Autor Wątek: ISA/RSA w roczniku 2024  (Przeczytany 40574 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline gajwer

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS
ISA/RSA w roczniku 2024
« dnia: 13 Kwietnia 2024, 17:09:55 »
Cześć, witam wszystkich, to mój pierwszy post tutaj. :)

Zamówiłem Corollę z rocznika biężącego, oczekując na realizację zamówienia przeglądam intensywnie ten dział.
No i wyczytałem o narzuconym przez Unię powiadomieniu z systemu RSA.

I tutaj moje pytania do osób które jeżdżą modelem z 2024 - podobno to parę kliknięć na kierownicy żeby wyłączać ten system - czy to prawda że można wyłączyć całkowicie RSA paroma kliknięciami na kierownicy? Wiem że trzeba to powtarzać po każdym odpaleniu samochodu.

Drugie pytanie - czy komuś z was udało się to jakoś spacyfikować na stałe? Można ten cudowny ficzer wyłączyć jakbym kupił sobie kabel i pogrzebał w Techstreamie? Może ktoś robił to u kogoś w Warszawie lub okolicy i ma jakieś polecajki?
Czy to dezaktywuje całkowicie system RSA czy to po prostu sprawia że można na stałe zmienić jego ustawienia?

Offline Mastdont

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.8
Odp: ISA/RSA w roczniku 2024
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Kwietnia 2024, 17:48:03 »
Mam corollę świeżo odebraną rocznik 2024, ten system działa owszem, ale tylko rozpoznaje znaki, nie ma żadnych powiadomień, wymuszania prędkości, czy komunikatów o przekroczeniu prędkości. Jedynie pojawia się ikonka odczytanego znaku, ale też nie działa to idealnie i czasami nie czyta znaków.
Tak więc nie rozumiem w sumie po co go wyłączać.

Offline VAG Emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota TS GR
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Kwietnia 2024, 19:20:28 »
No i wyczytałem o narzuconym przez Unię powiadomieniu z systemu RSA
Zamiast czytać, i pisać, bzdury, zapytaj kogoś w nowej toyocie : jak ten system działa w praktyce. No więc szkod sobie nim głowę zawracać. Bo czasem działa dobrze, a czasem wcale.

Offline gajwer

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Kwietnia 2024, 14:50:17 »
Jak zadzwoniłem do salonu zapytać o to handlowca to mówił że te piszczenie jest obowiązkowe we wszystkich samochodach w UE od lipca i mój egzemplarz podobno będzie to miał.

Moja obecna fura ma te rozpoznawanie znaków i wiem że to działa tak sobie - ale tylko pokazuje na czerwono że przekroczyłem prędkość, żadnego piszczenia nie ma.

U znajomego w Volvo z tego roku działa to tak że dopóki się nie zwolni do odczytanej przez system prędkości to piszczy - koszmar jakiś.
Znajomych z nową Toyotą nie mam, a testówka w salonie była bez tego piszczenia.

Stąd jeszcze zanim nawet odebrałem samochód pytam o opcje wyłączenia tego.  :grin:

Offline mecens

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8H HB
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Kwietnia 2024, 17:23:28 »
Mam corollę świeżo odebraną rocznik 2024

Gdy pytałem w listopadzie o rocznik modelowy 2024 to terminem odbioru mógł być sierpień 2024. Dlatego podejrzewam, że pomimo produkcji 2024 masz rocznik modelowy 2023.
Corolla HB 1.8H Comfort + Tech

Offline coolicz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Kwietnia 2024, 00:39:07 »
Moja Corolla Exe miała być z końcówki 23, ale była obsuwa i zamówienie trafiło już na 24 i wpadła w model 24 właśnie. Z plusów jest bezprzewodowy Android Auto (działa bardzo dobrze), technologia oczyszczania powietrza Panasonic NanoeX (ciężko zweryfikować działanie) i nagłośnienie JBL (melomanem nie jestem, więc również ciężko mi określić ile to daje, ale jak dla mnie "gra dobrze").

Jest oczywiście i ISA, o której wyczytałem gdzieś sam zanim odebrałem auto. Zapytany handlowiec musiał się dowiedzieć po czym potwierdził, iż wszystkie auta z wersji 24 będą to mieć. Oficjalny wymóg UE jest, aby wszystkie auta produkowane od lipca to miały, ale pewnie już nie opłaca się zmieniać linii w fabryce w środku roku, to puścili od początku.

Co do wrażeń z jazdy z tym systemem, to nie jest tak źle jak to widziałem w innych markach gdzieś na YT. Piszczenie nie jest takie głośne no i miga nam ikonka z ograniczeniem (również na HUD). No ale nie zmienia to faktu, że jest to po prostu wkurzające :) Wiedziałem, że będzie się dało to wyłączyć, ale po każdym odpaleniu auta, domyślnie będzie znów aktywne. Bałem się, że wyłączenie tego będzie zagrzebane gdzieś w ustawieniach dostępnych z centralnego wyświetlacza i będzie wymagało sporo klikania. Na szczęście wystarczy wyłączyć system RSA (czytanie znaków), a ta opcja dostępna jest z kierownicy na "zegarach". Wchodzimy w Ustawienia, wciskamy 3 razy do góry, wciskamy OK (aby odznaczyć RSA), wstecz i gotowe :) Na wirtualnym kokpicie można ustawić sobie jakby 3 ekrany (konfiguracje), a w każdym mamy 3 pola (z lewej, z prawej i środkowe). Możemy wybrać, aby na środkowym był od razu skrót do ustawień. Wtedy po odpaleniu auta wciskamy OK, 3 razy do góry, OK, wstecz i gotowe :) Tylko w ten sposób jakby zabieramy sobie to miejsce na środku, więc ja Ustawienia wybrałem na środku na 2 ekranie, więc jeszcze najpierw przechodzę w prawo, potem ta sekwencja opisana wyżej i na końcu w lewo, aby trafić na mój główny (pierwszy) ekran. Teraz robię to prawie odruchowo bez patrzenia na kierownicę :) Przyciski można wciskać szybko, ekran trochę nie nadąża i pokazuje wszystko z opóźnieniem (bo pewnie musi przejść przez animacje), ale wszystkie kroki przechodzą i system się dezaktywuje.

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E21 TS 2.0 Exe
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Kwietnia 2024, 09:41:46 »
Nienawidze urzedasow z unii. Nic to nie da bo ten co przekracza predkosc i tak se wylaczy, ale co sie czlowiek nairytuje to jego...

Offline topoll

• Toyot Spamer
ISA/RSA w roczniku 2024
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Kwietnia 2024, 12:58:28 »
To po co zakazywać kradzieży? Ten co będzie chciał ukraść i tak ukradnie…

Rozwiązanie jest to samo co przy mandatach. Denerwuje się tylko ten co przekracza prędkość - czyli wystarczy tylko nie przekraczać prędkości. Nie będzie brzęczeć ani nie będzie mandatów.
I jeszcze jedno, pomoże to tym, którzy się zagapią i nieumyślnie przekroczą prędkość. I o tych chodzi przede wszystkim.
« Ostatnia zmiana: 15 Kwietnia 2024, 13:02:24 wysłana przez topoll »
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Kwietnia 2024, 13:15:23 »
Tutaj sankcja w prawie pozostaje taka sama - przekraczasz predkosc mozesz dostac mandat. Jedyne co powinno sie poprawic to nieuchronnosc kary bo wielokrotnie slyszymy o tym jak ktos zabije kogos na drodze i nie ponosi za to kary. Bananowe dzieci scigaja sie BMW od tatusiow a policja jest na to slepa. Taka odpowiedzalnosc zbiorowa, ktora w dodatku nic nie da to domena systemu slusznie minionego.

Te durne systemy czesto czytaja znak na jezdni obok albo z przejezdzajacego TIRa, ktory ma nalepki na naczepie. Super mi to potrzebne. Bede szukal na autostradzie potem w menu jak to wylaczyc bo nie bede mogl jechac z przepisowa predkoscia. To jest systemowa tresura i nie wiem co trzeba miec z deklem zeby to popierac. Szczegolnie jak zaznaczyllem - ci ktorzy przekraczaja predkosc i tak se to wylacza wiec ich zagrozenie dla mnie nie minie.
« Ostatnia zmiana: 15 Kwietnia 2024, 13:19:15 wysłana przez digital5 »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Kwietnia 2024, 13:56:53 »
Pamiętacie "Piąty Element" i sceny w taksówce? Jestesmy coraz bliżej wizji science fiction może nie w kwestii latających samochodów ale w kwestii karania kierowcow. Po co policja i radary, auto samo wystawi kierowcy mandat.

Offline gajwer

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Kwietnia 2024, 14:10:14 »
Dziękuję coolicz za dokładny opis, uspokoiłem się trochę.  :-)

Cytuj (zaznaczone)
Denerwuje się tylko ten co przekracza prędkość - czyli wystarczy tylko nie przekraczać prędkości.
Ja jeżdzę przepisowo, tylko te systemy mają wciąż swoje bolączki. W samochodzie w którym mam ten system na obwodnicy łapie mi znaki ze zjazdów i mimo ograniczenia do 120 pokazuje 70, często przy jakiś tymczasowych ograniczeniach zmiany limitu prędkości nie są odwoływane.
Wydaje mi się że raz też złapało cyfrę ze znaku z ograniczeniem tonażu dla ciężarówek bo pokazywało mi na autostradzie limit "5 km/h". :laugh:
Może w Corolli te rozpoznawanie jakoś lepiej działa, przekonam się niedługo sam.

W mieście rzadziej się trafiają takie cyrki, ale przy podróży obwodnicą/autostradą pewnie będę sobie to wyłączał.

Offline mecens

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8H HB
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Kwietnia 2024, 14:23:44 »
Moja Corolla Exe miała być z końcówki 23, ale była obsuwa i zamówienie trafiło już na 24 i wpadła w model 24 właśnie. Z plusów jest bezprzewodowy Android Auto (działa bardzo dobrze),

Dziękuję, tylko mnie upewniłeś w przekonaniu, że handlowcy Toyoty zwyczajnie okłamują klientów.
Corolla HB 1.8H Comfort + Tech

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Kwietnia 2024, 14:26:10 »

Cytuj (zaznaczone)
Denerwuje się tylko ten co przekracza prędkość - czyli wystarczy tylko nie przekraczać prędkości.
Ja jeżdzę przepisowo, tylko te systemy mają wciąż swoje bolączki. W samochodzie w którym mam ten system na obwodnicy łapie mi znaki ze zjazdów i mimo ograniczenia do 120 pokazuje 70, często przy jakiś tymczasowych ograniczeniach zmiany limitu prędkości nie są odwoływane.
Wydaje mi się że raz też złapało cyfrę ze znaku z ograniczeniem tonażu dla ciężarówek bo pokazywało mi na autostradzie limit "5 km/h". :laugh:
Może w Corolli te rozpoznawanie jakoś lepiej działa, przekonam się niedługo sam.

W mieście rzadziej się trafiają takie cyrki, ale przy podróży obwodnicą/autostradą pewnie będę sobie to wyłączał.

Srednio dziala wlasnie. Tylko poki co masz zla wartosc ograniczenia na cyferblacie/hud i mozna to olac. A tak sie bedziesz musial bic z jakimis brzeczykami.

Offline VAG Emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota TS GR
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Kwietnia 2024, 12:26:32 »
Dziękuję, tylko mnie upewniłeś w przekonaniu, że handlowcy Toyoty zwyczajnie okłamują klientów.
Dlatego nazywają się ,,doradcami klienta". Dzień w którym doradca powiedział prawdę, byłby jego ostatnim dniem pracy w salonie Toyoty.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 16 Kwietnia 2024, 12:36:27 »

Cytuj (zaznaczone)

Może w mojej okolicy jest lepsze oznakowanie ale przechwycenie znaku ze zjazdu itp to są naprawdę incydentalne przypadki. Natomiast czasem irytuje mnie nieskasowanie ograniczenia przez skrzyżowanie. Choć to raczej wynika z ograniczeń systemu - nie „widział” fizycznego znaku odwołania ograniczenia…
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl