Może jeszcze jakieś inne ciekawe spostrzeżenia oprócz spalania?
Teraz zauważyłem drugą część pytania - nie mogę edytować więc odpisuję w nowej wiadomości (może skrypt formu połączy

)
O wrażeniach z hałasu pisałem w innym poście.
- system automatycznego włączania/wyłączania długich świateł - przy dość dużym natężeniu ruchu wyłączyłem - za bardzo jak na mój gust mrygał światłami - ale na dłuższych trasach powinien się sprawdzić. Testowałem egzemplarz z LEDami Basic, przymierzam się co prawda do zakupu Executiva gdzie są BiLEDy ale nie liczę na inne zachowanie pod tym względem. Żałuję bardzo, że nie ma matrixów, zakochałem się w nich w testowanym wcześniej Renault Austral.
- tempomat - ogólnie fajnie, ale musiałem się trochę nauczyć jego charakterystyki - natomiast rozczarował mnie trochę jeśli chodzi o zachowanie na zakrętach. W Australu bardzo fajnie redukował prędkość kiedy dojeżdżałem do ostrego zakrętu, w testowanej Ravce w ogóle nie reagował na zakręty a jedynie na inne samochody. Po tym jak wziąłem na to poprawkę jeździło mi się z nim już bardzo dobrze. Nie do końca wiem czy ten tempomat tak ma czy też trzeba sobie coś ustawić - na stronkach Toyoty niby piszą, że IACC rozpoznaje zakręty, ale nie zauważyłem.
- polubiłem system utrzymywania w pasie ruchu - mam wrażenie, że działa pewniej niż ten w testowanym wcześniej Australu
- system rozpoznawania znaków - bleeee.... ale chyba i tak ciut mniej irytujący niż w Australu.
- głośniki - nic specjalnego, ale do tego żeby coś leciało w tle jak dla mnie wystarczą. W egzemplarzu, który dostałem coś brzęczało w prawym głośniku w drzwiach. Gorzej się to spisywało gdy odtwarzany był głos - ogólnie niektóre rodzaje głosu (te niższe) były trudne do zrozumienia. Ciekaw jestem czy jest jakaś korekta dźwięku w sytemie multimedialnym - nie znalazłem. Pod tym względem też bardziej podobało mi się to co słyszałem w Australu.
- bardzo pozytywnie zakoczyło mnie płynne przełączanie się między EV i napędem spalinowym. W Renault często szarpie w takiej sytuacji.
- podoba mi się też, że kiedy potrzebuję samochód potrafi szybko zwiększyć prędkość
- baaaardzo podobają mi się duże lusterka w Ravce - wiem, że one są częścią problemu który zwiększa hałas, ale nadal je lubię.
- podoba mi się też pole widzenia ze środka - bez porównania lepiej niż w Australu.
Generalnie zastanawiałem się nad nowym Renault Espacem (większy ale bardzo podobny do Australa) ale obecnie skłaniam się jednak bardziej ku Toyocie - jest kilka rzeczy, które w Renault podobały mi się bardziej, ale jednak bardziej sprawdzone rozwiązania Toyoty i jednak niska awaryjność dodają Toyocie dość dużo punktów w moich oczach. Do tego dodam fakt, że ten samochód prowadzi mi się po prostu dobrze i że jesat AWD (w Renault Espace i Austral jest tylko FWD)