Autor Wątek: [Auris I] Niedziałające czujniki parkowania i światło cofania  (Przeczytany 3659 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kalempster

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris I 1.4D-4D
W moim Aurisie z 2008 roku z silnikiem D-4D ostatnio przestały działać czujniki parkowania, po prostu podczas wrzucania wstecznego nie ma żadnego dźwięku, gdy zawsze było ciche piknięcie wskazujące na to, że czujniki się uruchomiły. Równolegle w tym samym czasie przestało działać światło cofania.

Pierwsze podejrzenia spadły na bezpieczniki. Sprawdziłem układ w instrukcji obsługi którą dostałem wraz z autem i wychodzi na to, że od światła cofania odpowiedzialny jest bezpiecznik numer 19 w skrzynce pod deską rozdzielczą. Sprawdziłem ciągłość multimetrem i bezpieczniki wyglądał na sprawny. Następnie sprawdziłem bezpiczenik umieszczony przy jednostce zarządzającej czujnikami i na wszelki wypadek wymieniłem, dalej nic.

Nasuwa się teraz pytanie, czy może to być po prostu przepalona żarówka którą trzeba wymienić? Nie wiem jak wygląda połącznie czujników ze światłem ale może jest podłączone szeregowo i dlatego czujniki przestały działać razem ze światłem? Czy spotkał się ktoś z taką sytuacją i czy wymiana żarówki pomogła? W planach miałem jeszcze wymienić sam moduł ale wolę się upewnić.

Offline sliwma

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris TS HSD
Odp: [Auris I] Niedziałające czujniki parkowania i światło cofania
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Lutego 2024, 15:41:02 »
Prędzej bym sprawdził czujnik od biegu wstecznego, szeregowo na pewno nie jest wpięte.

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

'15 Auris TS HSD Prestige + SkyView (MR'13)

Offline kalempster

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Lutego 2024, 20:04:19 »
A gdzie on może się znajduje? Szukałem w internecie ale nic nie znalazłem do aurisa tylko do vitza.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Lutego 2024, 20:39:31 »
Sprawdź pod obudową filtra powietrza, będzie na skrzyni biegów. Odepnij złącze i połącz że sobą dwa piny w kostce. Włącz zapłon i sprawdź czy światło się pojawiło
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline kalempster

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Marca 2024, 00:01:05 »
Pod flitrem powietrza nie ma nic charakterystycznie przypominającego ten czujnik poza dwoma rzeczami. Z pierwszej wychodzą 2 kable i jest "odkręcalna?" ale wątpię, że to to. Druga rzecz wygląda jak coś w rodzaju wtyczki którą można wypiąć. Do obydwu cięzko się dostać po zdjęciu samego filtra, jedną ręką maksymalnie.

Link do filmiku na którym widać drugą "rzecz" https://i.imgur.com/qgfQ5Fw.mp4

Poniżej zdjęcia pierwszej "rzeczy"

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Marca 2024, 19:59:22 »
ale wątpię, że to to

Jak mówi Pismo Sw: "... błogosławieni, którzy nie widzieli, a uwierzyli” (por. J 20, 24-29)
Idź za przewodami, znajdziesz złacze
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline kalempster

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Listopada 2024, 23:46:44 »
[Update] Problem rozwiązany dawno temu, okazało się, że jest to przegryziony przewód :). Auto oddane do mechanika bo ani podjazdów ani wiedzy nie posiadałem

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl