Autor Wątek: Auto powystawowe  (Przeczytany 11610 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pawel7318

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
Odp: Auto powystawowe
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Kwietnia 2024, 10:16:40 »
Niestety wlasnie intelektuwalnie nie ogarniam dlaczego na zamowione dla klienta mialyby srac wiecej jak na to zamowione na wystawe.
« Ostatnia zmiana: 09 Kwietnia 2024, 10:18:28 wysłana przez pawel7318 »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 09 Kwietnia 2024, 11:04:42 »
Niestety wlasnie intelektuwalnie nie ogarniam dlaczego na zamowione dla klienta mialyby srac wiecej jak na to zamowione na wystawe.
Bo jeden samochód stoi cały czas w salonie, a ten zamówiony dla klienta, stoi na placu przed salonem i tylko w salonie jest wydawany. Co tu jeszcze tłumaczyć? Jak jesteś w salonie to ptak na głowę nie zrobi Ci kupy, jak z niego wyjdziesz to istnieje taka szansa. Podobnie będzie z deszczem, gradem i gałęziami z drzew, jeżeli takie rosną w pobliżu.

Offline pawel7318

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 09 Kwietnia 2024, 12:15:11 »
Tak samo musi zostac przetransportowany, tak samo przygotowany i tak samo wprowadzony do salonu.
Ten dla klienta nie ma czasu stac na placu chyba, ze ten bedzie odwlekal odbior. Jak w srode auto trafilo do dilera tak w piatek mi go wydali.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 09 Kwietnia 2024, 12:40:52 »

tak samo przygotowany i tak samo wprowadzony do salonu.
Nie jest tak samo przygotowany, bo nie czeka na montaż czegokolwiek.
Ten dla klienta nie ma czasu stac na placu chyba, ze ten bedzie odwlekal odbior. .
Owszem ma czas stać na placu, nawet 2 tygodnie bo czeka na dołożenie zamówionego wyposażenia i kolejność odbioru itp. A ten na stocku nawet parę miesięcy. 
Jak w srode auto trafilo do dilera tak w piatek mi go wydali.
To teraz poczytaj sobie ile czasu czekali inni. A nawet jeden dzień dłuższego czekania może robić różnicę. Możesz zrobić nawet doświadczenie, zrób kupę i nie spuszczaj wody. Może wtedy to zauważysz.
Kończę, bo dyskusja jest bez sensu, jeżeli ktoś nie rozumie że samochód trzymany w salonie jest mniej narażony na uszkodzenia lakieru niż ten na zewnątrz. Tak samo jak ten trzymany w garażu od tego pod blokiem.
« Ostatnia zmiana: 09 Kwietnia 2024, 12:43:10 wysłana przez pireus »

Offline Greska

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR II 1.8
« Odpowiedź #19 dnia: 09 Kwietnia 2024, 12:43:12 »
Osobiście kupiłem rok temu Yaris Cross Adventure, która stała w salonie 3 miesiące (przebieg 4 km). Zarezerwowałem ją ok 1,5 miesiąca wcześniej. Nie widzę żadnych minusów takiego zakupu, a same plusy.
Po pierwsze dostałem spory rabat. Po drugie była już wyposażona w kilka dodatków, które trzeba kupić osobno. Po trzecie, to trzeba mieć jakąś paranoje, żeby twierdzić, że przez to auto przewinęły się tabuny ludzi, którzy wszystko rysują, jedzą w środku lody i kebaby itd.
Ja sobie chwalę.
Toyota C-HR GR Sport MY26

pireus

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 09 Kwietnia 2024, 12:52:03 »
Ja sobie chwalę.
I bardzo słusznie  :grin:

Offline VAG Emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota TS GR
« Odpowiedź #21 dnia: 09 Kwietnia 2024, 12:56:08 »
Kończę, bo dyskusja jest bez sensu, jeżeli ktoś nie rozumie że samochód trzymany w salonie jest mniej narażony na uszkodzenia lakieru niż ten na zewnątrz. Tak samo jak ten trzymany w garażu od tego pod blokiem
Zdesperowany oczekiwaniem na samochód zaproponowałem dilerowi, że wezmę stojący na środku salonu. Diler -ok,,tylko go przygotujemy". Wtedy sprzedawca wziął mnie na bok i opowiedział całą historię wypolerowanego cacka (10 razy profesjonalnie wypolerowanego). I mi przeszło. Grzecznie wróciłem do czekania.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 09 Kwietnia 2024, 13:03:44 »
Wtedy sprzedawca wziął mnie na bok i opowiedział całą historię wypolerowanego cacka (10 razy profesjonalnie wypolerowanego)
A potem się obudziłeś zlany zimnym potem i nie mogłeś uwierzyć, że na świecie są aż tak uczciwi ludzie, którzy nie chcą zarobić na sprzedaży samochodu. A kupujący/oglądający są tak wredni, że pod nosem sprzedawców, bezlitośnie i bezkarnie niszczą lakier , że trzeba go potem 10 razy polerować. :shock:

Offline VAG Emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota TS GR
« Odpowiedź #23 dnia: 09 Kwietnia 2024, 13:09:54 »
Auto powystawowe niczym nie różni się od stockowego, nawet będzie miało mniejszą szansę na skazy lakieru, bo żaden ptak się na niego nie zesra. Kiedyś większość samochodów w ten sposób się kupowało, tzn. z wystawy w salonie
Jest tylko jedna ,,maleńka różnica" . Kiedyś lakiery były na bazie np akrylu a dzisiaj są wodne. ,,Doratcy" tak tłumaczą rysy : od patrzenia. Więc masz rację tylko po części, bo ślady po niektórych ptakach są praktycznie nieusuwalne.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 09 Kwietnia 2024, 13:19:06 »
bo ślady po niektórych ptakach są praktycznie nieusuwalne.
Odchody ptasie to kałomocz ( zwierzęta urikoteliczne), gdzie skład kału jest najmniej istotny ( różny ze względu na przyjmowany pokarm) a lakier uszkadza mocz zawierający kwas moczowy. Tak więc gatunek ptaka ma niewielkie znaczenie, bardziej jego rozmiar ( mała kupa, duża kupa) Ale o tym to uczyli na lekcjach biologii.

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #25 dnia: 09 Kwietnia 2024, 13:25:12 »
Jest tylko jedna ,,maleńka różnica"
Chlopie czy ty potrafisz odpuścić?
Wyraziłeś swoje zdanie i wystarczy.
Naucz sie szanować wypowiedzi i zdanie innych.
Każdy kolejny post nie musi być okraszony Twoja złotą myślą.
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline pawel7318

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 09 Kwietnia 2024, 14:38:46 »
Owszem ma czas stać na placu, nawet 2 tygodnie bo czeka na dołożenie zamówionego wyposażenia i kolejność odbioru itp. A ten na stocku nawet parę miesięcy.

A to wystawe dostaje to wyposazenie jakos szybciej ? Porownujemy takie same auta.

To teraz poczytaj sobie ile czasu czekali inni. A nawet jeden dzień dłuższego czekania może robić różnicę.

Ile czekali jest malo istotne. Czasu oczekiwania na produkcje nie liczymy. Czasu przebywania tego auta w salonie tez nie.
W kontekscie srakow znaczenie ma czas transportu a ten w przypadku porownywanych aut jest taki sam.
Czy jeden dzien moze zrobic roznice ? W takim ujeciu twoj argument znaczy tyle, co stwierdzenie, ze na jedno auto ptaki sraly miesiac a na drugie miesiac plus jeden dzien. Tyle, ze nawet nie wiemy ktore to ktore.

Możesz zrobić nawet doświadczenie [...]

Sam sobie rob doswiadczenie. Tyle, ze dyskusja nie jest o wplywie kup na lakier tylko o powodach, dla ktorych mialyby wystepowac roznice w czasie kiedy sa na to narazone.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 09 Kwietnia 2024, 14:54:54 »
A to wystawe dostaje to wyposazenie jakos szybciej ? Porownujemy takie same auta.
Nie dostaje najczęściej żadnego wyposażenia które musi być montowane poza fabryką
Ile czekali jest malo istotne. Czasu oczekiwania na produkcje nie liczymy.
Ja liczę czas oczekiwania na odbiór w salonie, a niektórzy czekali nawet miesiąc, widząc swój samochód na parkingu ASO
W kontekscie srakow znaczenie ma czas transportu a ten w przypadku porownywanych aut jest taki sam.
Znaczenie ma całkowity czas do odbioru przez kupującego. Słyszałeś o stojących tygodniami lub miesiącami w mrozie lub upale autach na stoku? Który samochód ma większe szanse na uszkodzenie lakieru, ten w salonie czy ten pod salonem? Nawet jeżeli ten w salonie stał jeden dzień a ten pod salonem 3 dni to co mówi rachunek prawdopodobieństwa? Który jest bardziej narażony na uszkodzenie ? Myślenie podobno nie boli. Ja, jak nie chciałem odebrać swojego samochodu zaraz po przywiezieniu, to wstawili go ma kryty parking, żeby nie doszło do jakiś uszkodzeń lakieru. Ale nie każdy dealer ma takie możliwości.
« Ostatnia zmiana: 09 Kwietnia 2024, 15:12:56 wysłana przez pireus »

Offline pawel7318

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 09 Kwietnia 2024, 15:20:13 »
Nie dostaje najczęściej żadnego wyposażenia które musi być montowane poza fabryką
Powtorze sie - porownujemy takie same auta. Z takim samym wyposazeniem, na ktore kazde z nich bedzie tak samo musialo czekac.

Ja liczę czas oczekiwania na odbiór w salonie, a niektórzy czekali nawet miesiąc, widząc swój samochód na parkingu ASO
Miesiac na parkingu ASO ? Ciekawe... Bo nie mowimy o  magazynie centralnym w Mszczonowie ? Bo tam to oba te auta staly.

Znaczenie ma całkowity czas do odbioru przez kupującego. Słyszałeś o stojących tygodniami lub miesiącami w mrozie lub upale autach na stoku?
Slyszalem o stojacych w oczekiwaniu na transport. Znow mowimy o takim samym transporcie dla obu porownywanych przypadkow.

Nawet jeżeli ten w salonie stał jeden dzień a ten pod salonem 3 dni to co mówi rachunek prawdopodobieństwa? Który jest bardziej narażony na uszkodzenie ?
Jezeli jeden byl transportowany miesiac a drugi miesiac plus 3 dni to co mowi ? Do tego, tak jak juz pisalem, nie mozemy zakladac, ktory to ktory wiec przyjmij jeszcze rachunek, ze masz 50/50, ze na tego z wystawy sraki dzialaly dluzej.

Myślenie podobno nie boli

Logiczne czasem chyba jednak boli

pireus

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 09 Kwietnia 2024, 15:28:02 »
Powtorze sie - porownujemy takie same auta. Z takim samym wyposazeniem, na ktore kazde z nich bedzie tak samo musialo czekac
Nie , piszemy o aucie salonowym i o nowym ze stoku lub zamówionym indywidualnie.
Miesiac na parkingu ASO ? Ciekawe
Owszem, bardzo ciekawe ile niektórym ASO zajmuje doposażenie samochodu, bo to można zrobić dopiero po zarejestrowaniu.
Jezeli jeden byl transportowany miesiac a drugi miesiac plus 3 dni to co mowi ? Do tego, tak jak juz pisalem, nie mozemy zakladac, ktory to ktory wiec przyjmij jeszcze rachunek, ze masz 50/50, ze na tego z wystawy sraki dzialaly dluzej
Człowieku, ja nie piszę o aucie w czasie transportu, tylko o tym który stoi w salonie (powystawowe) i pod salonem i potencjalnym ryzyku na uszkodzenia ich lakieru
Logiczne czasem chyba jednak boli
Czuję w kościach ten Twój ból.
« Ostatnia zmiana: 09 Kwietnia 2024, 15:32:35 wysłana przez pireus »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl