Autor Wątek: ISA/RSA w roczniku 2024  (Przeczytany 40703 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline p50waw

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 2.0 PHEV
Odp: ISA/RSA w roczniku 2024
« Odpowiedź #225 dnia: 28 Lipca 2026, 15:33:24 »
Po przeczytaniu go pomyślałem sobie, że gdyby coś sprawiło, że nie byłbym już w stanie wyłączać dźwiękowego powiadamiania o przekroczeniu prędkości, to byłbym bardzo, ale to bardzo niezadowolony z tego faktu.
Szacowny autor wskazanej wypowiedzi - od razu podpowiem, nie została "wyjęta z kontekstu", lecz przytoczona w swojej ciągłej logicznie formie - nie rozumie jednej zależności.

Otóż, zawsze znajdzie się większa ryba, jakiś dzban (nie każdy kto jeździ tymi pojazdami to dzban - ale dzbany się zdarzają) który będzie jechał swoim Wolwikiem, RAVką czy Ałdi z DMC rzędu 2100 - 2600kg przy odpowiednio wielkim gabarycie, i on też będzie chciał jechać ile mu się żywnie podoba albo zechce, bez pikania - bo to przecież tylko przeszkadza.
A że czasem będzie jechał za autorem wypowiedzi grubo ponad to co można jechać, mając gdzieś to co może się wydarzyć, to przecież jego wola.

Zatem Autorze tejże wypowiedzi, zastanów się 3x czy aby na pewno masz rację, bo do czasu aż zaparkuje Ci w bagażniku jakiś taki nieco większy gabaryt - będziesz happy - ale jeśli to się wydarzy, to będziesz (o ile jeszcze będziesz) mniej happy.

Przy okazji chciałem serdecznie pozdrowić takiego dzbana, co to właśnie jakimś suwowatym Wolwo-Gilem zaSUVał za mną, hamując i uciekając do prawej, brakowało może 20cm (bo jaśniepan ze swego zaSUVa nie przewidział że przed nami może coś się wydarzyć, na przykład że na zwężeniu jezdni samochody mogą trochę przyhamować). Następnym razem nie będę uprzejmie zjeżdżał do lewej wystawiając się na stłuczkę z innymi uczestnikami ruchu i dam mu posmakować likwidacji szkody całkowitej u siebie i u mnie i jeszcze w 2 innych samochodach przed nami, bo moja cierpliwość też ma swoje granice - i nie zawsze będzie miejsce po lewej stronie (tym razem trochę go było..).

Także, proszę Was, włączcie w końcu myślenie - ustawić pikacza na 3 piknięcia bo rozumiem że nie może nieustannie wyć, ale to się da zrobić i to ustawienie jest zapamiętywane na stałe, minimalne przekroczenie do pikania na +5km/h, i jeździć godząc się z tym, że jednak fajnie mieć taką smycz - która czasami daje do myślenia. Niech to będzie takie "wiem że przeginam, ale będę jechać uważnie skoro już jadę za szybko".
To minimum zdrowego podejścia do bezpieczeństwa na drodze.

Offline lukas13

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla ts 1.8
« Odpowiedź #226 dnia: 28 Lipca 2026, 18:13:28 »
 Z całym szacunkiem, ale jeśli uważasz, że jakiś pikacz powstrzyma gościa który myśli że kupił swoje BMW razem z abonamentem na lewy pas,
to jesteś człowiekiem Wielkiej wiary :)

Offline peekaboo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla SD GR
« Odpowiedź #227 dnia: 28 Lipca 2026, 23:32:58 »
Szanowni...

Powróćmy lepiej do meritum... wątek jest już dość długi i nie ma co roztrząsać czyja racja jest mniej lub bardziej "mojsza" ;)
Jeśli producent potrafił zrobić skrót w Aygo Style z 2025 do szybkiego wyciszania pikacza RSA w systemie Touch3, to i byle aktualizacja w Corollach na systemie Smart powinna się tego doczekać!
Jedna ikonka, jedna (byle działająca)!
Jedni skorzystają z takiego dobrodziejstwa, a inni nie muszą.
Tyle i aż tyle...
Corolla HEV SD MY'24 GR Sport + Dynamic

Offline p50waw

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 2.0 PHEV
« Odpowiedź #228 dnia: 29 Lipca 2026, 10:56:10 »
Z całym szacunkiem, ale jeśli uważasz, że jakiś pikacz powstrzyma gościa który myśli że kupił swoje BMW razem z abonamentem na lewy pas,
to jesteś człowiekiem Wielkiej wiary
Z jednej strony wierzę w ludzi, w to że mając do dyspozycji - co prawda niedoskonałe, ale jednak działające (lepiej lub gorzej) - narzędzia do monitorowania własnego stylu jazdy, jednak będą mieli (więcej) refleksji i jakiegoś samoograniczania się.
Z drugiej strony wierzę, że sądy przestaną traktować wypadki i kolizje przy przekroczeniu prędkości pobłażliwie, i zaczną naprawdę sypać konkretnymi kwotami oraz innymi karami porządkowymi - bo jednak, miałeś człowieku do dyspozycji RSA i skoro samochód jest w nie wyposażony - to nie obchodzi mnie czy je wyłączyłeś, a nawet jeśli je wyłączyłeś - to teraz ponieś konsekwencje, i niech one będą dotkliwe. Naprawdę dotkliwe, a im wyższej klasy i im większy/cięższy samochód - tym powinny być dotkliwsze.

Co do tej drugiej strony, to zdaje się że linia orzecznicza zmierza ku tej interpretacji, co mnie bardzo cieszy. Jeśli przekraczasz "znacznie" szybkość - znacznie to liczba od 20-25 w górę, bo to już jest 2-krotnie dłuższa droga hamowania przy 50km/h - to musisz w przypadku kolizji tak to poczuć, aby tę szybkość przekraczać naprawdę wtedy i tylko wtedy, gdy jesteś pewien że nic się (złego) nie wydarzy. :)

Co do ikonki zaś - w mojej C-HR'ce z roku pańskiego 2024 z multimediami T2 (HW SW 2200, zegary po aktualizacji na okoliczność "widzę ciemność") - ikonki nie mam i prawdę mówiąc niespecjalnie mi jej brakuje, bo to pikanie jest przy przekroczeniu ponad 5km/h, tak ciche, i tylko 3-krotne, że to zupełnie nie przeszkadza. Po prostu wiem że jadę za szybko, mam bardziej uważać :)

Nie zaśmiecam już Wam tematu, to tylko swobodne myśli rzucone - niech każdy robi jak chce, ale proszę - pamiętajcie o konsekwencjach, przecież jest powód dla którego system RSA powstał (ochrona innych uczestników ruchu oraz pieszych).

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #229 dnia: 29 Lipca 2026, 12:18:51 »
Osobiście wszelkie pikanie w aucie,  natrętne gadanie teściowej jak i głośna muzyka mi przeszkadza i mnie rozprasza - zwłaszcza, że to ja płacę mandaty i ponoszę konsekwencje za swoją jazdę, a nie system RSA czy inny. Wkurzają mnie odczyty systemu gdy jadąc autostradą przepisowe 140 km/h wyskakuje mi nagle na ekranie nie wiadomo skąd ograniczenie do 70 km/h bo system coś gdzieś  odczytał, albo ograniczenie na bocznej drodze albo cyfry z jakiejś reklamy ( to mam tu nagle mocno hamować i doprowadzić w ten sposób co najmniej do kolizji czy zatrzymać się i przeprowadzić oględziny tego odcinka drogi, aby ustalić jakie faktycznie są tam ograniczenia)  Taki mylnie i niedbale działający system nie powinien być w ogóle dopuszczony do użytku na drogach publicznych, no ale ktoś kasę wziął więc kasa się zgadza !!!!.   

Chce mieć ciszę i być skupionym na jeździe - no ewentualnie lubię słyszeć miły pomruk silnika.

Może niektórzy lubią ciągle "chodzić na smyczy"  bo po prostu inaczej nie potrafią no ale to już trudno.

Oby tylko następne generacje systemów RSA itp. nie były na tyle uczynne, że same  będą nam w aucie obcinać prędkość do takiej wielkości jaką wartość odczytają  na drodze i blokować przy tym pedał przyspieszenia abyśmy już za dużo nie myśleli.   

Tak więc póki co system RSA powinien być w nowych autach domyślnie wyłączony, a na głównym ekranie winna wyć stosowana ikonka ( nawet bardzo duża), która pozwoliłaby ten system włączyć jednym kliknięciem tym, którzy tak lubią i tyle.

Też już nie zaśmiecam  :cheesy:

Offline B0B

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #230 dnia: 29 Lipca 2026, 20:22:15 »
Wkurzają mnie odczyty systemu gdy jadąc autostradą przepisowe 140 km/h wyskakuje mi nagle na ekranie nie wiadomo skąd ograniczenie do 70 km/h bo system coś gdzieś�  odczytał, albo ograniczenie na bocznej drodze albo cyfry z jakiejś reklamy
Mnie chyba najbardziej denerwuje pikanie po nieodwołanych ograniczeniach prędkości za progami zwalniającymi, bo mijam takich sporo.
No i ja nie mam możliwości ustawić ostrzeżeń na +5km/h, a przecież mając na liczniku 55km/h w rzeczywistości jadę 50
Corolla Sedan Hybrid (2024) Executive

Offline lukas13

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla ts 1.8
« Odpowiedź #231 dnia: 29 Lipca 2026, 21:50:32 »
 A ja już nie raz miałem na wyświetlaczu wyższą prędkość o 20-30 km większą niż dopuszczalna.
I gdybym wierzył w ten niedorobiony wynalazek to mandacik 200 albo 300 zł. jak nic.
Tłumaczenie policjantowi że tak mi pokazywała ISA/ESA nic nie pomoże.
Także dziękuję za takie badziewie, życia to nikomu na pewno nie uratuje.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl