Autor Wątek: Tarcze + klocki w oryginale.  (Przeczytany 806 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Momek

• Toyot Pełzający
  • **
Tarcze + klocki w oryginale.
« dnia: 01 Kwietnia 2024, 19:36:10 »
Witam.
Będę w tym roku robił kompleksowo hamulce w mojej Corolli E15 (Valvematic) i mam do Was w związku z tym kilka pytań. Przede wszystkim chodzi o ceny bo się ostatnio trochę odkleiłem a wiem że wszystko mocno poszło w górę.
Warsztat w którym obecnie serwisuje auto często stara się korzystać z części oryginalnych i zalecają przynajmniej na przednią oś właśnie oryginał. Robiliśmy wycenę na miejscu i u nich przed kompem i różnica między oryginalnymi a np. TRW to raptem nie całe 400 złotych, więc tu nie miałbym raczej wątpliwości. Tylko czy w tej chwili za kmpl. tarcz i klocków na obie osie z wymianą 2500 to normalna cena czy przesada? Wiadomo że przetrzepałem od razu allegro i tam jakieś zamienniki typu TRW można trafić sporo taniej, tylko nie mam zaufania do tanich części z allegro.
Jeżeli ktoś z Was ostatnio wymieniał to powiedzcie jak się te ceny teraz kształtują bo ja nie chcę oszczędzać na aucie ale robić z siebie frajera też bym nie chciał  :cool:.
Dodatkowe pytanie mam o zaciski. Oglądaliśmy sobie tylne i lewy ewidentnie nie odbijał więc tu też będę musiał zainwestować. Przed wymianą tarcz i klocków mam podjechać i rozbierzemy to i zobaczymy czy to nie linka, ale 90% kończy się zacisk. Proponuje jakiś sprawdzony przez nich zamiennik za 350. Ale tu mechanik proponuje jednak wymianę obu bo przy nie małym wydatku na nowe tarcze i klocki szkoda gdyby zaraz coś się podziało z drugim który był kiedyś regenerowany przez poprzedniego właściciela.
Czy te ceny według Was na dzisiaj są w miarę uczciwe czy zmienić warsztat?
Pozdro

Offline rfr78

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Tarcze + klocki w oryginale.
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Sierpnia 2024, 17:17:21 »
Hej! I jak? Na co wymieniłes zaciski tylnie?
mnie czeka to samo - nei wiem czy brac regenerowane bosha czy noname???

Offline Momek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Sierpnia 2024, 17:41:04 »
Hej. Odzyskałem kontakt z moim poprzednim  mechanikiem (który się przeniósł w inne miejsce). Wymienił tarcze i klocki na Trw. Natomiast zaciski zostawił bo stwierdził że po porządnym przeczyszczeniu wszystkiego  pracują bez zarzutu. Za komplet tarcz i klocków z robocizną zapłaciłem 1750. Ale przed wymianą jak rozmawialiśmy to zaciski też by chyba wjechały Trw gdyby była taka potrzeba.
Pozdro

Wysłane z mojego SM-A556B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 19 Sierpnia 2024, 17:42:39 wysłana przez Momek »

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Sierpnia 2024, 09:28:48 »
Przecież w oryginale są właśnie TRW, więc masz to co miałeś.
Ale cena poraża.
Do mojej E12 komplet tarcz i klocków Mikoda to 600 zł, a ATE 950 zł
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl