Autor Wątek: ISA/RSA w roczniku 2024  (Przeczytany 40654 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E21
ISA/RSA w roczniku 2024
« Odpowiedź #150 dnia: 11 Lutego 2026, 23:00:02 »
Ten „badziew” „czajna” z Białegostoku jest ;-)
Fajnie się u mnie sprawdza ;-) Montuję ich urządzenia kilkanaście lat, żadne nie wróciło na gwarancji, po gwarancji.
« Ostatnia zmiana: 11 Lutego 2026, 23:01:48 wysłana przez alpha540i »

Offline coolicz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
Odp: ISA/RSA w roczniku 2024
« Odpowiedź #151 dnia: 11 Lutego 2026, 23:35:34 »
Natomiast trawi mnie ciekawość, co takiego sprawia że wszechobecna "kultura zapierdalania" każe Ci wyłączać to ostrzeżenie. To jakiś wewnętrzny przymus, imperatyw kategoryczny Kanta, czy zwykłe "robie co chce". Ta głupota może Cię kosztować grubo, bo jak będzie wypadek to dane z ERD idą na policję i wszystko będzie na tacy podane, ile jechałeś przez ostatnie kilkadziesiąt sekund czy kilka minut (tutaj nie wiem dokładnie jaki jest zakres danych archiwizowany na serwerze Toyoty).
Sorry kolego, ale nic o mnie nie wiesz. Zdecydowanie nie popieram "zapierdalania", ale ten system nie jest idealny. Wyłapuje np. ograniczenia drogi obok obwodnicy. Nawet wyprzedzając i przekraczając nieznacznie limit, sygnał dźwiękowy jest po prostu irytujący. Również miganie dużego czerwonego kółka na HUD jest rozpraszające. Także swoje domysły proszę zachowaj dla siebie i nie rzucaj bezpodstawnych oskarżeń.

Offline p50waw

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 2.0 PHEV
« Odpowiedź #152 dnia: 12 Lutego 2026, 08:53:28 »
Ten „badziew” „czajna” z Białegostoku jest ;-)
I rozumiem że palą ten krzem w zakładziku pod wschodnią granicą ? ;)
RSA to system który nie istnieje kilkanaście lat, zatem w tym zastosowaniu tego nie wrzucasz od wieków. Tak wiem jeśli wszystko co masz to młotek to wszystko wydaje Ci się być gwoździem ;) zatem, no offence, jeśli ten kawałek krzemu wcześniej wrzucałeś żeby zrobić immo na CAN'a to jest OK, bo immo rozkodowujesz raz i potem się nie zablokuje.
Ale tutaj wrzucasz coś co może w trakcie jazdy zrobić małe aququ - a wrzucasz to bo "klient nasz pan nie chce słuchać 3 sygnałów (za chwilę będzie nieaktualne bo da się wyłączyć) i widzieć 3 mrugnięć bo mu się spieszy i MUSI przekraczać szybkość o więcej niż 5km/h". A musi, bo się udusi :) no proszę ... Odrobina racjonalnego podejścia by się przydała...

Offline p50waw

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #153 dnia: 12 Lutego 2026, 09:10:13 »
Zdecydowanie nie popieram "zapierdalania", ale ten system nie jest idealny. Wyłapuje np. ograniczenia drogi obok obwodnicy.
No wyłapuje, raz na jakiś czas, 3x mrygnie i już. A czasem wyłapuje też na obwodnicy realne ograniczenie i wtedy zwolnisz bo nie chcesz dostać mandatu albo nie zwolnisz i mandat dostaniesz :)

Nawet wyprzedzając i przekraczając nieznacznie limit, sygnał dźwiękowy jest po prostu irytujący.
Za chwilę będziesz mógł go wyłączyć klikając na początku jazdy głośniczek na tablecie, i więcej się nie odezwie do Ciebie.
A nieznacznie oznacza jak wiesz ponad 5km/h bo na pewno tak ustawiłeś ?.

Również miganie dużego czerwonego kółka na HUD jest rozpraszające.
HUD ma kilka trybów, u mnie kółko jest nieduże na jednym z nich i wcale a wcale nie przeszkadza gdy sobie pomruga - a ja przynajmniej wiem że przekroczyłem prędkość dozwoloną o ponad 5km/h i jestem bardziej uważny, bo wiem że nie powinienem.

i nie rzucaj bezpodstawnych oskarżeń.
Nie rzucam żadnych oskarżeń, ale gdy słyszę że ktoś chce wyłączyć RSA bo ma ograniczenie do 30km/h bo jest strefa tempo 30 na obszarze miejscowości gdzie mieszka, ale NIKT łącznie z policją nie jedzie 30 na 30, tylko każdy bardziej 45-50, to mnie trafia. Zabijasz posłańca, a powinieneś zająć się przyczyną problemu - albo ta strefa tempo30 powinna się stać strefą tempo40, albo Wasz ZDM czy inny twór powinien dokonać TAKIEJ PRZEBUDOWY DROGI aby jazda ponad 35 km/h stała się "delikatnie mówiąc mniej komfortowa".

Bo wszystkie elementy infrastruktury wokół drogi są obecnie montowane tak jakby wszyscy jeździli 30km/h, ale wszyscy jeżdżą bardziej 50km/h. To schizofrenia planowania.
Powinny być szykany w postaci przewężeń, pas o szerokości maksimum 3m, zakaz wyprzedzania. Przejedź się Mińską w Warszawie i zobacz jak takie rzeczy się robi - tam jeszcze niedawno wszyscy jeździli 50-60 km/h a teraz jak się bujniesz 40 to czujesz dreszczyk emocji, bo wiesz że zaraz urwiesz komuś i sobie lustereczko ;)

Offline Jendrek_pl

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #154 dnia: 12 Lutego 2026, 10:29:49 »
U mnie RSA nie raz na autostradzie czy ekspresówce złapało coś z pasów zjazdowych albo dróg równoległych i wtedy niepotrzebnie piszczy. Podobnie za skrzyżowaniem na wprost jest znak strefy 30, a ja skręcam i też zaczyna piszczeć mimo, że mogę jechać 50 ;)

Offline Pavvulon

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: na baterie
« Odpowiedź #155 dnia: 12 Lutego 2026, 11:50:53 »
Powinny być szykany w postaci przewężeń, pas o szerokości maksimum 3m, zakaz wyprzedzania. Przejedź się Mińską w Warszawie i zobacz jak takie rzeczy się robi - tam jeszcze niedawno wszyscy jeździli 50-60 km/h a teraz jak się bujniesz 40 to czujesz dreszczyk emocji, bo wiesz że zaraz urwiesz komuś i sobie lustereczko
Stan umysłu. A jak większy pożar to wóz bojowy stoi na początku ulicy a strażacy na hulajkach pędzą. Państwo z kartonu.

Offline p50waw

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #156 dnia: 12 Lutego 2026, 11:55:15 »
Stan umysłu. A jak większy pożar to wóz bojowy stoi na początku ulicy a strażacy na hulajkach pędzą. Państwo z kartonu.
Kpisz czy o drogę pytasz?

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
ISA/RSA w roczniku 2024
« Odpowiedź #157 dnia: 12 Lutego 2026, 11:59:03 »
Powinny być szykany w postaci przewężeń, pas o szerokości maksimum 3m, zakaz wyprzedzania. Przejedź się Mińską w Warszawie i zobacz jak takie rzeczy się robi - tam jeszcze niedawno wszyscy jeździli 50-60 km/h a teraz jak się bujniesz 40 to czujesz dreszczyk emocji, bo wiesz że zaraz urwiesz komuś i sobie lustereczko

Każdego dnia dziękuję że nie mieszkam w tym mieście. Zafundowaliście nam już SCT, system kaucyjny czy prezydenta kibola, nie wystarczy?
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline p50waw

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #158 dnia: 12 Lutego 2026, 12:06:55 »
Każdego dnia dziękuję że nie mieszkam w tym mieście. Zafundowaliście nam już SCT, system kaucyjny czy prezydenta kibola, nie wystarczy?
PO wejściu SCT na Wiatracznej można w końcu oddychać, naprawdę się poprawiło. System kaucyjny jest w całej EU, ale może ktoś woli ruble to ma wybór gdzie chce mieszkać. Wyniki wyborów w komisjach lokalnych można przejrzeć, Warszawa zagłosowała znakomicie dobrze w ogromnej większości, ale z wianuszkiem to już różnie, niestety :/

Wracając do RSA, to myślę że obecność tego systemu obnaża fakt że "król jest nagi" - strefy Tempo30 z drogami "Tempo60" po których wszyscy jeżdżą "Tempo ile fabryka"

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #159 dnia: 12 Lutego 2026, 12:34:08 »
PO wejściu SCT na Wiatracznej można w końcu oddychać, naprawdę się poprawiło. System kaucyjny jest w całej EU, ale może ktoś woli ruble to ma wybór gdzie chce mieszkać. Wyniki wyborów w komisjach lokalnych można przejrzeć, Warszawa zagłosowała znakomicie dobrze w ogromnej większości, ale z wianuszkiem to już różnie, niestety :/

Wracając do RSA, to myślę że obecność tego systemu obnaża fakt że "król jest nagi" - strefy Tempo30 z drogami "Tempo60" po których wszyscy jeżdżą "Tempo ile fabryka"
Ta, z dnia na dzień mieszkańcy wymienili auta i od razu jest czyste powietrze. Szkoda że w danych tego nie widać. Argument „bo jest gdzie indziej” zawsze jest świetnym argumentem, taki merytoryczny i zachęcający do dyskusji na poziomie. Polecam zobaczyć jaką technologią segregacji dysponują teraz nowoczesne sortownie śmieci i się zastanowić po co to było jak teraz będą stać puste a leasingi/kredyty trzeba płacić za maszyny. Nie głosy Warszawy a całe istnienie i sposób bycia Warszawiaków zafundował nam kibola, i za chwilę zafunduje nam prawicową koalicję z Braunem, no ale jak dalej nie wyciągacie wniosków niczym Demokraci w USA to co zrobić. Wystawcie jeszcze raz pana Trzaskowskiego, trzeci raz na pewno się uda.

Prawica nie zrobiła ze mnie śmieciarza i nie zafundowała mi podwyżki cen aut ICE tyko po to żeby EV było akceptowalne z dopłatami. Jeżeli wybór jest między wstydem międzynarodowym a ciągłym uderzaniem po moim pustym portfelu to nie jest to żaden wybór.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #160 dnia: 12 Lutego 2026, 12:35:38 »

Dodaj jeszcze ubera, bolta, free now, dostawców żarcia i będzie prawie komplet patologii.

Offline p50waw

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #161 dnia: 12 Lutego 2026, 15:04:22 »
Nie głosy Warszawy a całe istnienie i sposób bycia Warszawiaków
Nie, świat nie jest jakim go widzisz, jest jaki jest. Brązowi chłopcy znikną, a Warszawiacy nie są jakimi ich rysujesz.
Żaden szanujący się Warszawiak nie zamawia nagminnie żarcia u dostawców - a mnie to w ogóle ta pleasure ominęła :) podobnie jak jazda taryfą na aplikację z 3 wymienionych.
Chociaż w taryfach na telefon też się trafia na buraków.

Linie sortujące mają co robić, mam wstawić zdjęcie pojemnika na plastiki ?
Powietrze na Wiatracznej jest czystsze, masz dane z Kanarka to popatrz. No i mniej złomów kupują niektórzy oszczędni, muszą się szarpnąć na coś większego (ale jak to mawiają, stać Cię na krowę to i na łańcuch musi być Cię stać).
Podwyżka cen aut - no cóż, UE wymusiła systemy bezpieczeństwa, wolisz więcej śmierci na drogach (i tak jest ich sporo..)

30 lat temu podobnie myślałem o Warszawiakach, ale ju tak nie myślę :) a dla poprawienia humoru:
https://www.youtube.com/watch?v=Pd0ScofLTGw

Wracając do RSA - NAPRAWDĘ problemem jest system bezpieczeństwa który obnaża głupotę znakozy i bezmyślnie stawianych ograniczeń bez szykan, aby każdy przekraczał dozwoloną szybkość ?

Offline Pablo_DG

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 24 tech
« Odpowiedź #162 dnia: 12 Lutego 2026, 17:28:13 »
Wróciłem z serwisu w Katowicach. Zaktualizowali tylko soft żeby zegary nie gasły. Na pytanie o wgranie softu do radia i ekranu stwierdzili że się nie da. Auto z grudnia 2024. Szkoda.
« Ostatnia zmiana: 12 Lutego 2026, 17:40:44 wysłana przez Pablo_DG »

Offline p50waw

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #163 dnia: 12 Lutego 2026, 18:37:21 »
Na pytanie o wgranie softu do radia i ekranu stwierdzili że się nie da
A u Colin'a próbowałeś ? Bo dopóki jest gwarancja na auto, wgranie softu jest możliwe a w razie ubicia (przez błąd fabryczny) sprzętu - mało kosztowne, tyle co czekanie na nowy sprzęt w najgorszym razie. Gwarancja producenta minie i wszelkie ryzyka związane z aktualizacją softu bierzesz na siebie, także ja Ci tylko powiem - jakby to było moje, to bym się nie dał zbyć słowami "sienieda" tylko poprosiłbym o weryfikację "zaufaną trzecią stronę". I zapłaciłbym za to, bo te kilka centów nic niewarte przy ewentualnych niedogodnościach które wyjdą jeśli przykładowo sprzęt jest z wadliwej partii. Aktualizacja softu to taki moment, gdy wiele dzieje się naraz i jeśli jakaś pamięć czy inny element jest "nie do końca sprawny" to wszystko szybko wychodzi, sprzęt przestaje działać i jest wymiana.
Także ogółem, pod rozwagę wszystkim użytkownikom którzy kiedykolwiek czytaliby ten post - aktualizujemy póki mamy gwarancję, bo ona minie a wraz z nią "nieznośna lekkość bytu" zamieni się w "miałem duszę na karku" :)

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #164 dnia: 12 Lutego 2026, 20:18:22 »
Nie należy się taką odpowiedzi otrzymałem jak zapytałem

Na chwilę obecną ten soft uruchamiający działanie skrótu mute RSA zablokowali a informacja techniczna zniknęła
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl