Autor Wątek: ISA/RSA w roczniku 2024  (Przeczytany 40611 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline p50waw

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 2.0 PHEV
Odp: ISA/RSA w roczniku 2024
« Odpowiedź #180 dnia: 20 Lutego 2026, 17:53:08 »
Zastanawiam się co zmusza takich ludzi do pisania tych swoich "mądrości".... Nie masz pojęcia jak jeżdzą ludzie do których piszesz te teksty, ale oczywiście błyszczysz, a nawet znasz słowo vhdl - gratuluje, ja ostatni raz programowałem w vhdl 25 lat temu, na politechnice, i nie wiedziałem że ktokolwiek jeszcze czegoś takiego używa. Za to o szynach can masz widać zerowe pojęcie.
Aha no i muszę się odnieść, bo się uduszę :)
Otóż, nawet średnio inteligentna EJAJ pisze, że:
Cytuj (zaznaczone)
Yes, VHDL is still used in the automotive industry as of 2026. It is particularly valued for its strong typing, reliability, and structured approach, which are crucial for safety-critical and complex systems. VHDL is commonly employed in the design and verification of digital circuits for automotive applications, including advanced driver assistance systems (ADAS) and other electronic control units (ECUs). The language is also supported by industry standards and working groups, such as the German automotive organization VDA, which uses VHDL-AMS (a mixed-signal extension of VHDL) for modeling and simulation in automotive system design
Zatem szanowny adwersarzu, nie wiem jaką politechnikę kończyłeś, ja szacowną i na kierunku szacownym, zatem spieszę z odpowiedzią - TAK, VHDL jest dalej używany, tak jak 100 innych "legacy programming languages". I nie wiem jakie miałeś oceny z matematyki i prawdopodobieństwa, ale chyba nie doczytałeś jak działa prawdopodobieństwo skoro kompletnie lekceważysz taką ewentualność, że oto jakieś badziewie z chin wyłączy coś niespodziewanie (no żodyn się tego nie spodziewoł :) ).
A immobilizer to coś co pozwala uruchomić silnik, ale NIGDY go nie zatrzyma gdy już się uruchomi. A taki składak chiński jak najbardziej może zrobić coś czego nie przewidzisz, przykładowo wyprogramować Ci PCS'a w trakcie jazdy.
Ale wiem dla Ciebie to czarna magia...

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #181 dnia: 20 Lutego 2026, 20:06:41 »
VHDL jest językiem opisu sprzętu (HDL), a nie klasycznym językiem programowania takim jak C czy Python.

Dlaczego ktoś może to źle ująć?

VHDL ma składnię i konstrukcje przypominające język programowania (np. if, for), więc osoby nieznające tematu mogą mówić o „programowaniu w VHDL”.

Niektóre źródła nazywają go „językiem programowania opisu sprzętu”, co jest formą uproszczenia.

AI przy generowaniu tekstu może mówić „to język programowania” w sensie ogólnym (w języku potocznym), nie technicznym.

Technicznie różnica:

Język programowania (software) – kod staje się sekwencją instrukcji wykonywanych przez procesor.

Język opisu sprzętu (HDL) – opis logiki i struktury układu, który jest syntezowany do fizycznych bloków logicznych działających równolegle.

Podsumowując:

VHDL nie jest typowym językiem programowania w sensie pisania programów wykonujących się sekwencyjnie,

ale może być nazywany językiem programowania sprzętu w sensie projektowania układów, co czasem prowadzi do nieprecyzyjnych sformułowań.

--

PS.
Tak prawi moja ejaj

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E21 TS 2.0 Exe
« Odpowiedź #182 dnia: 20 Lutego 2026, 23:25:08 »
Cytat: digital5
link=topic=56443.msg861610#msg861610 date=1771596418]Ankieta, w której pyta się ludzi, bez pojęcia o nauce, czy ich zdaniem coś tam. Brak szczegółowej metodologii badania. Czemu to ma niby dowodzić?
https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/strefa-czystego-transportu-w-warszawie-i-sct-w-krakowie-co-tak-zezlilo-kierowcow-z/23vr00d
:)
"A najlepsze jest to, że warszawska SCT, która jest niezbyt restrykcyjna, na swój sposób działa: każdy, kto rozważa zmianę auta na nowszy, ale używany samochód, nawet jeśli ostatnio jechał do centrum miasta rok temu, bierze pod uwagę istnienie SCT i jej wymogi."
I tak niech tu sobie to leży - każdy kto kupuje samochód w Warszawie i okolicach rozważając zakup bierze pod uwagę wymogi SCT na co najmniej kilka lat do przodu.
Każdy, łącznie ze znajomymi którzy najchętniej kupili by dizelka bez DPFa, ale że mieszkają nieopodal Warszawy a czasami chcą pojechać, wezmą coś mniej trującego (siebie i innych).
I nikt nie ma tu z tym faktem problemu. No może poza tymi, którzy tu nie żyją i nie mieszkają, ale chętnie układaliby nam życie.

I nie rozumiem tej Waszej imby.

Odnośnie ISA/RSA to serio, czekam na praktykę (nawet nie prawo, bo wystarczy praktyka sądowa) która w przypadku wypadku po stwierdzeniu obecności takiej modyfikacji po wypadku z udziałem pieszego zaskutkuje konfiskatą samochodu.
NAPRAWDĘ TAK CIĘŻKO pójść do Rady Gminy czy czego tam i powiedzieć, że te 30km/h tą drogą to NIKT NAWET POLICJA nie jedzie ? Chcą postawić 30, niech stawiają, ale temu MUSI towarzyszyć infrastruktura - węższe pasy ruchu (spokojnie, Straż Pożarna przejedzie, na Mińskiej w Warszawie się mieści to i na wiejsko-miejskiej ścieżynce też jej się uda), lekkie zawijasy aby nie ułatwiać jazdy "na strzałkę", trochę kostki brukowej coby nie było zbyt komfortowo powyżej 35km/h. To się DA zrobić.
Zachowujecie się jak rzymski cesarz wobec posłańca niosącego złe wieści - "jedziesz za szybko". No wg znaków jedziez za szybko, i jakiś tego powód jest - albo masz za ciężką nogę, albo tutaj NIKT tak nie jeździ - i wówczas po co taką fikcję utrzymywać. Albo postawić radar lub pomiar szybkości średniej, to też działa. Zaznaczam że mi to pikanie WCALE nie przeszkadza, ustawione na powyżej przekroczenia o 5km/h 3 słabo słyszalne sygnały i mrugnięcia na HUD nie rozpraszają mnie ani trochę.

Kupi młodszego diesla i wytnie dpf... a mądrzy powiedzą, że sct działa...

A ograniczenia prędkości sa często debilne i wcale nie służą bezpieczeństwu. Dlatego ten kaganiec jest tak znienawidzony.

Offline p50waw

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #183 dnia: 21 Lutego 2026, 10:15:16 »
Język opisu sprzętu (HDL) – opis logiki i struktury układu, który jest syntezowany do fizycznych bloków logicznych działających równolegle.
No ale jak programujesz FPGA to właśnie w taki sposób :)

Cytuj (zaznaczone)
Kupi młodszego diesla i wytnie dpf... a mądrzy powiedzą, że sct działa...
Nie, bo są mobilne punkty pomiarowe, zatrzymają i koniec pieśni.

Cytuj (zaznaczone)
A ograniczenia prędkości sa często debilne i wcale nie służą bezpieczeństwu. Dlatego ten kaganiec jest tak znienawidzony.
Właśnie o tym piszę, w miejscach w których są debilne je zmieńcie, macie na to wpływ.

Offline lukas13

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla ts 1.8
« Odpowiedź #184 dnia: 21 Lutego 2026, 12:49:39 »
 Chyba kolego nie byłeś dawno w polskim urzędzie, żeby zmienić znak drogowy to ministerstwo transportu nie wystarczy :)
A poza tym, to nie tylko debilne znaki, ale rozpoznawanie tych znaków stoi pod wielkim znakiem zapytania.
Mi często gęsto na autostradzie rozpoznaje znak ograniczenia na pasie zjazdowym :) a jadę prosto.
« Ostatnia zmiana: 21 Lutego 2026, 12:54:40 wysłana przez lukas13 »

Offline p50waw

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #185 dnia: 21 Lutego 2026, 13:43:24 »
Chyba kolego nie byłeś dawno w polskim urzędzie, żeby zmienić znak drogowy to ministerstwo transportu nie wystarczy
Łatwiej zabić posłańca, prawda ? Dzisiaj każdy chce być jak Neron :)
Cytuj (zaznaczone)
A poza tym, to nie tylko debilne znaki, ale rozpoznawanie tych znaków stoi pod wielkim znakiem zapytania.
U mnie daje radę.
Cytuj (zaznaczone)
Mi często gęsto na autostradzie rozpoznaje znak ograniczenia na pasie zjazdowym :) a jadę prosto.
Wiem, piknie i mrugnie 3x i to jest dramatyczny problem. Bo dla automatu w tempomacie musisz zatwierdzić nowe ograniczenie, a jak tego nie zrobisz to nic się nie stanie. Dodam że to może wina oznakowania, bo te znaki dotyczące zjazdów powinny być inaczej oznaczone, posiadać element który by jasno je rozgraniczał dla drogi zjazdowej a nie dla pasa głównego - ale tutaj nie wiem czy jest jakiś złoty środek...

Offline coolicz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #186 dnia: 21 Lutego 2026, 13:52:26 »
Dodam że to może wina oznakowania, bo te znaki dotyczące zjazdów powinny być inaczej oznaczone, posiadać element który by jasno je rozgraniczał dla drogi zjazdowej a nie dla pasa głównego
I co jeszcze wymyślisz, żeby wytłumaczyć niedoskonałości tego systemu? XD Znaki są ustawione zgodnie z prawem i ludzie je rozumieją. Po prostu system jest niedoskonały, ale nawet tego nie przyznasz. Rozumiem, że złożyłeś już wniosek o zmianę prawa dotyczącego oznakowania, żeby te znaki posiadały specjalne oznakowanie? :)

Proponuję już zakończyć ten temat, bo tylko rozrasta się offtop. Innym również proponuję już koledze p50waw nie odpowiadać, bo w tym momencie to po prostu karmienie trola.

Offline kbsucha

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS 2024
« Odpowiedź #187 dnia: 21 Lutego 2026, 14:08:46 »
Wiem, piknie i mrugnie 3x i to jest dramatyczny problem. Bo dla automatu w tempomacie musisz zatwierdzić nowe ograniczenie, a jak tego nie zrobisz to nic się nie stanie. Dodam że to może wina oznakowania, bo te znaki dotyczące zjazdów powinny być inaczej oznaczone, posiadać element który by jasno je rozgraniczał dla drogi zjazdowej a nie dla pasa głównego - ale tutaj nie wiem czy jest jakiś złoty środek...

Ja autostrady jeszcze byłbym w stanie przełknąć bo zjazdy nie są często i jak piknie raz na jakiś czas to nie ma problemu. Dałem szanse temu systemowi jak kupiłem auto, ale jeżdżenie z nim po małym osiedlu domków jednorodzinnych, gdzie jest pełno progów zwalniających, to był istny koszmar. Auto cały czas do mnie pikało. Do momentu, aż ten system nie będzie wiedział że skrzyżowanie odwołuje ograniczenie to to nie ma sensu. Nikt też po ograniczeniu do 20 na progach, nie będzie dawał znaków zaraz do odwołania tego ograniczania.

Ogólnie ja jestem zdania, że podczas jazdy auto nie powinno do mnie wydawać żadnych dźwięków, które nie są krytyczne. Ja mam się skupiać na drodze, a nie słuchać pikania i czytać komunikaty na licznikach.
Dla mnie ta funkcja powinna być opcjonalna, bo zdaje sobie sprawę, że są ludzie którzy by z tego korzystali.

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E21
ISA/RSA w roczniku 2024
« Odpowiedź #188 dnia: 21 Lutego 2026, 15:14:07 »
Co ciekawe w Lexusie powiadomienia są na tyle ciche że prawie niesłyszalne. Nie muszę ich wyłączać a Toyota wóz dla ludu to musi napierd… żeby znali swoje miejsce w szeregu;-)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #189 dnia: 21 Lutego 2026, 15:18:54 »
To pikanie wydobywa się z głównych głośników systemu audio czy z dodatkowego?

Offline tato60plus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lancer14/C23
« Odpowiedź #190 dnia: 21 Lutego 2026, 15:38:48 »
No ale jak programujesz FPGA to właśnie w taki sposób
oczywiście, bo do tego służy. Jednak wcześniej pisałeś o nim, a później cytowałeś halucynację swojej, rzeczywiście średniej ejaj, jakby to był język ogólnego stosowania, co by każdy mógł w nim odpalić hello world na domowym lapku.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #191 dnia: 22 Lutego 2026, 15:11:31 »
To pikanie wydobywa się z głównych głośników systemu audio czy z dodatkowego?
Z tego od e-call.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #192 dnia: 22 Lutego 2026, 15:45:28 »
No to wyciszyć go mechanicznie i po problemie.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #193 dnia: 22 Lutego 2026, 15:54:37 »
Bym powiedział, że dźwięk jest z zegarów ;)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline p.i.x.e.l

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #194 dnia: 22 Lutego 2026, 16:07:48 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl