Autor Wątek: Jak docieracie fabrycznie nowe silniki w Waszych nowych toyotach ?  (Przeczytany 22680 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
Odp: Jak docieracie fabrycznie nowe silniki w Waszych nowych toyotach ?
« Odpowiedź #76 dnia: 10 Marca 2024, 11:20:59 »
Madrości na blogu garcarka zaczerpiniete z forum toyotaklub.org.pl
By Garcarek

Tak powinien być zakończony wątek w linku pireusa  :grin:
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #77 dnia: 10 Marca 2024, 11:59:33 »
Możesz nas oświecić, gdzie i jak w fabryce silników Toyota Motor Poland (w Wałbrzychu albo Jelczu) ,,wstępnie docierają silniki" ?

"Nie jest przy tym tak, że cała odpowiedzialność za proces docierania silnika spoczywa na pierwszym użytkowniku. Jeszcze zanim odbierze on nowy samochód, jego silnik jest wstępnie docierany w fabryce."

To cytat z linku, który zamieścił pireus, zajrzyj i poczytaj se. A że nie ciągnąć przyczep to oczywiste, za duże obciążenie silnika, but w podłodze też odpada. Jeździmy normalnie, ale tak spokojnie i bez przesady z tą delikatnością.

Podobnie jest z wymianą oleju po pierwszym 1000 km. Cytat poniżej:

"Czy po docieraniu silnika trzeba wymienić olej silnikowy?
Nie ma takiej konieczności i nie ma takiego zalecenia. Czasy, kiedy stosowano specjalne oleje na czas docierania, które dopiero po procesie dotarcia wymieniano na właściwy, dawno już minęły. Można więc spokojnie po przejechaniu 1500 km odczekać z wymianą oleju silnikowego na pierwszy, wskazany przez komputer przegląd."
« Ostatnia zmiana: 10 Marca 2024, 12:06:05 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

pireus

• Gość
« Odpowiedź #78 dnia: 10 Marca 2024, 15:57:46 »
By Garcarek
Proszę z innej strony, jeżeli masz jakieś zastrzeżenia
https://www.auto-swiat.pl/porady/eksploatacja/dotarcie-silnika-w-nowoczesnych-autach-nadal-jest-konieczne/4hqxrnj
« Ostatnia zmiana: 10 Marca 2024, 16:00:58 wysłana przez pireus »

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #79 dnia: 10 Marca 2024, 16:28:30 »
 Broń Boże ja nie neguję tego co tam pisze.
Zmierzam tylko do tego, że wszystko co tu było napisane jest w tym linku.

Offline VAG Emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota TS GR
« Odpowiedź #80 dnia: 10 Marca 2024, 17:42:32 »
By Garcarek
Doczytałem do miejsca ,,silniki są wstępnie docierane w fabryce" i na tym zakończyłem czytanie.
Kupiłem toyotę z nalotem 10 km, który obejmował : wyjazd z fabryki Derbyshire, wjazd na prom, zjazd z promu, wjazd na lorę, zjazd z lory i jazdę do składu celnego, ze składu celnego na plac w Mszczonowie, z placu na lawetę do dilera. Koniec ,,docierania"

pireus

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: 10 Marca 2024, 17:44:26 »
Koniec ,,docierania"
A skąd wiesz kiedy licznik kilometrów jest aktywowany? Docieranie nie zaczyna się za bramą fabryki.

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #82 dnia: 10 Marca 2024, 19:10:52 »
A skąd wiesz kiedy licznik kilometrów jest aktywowany? Docieranie nie zaczyna się za bramą fabryki
To jest ciekawe zdanie.
Podjechałem na serwis aso z pierdołą. Kazali zostawic auto na 3 godz. Zostawiłem je 30m dalej na parkingu. Przy odbiorze auto stało pod drzwiami z serwisu. A apka my toyota nie zarejestrowała ruchu. Mapa nic nie wyrysowała.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #83 dnia: 10 Marca 2024, 20:02:23 »
apka my toyota nie zarejestrowała ruchu

Nie za krótki odcinek? Ja wjeżdżając z podwórka do garażu, ok. 15 m, też apka nic nie rejestruje. Nie jest tak, że rejestracja trasy zaczyna się od ok. np. 50, albo 100 m? Albo więcej? Ma ktoś dowody, że 30 m. jest rejestrowane w apce?
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #84 dnia: 10 Marca 2024, 20:50:19 »
A apka my toyota nie zarejestrowała ruchu. Mapa nic nie wyrysowała.

Można wyłączyć moduł na czas serwisu i nic nie zobaczysz, ale mało kto wie jak to zrobić, nawet w ASO.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #85 dnia: 10 Marca 2024, 20:53:34 »
Przeleciałem miesiac w tył w aplikacji 138m najkrótszy odcinek.

Offline VAG Emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #86 dnia: 11 Marca 2024, 12:06:13 »
"Nie jest przy tym tak, że cała odpowiedzialność za proces docierania silnika spoczywa na pierwszym użytkowniku. Jeszcze zanim odbierze on nowy samochód, jego silnik jest wstępnie docierany w fabryce."

To cytat z linku, który zamieścił pireus, zajrzyj i poczytaj se. A że nie ciągnąć przyczep to oczywiste, za duże obciążenie silnika, but w podłodze też odpada. Jeździmy normalnie, ale tak spokojnie i bez przesady z tą delikatnością.

Podobnie jest z wymianą oleju po pierwszym 1000 km. Cytat poniżej:

"Czy po docieraniu silnika trzeba wymienić olej silnikowy?
Nie ma takiej konieczności i nie ma takiego zalecenia. Czasy, kiedy stosowano specjalne oleje na czas docierania, które dopiero po procesie dotarcia wymieniano na właściwy, dawno już minęły. Można więc spokojnie po przejechaniu 1500 km odczekać z wymianą oleju silnikowego na pierwszy, wskazany przez komputer przegląd
Mój nick VAG Emigrant jest dowodem na to, że uciekłem od szmelcwagenów i audi, które zeszło na psy (po 100tys. km silnik padł). I od ,,interwału serwisowego VW" który zaleca wymianę oleju w trybie Long Life co 30 tys km. Każdy mechanik, który robi silniki wyjaśni Tobie, że współczesne oleje to ,,woda po parówkach" (cytat mojego Guru od tuningu). Więc tym bardziej musimy dbać o nasze Toyoty. Które w tym morzu badziewia, oszustwa (1,2 Pure Tech) i wszechobecnej tandety urosły do miana ,,kultowych" bo niezawodnych. Zamykam uszy i oczy na niedoskonałości mojej toyoty bo już wiem, że silniki dają radę i śpię spokojnie. Pozdrawiam.

Offline Monte

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #87 dnia: 11 Marca 2024, 12:36:30 »
serio widziałeś te opiłki ? Policzyłeś je, a może zważyłeś ?
Nie.
Jak miałeś do przejechania 2-3 km to szedłeś pieszo, jechałeś rowerem, a może dodatkowo nadkładałeś drogi samochodem i robiłeś zamiast dwóch piętnaście kilometrów ?
Tak.
Zaspokoiłem Twoją odpowiedź? :)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: 11 Marca 2024, 12:45:00 »
I od ,,interwału serwisowego VW" który zaleca wymianę oleju w trybie Long Life co 30 tys km.
To, że zaleca, nie znaczy , że tak trzeba robić.
Każdy mechanik, który robi silniki wyjaśni Tobie, że współczesne oleje to ,,woda po parówkach"
Oczywiście, uwielbiam tą nowomowę . To wystarczyłoby mi żeby takiemu wybitnemu specowi podziękować , za dalszą współpracę.

Offline VAG Emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #89 dnia: 11 Marca 2024, 23:54:19 »
Podjechałem na serwis aso z pierdołą. Kazali zostawic auto na 3 godz. Zostawiłem je 30m dalej na parkingu. Przy odbiorze auto stało pod drzwiami z serwisu. A apka my toyota nie zarejestrowała ruchu. Mapa nic nie wyrysowała.
Nie ma w tym żadnej tajemnicy serwisu, który np. chciałby sobie polatać Twoją bryką po mieście. MyToyota nie rejestruje przejazdów do 100 m na pewno (sprawdziłem u siebie) a najkrótsze ,,wycieczki" jakie zapisała mają 130 m.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl