Autor Wątek: Prius 3 2013 wersja USA awaria ABS ESP itd... C1391  (Przeczytany 2730 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krzysiek88

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota Prius 3
Prius 3 2013 wersja USA awaria ABS ESP itd... C1391
« dnia: 22 Lutego 2024, 14:23:04 »
Witam,

Przeczytałem już kilka wątków ale nigdzie nie znalazłem rozwiązania mojego problemu.

Posiadam Priusa 2013 z USA, jeżdżę nim około roku, od miesiąca walczę z problemem związanym z hamulcami.

Zapaliły się kontrolki ABS ESP BREAK oraz wykrzyknik, pedał hamulca zrobił się twardszy i Abs przestał działać.
Wizyta na warsztacie - błąd C1391
Wyczyścili wszelkie połączenia elektryczne, wymienili płyn hamulcowy, odpowietrzyli układ i niestety błędy powróciły.
Przez jakiś czas zdarzało się jeszcze, że błędy znikały samoistnie ale od kilku dni świecą się non stop.
Wymieniłem akumulator na nowy (dedykowany) - i tak już nadawał się do wymiany a chciałem wykluczyć go jako przyczynę.

Diagnoza jest taka, że jest to pompa ABS ale wersja europejska nie jest kompatybilna - jedynie USA z tym samym numerem seryjnym (47050-47180)
Pompa w Polsce jest nie do kupienia, serwis za ściągnięcie życzy sobie kilkanaście tysięcy.

Mógłbym próbować ściągnąć ze stanów ale koszt też wyniesie kilka tysięcy, a ja nie mam pewności czy to na 100% wyeliminuje problem

Moje pytanie brzmi - Czy jest ktoś kto regeneruje te pompy ? lub jest w stanie sprawdzić, że problem leży na 100% w pompie ? Ewentualnie może jest szansa zaadaptowania pompy z innym numerem ?

Może jakiś warsztat w okolicach Gdańska/Trójmiasta który sobie z tym poradzi ?

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Prius 3 2013 wersja USA awaria ABS ESP itd... C1391
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Lutego 2024, 14:52:16 »
Witamy na forum

Zdiagnozuj sobie to dobrze żeby nie było płaczu. Ten kod wcale nie oznacza w 100% uszkodzenia pompy. Ten kod oznacza spadek ciśnienia płynu. Równie dobrze może to być wyciek płynu, a może pompa nie wytwarzać odpowiedniego ciśnienia. Nawymieniasz się elementów za tysiące złotych gdy usterka jest blacha. A może brak zasilania na niej, bo ugnila masa na karoserii.
Wzmacniacz siły hamowania, akumulator ciśnienia płynu i pompa budującą ciśnienie to trzy osobne elementy.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Krzysiek88

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Lutego 2024, 06:46:45 »
Witamy na forum

Zdiagnozuj sobie to dobrze żeby nie było płaczu. Ten kod wcale nie oznacza w 100% uszkodzenia pompy. Ten kod oznacza spadek ciśnienia płynu. Równie dobrze może to być wyciek płynu, a może pompa nie wytwarzać odpowiedniego ciśnienia. Nawymieniasz się elementów za tysiące złotych gdy usterka jest blacha. A może brak zasilania na niej, bo ugnila masa na karoserii.
Wzmacniacz siły hamowania, akumulator ciśnienia płynu i pompa budującą ciśnienie to trzy osobne elementy.

Wycieku zewnętrznego nigdzie nie widać, płyn był wymieniony i nie ubywa.
Właśnie chciałbym to dobrze zdiagnozować ale nie mogę znaleźć warsztatu który by się podjął naprawy - zwiedziłem kilka i albo mówią, że trzeb kupić nową pompę albo, że nie mają możliwości zdiagnozować tego.

Chciałbym uniknąć tak drogiego zakupu w ciemno.

Offline Krzysiek88

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Lutego 2024, 07:52:43 »
Jedna rzecz jeszcze mnie zastanawia.
To jest przetłumaczony opis ze strony z częściami do Toyoty w Usa :

"Pasuje do głównego cylindra hamulcowego Prius - napraw lub wymień Uszkodzony główny cylinder hamulcowy może powodować wyciek płynu hamulcowego na zewnątrz lub może spowodować wyciek wewnętrzny. Obydwa scenariusze spowodują miękki pedał hamulca i nieskuteczne hamulce, powodując poważne zagrożenie dla bezpieczeństwa. Pozwól naszemu technikowi zdiagnozować i naprawić Twoją Toyotę za pomocą części OEM, aby zapewnić Ci bezpieczeństwo. Priusa. Model bez wtyczki. bez opon 215/45r17. bez wtyczki, z 15 kołami."

O co chodzi w ostatnim zdaniu ?
Czy rozmiar opon ma wpływ na działanie tej pompy ?
Fabryczny rozmiar to 195/65/15 mój posiada 195/55/16 ale tak było od kiedy go kupiłem i nie miało to wpływu na działanie. zresztą występuje jako opcjonalny/zamienny dla tego oryginalnego.

Offline krzychsolecki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Kwietnia 2024, 11:07:26 »
Nie trzeba sprzedawać , wymiałem  pompę ABS w aurisie 2014 rok temu 4200 zł , na prawię nową od CHR  nie ma znaczenia kod pompy , zamienia się tylko moduł sterujący od pompy starej do nowej . Mechanicznie pompy ABS sa takie same wystarczy dobry spec od toyoty
Nowa pompa pracuje super ( jak nowa :) )) ,
Pompa bardzo czuła za brak zmiany  płynu halmulcowego .(trzeba wymieniać co max 40 tyś Km,, czegulnie w ciepłym klimacie )

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl