W moim Aurisie z 2008 roku z silnikiem D-4D ostatnio przestały działać czujniki parkowania, po prostu podczas wrzucania wstecznego nie ma żadnego dźwięku, gdy zawsze było ciche piknięcie wskazujące na to, że czujniki się uruchomiły. Równolegle w tym samym czasie przestało działać światło cofania.
Pierwsze podejrzenia spadły na bezpieczniki. Sprawdziłem układ w instrukcji obsługi którą dostałem wraz z autem i wychodzi na to, że od światła cofania odpowiedzialny jest bezpiecznik numer 19 w skrzynce pod deską rozdzielczą. Sprawdziłem ciągłość multimetrem i bezpieczniki wyglądał na sprawny. Następnie sprawdziłem bezpiczenik umieszczony przy jednostce zarządzającej czujnikami i na wszelki wypadek wymieniłem, dalej nic.
Nasuwa się teraz pytanie, czy może to być po prostu przepalona żarówka którą trzeba wymienić? Nie wiem jak wygląda połącznie czujników ze światłem ale może jest podłączone szeregowo i dlatego czujniki przestały działać razem ze światłem? Czy spotkał się ktoś z taką sytuacją i czy wymiana żarówki pomogła? W planach miałem jeszcze wymienić sam moduł ale wolę się upewnić.