Autor Wątek: Corolla E12 - silnik dławi się przy dodawaniu gazu z obrotów jałowych  (Przeczytany 2776 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline alcorstar

• Początkujący
  • Samochód:: Corolla E12
Witam uprzjemie wszystkich członków forum.

Staram się szukać rozwiązania mojego problemu wszędzie i nigdzie nie potrafię znaleźć rozwiązania. Mam nadzieję, że tutaj miał ktokolwiek podobne problemy, z którymi sobie poradził.
Autko to Corolla E12 z roku 2006, 1.4 w benzynie. Na początku pojawiły się 2 objawy. Pierwszy to szarpanie przy przyspieszaniu, w szczególności na wyższych biegach. Nie zawsze to się pojawiało. najczęściej, przy większym obciążeniu - jazda pod górkę, bądź wyprzedzanie. Nie było reguły. Czasem kilka dni było ok, a czasem z nienacaka potrafiło szarpać ni z gruchy ni z pietruchy. Komputer nic nie pokazywał. Żaden błąd nie wyskakiwał. Drugi to duszenie się silnika przy dodawaniu gazu z obrotów jałowych. Silnik zanim wejdzie na obroty to dusi się chwilę, a czasem po prostu gaśnie. Podczas ruszania ze świateł lub na skrzyżowaniu nie idzie czasem ruszyć.
A teraz naprawy: Jak do tej pory zostały wymienione świece (2 razy), wymieniony czujnik przepływu powietrza, wymieniony czujnik położenia przepustnicy, wyczyszczona przepustnica i silniczek krokowy, zakupiona nowa cewka i po kolei każda sprawdzona, no i wymieniona w końcu pompa z całym zestawem. Wymiana pompy naprawiła problem szarpania przy przyspieszaniu, lecz nadal występuje problem z duszeniem się silnika przy dodawaniu gazu z obrotów jałowych. Brakuje już mi pomysłów, więc zwracam się do Was z pytaniem, czy może ma ktoś jakiś pomysł?
Moje kolejne pomysły to wymiana przepustnicy, wymiana sondy lambda, wymiana przewodów zapłonowych.

Proszę o poradę.

Offline ArtiA212

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Corolla E12 - silnik dławi się przy dodawaniu gazu z obrotów jałowych
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Lipca 2024, 08:44:34 »
Witam. Czy udało się zdiagnozować problem usterkę z duszeniem się podczas ruszania.  Raz na jakiś czas nieregularnie co 3,4 tygodnie czasem częściej pojawia się nierówna praca silnika dławienie się podczas ruszania czasem falowanie obrotów. Zdiagnozowałem błędy : P0130 i czasem P0171. Cewki sprawne wyczyściłem przepustnice i przepływomierz. Po skasowanie błędów jest znowu jakiś czas dobrze. Ktoś  ma jakiś pomysł?

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Lipca 2024, 08:49:13 »
Filtr paliwa wymieniany w ostatnim dziesięcioleciu?

Offline ArtiA212

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Lipca 2024, 16:09:05 »
Wydaje mi się ,że jeżeli winna byłaby po stronie filtra to problem występował by cały czas .

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Lipca 2024, 11:41:40 »
P0130 i czasem P0171.

A sonda kiedy wymieniana?
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Lipca 2024, 14:12:43 »
P0130 i czasem P0171.

Sonda wywaliłaby błąd "check engine" z kodem błędu wskazującym na skład mieszanki.
Pozdro!

Offline lucas-pl

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Lipca 2024, 14:13:58 »
Jeśli problem jeszcze aktualny - przy identycznych objawach i po kilkutygodniowym dochodzeniu oraz finalnie wizycie u mechanika u mnie winowajcą okazał się korek wlewu paliwa, a konkretnie jego zużyty zawór odpowietrzający. Podobno również jakaś nieszczelność na pompie paliwa była. Tak więc tu bym posprawdzał - z korkiem to najłatwiej zobaczyć jak będzie się jeździć z odkręconym do połowy lub zupełnie.

Offline ArtiA212

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Września 2024, 09:43:56 »
Sprawdzę w takim razie jak wygląda jazda z niedokręconym korkiem paliwa . Do pompy paliwa to będzie chyba problem się dostać

Offline ArtiA212

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Września 2024, 12:34:15 »

Sonda wywaliłaby błąd "check engine" z kodem błędu wskazującym na skład mieszanki.

Wywala błędy  P0130 i czasem P0171 ale check się nie zapala . Błędy diagnozuję poprzez wpięcie się w gniazdo obd

Offline ArtiA212

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Września 2024, 14:38:15 »
Sonda nigdy nie wymieniana

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl