Autor Wątek: ostrzezenie o przekroczeniu predkosci - ISA - RSA - 2024  (Przeczytany 35553 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tigerino

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
Odp: ostrzezenie o przekroczeniu predkosci - ISA - RSA - 2024
« Odpowiedź #30 dnia: 12 Czerwca 2024, 21:17:36 »
Z tego co zaobserwowałem to znaki, z tym, że:
- "2,5t" widzi jako ograniczenie prędkości do 20 albo 25
- jak jest ograniczenie prędkości tylko dla ciężarówek to on w sumie też ma to gdzieś i pika, ze przekraczasz prędkość (widzi tylko znak, a tą tabliczkę poniżej, że dotyczy ciężarówek to już nie),
- nieraz nie rozpoznaje znaków odwołujących znaki... na mojej trasie do pracy jest przez moment ograniczenie do "70" a potem szary znak odwołujący tą "70-tkę" ale genialny system RSA tego nie ogarnia...
- jadąc za ciężarówką, która ma na burcie jakąś naklejkę z ograniczeniem prędkości potrafi przeczytać i jedziesz sobie 90-tka wyprzedzasz a tu nagle pikanie, bo przekraczasz 70-tkę z naklejki...

Czekam z utęsknieniem na możliwość permanentnego wyłączenia tego pier$%$#@nego pikania.

Dokładnie tak jak mówisz. Dziś mi rozpoznał ograniczenie do 10t jako 10km/h na drodze gdzie było 50. Akurat zapomniałem go wyłączyć bo chwilę wcześniej się zatrzymałem i oczywiście mnie wkur*** po kilku minutach jazdy i musiałem znów wchodzić w opcje.
Do tego polskie drogi słabo współpracują z tym układem bo mamy czasem ograniczenia do 30km/h na progach zwalniających. System nie odwołuje ich za progiem czy na kolejnym skrzyżowaniu tylko czeka na wykrycie znaku i tak człowiek jedzie kilkaset metrów 30 albo znosi upierdliwe pikanie.
Dodać opcję wyciszenia tego na stałe i będzie wilk syty i owca cała. Układ będzie działał w tle i wyświetlał komunikaty, więc unijny eko terrorysta będzie zadowolony a kierowca będzie mógł jechać w ciszy.

Faktycznie, opcja się resetuje, to znaczy o dziwo w ustawieniach wyświetla się, że +5, ale informuje przy limicie. Dość dziwne.

Te opcje były stworzone przez kogoś myślącego kto dodał właśnie zmianę limitu i opcję tylko graficzną zarówno przy wykryciu nowego ograniczenia jak i przy przekroczeniu tak żeby kierowca mógł spersonalizować powiadomienia. Następnie przyszedł jakiś partacz i na szybko dodał 1 linię komendy w programie w stylu "reset when power off" i żadne wybory personalizujące się nie zapisują.
« Ostatnia zmiana: 12 Czerwca 2024, 21:24:49 wysłana przez tigerino »

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #31 dnia: 15 Czerwca 2024, 20:38:43 »
Może to zmienią w następnej generacji Corolli, kiedy ci z UE pojeżdżą sobie takimi autami i dojdą do wniosku, że jednak jest to zbyt irytujące, męczące i rozpraszające kierowcę. Powinno dać się to wyłączyć na stałe i kierowca sam powinien decydować, czy i kiedy sobie to włączyć. A najgorsze jest to, że w planach jest jeszcze oprócz tych pisków, automatyczne hamowanie przed znakami ograniczenia prędkości. Dopiero wtedy będą jaja. Ja w swojej Corolli 2021 mam spokój. Miałem w planach zmianę auta po 5 latach, ale po tym, co tu piszecie + wprowadzenie automatycznego hamowania, te moje plany raczej pójdą wpizdu.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

pireus

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 15 Czerwca 2024, 21:40:20 »
wprowadzenie automatycznego hamowania, te moje plany raczej pójdą wpizdu.
Dramatyzujesz, już teraz samochody zwalniają  ( przynajmniej mój )jeżeli masz to ustawione w systemach bezpieczeństwa, ale nie hamują. Wystarczy wtedy musnąć pedał gazu i jedzie z zadaną wcześniej na tempomacie prędkością . Ja sobie to chwalę bo można się zagapić wjeżdżając w teren zabudowany i zapłacić mandat.

Offline sig.segv

• Toyot Pełzający
  • **
    • Paweł Online
  • Samochód:: 2024 RAV4 Adv
« Odpowiedź #33 dnia: 15 Czerwca 2024, 21:41:46 »
wprowadzenie automatycznego hamowania, te moje plany raczej pójdą wpizdu.
Dramatyzujesz, już teraz samochody zwalniają  ( przynajmniej mój )jeżeli masz to ustawione w systemach bezpieczeństwa, ale nie hamują. Wystarczy wtedy musnąć pedał gazu i jedzie z zadaną wcześniej na tempomacie prędkością . Ja sobie to chwalę bo można się zagapić wjeżdżając w teren zabudowany i zapłacić mandat.
Całe szczęście, że w Toyocie się nie da tego ustawić :)
Miałbym hamowanie na autostradzie przy każdym zdjeździe, na którym jest 40-ka...

p,paw

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #34 dnia: 15 Czerwca 2024, 22:05:32 »
pireus, na tempomacie to ok., niech będzie, zresztą tempomat można wyłączyć, ale mnie chodzi o jazdę zwykłą, bez tempomatu. I gdyby wtedy wprowadzili automatyczne hamowanie, czy, jak wolisz, zwalnianie przy mijaniu znaków z ograniczeniem prędkości, to wtedy byłaby lipa. Teraz jest pikanie i dołożą jeszcze automatyczne hamowanie to już będzie katastrofa.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #35 dnia: 15 Czerwca 2024, 23:17:59 »
Mam też taką możliwość w Tucsonie ( jazda w/g znaków jako opcja do zaznaczenia) nie sprawdzałem jak to działa, ale z ciekawości sprawdzę.
Co do samego czytania znaków u mnie, działa to doskonałe ( mam zaznaczone kamera + gps).
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Robert1000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 2 Comfort
« Odpowiedź #36 dnia: 16 Czerwca 2024, 21:58:05 »
Wiem, głupie.
Co będzie jak zakleję kamerkę szczytującą znaki?

Offline sig.segv

• Toyot Pełzający
  • **
    • Paweł Online
  • Samochód:: 2024 RAV4 Adv
« Odpowiedź #37 dnia: 16 Czerwca 2024, 22:00:56 »
Wiem, głupie.
Co będzie jak zakleję kamerkę szczytującą znaki?
Przestanie działać też utrzymywanie pasa więc pewnie cały adaptacyjny tempomat.

p,paw

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #38 dnia: 20 Czerwca 2024, 20:19:47 »
Chciałem dodać, że zamiast irytujących pisków przy przekroczeniu dozwolonej prędkości, mogliby zrobić, żeby np. na wyświetlaczu centralnym wyświetlał się np. na czerwono znak ograniczenia, znak taki trochę większy, żeby rzucał się od razu w oczy i mógłby zamiast pisków, mignąć trzy razy i to by w zupełności wystarczyło i kierowca nie musiałby irytować się piskami.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #39 dnia: 20 Czerwca 2024, 21:25:34 »
Ale rozumiesz założenia tego wynalazku? Ma irytować kierowcę by ten zmniejszył prędkość w celu uniknięcia pisków, a tak byś miał wywalone na znak.
Niestety wylali dziecko z kąpielą i system czyta co chce i jak chce.
Ot jeden z "genialnych" pomysłów eurokratów.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #40 dnia: 23 Czerwca 2024, 11:30:30 »
Ma irytować kierowcę by ten zmniejszył prędkość w celu uniknięcia pisków

To trochę chamstwo i bezczelność, wciskać ludziom taki kit. To powinno dać się wyłączyć na stałe, a kierowca sam powinien mieć możliwość wyboru, czy potrzebuje takiego asystenta jazdy, czy nie. Ciekawe, czy ci eurokraci też jeżdżą takimi piszczącymi autami i są zadowoleni?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #41 dnia: 23 Czerwca 2024, 23:10:18 »
...od nowego roku szykują się następne "kwiatki", a auta znowu podrożeją.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #42 dnia: 24 Czerwca 2024, 12:09:43 »
...tyle, że co chwila są znaki i pika od nowa :)
Ja mam konfigurowalny przycisk na kierownicy którym mogę bez szukania to wyłączyć w tablecie, a i tak mnie wqrxia :/

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 24 Czerwca 2024, 13:36:46 »
...tyle, że co chwila są znaki i pika od nowa :)
Ja mam konfigurowalny przycisk na kierownicy którym mogę bez szukania to wyłączyć w tablecie, a i tak mnie wqrxia :/
Przestań się już chwalić. :) Też mam taki przycisk. Dodatkowo auto nie odczytuje znaków, które mnie nie dotyczą np. na drodze równoległej do autostrady.
Ten pomysł to napewno wstęp do dalszych zmian. Po 2030 auto będzie zwalniać do prędkości na znakach.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #44 dnia: 24 Czerwca 2024, 14:16:38 »
Moje już zwalnia o ile włączę tą funkcje, ale nie uważam tego za dobry pomysł.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl