Autor Wątek: Rav4 hybrid vs Rav4 plugin  (Przeczytany 15048 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mareczek24

• Prawie Toyot
  • Samochód:: kia sportage iv
Rav4 hybrid vs Rav4 plugin
« dnia: 22 Lutego 2024, 01:21:01 »
Hej,

Jako, że wielu tu właścicieli rav4, to chciałem zapytać, czy jeśli teraz mielibyście możliwość kupić w podobnej cenie:
rav4 2 letnie (2022) ale plugin z przebiegiem ok 40 tys, lub
rav4 roczne (2023), ale hybrid z przebiegiem 5k

to co byście wybrali? Jeśli chodzi o wersje wyposażeniowe to sa na podobnych poziomach (w tych latach z tego co widzę to trochę się rózniły nazwy konkretnych wersji).
Z jednej strony ta roczna raz, że jest po prostu - nowsza, nowe multimedia, liczniki o parę innych rzeczy, z drugiej strony plugin, który w ravce jest zrobiony sensownie tj. bez zmniejszania baku paliwa.

Nie wiem na ile to pytanie ma sens, ale czy plug-in vs hybrid różnią się bardzo jeśli chodzi o awaryjność, koszty utrzymania ?

Offline Gregoriuss

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 PHEV
Odp: Rav4 hybrid vs Rav4 plugin
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Lutego 2024, 07:20:25 »
Plug-in ma sens tylko i wylacznie jesli mozesz codziennie ladowac samochod przy swoim domu. Jesli nie masz takiej mozliwosci, to nie ma najmniejszego sensu kupowanie PHEV.
Trzeba przyznac, ze kultura pracy ukladu napedowego w wersji PHEV jest sporo wyzsza niz standardowej hybrydy. Wieksza moc ukladu napedowego robi roznice. Skrzynia biegow tez sprawuje sie ciszej w PHEV.
Od 4 miesiecy jezdze nowym plug-inem i jestem zadowolony. Laduje baterie noca ze zwyklego gniazdka (niezalezny obwod z bezpiecznikiem 10A), kiedy prad jest najtanszy. Aplikacja mojego dostawcy proadu sama dobiera njajlepsze pory do ladowania. Jezdze glownie do pracy 30 km dziennie plus w weekendy za maisto. Koszt przejechania 1km na preadzie to w moim przypadku 1/4 kosztow benzyny potrzebnej do przejechania 1 km.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Lutego 2024, 07:40:52 »
Rok różnicy i przebieg 30k, to nic. Jeśli masz gdzie ładować i jednocześnie jeździsz głównie krótkie trasy, to bierz plugina. Zastanawia mnie tylko ta cena - według mnie powinien być sporo droższy, więc trzebaby go dokładnie sprawdzić

Offline mareczek24

• Prawie Toyot
  • Samochód:: kia sportage iv
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Lutego 2024, 09:05:05 »
możliwość ładowania będę mięć wkrótce (tj 2-3 miesiące). Czy cena jest niska, to tylko powiem, że teraz przy wyprzedaży rocznika GR-Sport bodajże kosztuje 24czy 250, więc używany style za 210 to dalej wydaje mi się dość wysoką ceną ;) Trochę też się martwię o ewentualną odsprzedaż kiedyś (wiem wiem, to problem za X lat). Jednak te nowe multimedia obecnie nie odstają tak bardzo, jak te, które były w 2022, a mysle że dla wielu to robi różnicę. Jedyny plus jest taki, że jest apple car play i AA po kablu.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Lutego 2024, 09:49:43 »
Multimedia zawsze można zmienić, to nie problem.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Gregosch

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 PHEV Style
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Lutego 2024, 22:48:08 »
Ja też bym mocno się zastanowił, czy nie wziąć wersji Plug-In. Jeżdżę od miesiąca (chociaż MY24 z nowymi multimediami) i widzę różnicę w kulturze pracy względem HEV. Jednak, jak pisał Gregorius, warto, jeśli można się regularnie ładować. U mnie również robi dziennie te 50-60 km i od początku jeździmy na głównie na prądzie (z wyjątkiem dłuższego wyjazdu na ferie, gdzie niezbyt opłacało się "tankować prąd" - czas i pieniądz, co też pozwoliło trochę pojeździć w typowym trybie hybrydowym, wówczas spalanie ok. 5.6 l/100 km).
Myślę (a trochę na to też liczę), że po kilku latach, kiedy ta różnica wieku przestanie być tak duża (obecna "krotność" zmieni się na drobną, roczną), wtedy też jednak będzie łatwiej dostać większe pieniądze za plugina zamiast HEV.
RAV4 PHEV Style '23 (MY24)

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Adventure
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Lutego 2024, 08:12:58 »
widzę różnicę w kulturze pracy względem HEV

Mozna szerzej? Elektryk bierze wiecej na siebie i mniej silnik rzęzi?
Porownujemy oczywiscie tryby hybrydowe.

Offline Gregoriuss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Lutego 2024, 08:41:47 »
Zwykla hybryda ma silnik spalinowy plus jeden silnik elektryczny- Kombinowana moc to p ile dobrze pamietam 224 KM. PHEV ma dwa silniki elektryczne i kombinowana moc obu napedow 306 KM.
Zeby przyspieszyc w trybie hybrydowym nie trzeba wkrecac silnika spalinowego na tak wysokie obroty, jak w zwyklej hybrydzie, bo wspomaga silnik spalinowy duzy silnik elektryczny. Jest duzo mniej wycia skrzyni biegow. W samym trybie elktrycznym to napedu praktycznie nie slychac.

Offline Gregosch

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Lutego 2024, 08:45:32 »
W plug-in jest wyraźnie bardziej "elektryczny" charakter przyspieszenia, moim zdaniem z racji większej mocy elektryków, a więc większego udziału momentu z prądu. Przy regularnym ładowaniu (w moim przypadku co 1-2 dni z gniazdka w garażu) jeździ praktycznie stale na prądzie, więc spalinowy praktycznie milczy, chociaż bez ustawiania nawigacji (co chyba wpływa na jazdę predykcyjną) czasem w teoretycznie nieuzasadnionym momencie przechodzi na benzynę. Generalnie przy względnie dynamicznym przyspieszaniu (chociaż bez szaleństw - 2 tony masy i póki co dopiero niziutki przebieg) do 130-140 km/h działa nie odpala spalinowego.

Offline Gregosch

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Lutego 2024, 08:47:22 »
Jak pisał @Gregoriuss, przy trybie typowo hybrydowym silnik spalinowy raczej też nie wchodzi na tak wysokie obroty, jak std HEV.

Offline Gregoriuss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Lutego 2024, 09:21:36 »
czasem w teoretycznie nieuzasadnionym momencie przechodzi na benzynę.
Tez to obserwuje. Podobno silnik spalinowy moze wlaczyc sie w trybie EV jesli bateria jest albo za zimna, albo za goraca. Zauwazylem, ze przy jezdzie po sliskiej nawierzchni silnik spalinowy wlacza sie czesciej.
Ja jezdze glownie w trybie EV do rozladowania baterii. Potem w HV hybrydowym. Mozna tez w trybie automatycznym, wtedy przy mocniejszym przyspieszaniu wlacza sie silnik spalinowy. Mnie to na razie nie bylo potrzebne. Praktycznie jezdze na pradzie. W tej chwili ma zasieg okolo 70 km na pelnej baterii. Jak byly temperatury ponizej zera. Zasieg spadal do 60 km.
Mialem kiedys jazde probna zwykla hybryda i w mojej subiektywnej ocenie kultura pracy napedu byla duzo nizsza od PHEV w trybie hybrydowym.

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Adventure
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Lutego 2024, 10:41:36 »
Zwykla hybryda ma silnik spalinowy plus jeden silnik elektryczny- Kombinowana moc to p ile dobrze pamietam 224 KM

jeden lub 2 silniki elektryczne, zalezy od wersji napedu - oska vs AWD-i (218 i 222 KM odpowiednio)
ale to detal

dzieki za wyjasnienie

poki mam Was na linii
w wymuszonym trybie HEV - jak wyglada zarzadzanie pojemnoscia energii w akumulatorze?
powiedzmy, ze ruszam z w pelni naladowana bateria w trybie hybrydowym, to:
1. naped chetnie korzysta z elektrykow az do wyladowania ich i utrzymywania na poziomie 20 czy tam 30% ( nie wiem jaka jest dolna granica w PHEV)
czy
2. raczej stara sie utrzymywac naladowanie akumulatora na stalym poziomie

bo wiecie - to nie perpetum mobile - jak elektryki chetniej wspomagaja silnik benzynowy, to auto musi te energie jakos odzyskac. Chyba, ze dziala jak w 1. Jesli tak - to odczuwacie roznice w akustyce napedu przy mocno rozladowanej baterii?

Offline Gregoriuss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Lutego 2024, 11:23:42 »
Jazda w trybie HEV nie powinna rozladowywac glownej baterii. Wedlug mnie powinna korzystac tylko z tej czesci baterii, ktora jest przeznaczona do jazdy hybrydowej. Jazda w trybie elektrycznym nigdy nie dopusci do rozladowania baterii przeznaczonej do hybrydy. Tak mi sie przynajmniej wydaje. To powinno byc w instrukcji, ktora jest dosc chaotycznie napisana i nie chcialo mi sie dokladnie czytac.

Offline Gregosch

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Lutego 2024, 13:22:47 »
Très jeszcze nie mam dużego doświadczenia, generalnie większość na prądzie wokół komina, jeden dalszy wyjazd na auto, z czego większość początkowo prąd (sporadycznie benzyna) do wyczerpania (30%) baterii, później już klasyczna hybryda, z podobnymi odczuciami, jak @Gregoriuss.

Na krótszym odcinku raz, czy 2 razy włączyłem wymuszony HEV przy ok. 50%, widzialem,ze energia jednak trochę schodzi. Obiecuje sobie, że trochę się tym pobawię.

Testowałem C5X (Citroën), tam to zarządzanie jest bardziej intuicyjne, z poziomu tabletu wybiera się min. poziom zachowane baterii, co odcina elektryka na ustawionym poziomie. Tutaj trochę black box, więc planuję potestować.

Offline Gregosch

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Lutego 2024, 13:25:02 »
Odnośnie zużycia energii, wydaje mi się do tej pory, że wychodzi automatycznie z elektryka/auto do HEV przy ok. 30% baterii i raczej to trzyma, natomiast muszę jeszcze rozgryźć zachowanie przy wyższym zapasie energii.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl