Autor Wątek: Akumulator 12V w Corolli hybrydzie - ładowanie, rozładowanie, odpalanie auta itp  (Przeczytany 52353 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dariolee

• Toyot Pełzający
  • **
Nie że nie naładuje ale musi mieć więcej czasu na jego naładowanie.
Corolla 2.0 196 GR Sport + Dynamic TS

Offline lukas13

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla ts 1.8
 Jeżeli robisz krótkie trasy to będzie notorycznie niedoładowany, a to jest gorsze dla akumulatora niż rozładowany.
Dlatego nie ma sensu wstawiać przewymiarowanego.

Offline Miles

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8 TS
Na początku lutego odebrałem 1.8. Aku Warta 45Ah. Tydzień pojeździłem do pracy (2x11km dziennie), plus dwie trasy (4x100km). Później załapałem grypę, gdzie auto stało nieużywane 8 dni. No i muszę się "pochwalić", że po tym czasie odpaliło bez problemu. Nie wiem czy to oczko na aku jest wiarygodne, ale przed wejściem do auta spojrzałem na nie i było zielone - czyli aku niewymagający doładowywania.
Wow, to moje pierwsze auto, gdzie po takim przestoju miałem dreszczyk emocji czy uda się je uruchomić :)

Offline Niki

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla GR
Wow, to moje pierwsze auto, gdzie po takim przestoju miałem dreszczyk emocji czy uda się je uruchomić :)

Hahaha. To ja odebrałem w tym samym czasie, ale "Turka", który był na dzień dobry niedoładowany. Muszę znaleźć w szafie woltomierz, dla świętego spokoju.

Offline DarekGaTS

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS1,8
Gdy kupowałem samochód to znany mi był ten temat i kupiłem ładowarkę procesorową do akumulatorów 12v i raz na kwartał czy raz na pół roku ładuję akumulator 12v nie wyjmując go z samochodu i nawet nie odpinając klem z akumulatora. W samochodzie jest Varta 45Ah. Samochód wozi mnie do pracy 3, 4 razy w tygodniu i jest to dziennie 2x20 km i raz czy dwa razy w miesiącu wyjazd do rodziny ok 700 km. I problemu nie ma od 4 lat.
3miasto duże i małe :-)

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E21 TS 2.0 Exe
Jeżeli robisz krótkie trasy to będzie notorycznie niedoładowany, a to jest gorsze dla akumulatora niż rozładowany.

No bzdura. Tam gdzie wiekszy akumulator bedzie niedoladowany to maly padnie. Nie wiem co niby w tym lepszego.

Offline patryk_85

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS TNGA
To zależy, czy od czasu do czasu nie robi się dłuższych odcinków - wtedy będzie odwrotnie, to mniejszy będzie prędzej niedoładowany.

Offline Gregory

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: suzuki swace
W suzuki swace 23r mam akumulator yuasa 5000 54Ah. I też czasami zdarza mi się że po 3 dniach niemoge uruchomić auta. Zauwazylem ze taka sytuacja ma miejsce kiedy auto zostawione jest na czas postoju z włączona ładowarka indukcujna telefonu. Teraz za kazdym razem wyłączam ładowarke na czas kilku dniowego postoju i póki co problem rozladowanego aku 12v nie wrócił.
Suzuki Swace Elegance + LPG

Offline inzynier

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: kia cee'd crdi
W każdym aucie producent pod konkretne wyposażenie powinien dobrać pojemność akumulatora i i moc alternatora. Zwiększając pojemność i jeżdżąc na krótkich trasach oczywiste, że większego akumulatora nie doładuje ten sam alternator. Taki stan działa bardzo nie korzystnie na trwałość - nie ma się zatem co dziwić "Januszo" wpisom, kupiłem Bosch, Vartę lub inny markowy i skończył się po 2-3 latach. 
Co można zrobić i jest zalecane to regularne podładowywanie, prostownikiem nie automatycznym, który ładuje od razu ile ma mocy tylko z możliwością wyboru konkretnych gwarantowanych w całym cyklu ładowania wartości: PRĄDU np nie spieszne 2A (idealnie w kroku co 0,5 A) oraz napięcia 14,4 V (idealnie w kroku co 0,1-0,5 V). Polecam świetne ładowarki do dronów, firmy Sky RC www.skyrc.pl/skyrc-imax-b6-evo-oryginalna-ladowarka-60w-6a-6s-lipo-lihv-nicd-nimh-p-740.html lub podobne. Można też ustawić czas ładowania, ilość "wepchniętej energii", alert dźwiękowy ! itp To taki mały komputer. Bardzo ważne i zawsze rekomendowane było i jest  odłączenie min. jednej klemy, najlepiej plusowej od pojazdu, ze względów p.poż oraz skoków napięcia, które mogą uszkodzić niektóre sterowniki. Nie rozumiem dlaczego niektórzy to ignorują !!! Nie wspomnę, że najlepiej ładowanie uruchamiać kiedy auto jest pod okiem a przy najmniej nie kiedy się śpi.

2

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla2.0GR HB
W każdym aucie producent pod konkretne wyposażenie powinien dobrać pojemność akumulatora i i moc alternatora. Zwiększając pojemność i jeżdżąc na krótkich trasach oczywiste, że większego akumulatora nie doładuje ten sam alternator.
Nie wiem czy zauważyłeś, że hybrydy toyoty nie posiadają alternatora...
Corolla 2.0 HB GR Sport Dynamic, 2RZ, 2023r.

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
W każdym aucie producent pod konkretne wyposażenie powinien dobrać pojemność akumulatora i i moc alternatora. Zwiększając pojemność i jeżdżąc na krótkich trasach oczywiste, że większego akumulatora nie doładuje ten sam alternator. Taki stan działa bardzo nie korzystnie na trwałość - nie ma się zatem co dziwić "Januszo" wpisom, kupiłem Bosch, Vartę lub inny markowy i skończył się po 2-3 latach. 
Co można zrobić i jest zalecane to regularne podładowywanie, prostownikiem nie automatycznym, który ładuje od razu ile ma mocy tylko z możliwością wyboru konkretnych gwarantowanych w całym cyklu ładowania wartości: PRĄDU np nie spieszne 2A (idealnie w kroku co 0,5 A) oraz napięcia 14,4 V (idealnie w kroku co 0,1-0,5 V). Polecam świetne ładowarki do dronów, firmy Sky RC www.skyrc.pl/skyrc-imax-b6-evo-oryginalna-ladowarka-60w-6a-6s-lipo-lihv-nicd-nimh-p-740.html lub podobne. Można też ustawić czas ładowania, ilość "wepchniętej energii", alert dźwiękowy ! itp To taki mały komputer. Bardzo ważne i zawsze rekomendowane było i jest  odłączenie min. jednej klemy, najlepiej plusowej od pojazdu, ze względów p.poż oraz skoków napięcia, które mogą uszkodzić niektóre sterowniki. Nie rozumiem dlaczego niektórzy to ignorują !!! Nie wspomnę, że najlepiej ładowanie uruchamiać kiedy auto jest pod okiem a przy najmniej nie kiedy się śpi.

2

Ludzie to ignoruja bo kupuja nowy samochod, ktory powinien jezdzic bezobslugowo przez kilka lat :) moj poki co wlasnie taki jest. wymiana oleju i lanie wachy.

Offline lukas13

• Toyot Pełzający
  • **
 digital5 No bzdura. Tam gdzie wiekszy akumulator bedzie niedoladowany to maly padnie. Nie wiem co niby w tym lepszego.

To wstaw sobie "znawco" 100 Amperowy akumulator i zobaczysz ile na nim pojeżdzisz.
Jak się nie znasz nie wprowadzaj ludzi w błąd.Nie pojemność, a jakość akumulatora ma znaczenie.
« Ostatnia zmiana: 06 Marca 2025, 21:46:22 wysłana przez lukas13 »

Offline lukas13

• Toyot Pełzający
  • **
To zależy, czy od czasu do czasu nie robi się dłuższych odcinków - wtedy będzie odwrotnie, to mniejszy będzie prędzej niedoładowany.
Ty czytasz to co piszesz, mały będzie niedoładowany a duży tak ?

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
digital5 No bzdura. Tam gdzie wiekszy akumulator bedzie niedoladowany to maly padnie. Nie wiem co niby w tym lepszego.

To wstaw sobie "znawco" 100 Amperowy akumulator i zobaczysz ile na nim pojeżdzisz.
Jak się nie znasz nie wprowadzaj ludzi w błąd.Nie pojemność, a jakość akumulatora ma znaczenie.

Jesteś w stanie to jakkolwiek udowodnić? Nigdzie nie pisałem, że jakość nie jest ważna.

Offline lukas13

• Toyot Pełzający
  • **
 Notorycznie niedoładowany akumulator szybko się zasiarczy i zmniejszy swoją pojemność.Jeżeli robisz krótkie trasy musisz go co jakiś czas doładowywać, wtedy to ma sens.
Także to nie jest tak że większy zawsze znaczy lepszy. Musisz sam ciągle go kontrolować inaczej to nie ma sensu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl