Autor Wątek: Akumulator 12V w Corolli hybrydzie - ładowanie, rozładowanie, odpalanie auta itp  (Przeczytany 52419 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E21 TS 2.0 Exe
Do wymiany?

Wcale nie. Niższe napięcie tego nie oznacza. Jeśli nie miałeś żadnych wcześniejszych oznak i trudności z odpalaniem to dla świętego spokoju wypada zrobić sobie profilaktyczne sprawdzenie testerem aku 12V. (firmy sprzedające aku lub serwis)

Dzięki za podpowiedz, tak zrobie.

Offline monasterio

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
A ten nowy naładowałeś przed włożeniem czy na szybko?
na szybko od razu do auta, nie doładowywałem, bo nie miałem też za bardzo czasu

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E21
To proponuję doładować, bo te 12-tki w tych autach pracują w niekorzystnych warunkach i za chwilę będzie miał "z górki".

Offline 1988maciejt

• Toyot Leżący
  • *
Jak to w niekorzystnych warunkach?
Użycie prawdziwej ładowarki z kontrolą cyklu ładowania, przystosowanej do akumulatorów AGM, to niekorzystne warunki?
To co, to zaaplikowanie akumulatorowi 14.5 V przez cały czas jazdy bez kontroli prądu ładowania to korzystniejsze warunki?

Jedyne, co można skrytykować to fakt, że ładowarka w Corolli jest przeznaczona do akumulatorów AGM, co oznacza nieco niższe napięcie w fazie ładowania absorpcyjnego. Tymczasem wielu użytkowników tych samochodów wstawia tam akumulator z płynnym kwasem zamiast AGM. To zaś przesadzi do sytuacji, że ten akumulator NIGDY nie będzie w pełni naładowany. No a akumulator kwasowy nie lubi tego, bo siarka (…) krystalizuje (…) i krótko mówiąc taki akumulator szybko się degraduje. I zamiast trzymać ponad 10 lat, to najdalej po dwóch wymaga uwagi.
No ale jak ktoś jest mądrzejszy od producenta i nie zapozna się z technikaliach kupując akumulator i wybierze nieodpowiedni, to już jego problem.
Gorzej, jeśli kupił nowe auto z „liquid Acid” zamiast AGM… ale to akurat może rozwiązać reklamacja, bo to oczywista rzecz, że akumulator jest nieodpowiedni do specyfikacji auta.

W mojej Corolli fabryczny AGM ma już 5 lat i jest jak nowy.

Offline Poli

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla1.8
Czy Toyota fabrycznie montuje akumulatory AGM czy EFB. Nie. Więc daruj sobie te mądrości i nie wypisuj więcej tych bzdur.

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Od 2019 Toyota wycofała się i nie wkłada AGM do Corolli i nie tylko, ani w 1.8 ani w 2.0 nie widziałem takowego.

黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
Jak to w niekorzystnych warunkach?
Użycie prawdziwej ładowarki z kontrolą cyklu ładowania, przystosowanej do akumulatorów AGM, to niekorzystne warunki?
To co, to zaaplikowanie akumulatorowi 14.5 V przez cały czas jazdy bez kontroli prądu ładowania to korzystniejsze warunki?

Jedyne, co można skrytykować to fakt, że ładowarka w Corolli jest przeznaczona do akumulatorów AGM, co oznacza nieco niższe napięcie w fazie ładowania absorpcyjnego. Tymczasem wielu użytkowników tych samochodów wstawia tam akumulator z płynnym kwasem zamiast AGM. To zaś przesadzi do sytuacji, że ten akumulator NIGDY nie będzie w pełni naładowany. No a akumulator kwasowy nie lubi tego, bo siarka (…) krystalizuje (…) i krótko mówiąc taki akumulator szybko się degraduje. I zamiast trzymać ponad 10 lat, to najdalej po dwóch wymaga uwagi.
No ale jak ktoś jest mądrzejszy od producenta i nie zapozna się z technikaliach kupując akumulator i wybierze nieodpowiedni, to już jego problem.
Gorzej, jeśli kupił nowe auto z „liquid Acid” zamiast AGM… ale to akurat może rozwiązać reklamacja, bo to oczywista rzecz, że akumulator jest nieodpowiedni do specyfikacji auta.

W mojej Corolli fabryczny AGM ma już 5 lat i jest jak nowy.
Są niekorzystne warunki, jeśli twierdzisz inaczej żyj proszę w tym przekonaniu. O AGM w nowych wozach możesz pomarzyć i o reklamacji także.

Offline 1988maciejt

• Toyot Leżący
  • *
Zamiast pisać „niekorzystne warunki” wskaż dokładnie, na czym one polegaj i co to za warunki.
Bo takie czcze pisanie bez podstawowej wiedzy i informacji to każdy spod monopolowego może uprawiać.

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
Tylko po co? Połowa ma to gdzieś, następnej połowie nic to nie powie, a jednostki takie jak Ty i tak nie zrozumieją. Musiałbyś sie trochę zainteresować tematem, dokonać pomiarów w swoim samochodzie a nie powielać niesprawdzone informacje na temat napięć którymi przetwornica ładuje akumulator czy chociażby rodzajów akumulatorów na pierwszy montaż.

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
istnieje jakikolwiek model AGM, ktory bedzie pasowal w miejsce montazu w Corolli? Widzialem do tej pory jeden EFB.

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Dopasować fizycznie zawsze można, ale algorytm ładowania nie jest przeznaczony pod AGM

Tak na szybko i tak na początek - AGM ma wyższe napięcie końca ładowania (14,7 - 14,9V), czego Corolla może nie zrealizować ; akumulator AGM osiągnie napięcie wskazujące na naładowanie akumulatora standardowego, a będzie naładowany np. w 60%. Prawdopodobnie nigdy nie naładujesz go do pełna.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
czyli lepiej nie kombinowac i kupic dobry kwasowy a nie zadne AGMy czy EFBy ?

Offline inzynier

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: kia cee'd crdi
Do Corolli wchodzi akumulator ze skrzynką europejską o gabarytach ok 207x175x190 mm.
Czyli z Varty, Bosch, Akcel i Maxgear można kupić optymalną pod to auto pojemność 52-54 Ah. Zawsze to więcej niż oryginalne 45 Ah, a i naładuje się nie dużo później.

Offline kophew

• Prawie Toyot
Moje problemy z akumulatorem ciągną się od ponad roku. Byłem w ASO 2 razy i zawsze wg nich akumulator sprawny tylko ja za mało jeżdżę. To prawda mało jeżdżę, ale w starym samochodzie nie było to problemem. Jeżdżę codziennie (od poniedziałku do piątku) do pracy 10 km i z powrotem. Początkowo problem pojawiał się tylko w poniedziałek rano, gdy nie miałem jazdy w weekend. Byłem w ASO ale się odbiłem. Pomogłem sobie boosterem. Teraz już prawie codziennie rano booster inaczej raz się uda a raz nie (losowość). Planuję wyjąć akumulator i go zregenerować / mocno podładować w domu. Czy jak wypnę akumulator na około 1-2 dni to nie wysypie mi komputer dużą ilością błędów? Czy bez ASO i innych urządzeń przez OBD będę potrafił je usunąć (poprzez ponowną konfigurację np. ciśnienia w oponach lub multimedii)? Jeżeli mam Meta BLE42 to na czas wypięcia akumulatora deaktywować ten alarm czy lepiej zostawić (tak dla bezpieczeństwa przed kradzieżą)?

Offline przmor

• Toyot Spamer
Po rozładowaniu trzeba naładować akumulator do pełna bo w aucie to potrwa wieki. Ewentualnie możesz zostawić auto włączone Ready na P na kilka godzin to się akumulator podładuje.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl