Autor Wątek: Awaria  (Przeczytany 2607 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
Awaria
« dnia: 14 Marca 2024, 22:47:08 »
Witam. Prius 3 2012r FL. Już drugi raz w czasie jazdy zapaliły się ikony, hamulec ręczny, system kontroli trakcji, ABS. W tym czasie mam brak wspomagania hamulca.
Po kilku krotnym zgaszeniu i zapaleniu auta problem znika. Powtórzyło się to 2 razy w ciągu tygodnia. Co to może być? Proszę o informację.
Dodam jeszcze że palą się 2 ikonki hamulca ręcznego, czerwona i pomarańczowa. Wiem że w najbliższym czasie czeka mnie wymiana klocków hamulcowych i chyba tarczy.
« Ostatnia zmiana: 14 Marca 2024, 23:32:31 wysłana przez mbauris »

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Awaria
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Marca 2024, 07:29:08 »
Joł.

Co to może być? Proszę o informację.

A jakie kody usterek po podpięciu testera zostały odczytane podczas diagnostyki?
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Dolo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Prius III
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Marca 2024, 18:11:35 »
Pompa ABS?

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: P3 fl / C-HR
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Marca 2024, 18:44:08 »
Joł.

Co to może być? Proszę o informację.

A jakie kody usterek po podpięciu testera zostały odczytane podczas diagnostyki?

moze byc wszystko i nic tak jak kolega wyzej napisal  techstream na poczatek.

co moze byc ? wrozenie z kuli szklanej :

bateria trakcyjna
bateria 12v
wiazka padnieta gdziec
pompa , sterownik abs
nie umiejetna wymiana dot3
brak wymiany dot 3/4  od dawien dawna
moze gdzies pada jakis czujnik abs , moze koronka

takze jak widzisz duzo szukania po omacku nie wszystkie przyklady moga byc trafne .

klocki nie maja czujnikow takze wplyw nie wielki  oby tloczek nie wypadl .

ps. jak znajdziesz przyczyne i usuniesz usterke to moze daj znac komus moze sie przyda kiedys .
     mozesz sprobowac cos zobaczyc na priuschat.

pozdr.  good luck.
« Ostatnia zmiana: 16 Marca 2024, 18:46:19 wysłana przez sirkris55 »
prosze nie krzyczec,,,dziekuje..

za błędy - literówki z gory przepraszam :-))
to nie skapstwo lubie grzebac przy aucie :-)
techstream & icar

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Marca 2024, 16:18:32 »
Wymieniłem dot 4 , tarcze i klocki. Myślałem że będzie ok, jednak znów pojawiły się błędy C 1252, C 1253, C 1256.
Brake Booster Pump Motor on Time Abnormaly Long
Pump Motor Relay
Accumulator Low Preassure
Mechanik powiedział że pompa ABS do wymiany

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Marca 2024, 20:49:30 »
Hamulec praktycznie nie działa, dlatego zacząłem szukać pompy ABS. Jestem pełen obaw czy uda mi się znaleźć używkę, która będzie pasowała i była sprawna.

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Marca 2024, 11:18:55 »
Hamulec praktycznie nie działa, dlatego zacząłem szukać pompy ABS. Jestem pełen obaw czy uda mi się znaleźć używkę, która będzie pasowała i była sprawna.

przeszukaj dobrze forum wydaje mi sie ze gdzies byl watek gdzie jakis gosc regeneruje twoja pompe bo chyba znalezienie po numerach idealnej nie jest latwe .

ps.dobrze jakbys pozniej opisal jesli naprawisz ,przyda sie dla potomnych.

pozdr.

techstream & icar

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Kwietnia 2024, 04:55:32 »
Zastanawiam się czy oddać swoją pompę ABS do regeneracji. Wstępnie rozmawiałem z gościem z firmy która się tym zajmuje, i On mówił żebym nie przysyłać całej pompy, a jedynie 2 zbiorniczki które są do niej przymocowane. Firma z Łodzi.
Czy szukać używki?
Co Wy o tym myślicie?
Bardziej jestem skłonny posłuchać rady sirkris55, i wysłać ABS do regeneracji, tylko boję się że jak nie wyśle cały element a jedynie zbiorniki, to może coś być nie tak. 
« Ostatnia zmiana: 01 Kwietnia 2024, 05:01:59 wysłana przez mbauris »

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Kwietnia 2024, 16:56:21 »
wydaje mi sie ze chyba gosc wie co mowi jesli sie tym zajmuje  (aczkolwiek program usterka pokazuje rozne sytuacje) :-))

ja osobiscie bym chyba wyslal bo z tego co wiem trafic odpowiedni numer uzywke jest ciezko i druga kwestia czy ona bedzie sprawna lub pytanie jak dlugo podziala :

jedna uzywke juz masz a nie wiadomo co kupic i czy kupisz .

najlepsza opcja by bylo nowy egzemplarz bo to jednak hamulce ale zapewne cena zabija .

sprobuj znalezc kogos kto ma pozytywne opinie w dziedzinie tej regeneracji  ewentualnie cos gdzies ze swiata uzywke ale chyba najnowsza bedzie z 2015r  a pewnie wiekszosc 2009-2010r z przebiegiem 300-500 tysiecy km.

- nie wiem czy  prius plus pasuje lub z usa V , moze ct200 , auris ? ,  bo chyba corolla lub c-hr to chyba nie ale moze ktos madrzejszy wie wiecej .

pozdr.

ps. co by nie bylo jak naprawisz to daj znac przyda sie info .

techstream & icar

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Awaria pompy ABS
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Kwietnia 2024, 16:37:29 »
Dzisiaj wysłałem element z dwoma zbiorniczkami do Galanciak Holding naprawa pomp ABS do Łodzi. Wróci do mnie prawdopodobnie w poniedziałek, i po zamontowaniu okaże się czy będzie ok? Na razie tyle. Na bieżąco będę przekazywał info.
« Ostatnia zmiana: 04 Kwietnia 2024, 17:25:25 wysłana przez mbauris »

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Kwietnia 2024, 10:34:42 »
Od wczoraj mam założoną zregenerowaną pompę ABS. Wszystko jest ok. Za regenerację zapłaciłem 1500zł.
Miejsce regeneracji. Galanciak Holding ul. Nawrot 114/3 90-029 Łódź.
Miejsce montażu ABS. Centrum aut Japońskich i Koreańskich ul. Kwiatkowskiego 10 Wrocław.

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Kwietnia 2024, 00:48:02 »
Od tamtej chwili nie miałem czasu jeżdzić, ale dziś trochę pojeżdziłem. Okazało się że po chwili jazdy, nawet przy lekkim hamowaniu zaczęły wydobywać niepokojące dźwięki tzn. Piszczenie hamulca, na początku dość głośne ale tylko od czasu do czasu, potem przy każdym nawet lekkim dotknięciu pedała jedno sekundowy ni to szum, ni to stuk. Pojeżdziłem 10km i stwierdziłem że każde pierwsze dotkniecie hamulca 1 sekunda stuk-szum potem ok, czyli następne dokniecie itd jest ok, ale gdy znowu dodałem gazu, to pierwsze dotkniecie 1 sekunda stuk szum potem jest ok, ale gdy dodaje gazu to wszystko od nowa 1 sekunda stuk szum, potem ok. Trochę namieszałem. Każde pierwsze dotkniecie hamulca powoduje stuk szum potem jest ok, ale gdy dodaje gazu to wszystko od nowa itp
Myślę że to raczej klocki nie szumią, bo przy lekkim hamowaniu jest odzysk energii. Nie wiem co to może być. Nie ma żadnych innych symptomów.
Proszę o podpowiedź
« Ostatnia zmiana: 13 Kwietnia 2024, 00:50:02 wysłana przez mbauris »

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Kwietnia 2024, 16:17:04 »
Od tamtej chwili nie miałem czasu jeżdzić, ale dziś trochę pojeżdziłem. Okazało się że po chwili jazdy, nawet przy lekkim hamowaniu zaczęły wydobywać niepokojące dźwięki tzn. Piszczenie hamulca, na początku dość głośne ale tylko od czasu do czasu, potem przy każdym nawet lekkim dotknięciu pedała jedno sekundowy ni to szum, ni to stuk. Pojeżdziłem 10km i stwierdziłem że każde pierwsze dotkniecie hamulca 1 sekunda stuk-szum potem ok, czyli następne dokniecie itd jest ok, ale gdy znowu dodałem gazu, to pierwsze dotkniecie 1 sekunda stuk szum potem jest ok, ale gdy dodaje gazu to wszystko od nowa 1 sekunda stuk szum, potem ok. Trochę namieszałem. Każde pierwsze dotkniecie hamulca powoduje stuk szum potem jest ok, ale gdy dodaje gazu to wszystko od nowa itp
Myślę że to raczej klocki nie szumią, bo przy lekkim hamowaniu jest odzysk energii. Nie wiem co to może być. Nie ma żadnych innych symptomów.
Proszę o podpowiedź

troche ciezko z tego opisu ogarnac przynajmniej mnie :-((

jesli auto stalo troche :
moze musza sie ulozyc klocki do tarczy moze masz prog na tarczy
moze blaszki na klockach brak ( chyba 4szt, na strone ) dwie blaszki na klocek
moze blaszki w jazmach

tyl jak wyzej (chociaz tyl bardzo malo pracuje i tam prowadnice to glowny problem)

ja tylko kojarze dzwiek tzw.  osiolka trrrrrrr. 

czy cos dziwnego czujesz na pedale hamulca przy hamowaniu ?
jakies bledy ?
moze podlacz obd profilaktycznie zobaczyc czy jest ok .
ten stuk slychac w kabinie czy na zewnatrz .

ciezko tak diagnozowac na odleglosc z opowiesci .
moze warto sie odezwac do tego czlowieka od regeneracji lub tych co montowali pompe ?

ps. kiedys kupilem klocki ktore piszczaly i mimo ze byly nowe po kilku dniach poszly do kosza .

techstream & icar

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Kwietnia 2024, 20:51:14 »
Dzisiaj rano odpaliłem P3 i wszystko jest OK ku mojemu zdziwieniu. Przejechałem ponad 100km, i wszystko działa jak należy.  :-) BARDZO SIĘ  CIESZĘ. Ostatnio miałem doła z powodu tych wszystkich kłopotów.
sirkris55 jak pisałem to nie podejrzewałem że to klocki, bo dźwięk się pojawiał przy lekkim hamowaniu, czyli jak rozumiem wówczas klocki nie hamują, tylko jest odzysk energii.
Ja to tak rozumiem, chociaż słaby jestem w te klocki (nomen omen )

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 01 Czerwca 2024, 16:11:51 »
Wszystko działa jak należy, mam nadzieję że tak będzie w dalszym ciągu

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl