Autor Wątek: Auto powystawowe  (Przeczytany 11606 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Auto powystawowe
« Odpowiedź #45 dnia: 09 Kwietnia 2024, 20:52:34 »
Wprowadzone przez UE regulacje WLTP stworzyły ograniczenia w możliwościach montażu
akcesoriów w nowych samochodach przed rejestracją pojazdu, także..
montaż akcesoriów w pojeździe może mieć wpływ na poziom zużycia paliwa i emisji CO2 oraz może nastąpić najwcześniej po pierwszej rejestracji pojazdu.
Wszystkie zainstalowane przed rejestracją elementy muszą zostać uwzględnione w COC,  na podstawie dokumentu wydanego przez producenta pojazdu. Czytaj: dodatkowe grube wydatki.
https://coceurope.eu/pl/blog/what-is-a-coc/
« Ostatnia zmiana: 09 Kwietnia 2024, 20:55:05 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline pawel7318

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
« Odpowiedź #46 dnia: 09 Kwietnia 2024, 21:09:39 »
Nie piszę o pierdołach na które samochód nie potrzebuje homologacji.

Ciekawe jakie to nie-pierdoly wymagajace homologacji moze miec taka wystawowa corolla :roll:
Ta cala masa corolli pod chmurka na stocku tez pewnie ma tego sporo.
Moj dealer to jakas pierdola w biznesie bo mi nic nie zaproponowal...
« Ostatnia zmiana: 09 Kwietnia 2024, 21:11:58 wysłana przez pawel7318 »

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #47 dnia: 09 Kwietnia 2024, 22:55:58 »

Ciekawe jakie to nie-pierdoly wymagajace homologacji moze miec taka wystawowa corolla :roll:
Hak, boczne stopnie, inny rozmiar kół itp
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #48 dnia: 09 Kwietnia 2024, 23:08:25 »
Chlapacze, konserwacja podwozia,
Kolego koła ktore wymieniłem wymagają homologacji.
A tak w sumie bądź łaskawy wymienić "doposażenie" które wymaga/posiada homologację i jest zakładane przez ASO
....jedynie co mi się kojarzy to hak
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline pawel7318

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
« Odpowiedź #49 dnia: 09 Kwietnia 2024, 23:23:02 »

Zadnej z tych rzeczy nie ma w katalogach Corolli, wiec zadna wystawowa nie bedzie tego miala. Te wystawowe maja prezentowac standardowe wersje tak aby klient mogl sobie pomacac cos co prezentuje katalog.

Nie ma tez zadnych mitycznych stock'ow. Jedyne Corolle, ktore byly przez chwile dostepne to nie-hybrydowe sedany, ktorych tez juz nie ma w obecnej ofercie wyprzedazowej. W obecnej jest niby TS Kombi 2023, tyle ze juz w 2022 sie sprzedawaly z data wydania na 2024. Ta oferta jest chyba tylko dla reklamy (podobnie jak hybrydowe Yaris Cross, o ktorego pytalem i dowiedzialem sie, ze moj salon jej nie ma i nie ma jej juz na magazynie centralnym i tylko mozna szukac na wlasna reke po roznych ASO - sprawdzilem otomoto to wystawione jest ich jeszcze cale 13 sztuk "wyłącznie z finansowaniem - leasing lub wynajem długoterminowy").

Dalej idac do haka to to juz operacja do przeprowadzenia po tym jak auto trafi do ASO i po rejestracji.
« Ostatnia zmiana: 09 Kwietnia 2024, 23:31:35 wysłana przez pawel7318 »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 10 Kwietnia 2024, 08:11:46 »
Kolego koła ktore wymieniłem wymagają homologacji.
Może wyraziłem się mało precyzyjnie, te części które wymieniłeś, ( z konserwacją jako częścią, i drugim zestawem kół w bagażniku, to już mnie rozśmieszyłeś )nie wpływają na homologację samochodu, dlatego można je montować przed rejestracją ale są to same pierdoły.
Chyba , że nie rozumiesz co napisał w tym temacie kolega Colin.
A tak w sumie bądź łaskawy wymienić "doposażenie" które wymaga/posiada homologację i jest zakładane przez ASO
Spytaj Colina, on się tym zajmuje profesjonalnie, ja nie jestem pracownikiem Toyoty
« Ostatnia zmiana: 10 Kwietnia 2024, 08:15:21 wysłana przez pireus »

Offline VAG Emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota TS GR
« Odpowiedź #51 dnia: 10 Kwietnia 2024, 11:22:18 »
w końcu to Ciebie podobno koncertowo wyrolował dealer (chociaż nadal nie mówisz, w jaki sposób się to odbyło), więc teraz, po etapie miłości do Corolli, plujesz na ten model, ile wlezie.
Gdzie naplułem ,,ile wlezie" ? Plucie rozumiem jako wymyślanie wad których nie ma, albo szukanie w corolli cech audi A8

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #52 dnia: 10 Kwietnia 2024, 13:40:24 »
nie wpływają na homologację samochodu, dlatego można je montować przed rejestracją ale są to same pierdoły.
Zrozum prostą rzecz. Samochód kupiony w ASO jest moją własnością w momencie zapłacenia faktury.
Tak mówi prawo.
Na rejestrację nowo kupionego samochodu mam 30 dni.
I uzmysłów sobie, że to co się dzieje pomiedzy tymi dwoma operacjami to jest na moje konto.
Dealerzy wytersowali sobie kupujących.
Po co komu odbiór samochodu kiedy już jest kupiony i zarejestrowany.
Ja za swój samochód zapłaciłem gdy spedziłem w nim 30 min ogladając go z każdej strony.
19 dni później majac umówiony odbiór samochodu, rano zarejestrowałem auto, zapłaciłem ubezpieczenie i godzinie wyjechałem samochodem z ASO.
Płacenie za auto które nie dojechało do ASO to idiotyzm.
Rejestracja i ubezpieczenie auta które nie wiadomo jak długo bedzie doposażane i przetrzymywana  przez ASO kolejna patologia na którą sie godzi kupujący.

Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

pireus

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 10 Kwietnia 2024, 14:20:49 »
Zrozum prostą rzecz. Samochód kupiony w ASO jest moją własnością w momencie zapłacenia faktury.
Tak mówi prawo.
Na rejestrację nowo kupionego samochodu mam 30 dni.
I uzmysłów sobie, że to co się dzieje pomiedzy tymi dwoma operacjami to jest na moje konto.
Dealerzy wytersowali sobie kupujących.
Po co komu odbiór samochodu kiedy już jest kupiony i zarejestrowany.
Ja za swój samochód zapłaciłem gdy spedziłem w nim 30 min ogladając go z każdej strony.
19 dni później majac umówiony odbiór samochodu, rano zarejestrowałem auto, zapłaciłem ubezpieczenie i godzinie wyjechałem samochodem z ASO.
Płacenie za auto które nie dojechało do ASO to idiotyzm.
Rejestracja i ubezpieczenie auta które nie wiadomo jak długo bedzie doposażane i przetrzymywana  przez ASO kolejna patologia na którą sie godzi kupujący.
Z tym wszystkim się zgadzam, ale co to ma do wątku o samochodzie powystawowym?

Offline VAG Emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #54 dnia: 11 Kwietnia 2024, 11:58:44 »
Po za tym bolączka toyoty to akumulator, eksploatowany/doładowywany non stop podczas postoju w salonie. Nie wiesz w jakim jest stanie chyba, że go sprawdzisz dokładnie.
Smutny widok - fabrycznie nowe samochody podpięte pod ładowarki. Jak w zimie u pana Władka na placu ze szrotami.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #55 dnia: 11 Kwietnia 2024, 12:01:00 »
Po za tym bolączka toyoty to akumulator, eksploatowany/doładowywany non stop podczas postoju w salonie. Nie wiesz w jakim jest stanie chyba, że go sprawdzisz dokładnie.
Smutny widok - fabrycznie nowe samochody podpięte pod ładowarki. Jak w zimie u pana Władka na placu ze szrotami.
Jak w każdym salonie z elektrykami i pełnymi hybrydami. Każdej marki.

Offline VAG Emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #56 dnia: 11 Kwietnia 2024, 16:24:01 »
Auto powystawowe niczym nie różni się od stockowego, nawet będzie miało mniejszą szansę na skazy lakieru, bo żaden ptak się na niego nie zesra. Kiedyś większość samochodów w ten sposób się kupowało, tzn. z wystawy w salonie
To jednak jest argument. Moje stało kilka dni na placu dilera i zostało ,,zbombardowane", szczęście nie trafił w lakier tylko szybę.
[img width= height= alt=IMG-20240131-114802-kopia-2-Obesrana-toyota" border="0]https://i.ibb.co/8MwkGCs/IMG-20240131-114802-kopia-2-Obesrana-toyota.jpg[/img]

Offline VAG Emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #57 dnia: 11 Kwietnia 2024, 16:30:53 »

Chyba jesteś w mylnym błędzie. Chciałem kupić u dilera 18-tki w miejsce 17-ek, odpowiedział : Mam na toyotę TS GR homologocję na 17" i na 17-tkach pan wyjeżdża. Miałem się z nim bić :-)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #58 dnia: 11 Kwietnia 2024, 16:49:09 »

Chyba jesteś w mylnym błędzie. Chciałem kupić u dilera 18-tki w miejsce 17-ek, odpowiedział : Mam na toyotę TS GR homologocję na 17" i na 17-tkach pan wyjeżdża. Miałem się z nim bić :-)
Corolla nie wiem, ale RAV4 homologowana jest na 3 rozmiarach kół w zależności od wersji. Przed ostatnimi zmianami nawet w tej samej wersji homologowane były na 2-3 rozmiarach kół. Niedawno to się zmieniło. Wydać mogą tylko na takich na jakie ma homologację. Zaraz potem możesz zmienić na zmienniki.

Offline KrzysiekEg

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: corolla 23 1,8
« Odpowiedź #59 dnia: 12 Kwietnia 2024, 12:20:39 »
Corolla nie wiem, ale RAV4 homologowana jest na 3 rozmiarach kół w zależności od wersji. Przed ostatnimi zmianami nawet w tej samej wersji homologowane były na 2-3 rozmiarach kół. Niedawno to się zmieniło. Wydać mogą tylko na takich na jakie ma homologację. Zaraz potem możesz zmienić na zmienniki.
Powód jest taki, że auto ma kamery, tempomat adaptacyjny, czujniki odległości, to wszystko jest zgrane z komputerem. Zakładasz powiedzmy 18 zamiast 17, i różnica w obwodzie koła jest około 2%. Potem jedziesz sobie na autostradzie, auto przed tobą hamuje, systemy zaczynają działać, a ty wjeżdżasz w tyłek klientowi przed tobą. Zabrakło dosłownie kilku centymetrów. Masz pretensji do Toyoty, ale to wyłącznie twoja wina, gdyż zabrakło tych 2% z obwodu koła.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl