Autor Wątek: Akumulator 12V w Corolli hybrydzie - ładowanie, rozładowanie, odpalanie auta itp  (Przeczytany 52499 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla2.0GR HB
Założyłem ten wątek, choć o akumulatorach w naszych corollach jest ich już kilka, ale chciałem by dotyczył naszych hybryd.
Wczoraj naładowałem 12V akumulator w swojej corolli 2.0, takim oto urządzeniem: Green Cell GC PowerBoost Rozrusznik samochodowy / Powerbank / Rozrusznik samochodowy z funkcją ładowarki 16000mAh 2000A
Zupełnie profilaktycznie, bez wyciągania go z auta oraz bez odpinania klem.
Akumulator 12V mam umiejscowiony w swoim aucie w bagażniku, bo to  silnik o pojemności 2.0.
Cała czynność trwała trochę ponad 6 godzin. Początek ładowania - 12,4V napięcia, po ok. 30 min. - 13,00V, a po ok. 4 godzinach już 14,2V i tak trzymał ok. 2 godzin, po czym doszło do końca, czyli do 14,4V i po ok. 60 sek. zgodnie z instrukcją ładowarka/prostownik sama się wyłączył/a.
Zmierzone napięcie akumulatora po ponad 3 godzinach od naładowania wykazało - 12.58V.

Corolla 2.0 HB GR Sport Dynamic, 2RZ, 2023r.

Offline TomekGWCST

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
ja na wypadek wyładowania kupilem tani powerbank z funkcją boostera. Zakłądam, ze do obudzenie elektroniki i przejscia na zasilanie z baterii trakcyjnej wystarczy.
Toyota Corolla TS 2.0 196 GR Sport Imperial Red

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
W kwestii akumulatora - polecam ten film https://www.youtube.com/watch?v=x5rfXmzlSjU

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla2.0GR HB
Auto swoje odebrałem w czerwcu 2023r., a już w listopadzie po 3 dniach nieużywania auta, mój akumulator padł. Wezwałem assistance toyota i napięcie akumulatora wynosiło 3V, więc po odpaleniu boosterem udałem się do ASO, gdzie summa summarum po 2 dniach testów, dokonano wymiany gwarancyjnej akumulatora. Był Varta 12V45Ah, a włożono 12V52Ah. Tak więc nie był to ten akumulator turecki o którym mówią w załączonym przez Ciebie filmiku, ale może coś się w sumie polepszy...
Jednak potrzeba na to trochę czasu, bo to jest świeża sprawa. Oglądałem go wczoraj.
« Ostatnia zmiana: 08 Kwietnia 2024, 14:30:46 wysłana przez czarmi »
Corolla 2.0 HB GR Sport Dynamic, 2RZ, 2023r.

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E21 TS 2.0 Exe
Jakie wychowanie i szkoły przechodzą ludzie, którzy zachwalają jako osiągnięcie na miarę obrony Częstochowy, to że łaskawie po kilku latach odkryli wadliwe działanie akumulatorów w samochodach za 150k i łaskawie wymienia je w samochodach bedacych jeszcze na gwarancji (bo w tych co na gwarancji nie sa juz raczej tego nie zrobia a wada w nich nadal pozostaje).

Offline VAG Emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota TS GR
Jakie wychowanie i szkoły przechodzą ludzie, którzy zachwalają jako osiągnięcie na miarę obrony Częstochowy, to że łaskawie po kilku latach odkryli wadliwe działanie akumulatorów w samochodach za 150k i łaskawie wymienia je w samochodach bedacych jeszcze na gwarancji (bo w tych co na gwarancji nie sa juz raczej tego nie zrobia a wada w nich nadal pozostaje)
Tego ,,wielkiego problemu" a tak naprawdę gigantycznej kompromitacji gigantycznej Toyoty nie da się ogarnąć rozumem. Dilerzy i ,,doratcy" opowiadają kupującym, że problem dotyczy starych modeli, i w żadnym wypadku Corolli. Też mam akumulator Varty 45 Ah i trzęsę się na myśl, że mam zostawić samochód na 7 dni na parkingu przy lotnisku.

Offline TomekGWCST

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
Też mam akumulator Varty 45 Ah i trzęsę się na myśl, że mam zostawić samochód na 7 dni na parkingu przy lotnisku.
"Ponoć" ogarnęli temat. A jak jest to sie okaze. Obysmy tylko takie zmarwienia mieli, że trzeba bedzie boostera uzyc czasem.
Toyota Corolla TS 2.0 196 GR Sport Imperial Red

Offline VAG Emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
"Ponoć" ogarnęli temat. A jak jest to sie okaze. Obysmy tylko takie zmarwienia mieli, że trzeba bedzie boostera uzyc czasem.
Wiesz, to jest o tyle kompromitujące, że pół życia przelatałem ,,dizlami", i każdy wie czym jest akumulator dla rozruchu diesla. Ilekroć naprawiałem, wymieniałem, polerowałem, audio samochodu grało, i nigdy z tego powodu nie miałem problemów z odpałem ani innych. Więc nie pojmuję.

Offline przmor

• Toyot Spamer
Ekologia, mówi Ci to coś? Poznaj algorytm ładowania akumulatora w hybrydzie Toyoty a pojmiesz to co dla Ciebie niepojęte a przy okazji nauczysz się co robić aby nie mieć problemów z akumulatorem 12V.

pireus

• Gość
To Toyota powinna robić jakieś dodatkowe kursy obsługi i zapoznać użytkowników z tym algorytmem , tak jak np.AMG robi Driving Academy albo Porsche Experience  :grin:

Offline topoll

• Toyot Spamer
Ekologia, mówi Ci to coś? Poznaj algorytm ładowania akumulatora w hybrydzie Toyoty a pojmiesz to co dla Ciebie niepojęte a przy okazji nauczysz się co robić aby nie mieć problemów z akumulatorem 12V.
Wystarczy zapoznać się z instrukcją obsługi.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline przmor

• Toyot Spamer
A w instrukcji jest opisany algorytm ładowania? Możesz zacytować?

Offline VAG Emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
Zupełnie profilaktycznie, bez wyciągania go z auta oraz bez odpinania klem.
Niepotrzebne ryzyko. Możesz tak robić profesjonalnym zasilaczem/ładowarką. Bo na tych 12V DC ,,wisi" cała elektronika czyli cały Twój samochód

Offline dariolee

• Toyot Pełzający
  • **
Auto swoje odebrałem w czerwcu 2023r., a już w listopadzie po 3 dniach nieużywania auta, mój akumulator padł. Wezwałem assistance toyota i napięcie akumulatora wynosiło 3V, więc po odpaleniu boosterem udałem się do ASO, gdzie summa summarum po 2 dniach testów, dokonano wymiany gwarancyjnej akumulatora. Był Varta 12V45Ah, a włożono 12V52Ah. Tak więc nie był to ten akumulator turecki o którym mówią w załączonym przez Ciebie filmiku, ale może coś się w sumie polepszy...
Jednak potrzeba na to trochę czasu, bo to jest świeża sprawa. Oglądałem go wczoraj.

Czy w każdym 2.0 jest 45Ah ? Czy może ktoś miał 52Ah już z fabryki ?
Dzisiaj nie mogłem auta odpalić bo aku padł. Przez ostatnie 2 m-ce jeździłem 2-3x w tyg po kilka km więc się nie dziwię, że padł, plus jeszcze mrozy. Póki co zobaczę jak sobie będzie radził po naładowaniu prostownikiem ale ciekawi mnie czy wszyscy mają 45Ah bo jak patrzyłem na miejsce mocowania to tam spokojnie znacznie większy by wszedł, nie zdziwiłbym się jakby nawet jakaś 60 weszła. Co nie zmienia faktu, że trzeba by mu zapewnić także możliwość naładowania.
Corolla 2.0 196 GR Sport + Dynamic TS

Offline Niki

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla GR
Gdzieś widziałem wpis że dużych i tak nie ma sensu wstawiać, bo hybryda ich nie doładuje.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl