Autor Wątek: ostrzezenie o przekroczeniu predkosci - ISA - RSA - 2024  (Przeczytany 35542 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pawel7318

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
ostrzezenie o przekroczeniu predkosci - ISA - RSA - 2024
« dnia: 25 Marca 2024, 09:41:12 »
Hej,

no i stalo sie, regulacja wprowadzajaca obowiazkowe ostrzeganie o przekraczaniu predkosci zaczela dzialac.
W mojej corolli RM2024 najszybciej da sie deaktywowac calkowicie rozpoznawanie znakow. Mozna tez zmienic sposob powiadamiania tak by nie piszczalo na co potrzeba pare wiecej klikniec.

Niestety po kolejnym wlaczeniu auta wraca to do swoich domyslnych ustawien (co jest ponoc jednym z wymogow tej regulacji).

W ASO powiedzieli, ze jest to "standardowe wyposazenie auta" i nic z tym nie zrobia. Wcale sie im nie dziwie...

Offline Marcin75

• Prawie Toyot
  • Samochód:: RAV4 2024
Odp: ostrzezenie o przekroczeniu predkosci - ISA - RSA - 2024
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Marca 2024, 17:55:06 »
Mam Toyotę Rav cztery 2024 dostałem dokładnie tą samą informację i szukam sposobu jak ominąć to chodź podobno na poziomie programowym jest to bardzo trudne tak powiedział mi Serwis. Podobno za ekranem LCD jest głośniczek, może można go wyciszyć? Generalnie to jest okropna wada

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Marca 2024, 18:56:23 »
W nowej c-hr siostry pika trzy razy i potem tylko już ostrzegawczego miga/zmienia kolor. W tegorocznej Rav4 jest inaczej?
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline pawel7318

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Marca 2024, 21:12:48 »

Podobno za ekranem LCD jest głośniczek, może można go wyciszyć?

Tez sie zastanawialem nad ta opcja...

BTW: Przyjechal do mnie serwisant od BLE42 to wybebeszyl ten ekran w mniej jak 10 sekund...

Offline Maku

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Czerwca 2024, 09:29:28 »
Cześć!
Udało się komuś ogarnąć temat pikającego RSA? Jest jakiś magik co jest w stanie wyłączyć to irytujące pikanie na stałe?

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Czerwca 2024, 10:09:59 »
W nowej c-hr siostry pika trzy razy i potem tylko już ostrzegawczego miga/zmienia kolor. W tegorocznej Rav4 jest inaczej?
Jest tak samo, przy czym gdy pojawi się kolejne ograniczenie to znowu powtarza procedurę. Jeśli tych zmian ograniczeń jest wiele, jedno za drugim, no to pika bardzo często.
Pozdrawiam,

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Czerwca 2024, 18:21:19 »
W innych, nowych markach jest tak samo? No, bo to przesrana sprawa u Toyoty. Kierowca będzie się wkurzał i rozpraszał, zamiast czerpać przyjemność z jazdy. A ja od jakiegoś czasu marzę już o zmianie hybrydy na nową, ale po waszych informacjach ja pierdzielę, nie kupię nowego auta z taką pikawką. W mojej Corolli 2021 przy przekroczeniu prędkości znak na kokpicie zmienia barwę na czerwoną i tyle wystarczy, jest ok., od razu widać, że przekroczyłem prędkość, nie potrzeba mi dodatkowo piszczeć do ucha. To są naprawdę smutne i przykre nowości. Nie byłoby źle, gdyby choć dało się to wyłączyć na stałe tak, jak np. ogranicznik prędkości, który mam na stałe wyłączony i mogę je se włączyć, kiedy chycę.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline sig.segv

• Toyot Pełzający
  • **
    • Paweł Online
  • Samochód:: 2024 RAV4 Adv
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Czerwca 2024, 18:41:22 »
We wszystkich markach jest tak samo, bo to sobie eurokołchoz wymyślił, że tak ma być.
Przed dłuższymi podróżami po prostu nauczyłem się szybko to "wyklikiwać" przed każdą podróżą...

p,paw

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Czerwca 2024, 19:06:33 »
Może jakiś dobry programista dałby radę to przeprogramować, żeby domyślnie było to wyłączone? Mam przekonanie, że się tak da, przecież to tylko zwykłe oprogramowanie. Nie takie rzeczy ludzie przerabiają.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline aks

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV70
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Czerwca 2024, 19:23:32 »
pewnie można ogarnąć czymś takim:
https://cannylogic.com/c53pico/

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Czerwca 2024, 19:58:10 »
We wszystkich markach jest tak samo, bo to sobie eurokołchoz wymyślił, że tak ma być.
Przed dłuższymi podróżami po prostu nauczyłem się szybko to "wyklikiwać" przed każdą podróżą...

p,paw
Nie we wszystkich. W Volvo wyłączam pikanie przyciskiem który jest „pod prawym kciukiem”. Jak słucham muzyki to pikanie jest na tyle ciche, że go nie słychać.

Offline sig.segv

• Toyot Pełzający
  • **
    • Paweł Online
  • Samochód:: 2024 RAV4 Adv
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Czerwca 2024, 20:01:15 »

p,paw
Nie we wszystkich. W Volvo wyłączam pikanie przyciskiem który jest „pod prawym kciukiem”. Jak słucham muzyki to pikanie jest na tyle ciche, że go nie słychać.
Chodziło mi o to, że we wszystkich autach to musi być włączone. Sposób wyłączania na razie został w gestii producenta :)
Tym przyciskiem wyłączasz tylko to czy wszystkie powiadomienia?

P,paw

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Czerwca 2024, 20:23:54 »
Tylko powiadomienia o przekroczeniu prędkości się wyciszają, chociaż nie wiem czemu tak bijecie przysłowiową pianę, mi to jakoś szczególnie nie przeszkadza, wyłączam jedynie po to żeby mały spał spokojnie.
Jeszcze w menu mam możliwość zmiany powiadomień na „adaptacyjny pedał przyspieszenia” i wtedy nie da się  szybciej jechać niż pozwalają na to znaki. No chyba, że wciśnie się do oporu.

Offline Maku

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Czerwca 2024, 10:06:37 »
Tylko powiadomienia o przekroczeniu prędkości się wyciszają, chociaż nie wiem czemu tak bijecie przysłowiową pianę, mi to jakoś szczególnie nie przeszkadza, wyłączam jedynie po to żeby mały spał spokojnie.
Jeszcze w menu mam możliwość zmiany powiadomień na „adaptacyjny pedał przyspieszenia” i wtedy nie da się  szybciej jechać niż pozwalają na to znaki. No chyba, że wciśnie się do oporu.

Może w Volvo nie jest to tak nachalne, bo w Toyocie to są 3 dość głośne piknięcia. Dodatkowo system często się myli, wczoraj znak "2,5t" odczytał jako ograniczenie "20 km".
« Ostatnia zmiana: 03 Czerwca 2024, 10:13:48 wysłana przez Maku »

Offline dziubas

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 2.0 HB
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Czerwca 2024, 11:12:10 »
To raczej sympatyczne brzdąknięcia, łatwo sie do nich przyzwyczaić i ignorować. Obawiałem się, że to będzie bardziej przerażliwy dżwięk, jak sygnał niezapiętych pasów w mojej pierwszej corolli.
Corolla 2.0 HB Style 6X1 MY2024

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl