Autor Wątek: Toyota Corolla 1.6 Valvematic 132 - manual czy CVT?  (Przeczytany 19872 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dexter_

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota Corolla
Toyota Corolla 1.6 Valvematic 132 - manual czy CVT?
« dnia: 04 Marca 2024, 18:55:54 »
Dzień dobry,
planuję zakup Corolli rocznik 2019 lub 2020 z silnikiem 1.6 Valvematic 132KM i waham się co do skrzyni.
Jeśli chodzi o CVT, to wrażenia z jazdy miałem zaskakujące dobre, a przyznam, że była to moja pierwsza przejażdzka automatem.
Nie ma co, pozytywnie się zaskoczyłem. Wciąż się jednak waham, bo niepokoi mnie koszt naprawy/wymiany skrzyni w przypadku jakiejś awarii. Po lekturze kilku wątków na forum odniosłem wrażenie, że jeśli coś się wysypie to i) nie ma za bardzo komu naprawić, a jeśli się ktoś znajdzie, to drogo, ii) koszt nowej skrzyni w relacji to wartości auta jest duży.
Planuję zakup auta z niedużym przebiegiem (tak < 50kkm), robię max 10k rocznie, więc ryzyko chyba nie jest duże i pewnie mam niepotrzebną fobię.
Decyzję oczywiście muszę podjąć sam, ale jestem ciekawy opinii forumowiczów!
BTW, czy dla roczników 2019/2020 można jeszcze trafić na egzemplarz z problemem "wyjącej" skrzyni manualnej?

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
Odp: Toyota Corolla 1.6 Valvematic 132 - manual czy CVT?
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Marca 2024, 19:47:15 »
Trza wziąć też pod uwagę, gdzie mieszkasz i gdzie będziesz jeździł. Jeśli w większości poza miastami i korkami, to bierz manuala. Jest bardziej bezproblemowy, łatwiejszy i tańszy przy ewentualnej naprawie. W trasach manual jest jak najbardziej ok. No, a jeśli w większości miasto, korki, to manual do miasta jest nieco upierdliwy, CVT to wygoda i komfort większy. W sumie, jak nie będziesz katował skrzyni, jeździł płynnie, spokojnie, to CVT potrafi wytrzymać spokojnie 200 - 250 tys. km, no, ale co potem? Auto będzie jeszcze na chodzie, a skrzynia? Kłopot. Sam zdecyduj. Ja na Twoim miejscu wziąłbym manuala dla świętego spokoju, nawet do miasta. Jeździłem takim Aurisem 4 lata. A jeśli już automat to ewentualnie niezniszczalne e-CVT w hybrydzie.
« Ostatnia zmiana: 04 Marca 2024, 19:58:23 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Marca 2024, 19:58:07 »
Bierz autonat, to z zasady droga w jedną stronę. Gdy raz kupisz już zawsze bedziesz chciał. Życie jest zbyt kruche i krótkie by się przejmować co może się wydarzyć i stać w przyszłości że skrzynią. Nie znam tego modelu skrzyni, ale zapewne nie ma tragedii. (Mam cvt, ale taką trochę "mieszaną" i jestem zadowolony).
Możesz serwisować i masz wtedy gwarancję "Rekax" w razie kłopotów skrzynia podlega naprawie.
« Ostatnia zmiana: 04 Marca 2024, 20:03:51 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Marca 2024, 20:03:07 »
Bierz autonat, Gdy raz kupisz już zawsze bedziesz chciał.

Racja, można i tak. Nikt nie musi przecież jeździć autem do zdechu skrzyni CVT. Można sprzedać i kupić następne. A jazda automatem jest bezcenna ;)

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Marca 2024, 07:55:08 »
Jeżeli tak się boisz potencjalnej awarii przy przebiegu 200 - 250 tys. to odpowiedz sobie na pytanie co ile lat zmieniasz samochód i kiedy osiągniesz taki przebieg ? Ja mam od nowości CVT, przez 7 lat zrobiłem 101 tys. i cały czas mam banana na twarzy. I mam w d.... owe 200 tys. Nie przypominam sobie aby na forum ktoś pisał że padła mu skrzynia po tym przebiegu. Colin pisał, że w części z nich była wada fabryczna, przypuszczam więc że u mnie by się już objawiła. Ponadto, pomimo tego że producent nie zaleca wymiany oleju w tej skrzyni ja to zrobiłem przy przebiegu 90 tys. Jeśli Twój dylemat będzie trwał jeszcze kilka lat to daj znać, jak dobiję do 200 tys. to dam ci info czy skrzynia się rozsypała :)  Na razie nie myślę o tym, cieszę się komfortem jazdy automatem i wiem, że nie kupię już auta z koniecznością wachlowania.
E18_Prestige_MultidriveS

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Marca 2024, 08:32:12 »
Nie ma co, pozytywnie się zaskoczyłem. Wciąż się jednak waham, bo niepokoi mnie koszt naprawy/wymiany skrzyni w przypadku jakiejś awarii
Jak odpowiada Ci jazda cvt to bierz cvt. Nie jest to jazda jak zwykłym automatem ale jest wygoda.
Co do kosztów to za bardzo nie masz się czego bać bo skrzynia 6b z toyoty też nie była święta. Zresztá za bardzo nie masz wyboru bo nie ma obecnie marki auta która Ci zaoferuje jazdę bez potencjalnych zagrożeń dla kieszeni  :-)

Offline Dexter_

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Marca 2024, 18:45:35 »
Dzięki wszystkim za podzielenie się opinią!
W międzyczasie miałem okazję ponownie przejechać się Corollą 1.6 z CVT, tym razem w warunkach bardziej poza miejskich, i moje pozytywne wrażenie zostało jak najbardziej podtrzymane. Jeśli trafi się egzemplarz CVT z sensownym przebiegiem, to biorę!
Choć w trakcie rozważań nad tą skrzynią (i z uwagi na to, że tych nowych wersji z silnikiem 3-cylindrowym 1.5 i 125km nie biorę pod uwagę) zacząłem lekko spoglądać w stronę hybryd. I przyznam, że trochę mnie kusi, ale zastanawiam się, czy ma to sens jeśli stosunkowo mało jeżdzę? Po zakupie auta myślę, że będę kręcił nie więcej niż 10kkm, proporcje powiedzmy 50/50 miasto (Wwa) i trasa. Ale może się zdarzyć, że auto będzie miało okresy symbolicznego użytkowania. Czy jeśli auto będzie miało okresy dłuższego zastoju, to można się spodziewać problemów z baterią klasycznej hybrydy? Temat w sumie chyba na inny wątek, przeskanuję sobie jeszcze forum pod tym kątem, ale jeśli ktoś chciałby podzielić się opinią tutaj to z góry dzięki:)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Marca 2024, 20:34:44 »
Dlaczego lekko w stronę hybryd? Mocno spoglądaj! Ja robię hybrydą nie więcej, jak 12 - 13 tys. rocznie, w zimie miewam dłuższe przestoje i żadnych problemów z elektryką. Warunkiem powodzenia jest, moim zdaniem, brak w hybrydzie jakichś dodatkowych urządzeń pobierających prąd /alarm, wideorejestrator wpięty w instalację/, zaopatrzenie się w niedrogi multimetr do mierzenia napięcia akumulatora i ewentualnie dobrą ładowarkę mikroprocesorową oraz byleby akumulator nie był ten "słynny", turecki Multu i nie masz się czego obawiać. Jak hybrydka ma ci dłużej postać, to raz na jakiś czas możesz zmierzyć napięcie akumulatorka 12 V i jeśli spadnie poniżej, powiedzmy 12,4, to, jak mawia kolega przmor, bo to jego mądra rada, którą jak trzeba, to stosuję, włącz po prostu hybrydkę i z wyłączonym nawiewem pozostaw na P na jakąś godzinę i auto samo się odpowiednio naładuje, że znów będziesz miał na jakiś czas spokój. Możesz też użyć ładowarki do podładowania akumulatorka, gdyby napięcie spadło. Moja Corolla potrafi stać bez ruchu w zimie i 10 dni i nic się nie rozładowuje, prądu nic nie ubywa. No, ale ja nie mam autoalarmu, a wideorejestrator mam wpięty w gniazdo zapalniczki, gdzie po wyłączeniu auta nie ma napięcia. Na zakończenie dodam, że jazda hybrydą może i niezbyt opłacalna przy małych przebiegach, jak to tu piszą niektórzy, ale za to jaka przyjemna ;) Jazda hybrydą to po prostu fajna zabawa ;)
Możesz napisać, dlaczego nie bierzesz pod uwagę tego nowego silnika 3 cylindrowego 125 KM? Czy z uwagi na 3 cylindry, czy wtrysk bezpośredni, czy z jakiejś innej przyczyny?
« Ostatnia zmiana: 22 Marca 2024, 20:47:03 wysłana przez fynooh »

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Marca 2024, 08:22:05 »
Dzięki wszystkim za podzielenie się opinią!
W międzyczasie miałem okazję ponownie przejechać się Corollą 1.6 z CVT, tym razem w warunkach bardziej poza miejskich, i moje pozytywne wrażenie zostało jak najbardziej podtrzymane. Jeśli trafi się egzemplarz CVT z sensownym przebiegiem, to biorę!
Choć w trakcie rozważań nad tą skrzynią (i z uwagi na to, że tych nowych wersji z silnikiem 3-cylindrowym 1.5 i 125km nie biorę pod uwagę) zacząłem lekko spoglądać w stronę hybryd. I przyznam, że trochę mnie kusi, ale zastanawiam się, czy ma to sens jeśli stosunkowo mało jeżdzę? Po zakupie auta myślę, że będę kręcił nie więcej niż 10kkm, proporcje powiedzmy 50/50 miasto (Wwa) i trasa. Ale może się zdarzyć, że auto będzie miało okresy symbolicznego użytkowania. Czy jeśli auto będzie miało okresy dłuższego zastoju, to można się spodziewać problemów z baterią klasycznej hybrydy? Temat w sumie chyba na inny wątek, przeskanuję sobie jeszcze forum pod tym kątem, ale jeśli ktoś chciałby podzielić się opinią tutaj to z góry dzięki:)

Też robie takie przebiegi, ok 1000 km miesięcznie obecnie.
Podobnie jak u Ciebie 50/50 - miasto i niby trasa (aglomeracja Śląska to jednak sporo dwupasmówek, ekspresówek, itd).

Nawet nie pomyslałem o tym by kupować coś innego niż hybryda.

Miałem już kilka Tojek z automatem (choć nie CVT tylko tradycyjne hydrokinetyki) i zero problemów. A ze sie człowek przyzwyczaja do wygody i nie jest to małe Porsche do "aktywnej" jazdy po zakrętach, to manual odpadał.

Hybryda ciut droższa gdy sie kupuje, ale... ciut droższa gdy sie sprzedaje.
Serwisowanie prostsze i mniej kasy wydaje na paliwo.

Swoja kupiłem z przebiegiem 138k w styczniu, teraz ma prawie 140k - 3 tankowania za mną, przy normalnej jeździe tankowanie w lutym (jeszcze było zimno) 4,4l/100km
A od czasu gdy tempe poszła w gore (zauważam, ze system hybrydowy lepiej sobie radzi powyżej 9/10C) będzie mniej.

Nie martwię sie alternatorem rozrusznikiem czy właśnie skrzynią biegów.

Chwile patrzyłem na Skody (w sumie nie brzydkie), ale DSG mnie skutecznie odstraszyło.... Podobnie jak w Hyundai/Kia - choć hybrydy i podobno jeżdżą fajnie, to jednak DSG mnie nie przekonuje na dłużej (ostatnim autem jeździłem 10 lat i Lexa sprzedałem jak miał 21! - największe awarie to były dwie sondy lambda).

IMHO jeśli jesteś wstanie zapłacić za wersje hybrydowa to warto. Masz i "automat" i święty spokój i mniejsze koszty użytkowania na co dzień.
Pozdro!

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Marca 2024, 08:51:46 »
IMHO jeśli jesteś wstanie zapłacić za wersje hybrydowa to warto. Masz i "automat" i święty spokój i mniejsze koszty użytkowania na co dzień.
A to co więcej się zapłaci przy zakupie też się więcej weźmie przy sprzedaży.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Marca 2024, 09:40:18 »
A to co więcej się zapłaci przy zakupie też się więcej weźmie przy sprzedaży.
Owszem, tylko jak przy zakupie zapłacisz więcej np. 10 tys, to przy sprzedaży weźmiesz , więcej np. 4 tys, a te 4 tys., które weźmiesz po kilku latach, będzie warte 1 tys zł. na dzień zakupu auta (inflacja)

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Marca 2024, 10:05:20 »
Na sprzedaży auta zarabia tylko Ledziu
Pozostali tracą wiecej lub mniej.

Bierz auto z lepszym silnikiem i skrzynią ...cała reszta to ficzery bez których można sie obejść
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Marca 2024, 10:53:16 »
Na sprzedaży auta zarabia tylko Ledziu
Wystarczy  otomoto gdzie 1/2 miesiąc/e obserwować i porównywać ile kosztują hybrydy vs cvt vs manual vs inne typu diesle   :-)

Pozostali tracą wiecej lub mniej.

To chyba trudno o mniejszą stratę niż na hybrydzie tojki w klasie populus.

« Ostatnia zmiana: 23 Marca 2024, 11:28:53 wysłana przez ledziu »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Marca 2024, 11:50:12 »
@ledziu, bzdury piszesz :) ja benzynę w wersji C+S AT AWD kupiłem ponad 12kpln taniej niż C+S hybrid AWDi, a maksymalna rozsądna i porównywalna wersja na OtoMoto zarówno stanem i przebiegiem to góra 4kpln. Nawet więcej, w hybrydzie łatwiej kupić taniej tą samą wersję I nawet wyższą ( większa podaż)
Ty chyba cennikowo patrzyłeś, a nie realne kwoty zakupu w salonie i na portalu  :)
 Obserwuję to od ponad roku!
@shark...w punkt.
« Ostatnia zmiana: 23 Marca 2024, 11:53:24 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Marca 2024, 12:13:53 »
@ledziu, bzdury piszesz  ja benzynę w wersji C+S AT AWD kupiłem ponad 12kpln taniej niż C+S hybrid AWDi, a maksymalna rozsądna i porównywalna wersja na OtoMoto zarówno stanem i przebiegiem to góra 4kpln. Nawet więcej, w hybrydzie łatwiej kupić taniej tą samą wersję I nawet wyższą ( większa podaż)
Ty chyba cennikowo patrzyłeś, a nie realne kwoty zakupu w salonie i na portalu� 
� Obserwuję to od ponad roku!
Wiesz na czym polega głupota tego forum że każdy kto ma inne doświadczenia niż przeciętny Kowalski to znaczy że piszę bzdury bo trzeba się wpisywać w nurt posiadacza auta sztuk 1 na 5lat.

Do tego nie wiem w czym @shark tak bardzo wypunktował ale chyba są różne półki motoryzacyjne. Jedne auta trzyma się inwestycyjnie co robię, inne auta kupuje się do pracy co też muszę czynić a inne do zabawy. Tu zakładam że piszemy o aucie do użytku DD więc zapytaj kolegę o jakiem zarobkowaniu mówił.

Co do Twoich wyliczanek to słyszałem identyczne od znajomych jak kupowali Toyoty diesle albo mmt. 

Prawda jest taka auta hybrydowe drożej kupujesz i drożej sprzedajesz a opcje dla taxi/Uber itp osiágajá kosmiczne ceny do których wersja pb nawet się nie zbliźy.
« Ostatnia zmiana: 23 Marca 2024, 12:25:02 wysłana przez ledziu »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl