Autor Wątek: Toyota Pewne Auto - klimatyzacja down, kłopot jest.  (Przeczytany 4915 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
Toyota Pewne Auto - klimatyzacja down, kłopot jest.
« dnia: 06 Kwietnia 2024, 08:46:22 »
Auto mam kupione w ramach programu, niestety kupowałem w styczniu i nie bardzo było jak przetestować klimatyzację.
Poza tym wydawało mi się, że "Luz... Skoro "przepłacam" i kupuję w ASO, z gwarancją, to nie muszę sie martwić".

Zrobiło się ciepło (w Corolli, w kabinie robi się jak w piekarniku) i... . Klima nie chłodzi.

Po wizycie w ASO informacja: do wymiany skraplacz i jakiś przewód wysokiego ciśnienia.
Trudno, se myślę, zdarza się. Naprawią i będzie git.

I tu się sprawa komplikuje...
Program niby jest Toyoty a nie "Pana Mietka co sprzedaje Toyoty w swoim warsztacie" ale...

Auto kupowałem we Wrocku, mieszkam na Śląsku.

Zatem:
ASO z Kato, musi wysłać kosztorys naprawy do Wrocka i czekać na akceptację - czekam już tydzień...

Jak będzie akceptacja (WTF!??) to zaczną szukać części. A że te elementy psują się sporadycznie, to cholera wie sąd to będzie ściągane i ile to potrwa.
Jak będą części, to będzie termin naprawy.

I dodatkowa komplikacja. Niby mam gwarancje na auto, niby mam gwarancje na układ klimatyzacji, że ma działać, ale... "Wie Pan, przewód wysokiego ciśnienia nie jest na gwarancji" - jakby układ mógł działać bez niego, to spoko, ale chyba raczej nie może, skoro konieczna jest jego wymiana, żeby klima działała. A skoro bez niego nie działa, to auto nie jest sprawne tak jak być miało.

No i do dziś nie wiem ile wymiana tego przewodu ma kosztować + nie wiem czy nie wymieniać go na własny koszt poza ASO wcześniej, przed wymianą skraplacza.

Troche zaczynam się irytować na "auto z gwarancją" i chyba to nie tak powinno wyglądać w zakresie działania programu i obsługi ASO.

Powinni od razu części zamówić, wymienić, a że gwarantem jest Toyota (a przynajmniej być powinna bo, tak to jest opisane - choć jednocześnie równolegle do Toyota Pewne Auto przy zakupie jest coś takiego jak "roczna gwarancja dealera" - w ASO nie byli mi wstanie wyjaśnić różnic, ale podobno to są dwie niezależne od siebie rzeczy... ) a potem sobie ogarniać wewnętrznie papierki i rozliczenia.

Ktoś tu z Was wie czym się różni Toyota Pewne Auto od gwarancji dealera? Bo może powonieniem oficjalnie złożyć reklamacje/zgłosić problem w ramach konkretnego programu a nie dawać im wybierać w ramach którego mogą mnie zlewać?

Pozdro!

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Toyota Pewne Auto - klimatyzacja down, kłopot jest.
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Kwietnia 2024, 10:30:03 »
do wymiany skraplacz i jakiś przewód wysokiego ciśnienia.

Dlaczego dwie rzeczy naraz? Toz to mega dziury albo jakieś oszustwo?

kupuję w ASO

Program pewne auto gwarantuje że samochód przeszedł peeeelny przegląd i na nim napewno na papierku jest taka pozycja "kontrola sprawności ukl. klimatyzacji". :)

ASO z Kato, musi wysłać kosztorys naprawy do Wrocka i

To z punktu Klienta (Twojego) nie ma znaczenia. Ich wewnętrzne procedury to tylko ich sprawa. Program Toyoty Pewne Auto jest na całą Polske. Pisz na klient@toyota.pl by włączyli się do sprawy

ASO nie byli mi wstanie wyjaśnić

Klient kupił, teraz mamy wywalone. Nie wiemy, nie mamy szkoleń, jetem tu nowy i co nam Pan zrobisz...

Przewód to na oko koszt 2000zl a kto weźmie na siebie test szczelnosci (obowiązkowy w Twoim przypadku), koszt czynnika plus pewnie koszt podłączenie urządzenia?

Nie daj się zrobić w bambuko
Temat powinien w całości zamknąć się po stronie Toyoty. Amen
« Ostatnia zmiana: 06 Kwietnia 2024, 10:31:48 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline pawel7318

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Kwietnia 2024, 13:41:17 »
"Wie Pan, przewód wysokiego ciśnienia nie jest na gwarancji"

- nie, nie wiem. Prosze mi pokazac gdzie to bylo zapisane.

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Kwietnia 2024, 16:34:34 »
Bo doradca takie info dostał, bo:

https://pewneauto.pl/gwarancja#:~:text=Ochrona%20gwarancyjna%20trwa%20minimum%2012%20miesi%C4%99cy%20i%20dotyczy,trwa%20przez%20okres%2012%20miesi%C4%99cy%3B%20Sprawdzony%20stan%20techniczny%3B

"Układ klimatyzacji/ogrzewania: nagrzewnica; klapy i siłowniki sterowania przepływem powietrza;
wentylator; sprężarka klimatyzacji; skraplacz; parownik; osuszacz; układ sterowania; zawór układu
ogrzewania; czujnik temperatury parownika"

I przewodu tam nie ma. Ale śrubek i innych gówien, które sa tam przy okazji pewnie też nie ma na liście głównych rzeczy...
Pozdro!

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Kwietnia 2024, 17:22:23 »
do wymiany skraplacz i jakiś przewód wysokiego ciśnienia.

Dlaczego dwie rzeczy naraz? Toz to mega dziury albo jakieś oszustwo?

Takie mam info od doradcy z ASO, sam w tym nie grzebałem.

kupuję w ASO

Program pewne auto gwarantuje że samochód przeszedł peeeelny przegląd i na nim napewno na papierku jest taka pozycja "kontrola sprawności ukl. klimatyzacji". :)

I być może jak ją sprawdzali w maju 2023 to była sprawna. Ja kupiłem w styczniu 2024 (ciężko sprawdzić klime jak na zewnątrz pizga, ogrzewanie działało...). Klima już mnie niepokoiła troche, bo zaparowane szyby tak... niechętnie się odparowywały, ale jednak +/- minuta para znikała. Więc nie bardzo w ziemie miałem sie jak i do czego przyczepić.

No ale teraz ewidentnie nie chłodzi.

Zakładałem, że po to kupuje (drożej) fure z gwarancja, że jak cos takiego padnie, to się nie martwię.

ASO z Kato, musi wysłać kosztorys naprawy do Wrocka i

To z punktu Klienta (Twojego) nie ma znaczenia. Ich wewnętrzne procedury to tylko ich sprawa. Program Toyoty Pewne Auto jest na całą Polske. Pisz na klient@toyota.pl by włączyli się do sprawy

Taki mam plan na poniedziałek, jeśli przez tel nie będzie konkretów to piszę (jednego maila) do ASO w Kato, we Wrocku + Toyota.

ASO nie byli mi wstanie wyjaśnić

Klient kupił, teraz mamy wywalone. Nie wiemy, nie mamy szkoleń, jetem tu nowy i co nam Pan zrobisz...

Przewód to na oko koszt 2000zl a kto weźmie na siebie test szczelnosci (obowiązkowy w Twoim przypadku), koszt czynnika plus pewnie koszt podłączenie urządzenia?

Nie daj się zrobić w bambuko
Temat powinien w całości zamknąć się po stronie Toyoty. Amen

Coś mi sie wydaje, że oni te auta to tak byle jak sprawdzają...

W moim (2 tyg po zakupie) sie okazało (przy okazji innej sprawy w ASO - kluczyk i wymiana oleju bo miałem fanaberię), że tarcze i klocki z przodu są na ostatnich nogach i nie wymienione.

ASO we Wrocku zapłaciło za wymianę na nowe w Kato.
Więc może te klime tez tak sprawdzali...
Mam w każdym razie już siad w dokumentacji auta, że niby "Pewne auto"a  pupy dali, więc kto wie czy i w tym przypadku nie jest tak samo.
Pozdro!

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Kwietnia 2024, 18:12:13 »
Nie baw sie z korespondencję pomiedzy jednym a drugim aso.
Napisz na klient@toyota.pl zapytanie czy przewód wysokiego cisnienia w układzie klimatyzacji podlega gwarancji w ramch "pewne auto"w kontekście uklad klimatyzacji gdzie wyszczególnione sa spreżarka,  skraplacz, parownik.
Dostając odpowiedź (po twojej myśli) podpierasz sie wydrukiem przy rozmowie z aso
W takiej kolejności działaj. Odpowiedź dostaniesz w 2 doby.
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Kwietnia 2024, 08:32:11 »
Jeśli w poniedziałek nie dowiem się czegoś senswnego to tak zrobię, dzięki.
Pozdro!

Online ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Kwietnia 2024, 08:48:45 »
I być może jak ją sprawdzali w maju 2023 to była sprawna. Ja kupiłem w styczniu 2024 (ciężko sprawdzić klime jak na zewnątrz pizga, ogrzewanie działało...). Klima już mnie niepokoiła troche, bo zaparowane szyby tak... niechętnie się odparowywały, ale jednak +/- minuta para znikała. Więc nie bardzo w ziemie miałem sie jak i do czego przyczepić.
Temat jest prosty klima sprawna/pełna na moment sprawdzenia chociaż już pewnie wtedy miała nieszczelność. Kupiłeś auto pół roku później i niestety jest co jest. Pewnie będá tłumaczyć że Twoje 3mce zepsuły przewód klimy.

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Kwietnia 2024, 08:51:49 »
Na razie doradca powiedział tylko, że ma informacje, że przewód nie jest objęty gwarancja, bo... I dał mi ten tekst z gwarancji powyżej.
Pozdro!

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Kwietnia 2024, 09:28:44 »
To jest interpretacja idioty.
Gwarancja na układ to wszystko co w ten uklad wchodzi.
Gdyby wypisac w owu wszystkie części do ostatniej śrubki to bys miał grubszą broszure niż dtr samochodu.
W poniedziałek facet podtrzyma swoje stanowisko licząc na zarobek.
Sprubuje wymusić twoją zgodę.
Pisz maila bo bedziesz bez argumentu w sporze.
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Kwietnia 2024, 09:44:54 »
Ledziu, wytłumacz nam proszę jak klima mogła być sprawna/pełna na moment sprawdzenia chociaż już pewnie wtedy miała nieszczelność?
Jak nieszczelna klimatyzacja mogła być sprawna/pełna?
Ale wiadomo swój broni swojego… tak to już jest z handlarzami.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Kwietnia 2024, 09:53:16 »
Na razie doradca powiedział tylko, że ma informacje, że przewód nie jest objęty gwarancja, bo... I dał mi ten tekst z gwarancji powyżej.
Rękojmia...i wszystko jasne. To ty decydujesz z czego skorzystać chcesz. Rękojmia, gwarancja salonu, czy pewne auto itp.
No chyba, że nie prywatnie, a na firmę, wtedy są nieco inne reguły.
« Ostatnia zmiana: 07 Kwietnia 2024, 09:54:49 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline pawel7318

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Kwietnia 2024, 10:07:15 »
Cytujac fragmenty z warunkow gwarancji:

Cytuj (zaznaczone)
14. Gwarancja Toyota Pewne Auto pokrywa koszty naprawy następujących elementów Pojazdu:

Cytuj (zaznaczone)
Układ klimatyzacji/ogrzewania: nagrzewnica; klapy i siłowniki sterowania przepływem powietrza;
wentylator; sprężarka klimatyzacji; skraplacz; parownik; osuszacz; układ sterowania; zawór układu
ogrzewania; czujnik temperatury parownika;

Cytuj (zaznaczone)
15. Nie pokrywa się kosztów naprawy Pojazdu, jeżeli:
a) część nie jest wymieniona na liście części wskazanych w artykule 14 powyżej i artykule 17 poniżej;
[...]

Cytuj (zaznaczone)
17. Części i komponenty wyłączone z Gwarancji Toyota Pewne Auto:
[...]

W czesci 17 chyba nic istotnego do tego przypadku. Wylaczeniu podlegaja na przyklad wszystkie weze gumowe ale zakladam, ze ten od klimy to co innego.

Dalej w kontekscie tego, ze auto kupione bylo daleko ciekawy robi sie tez ten zapis:

Cytuj (zaznaczone)
16. Gwarancja Toyota Pewne Auto nie obejmuje:
a) wszelkich kosztów poniesionych przez uprawnionego do gwarancji w związku z wystąpieniem
usterki, wykraczających poza koszty naprawy Pojazdu takich jak: koszty związane z zaistniałymi
niedogodnościami, koszty transportu (w tym holowania Pojazdu) [...]

Podumowujac to dla mnie jest dosc na pismie, zeby tej naprawy nie zakwalifikowac jako gwarancyjnej... niestety  :-(

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Kwietnia 2024, 10:12:19 »
Rękojmia!
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Online ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Kwietnia 2024, 10:19:40 »
Ledziu, wytłumacz nam proszę jak klima mogła być sprawna/pełna na moment sprawdzenia chociaż już pewnie wtedy miała nieszczelność?
Normalnie, drobna nieszczelność był wykryta przez poprzedniego wł. przed oddaniem auta do ASO. Klima była nabita i tyle. Potem sprawdzenie nic ciekawego nie wykryło chłodziło napełnienie ok.

Druga opcja to od sprawdzenia do zgłoszenia minęło prawie rok czasu gdzie było 3mce jazdy więc chyba logiczne że nieszczelność mogła się pojawić  w tym okresie.

Jak nieszczelna klimatyzacja mogła być sprawna/pełna?
Znowu Twoje teoretyzowanie. A co Ty myßlisz że za każdym razem masz gejzer czynnika pod maską ? Często ubytki są tak minimalne że pojeździsz pół roku zanim się zorientujesz że coś nie gra. Auto pewnie młode więc nie wpadli na pomysł żeby po pół roku (od maja 23r) ponownie sprawdzić klimę a tu mamy już kwiecień 24r.

Ale wiadomo swój broni swojego… tak to już jest z handlarzami
Juź znowu pie...olisz jak potłuczony ? Ja nikogo nie bronię tylko stwierdzam że mogło tak być i trzeba się skupić na gwarancji. Czyli na tym ile część/układ powinny być sprawny. Jeżeli auto jest objęte gwarancją programu pewne auto to ja bym się nie skupiał czy śrubka odpowiadająca za układ XXX jest na gwarancji tylko ma tym że układ XXX powinien działać do czasu yyy. Jedynym odstępstwem mogło by być uzupełnianie układu o to co producent przewidzi ma zużycie. Tu mamy nie zużycie tylko popsucie.

Rękojmia
Może warto sprawdzić warunki rękojmi.
Chociaż może lepiej zgłosić coś oficjalnie, mieć podkładkę a samemu starać się załatwić to polubownie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl