Autor Wątek: Akumulator 12V w Corolli hybrydzie - ładowanie, rozładowanie, odpalanie auta itp  (Przeczytany 52472 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
Jeżeli robisz krótkie trasy musisz go co jakiś czas doładowywać

Jeżeli auto ma alternator, to ok. zgadzam się, na krótkich trasach trza doładowywać, ale w hybrydzie to wszystko działa inaczej, brak rozrusznika w hybrydzie nie zabiera tyle prądu z akumulatora, co w zwykłym aucie, więc akumulator 12 V w hybrydzie musi mieć lżejsze warunki pracy, niż w aucie z rozrusznikiem i nie powinien się tak łatwo rozładowywać. Ja jeżdżę hybrydą już czwarty rok, bardzo dużo jeżdżę też na bardzo krótkich odcinkach, np. kilka razy dziennie po 0,5 - 1 km, nie ładuję akumulatora ładowarką i jeszcze nie miałem problemu z odpalaniem, mimo że w zimie mam dłuższe postoje. Stosuję też sposób kolegi przmor - nie wyłączam auta np. na myjni, czekam na żonę, która jest u fryzjerki, albo robi zakupy itp.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline lukas13

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla ts 1.8
fynooh  potwierdzasz tylko moją wersję, że nie potrzeba większego akumulatora.Doładowywanie dotyczy tylko przewymiarowanego akumulatora.
Jak akumulator jest sprawny to wszystko jest ok, ja też nie mam problemu i nie potrzeba wcale większego .Toyota sama się przyznała,że był okres po covidowy gdzie zmienili poddostawcę
akumulatorów i te są słabej jakości.Akumulator w hybrydzie nie ładuje się z powietrza tylko z baterii trakcyjnej.Żeby naładować akumulator w hybrydzie auto musi być "uruchomione""Ready", a po wyłączeniu zapłonu to tak jak byś wyłączył silnik w zwykłym aucie z alternatorem.
 https://www.youtube.com/watch?v=x5rfXmzlSjU
« Ostatnia zmiana: 08 Marca 2025, 22:10:24 wysłana przez lukas13 »

Offline patryk_85

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS TNGA
Jeżeli robisz krótkie trasy to będzie notorycznie niedoładowany, a to jest gorsze dla akumulatora niż rozładowany.
Dlatego nie ma sensu wstawiać przewymiarowanego.
To zależy, czy od czasu do czasu nie robi się dłuższych odcinków - wtedy będzie odwrotnie, to mniejszy będzie prędzej niedoładowany.
Ty czytasz to co piszesz, mały będzie niedoładowany a duży tak ?
W trasie mały i duży aku podładuje się na max. Potem gdy jeździsz na krótkich odcinkach, to w którym szybciej spadnie energia na niski poziom - w małym czy dużym?

Offline topoll

• Toyot Spamer
Nie naładuje się na maks. To nie stary ICE gdzie alternator ładował do oporu. Tutaj jest (zbyt ekologiczny) inteligentny system ładowania. Ładuje tak by było ekologicznie. Niedużo i tylko tyle ile trzeba.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
No tak - dzisiaj w nocy robiłem trasę 120 km autostradą - to pomyślałem, że akumulator  12V się doładuje bo miał tylko 63 % naładowania. No ale okazało się jak zwykle, że super algorytm ładowania Toyoty miał inne zdanie i cały czas ładował aku napięciem 12,8 i 12,9 V. Czyli nic się nie doładowało, a po powrocie z trasy jest jeszcze 2% mniej doładowania akumulatora. 

Czyli za jakiś czas uruchomię ekologiczną ładowarkę, a może nawet prostownik i doładuje ten aku co by całkiem nie padł,  prądem z pobliskiej elektrowni wyprodukowanym z węgla.  No super jest ten inteligentny algorytm taki japoński jakotako.   Wystarczyłoby przecież przestawić w tym algorytmie jedną wartość aby ten algorytm  ładował aku zawsze full np. do 80%, a później bawił się w ekologię np. do spadku do 70 % i znowu pełne ładowanie no ale to by było za proste i o czym byśmy pisali  :grin: :grin: :grin:

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
bo miał tylko 63 % naładowania.
Jestem ciekaw, w jaki sposób to mierzysz.

Offline przmor

• Toyot Spamer
@czp z napięć akumulatora jakie wcześniej podawałeś wynika,  że ma powyżej 70% naładowania. Póki co moim zdaniem panikujesz na wyrost.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
A to włączam tylko czasami apkę  monitora CTEK https://czp.pl/rav4/foto/ctek-monitor/index.html - tak tak wiem, że to tylko szacunkowe wartości ale zawsze coś wiadomo o kondycji akumulatora i pozwala wyczaić moment kiedy trzeba go jednak koniecznie doładować, a jest to istotne bo robię przeważnie tylko krótkie trasy.  Napięcie ładowania to odczytuję z miernika w gnieździe zapalniczki i tyle.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
@czp z napięć akumulatora jakie wcześniej podawałeś wynika,  że ma powyżej 70% naładowania. Póki co moim zdaniem panikujesz na wyrost.

No może trochę paniki, ale jeszcze w żadnym aucie nie martwiłem się, że jest takie super, że nie doładowuje akumulatora bo taką ma ekologiczną filozofię - ale spokojnie jutro piękny dzień to trochę auto umyjemy, posprzątamy a cały czas będzie wtedy w trybie "ready: na P to coś się doładuje :)

Offline przmor

• Toyot Spamer
Obstawiam, że będzie to korzystniejsze dla akumulatora niż przejechanie 100km  tylko nawiew wyłącz żeby paliwa nie marnować.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
To fakt w trybie "ready" na P - zawsze ładuje akumulator napięciem 14,4 lub 14,5 V.

Offline lukas13

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla ts 1.8
Cytat: lukas13 w 06 Marca 2025, 21:42:04
Cytat: patryk_85 w 03 Marca 2025, 20:09:12
Cytat: lukas13 w 01 Marca 2025, 20:26:31
Jeżeli robisz krótkie trasy to będzie notorycznie niedoładowany, a to jest gorsze dla akumulatora niż rozładowany.
Dlatego nie ma sensu wstawiać przewymiarowanego.
To zależy, czy od czasu do czasu nie robi się dłuższych odcinków - wtedy będzie odwrotnie, to mniejszy będzie prędzej niedoładowany.
Ty czytasz to co piszesz, mały będzie niedoładowany a duży tak ?
W trasie mały i duży aku podładuje się na max. Potem gdy jeździsz na krótkich odcinkach, to w którym szybciej spadnie energia na niski poziom - w małym czy dużym?

A jak nie robisz długich tras o czym tu mowa, to duży nigdy Ci się nie naładuje.

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E21
No tak - dzisiaj w nocy robiłem trasę 120 km autostradą - to pomyślałem, że akumulator  12V się doładuje bo miał tylko 63 % naładowania. No ale okazało się jak zwykle, że super algorytm ładowania Toyoty miał inne zdanie i cały czas ładował aku napięciem 12,8 i 12,9 V. Czyli nic się nie doładowało, a po powrocie z trasy jest jeszcze 2% mniej doładowania akumulatora. 

Czyli za jakiś czas uruchomię ekologiczną ładowarkę, a może nawet prostownik i doładuje ten aku co by całkiem nie padł,  prądem z pobliskiej elektrowni wyprodukowanym z węgla.  No super jest ten inteligentny algorytm taki japoński jakotako.   Wystarczyłoby przecież przestawić w tym algorytmie jedną wartość aby ten algorytm  ładował aku zawsze full np. do 80%, a później bawił się w ekologię np. do spadku do 70 % i znowu pełne ładowanie no ale to by było za proste i o czym byśmy pisali  :grin: :grin: :grin:
To nie jest wymysł Toyoty tylko większości producentów. W dużym uproszczeniu chodzi o to by te auta mniej paliły, a tym samym spełniały wysokie normy emisji.
Każdy by chciał żeby jego Toyota nic nie paliła i miała akumulator naładowany pod korek. Tak się nie da. Nie ma opcji naładować akumulatora nawet jadąc z Gdańska w Bieszczady.

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
A to włączam tylko czasami apkę  monitora CTEK https://czp.pl/rav4/foto/ctek-monitor/index.html - tak tak wiem, że to tylko szacunkowe wartości ale zawsze coś wiadomo o kondycji akumulatora i pozwala wyczaić moment kiedy trzeba go jednak koniecznie doładować, a jest to istotne bo robię przeważnie tylko krótkie trasy.  Napięcie ładowania to odczytuję z miernika w gnieździe zapalniczki i tyle.
Bardzo dobry monitor i nawet nieźle szacuje.

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
Oczywiście przewymiarowany akus to głupi pomysł, będzie niedoladowany i szybko padnie. To przecież łatwo policzyć. 60-80% naładowania to optymalna praca akumulatora i oczywiście realna, szczególnie w okresie zimowym.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl