejską wersję, poza tym miał chyba z 70 lat, a na to mi nie wyglądasz, sądząc po Twoim profilu:)
3VZ.pl

AGILESS

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Maja 2007, 21:03:38 »
Witam
Chciałbym powrócić do wątku świateł. Mam wersję USA i kiedy kupowałem Camerkę to miała bardzo duży bałagan (delikatnie mówiąc) w kablach. Doszedłem powoli do jakiegoś porządku w tym bałaganie ale nie mogę za diabła dojść do konkretnego wniosku jak jest ze światami drogowymi (długie). U mnie kiedy zapalam drogowe świecą tylko H1, natomiast do żarówek H4 podłączone są tylko przewody do świateł mijania. Żarniki świateł drogowych w H4 nie są w ogóle podłączone, po prostu nie znalazłem przewodów.
Moje pytania są następujące :
- czy do żarówek H4 macie podłączone 3 przewody ?
- czy gasną wam światła mijania w chwili włączenia świateł długich w żarówce H4
Proszę o jakąś pomoc ponieważ schematy jakie posiadam nie rozwiązują tego problemu w 100%, a mi powoli brakuje już koncepcji. Ogólnie auto kupiłem strasznie zaniedbane i teraz się męczę, ale warto było !!!! To moja trzecia Toyota ale z żadną się jeszcze tyle nie nagimnastykowałem.
Pozdrawiam

Mr Q

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Maja 2007, 21:19:17 »
Witam
Chciałbym powrócić do wątku świateł. Mam wersję USA i kiedy kupowałem Camerkę to miała bardzo duży bałagan (delikatnie mówiąc) w kablach. Doszedłem powoli do jakiegoś porządku w tym bałaganie ale nie mogę za diabła dojść do konkretnego wniosku jak jest ze światami drogowymi (długie). U mnie kiedy zapalam drogowe świecą tylko H1, natomiast do żarówek H4 podłączone są tylko przewody do świateł mijania. Żarniki świateł drogowych w H4 nie są w ogóle podłączone, po prostu nie znalazłem przewodów.
Moje pytania są następujące :
- czy do żarówek H4 macie podłączone 3 przewody ?
- czy gasną wam światła mijania w chwili włączenia świateł długich w żarówce H4
Proszę o jakąś pomoc ponieważ schematy jakie posiadam nie rozwiązują tego problemu w 100%, a mi powoli brakuje już koncepcji. Ogólnie auto kupiłem strasznie zaniedbane i teraz się męczę, ale warto było !!!! To moja trzecia Toyota ale z żadną się jeszcze tyle nie nagimnastykowałem.
Pozdrawiam

U mnie tez H4 nie maja wykorzystanego jednego zarnika. Jak zlaczam drogowe (H1) to swieca sie mijania i drogowe (h4 + h1).

etz257

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Maja 2007, 10:26:30 »
Hej, co do świateł ale w wersji USA i Canada to jest tak:
1. światła mija wszędzie tak samo.
2. światła drogowe to dołączenie tych wewnetrznych,
Można zrobić tak żeby se poprawić widoczność: połączyć przewodem z tych wewnętrznych to włóknach długich od H4 ale krotkie będa ciągle świeciły. Więc w sumie 6 włókien na długich będzie świecić :)
A europejskich jest tak że wyłącza się krótkie i włączają się 4 włókna długich tzn H1 + dłogie od H4
Jeśli coś namieszałem to poprawcie.
Pozdrawiam

Offline Łukasz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Maja 2007, 17:48:18 »
Cytuj (zaznaczone)
Hej, co do świateł ale w wersji USA i Canada to jest tak:
1. światła mija wszędzie tak samo.
2. światła drogowe to dołączenie tych wewnetrznych,
Można zrobić tak żeby se poprawić widoczność: połączyć przewodem z tych wewnętrznych to włóknach długich od H4 ale krotkie będa ciągle świeciły. Więc w sumie 6 włókien na długich będzie świecić Smiley
A europejskich jest tak że wyłącza się krótkie i włączają się 4 włókna długich tzn H1 + dłogie od H4
Jeśli coś namieszałem to poprawcie.
Pozdrawiam
A nie bedzie wtedy problemu z dziennymi, ktore swieca sie na dlugich?
pozatym amerykance maja hb4 i hb3 jesli sa inne to znaczy ze byly przerabiane mniej lub bardziej fachowo :grin:

AGILESS

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Maja 2007, 19:10:12 »
Witam ponownie
Dzięki za Wasze podpowiedzi !!!! Rozmawiałem dziś ze szpecem od elektryki samochodowej i stwierdził że wszystko mam w najlepszym porządeczku, tak właśnie ma świecić, czyli
- światła mijania w H4 a po włączeniu świateł drogowych w H1 światła mijania nie mogą gasnąć.
- jest możliwe żeby zapalały się światła drogowe w H4 ale potrzebna jest mała przeróbka (przekaźniczek i kilka kabli) ponieważ po włączeniu świateł drogowych w H4 muszą zgasnąć światła mijania. Elektryk stwierdził że jeżeli się tego nie zrobi to odblaski niestety nie posłużą długo a w najgorszym wypadku mogą się nawet stopić lub zapalić!!!!!
A-ha, autko mam raczej po jakiejś stłuczce bo reflektory są już europejskie i dla tego jakoś brakowało mi w instalacji po jednym kablu do żarówek H4  :-o.
Ogólnie wrażenia z jazdy tym samochodem mam dobre ale brakuje kilku kucyków. Polecam wszystkim kupno 3 litrowej wersji, do 2,2 nadwozie Camry i to w wersji kombi jaką posiadam jest stanowczo za ciężkie :oops:.

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Maja 2007, 19:39:01 »
Polecam wszystkim kupno 3 litrowej wersji, do 2,2 nadwozie Camry i to w wersji kombi jaką posiadam jest stanowczo za ciężkie :oops:.

I do wersji sedan tez jest za słaby :-(....

AGILESS

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Maja 2007, 19:47:10 »
Cytuj (zaznaczone)
I do wersji sedan tez jest za słaby :-(....
No właśnie !!!. A najciekawsze jest to że według producenta 2,2 pali niewiele mniej niż 3,0 V6, chyba nie udał się Toyocie ten silnik.
« Ostatnia zmiana: 17 Maja 2007, 20:05:57 wysłana przez AGILESS »

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Maja 2007, 20:05:56 »
No właśnie !!!. A najciekawsze jest to że według producenta 2,2 pali niewiele mniej niż 3,0 V6, chyba nie udał się Toyocie ten silnik.

Udał sie tylko ze nie jest wystaraczajacy do gabarytów Camry :wink:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl