Autor Wątek: Rav 4 2.0 diesel silni BWM  (Przeczytany 2586 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline piotrekwoj1

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav 4
Rav 4 2.0 diesel silni BWM
« dnia: 05 Kwietnia 2024, 20:19:53 »
Witam problem dotyczy Toyoty rav 4 z 2.0 146KM silnik BMW jak dobrze pamiętam. Problemy są ze świecami żarowymi bądź ich sterowaniem. Sterownik świec wymieniony na oryginalny BMW świece podnienione nic to nie dało, w obwodzie są jeszcze dwa przekaźniki ale podmiana też nic nie dała. Błędy to P06B9 cylinder 1 glow plug circuit range/performance i tak jest na każdym cylindrze błędy kolejnych cylindrów to P06BA, P06BB, P06BC wyskakują jako obecne i historyczne oraz czasami błąd P06C5 mówiący o złej świecy na 1 cylindrze. Świece obecne to DENSO DG-613 według wszystkich katalogów pasujące do tego auta. Świece 7V. Sterownik świec 10213526 sterowany po LIN z ECU. Po kasowaniu natychmiast wracają. Test sterownika świec wychodzi pozytywnie w diagnoskopie. Wszystkie złącza czyste, ciasne. Wiązka od ECU do sterownika przedzwoniona zgodnie z TBI. Nie ma czego się czepić. Miał ktoś taki problem. Proszę o konkrety nie dywagacje. Dodam że serwis Toyoty rozłożył ręce.
« Ostatnia zmiana: 05 Kwietnia 2024, 20:48:59 wysłana przez piotrekwoj1 »

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Rav 4 2.0 diesel silni BWM
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Kwietnia 2024, 20:57:55 »
Witamy na forum. Zacznij od sprawdzenia instalacji na sterowniku do świec, czyli plusa głównego , masa (uwaga: jest ze sterownika silnika), plus po zapłonie i pomiar sieci LIN oscyloskopem. Komunikacja musi mieścić się w stosownych wartościach napięć.
Korzystając z oryginalnego testera można wysterowac sterownik świec żarowych poprzez komendę "Glow Control Unit Inspection"
Sprawdź wersję oprogramowania sterownika silnika, może wymagać aktualizacji.
Rezystancja sprawnej świecy przy 20 st C to od 0,1 do 0,9 Ω. Wcześniej uszkodzone swiece (jeśli tak było) też mogły uszkodzić instalacje.

dodam że serwis Toyoty rozłożył ręce.

Autoryzowany? Oj, jaka szkoda, że się poddali.

Co by zaraz nie wyszło, że jesteś jego pracownikiem i bronisz jeszcze skrawka honoru tej stacji :)

« Ostatnia zmiana: 05 Kwietnia 2024, 20:59:27 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Kwietnia 2024, 21:29:55 »
A co to znaczy „ serwis Toyoty rozłożył ręce”?
To od czego oni są? Od naprawiania kibli czy może kanalizacji?

Nie wiedzą gdzie są w danym momencie zamówione auta, proces wydawania jest dłuższy od procesu produkcji i jeszcze nie potrafią naprawić auta, które sprzedali…
Jakaś banda debili czy co?

Offline piotrekwoj1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Kwietnia 2024, 06:30:01 »
Witam nie nie jestem pracownikiem serwisu. Tak autoryzowany nie będę podawał skąd. Świece nowe mają 1 ohm każda. Co do instalacji to przeglądałem ją kawałek po kawałku, rozebrałem wszystkie wtyczki, złączki, wyczyściłem. Tak wiem że masa jest ze sterownika silnika ale ona i tak łączy się poprzez sterownik z główną masą auta. Tak wysterowywałem sterownik świec przez Autela, Launcha, Techstreama i działa poprawnie. Jedna funkcja jest w teście podzespołów a druga w funkcjach specjalnych w testerze i za każdym razem test wychodzi pozytywnie. Przewody od świec do sterownika są krótkie i grube więc uszkodzić je by było ciężko ale tak jak pisałem sprawdzałem je i są na moje ok. Tu jest cała procedura sprawdzenia podczas wystąpienia tych błędów i do samego końca wartości są poprawne
http://zatonevkredit.ru/repair_manuals/raw_content/RM1000000013AH7.xml

Offline piotrekwoj1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Kwietnia 2024, 08:04:37 »
Dodam tylko że co ciekawe zamiana świec jak i zamiana kabli od świec między świecami np. z 1 świecy na 2 powoduje dalej ten sam błąd P06C5. Wynika z tego mim zdaniem że to na 100% nie świece. Zamówię jeszcze tą wiązkę między sterownikiem a świecami.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Kwietnia 2024, 10:37:47 »
-Sterownik silnika ma najnowszy ID kalibracji?
-Obejrzałeś oscyoskopem komunikację LIN?
-Zakresy napięć poprawne? Oraz czy widać w komunikacji pauzę BREAK i kolejno nadawane komunikaty w ramkach?
-Poziomy napięć transmisji są w tolerancji (~0,5 V do 13V)?
-Pomierzyłeś zasilania masy co do wartości?
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Kwietnia 2024, 17:47:30 »
przeciez ten LIN rownolegle do wielu innych odbiorników, więc byłyby błędy gdyby poziom sygnalu był niezrozumialy. skoro innych błędów nie ma, trzeba skupić się na napięciach samego sterownika świec. teoretycznie, ponieważ to jednak import z cudzej technologii i coś mogli przeoczyć. niemniej, warto sprawdzić prąd pobierany przez kazda ze świec, nic się nie stanie jak na kilka sekund dasz 12..

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Kwietnia 2024, 19:57:34 »
przeciez ten LIN rownolegle do wielu innych odbiorników.

Nie ma innych odbiorników na tej magistrali, bo jest dedykowana tylko do komunikacji z ECU podgrzewania i ma osobny transciever

Offline piotrekwoj1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Kwietnia 2024, 22:59:58 »
Tyle co dzisiaj udało mi się sprawdzić to ID kalibracji to  30R35100 i Techsteream podaje że nie ma aktualizacji. Napięcia są w granicach napięcia akumulatora. Masa ze sterownika też stabilna że tak powiem. Zastanawiam się nad odcięciem masy ze sterownika i podanie bezpośredniej z klemi minusowej akumulatora. Co do napięć na LIN  niestety nie miałem czasu spojrzeć na oscyloskop. Zamówiłem jeszcze sterownik świec oryginalny ale używka. Zastanawiam się nad podmianą ECU.

Offline piotrekwoj1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Kwietnia 2024, 14:05:41 »
Witam zmierzyłem wszystko i tak jak pisał kolega  COLIN napięcie po zapłonie ok masa też ze sterownika i wartości napięć na linii LIN są w zakresach których podał do tego widać pauzę BREAK i komendy wysyłane przez diagnoskop podczas załączania sterownika świec. Nie wiem zamówiłem używkę sterownik świec i skłaniam się do zamówienia ECU silnika.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Kwietnia 2024, 14:56:00 »
sprawdź czy masa na świecach + masa przekaźnika świec + masa sterownika silnika mają ten sam potencjał

Offline piotrekwoj1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Kwietnia 2024, 15:57:31 »
Dokładnie taki sam 0,00V spadku. Robiłem już baypas pomiędzy ECU a sterownikiem też nic. Podpiąłem sterownik świec bezpośrednio do akumulatora, LIN zostawiłem też nic to nie dało.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Kwietnia 2024, 21:09:10 »
A rezystancja każdej swiecy na zlaczu przy samym sterowniku na poszczególnych pinaxh świec jest poprawna?
Sterowanie świecami żarowymi odbywa się za pomocą sygnałów modulacji szerokości impulsu (PWM). Sprawdziłeś je?
Jeśli został zarejestrowany kod usterki DTC P06C5, w pojeździe mogła zostać zamontowana świeca żarowa o nieodpowiednich parametrach, referencja świecy oryginalnej 19850-WA020

P. S. Na elektrodzie raczej nikt Ci nie pomoże

Offline piotrekwoj1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Kwietnia 2024, 06:26:27 »
Świece jak pisałem wcześniej to DG-613 DENSO i one odpowiadają świecom o numerze który podałeś bo tak podał mi autoryzowany serwis Toyoty sprawdzając to po VIN. Na 100% na 1 cylindrze świeca jest taka sama jak na pozostałych ale nawet gdyby ze świecą coś było nie tak to zamiana miejscami czy to świec czy kabli od nich dawała by efekt a tu nic. Cały czas ten sam błąd na 1 cylindrze. Sprawdzę jeszcze raz to co piszesz ale już to sprawdzałem i było ok.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Kwietnia 2024, 08:45:15 »
Sterownik świec żarowych musi widzieć rezystancję zgodną z dedykowanymi wartościami. Podłącz się z przyrządem jak na obrazku i obliczysz rezystancję pierwszej świecy, podkładając zmierzone wartości z przebiegów do wzoru R=U/I.

nic się nie stanie jak na kilka sekund dasz 12..

są sterowane PWMem, nie wolno takich rzeczy robić. Takich świec żarowych nie należy testować przy użyciu bezpośrednio przyłożonego napięcia np. z dodatniego bieguna akumulatora. Nieuregulowany prąd płynący przez świecę żarową spowoduje nieodwracalne jej uszkodzenie.
« Ostatnia zmiana: 09 Kwietnia 2024, 08:49:04 wysłana przez Colin »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl