Autor Wątek: Toyota relax  (Przeczytany 16734 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pireus

• Gość
Odp: Toyota relax
« Odpowiedź #30 dnia: 25 Lutego 2024, 16:22:45 »
Wystarczy że wpiszesz samochód o ponad przeciętnej mocy i ocena spada.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #31 dnia: 25 Lutego 2024, 16:28:20 »
Moja ocena to 1 (słownie jeden) choć żadnej szkody nie spowodowałem.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #32 dnia: 25 Lutego 2024, 20:38:30 »
Tak z ciekawości, wygeneruj sobie raport eSCOR w wklej tu wynik. To dużo nam powie.
Bedziesz miał taki wynik bedziesz dobry

Niestety, mój wynik to 2 :-( Nie wiem dlaczego tak nisko, skoro nie zrobiłem żadnej szkody. 2 jest zarówno na Peugeota, jak i na Corollę :-( Przecież ten raport nie odzwierciedla mojej techniki jazdy, bo skąd UFG może to wiedzieć? Jeden facet pisze, że na Nissana ma wynik 2, a na starego Poloneza 5. To coś zależy pewnie od pojazdu, pojemności i chyba historii ubezpieczeniowej. Nie rozumiem tego. Trochę to głupie i niewiarygodne. W największym stopniu powinna liczyć się bezszkodowość. Nie wiem shark, w czym miałbym być dobry z ewentualnym wynikiem 4, skoro to mnie nie dotyczy, tylko całkiem czegoś innego.
« Ostatnia zmiana: 25 Lutego 2024, 20:49:11 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #33 dnia: 25 Lutego 2024, 20:44:51 »
ciekawe, w ciągu roku spadłem z 5 na 4. A żadnej szkody nie miałem...

A gdybym przeprowadził się do miasta powiatowego spadłbym do 3.
Mała miejscowość - 4
Powiatowe - 3
Wojewódzkie - 4
Nie rozumiem tego.
Dlaczego zmiana wielkości miejscowości w której mieszkam zmienia mój wynik ESCOR?
Teraz się wkurzyłem...

to nic nie zmienia w mojej historii szkodowości ani nie zmienia charakteru mojej jazdy...
« Ostatnia zmiana: 25 Lutego 2024, 20:53:21 wysłana przez topoll »
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #34 dnia: 25 Lutego 2024, 20:52:02 »
ciekawe, w ciągu roku spadłem z 5 na 4

O matko! 5! Szok!

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #35 dnia: 25 Lutego 2024, 20:58:24 »
Ostatnią szkodę miałem 14 lat temu. Nie robię szkód.

Od zeszłego roku zmieniło się tylko to, że ujawniłem młodego kierowcę, który może jeździć moim Jeepem i Mercedesem. Mercedesem jeździ do szkoły codziennie ale szkody żadnej nie spowodował.

Ale zależności od wielkości miejscowości nie rozumiem nadal.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #36 dnia: 25 Lutego 2024, 21:25:40 »
To akurat proste, większe miasto to więcej aut na ulicach a więc prawdopodobieństwo szkody większe. Ta punktacja to nie jest ocena umiejętności kierowcy tylko jak sama nazwa wskazuje ocena ryzyka.

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #37 dnia: 25 Lutego 2024, 21:44:28 »
Ta punktacja to nie jest ocena umiejętności kierowcy tylko jak sama nazwa wskazuje ocena ryzyka.
Dokładnie tak.
I by było śmieszniej ubezpieczalnie z tego korzystają wyliczając ci składkę.
Paradoksalnie eSCOR też ci spadnie gdy w historii ubezpieczeniowej bedziesz poszkodowanym.

Mam znajomego który średnio 3 razy w roku łapie kolizje nie ze swojej winy, Z rzeczoznawcami na rewirze jest już po imieniu. Jeździ starym trupem i nie odpuszcza. Ym sposobem w skali roku jest wzgledem ubezpieczycieli zawsze in + pare tys. i eSCOR 1
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #38 dnia: 25 Lutego 2024, 22:27:28 »
To akurat proste, większe miasto to więcej aut na ulicach a więc prawdopodobieństwo szkody większe. Ta punktacja to nie jest ocena umiejętności kierowcy tylko jak sama nazwa wskazuje ocena ryzyka.

Tylko miasto wojewódzkie i mała miejscowość daje mi taki sam wynik - 4, tylko miasto powiatowe obniża do 3.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #39 dnia: 25 Lutego 2024, 22:30:20 »
Ta punktacja to nie jest ocena umiejętności kierowcy tylko jak sama nazwa wskazuje ocena ryzyka.
Dokładnie tak.
I by było śmieszniej ubezpieczalnie z tego korzystają wyliczając ci składkę.
Paradoksalnie eSCOR też ci spadnie gdy w historii ubezpieczeniowej bedziesz poszkodowanym.

Mam znajomego który średnio 3 razy w roku łapie kolizje nie ze swojej winy, Z rzeczoznawcami na rewirze jest już po imieniu. Jeździ starym trupem i nie odpuszcza. Ym sposobem w skali roku jest wzgledem ubezpieczycieli zawsze in + pare tys. i eSCOR 1
To jeszcze rozumiem, ryzyko większe ponieważ ma pecha albo jeździ jak doopa wołowa i prowokuje innych do błędów. Ale ja nie mam nic. ani spowodowania szkody ani poszkodowany.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #40 dnia: 25 Lutego 2024, 22:39:13 »
...jak nie wiadomo o co chodzi...
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #41 dnia: 27 Lutego 2024, 14:00:52 »
Chytry to jest PZU.
zmień ubezpieczyciela, przestań karmić polityków
Nie zdarzają mi się niebezpieczne sytuacje na drodze, wyjątkowo rzadko, jestem dość ostrożny, nie bawię się telefonem w czasie jazdy, nie gapię się, nie rozmawiam, nie palę fajek w czasie jazdy, nie piję, nie ćpam, nawet radia nie włączam, co by rozpraszało, jeżdżę spokojnie i ostrożnie, zachowuję dystans. Co najwyżej mogę dostać dzwona od kogoś, ale to nie ja będę płacił za naprawę.
Nie życzę ci źle, ale dzwona możesz dostać jak gdziekolwiek zaparkujesz auto i policja nie ustali sprawcy. Wtedy jak któryś z kolegów napisał oddasz z nawiązką oszczędności - wystarczy że do wymiany będą przednie lampy led. Ja takie szkody parkingowe miałem już trzy. Raz w Kłodzku na parkingu - na szczęście policja znalazła sprawcę ale trwało to kilka miesięcy i do tego czasu naprawiłem ze swojej polisy AC (potem regres z ubezpieczenia sprawcy), drugi raz w Łodzi na ulicy - tu sprawca zostawił kontakt do siebie i trzeci raz w Reducie na parkingu podziemnym - sprawca nieustalony, naprawa z własnego AC (na szczęście to było auto służbowe)
E18_Prestige_MultidriveS

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #42 dnia: 27 Lutego 2024, 18:34:57 »
Wiem, skurcze, miotam się z myślami, zobaczymy, co wymyślę. Nie jestem ignorantem, tylko nie mam za dużo kasy, emeryt jestem, choć bidy nie klepię. W pracy było bogaciej, teraz chudziej i skromniej :-( No, ale na nową Toyotę odkładam, dlatego szukam, gdzie się da, oszczędności. Jakby nie spojrzeć to i tak źle i tak źle  :shock:
« Ostatnia zmiana: 27 Lutego 2024, 18:37:44 wysłana przez fynooh »

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #43 dnia: 27 Lutego 2024, 21:02:23 »
Mam znajomego który stosuje ciekawą taktykę.
Otóż twierdzi, że najlepiej kupować 2-3 latki, nie psują się, nie trzeba płacić za serwis ASO nie musi mieć AC i po roku zmienia auto na kolejne.
Pytam go gdzie sens ...
On na to ...koszt używania auta to paliwo, wymiana oleju i filtrów oraz OC i minimalna strata na roczniku
A u mnie AC+serwis ASO 5 tys, strata na  rocznym aucie 15 tys + paliwo.
I kto oszczędził ?

Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #44 dnia: 28 Lutego 2024, 08:31:20 »
Wiem, skurcze, miotam się z myślami, zobaczymy, co wymyślę. Nie jestem ignorantem, tylko nie mam za dużo kasy, emeryt jestem, choć bidy nie klepię.
Przede wszystkim zmień przyzwyczajenie w zakresie ubezpieczyciela. PZU to firma gdzie kasę przepala się bez zastanowienia. Bazują głównie na ubezpieczeniach grupowych w spółkach skarbu państwa i starszych ludziach przyzwyczajonych do narodowego ubezpieczyciela. W niewielu produktach są konkurencyjni na rynku. Nie pracuję tam, ale jestem dość dobrze poinformowany o mechanizmach tam panujących, ale z przyczyn oczywistych nie będę Was wprowadzał w szczegóły.
Uwierz mi że na rynku są inni ubezpieczyciele, którzy dają AC w cenie przyzwoitej, znacznie taniej niż w PZU, a rozliczenie ewentualnych szkód jest bez udziału własnego, na oryginalnych częściach bez amortyzacji i naprawa w ASO (bezgotówkowe rozliczenie szkody).
E18_Prestige_MultidriveS

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl