Autor Wątek: Pytania do użytkowników RAV 2024  (Przeczytany 9518 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kynios

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4
Odp: Pytania do użytkowników RAV 2024
« Odpowiedź #15 dnia: 21 Marca 2024, 14:06:26 »
A ile teraz takie przycienianie kosztuje

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline janki111

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 PHEV Style
« Odpowiedź #16 dnia: 21 Marca 2024, 14:21:57 »
550 zł za folię ceramiczną, za cały tył - taką ja dostałem wycenę z moim mieście.
RAV4 PHEV Style, Royal Grey/Attitude Black, MY24

Offline Roe

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 21 Marca 2024, 21:36:01 »
Czy jest one wystarczające? Gdzie widzę po zdjęciach to wydaje mi się, że nie jest ono mocne.

Potwierdzam, fabryczne przyciemnienie niewiele daje i trzeba coś dołożyć żeby słońce nie przeszkadzało.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #18 dnia: 21 Marca 2024, 21:36:51 »
Dla mnie wystarczające.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Roe

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 21 Marca 2024, 21:38:06 »
Jak masz głowę pod samym dachem to nie dziwota. :-)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #20 dnia: 21 Marca 2024, 21:38:33 »
Coś w tym może być.

Offline Roe

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 21 Marca 2024, 21:41:06 »
Ale na poważnie to miałem na jesieni uwagi od pasażerów z tyłu, że przydałyby się zasłonki. Sprawdziłem i faktycznie jest to do poprawy.

Offline janki111

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 PHEV Style
« Odpowiedź #22 dnia: 21 Marca 2024, 23:14:50 »
Dzięki wszystkim za odpowiedzi w tej kwestii, umówiłem się wstępnie na przyciemnianie :) Pzdr.
RAV4 PHEV Style, Royal Grey/Attitude Black, MY24

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 exe 4x4
« Odpowiedź #23 dnia: 24 Marca 2024, 22:35:35 »
Cześć,
Dostałem Ravkę MY'24 AWD na testy na weekend - wyjechałem dziś na autostradę. Tempomat na 140km/h - 85 km autostradą, dodatkowo 30 lokalnymi drogami - wyszło mi około 6.9 l/100km.
Całe testy weekendowe - przejechałem około 600 km testując zarówno jazdę ekonomiczną jak i dynamiczną, po mieście drogach lokalnych, ekspresówkach i autostradzie (ekspresówki + autostrada - z maksymalną dozwoloną prędkością - jakieś 220 km) zamknęły mi się z wynikiem około 6.1 l/100km. Teren pagórkowaty więc często pod górkę i z górki.
Myślę, że przy spokojnej jeździe te deklarowane przez producenta 5.7 w cyklu mieszanym jest jak najbardziej realistyczne. Przy maksymalnym nastawieniu na jazdę ekonomiczną z niewielkimi prędkościami w warunkach gdzie można wykorzystać hybrydę na maksa myślę, że bez problemu można zejść poniżej 5l - ale ten wariant testowałem tylko przez około 30 km więc może to być za krótko i mogłem sobie wyrobić błędną opinię.

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
Pytania do użytkowników RAV 2024
« Odpowiedź #24 dnia: 24 Marca 2024, 22:51:37 »
A jak hałas? Nie umęczył Ciebie w trasie? Może jeszcze jakieś inne ciekawe spostrzeżenia oprócz spalania?
Pozdrawiam,

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #25 dnia: 24 Marca 2024, 22:58:44 »
Cześć,
Dostałem Ravkę MY'24 AWD na testy na weekend - wyjechałem dziś na autostradę. Tempomat na 140km/h - 85 km autostradą, dodatkowo 30 lokalnymi drogami - wyszło mi około 6.9 l/100km.
Całe testy weekendowe - przejechałem około 600 km testując zarówno jazdę ekonomiczną jak i dynamiczną, po mieście drogach lokalnych, ekspresówkach i autostradzie (ekspresówki + autostrada - z maksymalną dozwoloną prędkością - jakieś 220 km) zamknęły mi się z wynikiem około 6.1 l/100km. Teren pagórkowaty więc często pod górkę i z górki.
Myślę, że przy spokojnej jeździe te deklarowane przez producenta 5.7 w cyklu mieszanym jest jak najbardziej realistyczne. Przy maksymalnym nastawieniu na jazdę ekonomiczną z niewielkimi prędkościami w warunkach gdzie można wykorzystać hybrydę na maksa myślę, że bez problemu można zejść poniżej 5l - ale ten wariant testowałem tylko przez około 30 km więc może to być za krótko i mogłem sobie wyrobić błędną opinię.
Można bez problemu

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 24 Marca 2024, 23:01:51 »
A jak hałas? Nie umęczył Ciebie w trasie?

Przy prędkościach 120-140km/h było głośno, ale tak naprawdę zauważałem to głównie wtedy kiedy się na tym skupiałem i dość szybko przestawałem zwracać uwagę. Jak zwalniałem do 90 to zuważałem, że nagle robiło się ciszej. Generalnie uznałem, że nie jest to coś co by dyskwalifikowało samochód w moich uszach. Mam wrażenie, że nie jest głośniej niż w moim obecnym samochodzie - ale to może być równie dobrze autosugestia bo zdążyłem polubić to auto.
Jutro muszę już oddać samochód testowy, ale spróbuję sobie jeszcze głośność zmierzyć telefonem i spróbuję porównać z tym co mam w swoim starym samochodzie (16-letnim dieslu). Dam znać jeśli mi się to uda.
Aha - to co IMO nie do końca dobrze działało to dostosowanie głośności systemu audio zależnie od prędkości - w czasie jazdy słucham podkastów i czasem byłem zmuszony ręcznie dopasowywać głośność bo albo gadało za cicho względem poziomu hałasu w samochodzie, albo po redukcji prędkości gadało za głośno.

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 24 Marca 2024, 23:39:52 »
Może jeszcze jakieś inne ciekawe spostrzeżenia oprócz spalania?

Teraz zauważyłem drugą część pytania - nie mogę edytować więc odpisuję w nowej wiadomości (może skrypt formu połączy ;) )

O wrażeniach z hałasu pisałem w innym poście.
- system automatycznego włączania/wyłączania długich świateł - przy dość dużym natężeniu ruchu wyłączyłem - za bardzo jak na mój gust mrygał światłami - ale na dłuższych trasach powinien się sprawdzić. Testowałem egzemplarz z LEDami Basic, przymierzam się co prawda do zakupu Executiva gdzie są BiLEDy ale nie liczę na inne zachowanie pod tym względem. Żałuję bardzo, że nie ma matrixów, zakochałem się w nich w testowanym wcześniej Renault Austral.
- tempomat - ogólnie fajnie, ale musiałem się trochę nauczyć jego charakterystyki - natomiast rozczarował mnie trochę jeśli chodzi o zachowanie na zakrętach. W Australu bardzo fajnie redukował prędkość kiedy dojeżdżałem do ostrego zakrętu, w testowanej Ravce w ogóle nie reagował na zakręty a jedynie na inne samochody. Po tym jak wziąłem na to poprawkę jeździło mi się z nim już bardzo dobrze. Nie do końca wiem czy ten tempomat tak ma czy też trzeba sobie coś ustawić - na stronkach Toyoty niby piszą, że IACC rozpoznaje zakręty, ale nie zauważyłem.
- polubiłem system utrzymywania w pasie ruchu - mam wrażenie, że działa pewniej niż ten w testowanym wcześniej Australu
- system rozpoznawania znaków - bleeee.... ale chyba i tak ciut mniej irytujący niż w Australu.
- głośniki - nic specjalnego, ale do tego żeby coś leciało w tle jak dla mnie wystarczą. W egzemplarzu, który dostałem coś brzęczało w prawym głośniku w drzwiach. Gorzej się to spisywało gdy odtwarzany był głos - ogólnie niektóre rodzaje głosu (te niższe) były trudne do zrozumienia. Ciekaw jestem czy jest jakaś korekta dźwięku w sytemie multimedialnym - nie znalazłem. Pod tym względem też bardziej podobało mi się to co słyszałem w Australu.
- bardzo pozytywnie zakoczyło mnie płynne przełączanie się między EV i napędem spalinowym. W Renault często szarpie w takiej sytuacji.
- podoba mi się też, że kiedy potrzebuję samochód potrafi szybko zwiększyć prędkość
- baaaardzo podobają mi się duże lusterka w Ravce - wiem, że one są częścią problemu który zwiększa hałas, ale nadal je lubię.
- podoba mi się też pole widzenia ze środka - bez porównania lepiej niż w Australu.

Generalnie zastanawiałem się nad nowym Renault Espacem (większy ale bardzo podobny do Australa) ale obecnie skłaniam się jednak bardziej ku Toyocie - jest kilka rzeczy, które w Renault podobały mi się bardziej, ale jednak bardziej sprawdzone rozwiązania Toyoty i jednak niska awaryjność dodają Toyocie dość dużo punktów w moich oczach. Do tego dodam fakt, że ten samochód prowadzi mi się po prostu dobrze i że jesat AWD (w Renault Espace i Austral jest tylko FWD)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #28 dnia: 25 Marca 2024, 08:16:07 »
BiLed są we wszystkich wersjach, w wyższych masz mocniejsze źródło światła i stąd tam spryskiwacze. Nazwali to FullLed.
Wykończenie Australa to inna bajka, ale skrzynia (kłowa?) to wielka niewiadoma, trwałość zawieszenia, jak to w reni zapewne też. Do tego trochę mnie irytował ten silnik - generator i jego praca.
No i brak napędu.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 25 Marca 2024, 11:50:13 »
A jak hałas?

Oddałem już samochód, ale go sobie jeszcze przegoniłem po autostradzie. Generalnie mam bardzo niejednoznaczne wyniki vs odczucia. Mierzyłem sobie poziom głośności w aucie telefonem
W RAV4 przy prędkości autostradowej wyszło mi około 80dB, w moim starym Sceniku jakieś 72dB... i powiem szczerze mam problem z tym wynikiem bo 8dB to BARDZO dużo a jak porównywałem w obu to subiektywnie różnicy nie odczuwałem.

Możliwości widzę takie:
- nieskalibrowany mikrofon telefonu komórkowego to bardzo słaby aparat pomiarowy. Nie wiem czy jest on tak samo czuły w pełnym zakresie częstotliwości. Subiektywne wrażenie poziomu hałasu jest dla mnie zbliżone w obu autach, ale w RAV4 częstotliwość hałasu jest wyższa. W moim Sceniku dominuje dość niski głos Diesla przy dużych prędkościach. Być może mikrofon telefonu rejestrował wyższe poziomy natężenia dźwięku dla wyższych częstotliwości.
- może być tak, że czułość mojego słuchu jest ograniczona i powyżej pewnego poziomu rejestruję już tylko "głośno"
- może być też tak, że emocjonalnie sobie już wkręciłem, że chcę ten samochód i sam siebie oszukuję

Generalnie uważam, że wyniki mojego "testu" są kompletnie niemiarodajne.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl