Autor Wątek: NOWY SYSTEM BRC Seqent 24 - co wy na to ?  (Przeczytany 8876 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
NOWY SYSTEM BRC Seqent 24 - co wy na to ?
« dnia: 29 Lipca 2005, 10:49:11 »
Sytuacja na rynku paliw pomalu zaczyna mnie ppchac w kierunku LPG i chyba zaczne sie bardziej interesowac LPG jesli PB nie stanieje wiec tu znalazlem cos ciekawego i nowego na rynku.
Alternatywa mozna powiedziec dla pelnego seqenta i instalacji mieszalnikowej a mianowicie BRC seqent 24, okrojona wersje pelnego seqenta.
W S24 na wspolnym korpusie (listwie) osadzone sa 4 wtryskiwacze LPG oraz czujnik temperatury i cisnienia gazu. Wtryskiwacze pracuja na zasadzie przytykania otworkow w listwie ktorymi w dawkach wydostaje sie gaz.
Nowa i mala uproszczona centralka jest w hermetycznej obudowie z tworzywa sztucznego i ma tylko 24 piny zamiast 64. Miescie sie kolo fabrycznego kompa w samochodzie :-)

Pelny seqent kosztuje ok. 4700zl a wersja "24" 3400-3600zl.
W porownaniu s seqentem tradycyjnym odchudzono go glownie z podzespolow typowych dla instalacji do zasilania metanem, czy czesci okablowania. Generalnie pelny Seqent jest wszechstronnym systemem "matka" a S24 jest opcja dedykowana tylko do LPG.
S24 eliminuje ryzyko wystrzalow i precyzyjnie dawkuje ilosc paliwa

Co myslicie o tym systemie ktory jest niewatpliwie nowum :-)
tu jest co nie co
http://czakram.pl/index.php[/b]
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Lipca 2005, 14:50:31 »
Nie jest to już takie nowum. Mój kumpel BM-ką 529 smiga tym od 20kkm i zero problemów, inny Volvo 2,0 od 30 kkm - i faktycznie z relacji znajomych oceniam tą instalacjęna jedną z lepszych na rynku (cena i jakość). Oczywiście nie do każdego silnika da sięzałożyć. Jedyny mankament to niezbyt stabilne reduktory BRC.

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Lipca 2005, 14:55:07 »
NO powyzej 4 kotlow to juz raczej full seqent, no ale chyba warto doplacic ten powiedzmy tysiaczek i zrezygnowac z mieszalnika do naszych 4 -cyl. maszynek.
A co z tymi reduktorami BRC sie dzieje dokldaniej ?
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Lipca 2005, 12:27:19 »
Niektóre mają króćce, które po prostu pękają i cieknie płyn chłodniczy, ale można zażadać droższego z króćcem mosiężnym. Natomiast są niestety podatne na syf gaziany i ponoć zmieniają parametry ciśnienia- jak coś pod niego podejdzie. Czakram daje 2 lata gwarancji - więc spoko, soft do sequenta 24 można też wycyganić, więc spoko można taki w razie czego rozebrać i potem złożyc i wyregulować samemu (po gwarancji).

feliks

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Sierpnia 2005, 12:21:56 »
Od 2 tygodni jeżdżęz instalką Seqent 24 (600 km przejechane). Wrażenia:
- spalanie większe o ok. 1 litr/100 km,
- spadek mocy - nie odczułem,
- inne dolegliwości - BRAK.

Póki co jestem zadowolony   :D  i mam nadziejęże tak już pozostanie.

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Sierpnia 2005, 19:08:28 »
Feliks - zakladałeś w pewnie w Czakramie w Tarnowie - coraz częsciej słyszępochlebne opinie o tej firmie i o BRC. Niestety ja mam Elipigaza z polska elektroniką i toto nie jest aż tak idealne, ale jeździ.

feliks

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Sierpnia 2005, 21:18:06 »
Cytuj (zaznaczone)
zakladałeś w pewnie w Czakramie w Tarnowie

Zgadza się. Firma wygląda okazale zważywszy że jeszcze kilka lat temu montowali w jednym garażu. Pogratulować rozwoju. Jedyne co mnie nieco zaskoczyło in minus to po otwarciu maski znalazłem kilka plastikowych złączek,najwyraźniej niewykorzystanych przy montażu. Ale to w sumie drobiazg.

Jeśli chodzi o BRC i Sequent 24 - to są wrażenia po pierwszych kilometrach. Zobaczamy jak to siębędzie sprawować na dłuższą metę.

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Sierpnia 2005, 15:02:33 »
A jakie masz wtryski ? Keihina, czy Prins?

feliks

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Sierpnia 2005, 15:01:04 »
wtryski keihina

pisk

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Sierpnia 2005, 13:48:06 »
Witam wszystkich

(debiut :) )

Cytat: feliks
wtryski keihina

Ludzie narzekają na głośną pracę wtryskiwaczy w S24. Prawda to?

pzdr

Piotr
« Ostatnia zmiana: 01 Lutego 2006, 17:10:28 wysłana przez pisk »

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Sierpnia 2005, 15:07:02 »
Nie tylko w Sequent, każdy nowy wtrysk strzela na początku jak pompy wtryskowe w traktorach, potem cykają jak świerszcze, po 20 kkm moich już nie słychać wcale - po prostu sięrozklepały. Po 60 tys zaś - zwykle padają jak muchy  :abadgrin  i trza kupować nowe.
Obecnie moje są cichsze od benzynowych , a na początku trzaskały jak cholera. (Val-TEc - made in Italy).

feliks

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Sierpnia 2005, 19:17:18 »
Potwierdzam powyższe spostrzeżenia. Na razie trochę"stukają" (maszyna do pisania z czasów E.Gierka)  ale nie słychać tego wewnątrz-poziom hałasu bez zmian. Niech żyje wyciszenie Ave   :)

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Sierpnia 2005, 15:07:57 »
W Corollkach silnik i tak przypuszczam zagłuszyłby to odgłosy :-)
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

pisk

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Września 2005, 09:58:57 »
No więc LPG już założony. Wtryskiwaczy nie słyszę  :D ale niestety reduktor mruczy przy obciążonym silniku. Fachman rzekł, żeby jeździć i albo przestanie albo go szlag trafi i włożą nowy. Nie ściemnia mnie?  :?
« Ostatnia zmiana: 01 Lutego 2006, 17:09:01 wysłana przez pisk »

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 20 Września 2005, 11:39:00 »
Cytat: pisk
No więc LPG już założony. Wtryskiwaczy nie słyszę ale niestety reduktor mruczy przy obciążonym silniku. Fachman rzekł, żeby jeździć i albo przestanie albo go szlag trafi i włożą nowy. Nie ściemnia mnie?

Zalozyli ci Seqenta 24 ?

Z tym fachmanem to kolejny przyklad profesjonalnego podejscia do klienta, jak dla mnie zero profesjonalizmu.
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl