Autor Wątek: Przegląd 30tys. km  (Przeczytany 9252 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline janek_rav4

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
Przegląd 30tys. km
« dnia: 25 Lutego 2024, 15:42:52 »
Jak do przeglądu przy przebiegu 30tys. km podchodzą ASO? Pytam o przebieg. Czy przy przebiegu np. 32tys. km traci się gwarancję?

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
Odp: Przegląd 30tys. km
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Lutego 2024, 15:51:50 »
Nie tracisz żadnej gwarancji. Mamy klientów którzy przekraczaj o 5-7 , a nawet o 10 tyś km przebieg przeglądu. Ważne aby była ciągłość w okresie gwarancji.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Lutego 2024, 16:11:21 »
...nie rozpędzaj się Bartek :)
Ty pracujesz w firmie L w miejscowości W, a w firmie A w miejscowości B może być zupełnie inaczej.
Głośno było o pani, która po roku spóźniła się o 1000km przebiegu, a przeglądy jak najbardziej jej robiono do czasu awarii silnika, gdzie odmówiono jej naprawy bo...nie zrobiła wcześniej serwisu na czas.
Jak kiedyś się pytałem u nas, to powiedziano mi, że 2 tyg 500km jest granicą.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline aks

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV70
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Lutego 2024, 16:18:20 »
...nie rozpędzaj się Bartek :)
Ty pracujesz w firmie L w miejscowości W, a w firmie A w miejscowości B może być zupełnie inaczej.
Głośno było o pani, która po roku spóźniła się o 1000km przebiegu, a przeglądy jak najbardziej jej robiono do czasu awarii silnika, gdzie odmówiono jej naprawy bo...nie zrobiła wcześniej serwisu na czas.
Jak kiedyś się pytałem u nas, to powiedziano mi, że 2 tyg 500km jest granicą.

też obstawiam, że jak dzieje się coś poważniejszego to szuka się dziury w całym

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Lutego 2024, 17:08:37 »
Oficjalna zasada +/- 1000 km a w przypadku czasu to kilka dni różnicy.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Lutego 2024, 18:12:26 »
Ze strony toyoty...
"
Jeśli zalecane przez Producenta okresy obsługi i wymiany materiałów eksploatacyjnych nie zostały zachowane, to każdy ewentualny przypadek usterki będzie wymagał dokładnej, indywidualnej weryfikacji przeprowadzonej przez Serwis Autoryzowanej Stacji Dilerskiej (ASD) Toyoty. Decyzja o zakwalifikowaniu naprawy jako wykonywanej w ramach gwarancji lub płatnej przez Klienta zostanie podjęta przez Serwis ASD po podjęciu odpowiednich czynności technicznych, których celem będzie potwierdzenie, czy zaistniałe opóźnienie miało wpływ na wystąpienie usterki.
Przegląd powinien być wykonany do wyznaczonego terminu (zgodnie z interwałami przeglądowymi pojazdu), ale może być wykonany dowolnie wcześniej. Termin następnego przeglądu liczony jest względem poprzedniego. Jeżeli bieżący przegląd został wykonany, na przykład przy przebiegu 14 600 km, to termin kolejnego wypada przy przebiegu 29 600 km lub dowolnie wcześniej. W przypadku wykonania przeglądu po terminie Autoryzowana Stacja Dilerska może mieć wątpliwości co do zasadności wykonania danej naprawy w ramach gwarancji i każdy taki przypadek rozpatruje indywidualnie."
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Lutego 2024, 19:26:39 »
To w takim razie Lexus bardzo to bagatelizuje....

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Lutego 2024, 19:33:16 »
Jedyne co mnie w tym ciekawi to z jakim wyprzedzeniem trzeba się w ASO umawiać na przegląd. Bo jak na zaprogramowanie drugiej pastylki BLE czekałem jakiś miesiąc to pytanie jak szybko trzeba przewidzieć, że się zrobi te km, żeby się wstrzelić w wolny termin :) chyba że ASO ma jakąś zasadę, że na przeglądy mają osobny kalendarz i muszą kogoś przyjąć np. do 2 tygodni?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Lutego 2024, 20:06:12 »
Na obsługę okresową mają przykaz z góry że nie mogą to być terminy dłuższe niż 3 dni a jak się do tego stosują to już inna historia
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Lutego 2024, 20:19:26 »
U mnie w ASO w Kielcach też opiekun z serwisu mówił o +/-500km i 2 tyg. choć opiekun mówił, że jak będzie 1000 więcej to też nie będzie problemu.
W ostatnie wakacje miałem tak, że przegląd mi wypadał akurat podczas wyjazdu zagranicznego ale ostatecznie przekroczyłem niecałe 500 km.
U mnie przegląd wystarczy jak zgłaszam tydzień wcześniej.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Lutego 2024, 20:29:37 »
Jedyne co mnie w tym ciekawi to z jakim wyprzedzeniem trzeba się w ASO umawiać na przegląd. Bo jak na zaprogramowanie drugiej pastylki BLE czekałem jakiś miesiąc to pytanie jak szybko trzeba przewidzieć, że się zrobi te km, żeby się wstrzelić w wolny termin :) chyba że ASO ma jakąś zasadę, że na przeglądy mają osobny kalendarz i muszą kogoś przyjąć np. do 2 tygodni?
Mają taki ruch, że niektórzy 4 tyg. czekają na wydanie samochodu.
Mi powiedziano, że decyduje przebieg i data „zgłoszenia/przyjęcia terminu”.
W przypadku jednego Proace, umówili termin „za dwa tygodnie”, w tym okresie przybyło 12 tys. km i o tyle był przekroczony przegląd. Parę miesięcy pózniej wymienili na gwarancji silnik, bez żadnego bólu d…

Offline Hubert 1977

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Hilux
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Sierpnia 2024, 16:58:13 »
poważnie zastanawiam się nad przeglądem na 30 tys po za ASO
jak do tego podchodzi Toyota ?

Offline Hubert 1977

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Sierpnia 2024, 16:58:44 »
Rozporządzenie Komisji UE nr 461/2010 nie pozostawia w tej kwestii wątpliwości i stanowi, że niedozwolone jest "uzależnianie prawnych lub przedłużonych gwarancji producenta wobec nabywcy od tego, czy użytkownik ostateczny zleci przeprowadzenie wszystkich napraw i konserwacji, również tych nieobjętych gwarancją, jedynie autoryzowanym warsztatom w ramach sieci (…). To samo odnosi się do warunków gwarancyjnych wymagających użycia części zamiennych marki producenta w odniesieniu do wymiany części nieobjętych warunkami gwarancji".

Offline Hubert 1977

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Sierpnia 2024, 16:59:42 »
btw. byłem na 15tys i nie wymieniono mi filtra kabinowego
poprosiłem o ten filtr - wyceniono go na 270 zł (sic!) + 1/5 roboczogodziny
odpuściłem bo w sklepie kosztował 18 pln brutto a wymiana zajęła mi na ulicy jakieś 2-3 minuty
dodatkowo zaraz po opuszczeniu ASO Wałbrzych jeszcze na ich terenie pojawił się monit o kończącym się ADBlue - na stacji kosztowało to jakieś 60 pln, ale gdy robi się przegląd auta, gdzie wymienia się głownie filtr i olej za 2 tys. dolanie ADB nie powinno stanowić problemu

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Sierpnia 2024, 21:21:27 »
Ciesz się, że Ci nie dolali adblue. U nich cena jednego litra to odpowiednik 10l w pierwszym lepszym sklepie motoryzacyjnym.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl