Autor Wątek: Avensis T27 - wymiana modułu hamulca postojowego  (Przeczytany 9624 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline srogi_pieróg

• Prawie Toyot
  • Samochód:: RAV4 V C+S
Avensis T27 - wymiana modułu hamulca postojowego
« dnia: 14 Kwietnia 2024, 19:32:07 »
Cześć wszystkim. To mój pierwszy post na forum, bo choć jeżdżę Toyotami już ze dwadzieścia lat i czytam je regularnie, to chyba pierwszy raz zderzyłem się z rzeczywistością :)

Mam Avensisa T27 z 2012 roku. Na początku stycznia dostałem komunikat 'Check parking brake system'. Wizyta w ASO, diagnostyka, rezultat - trzeba wymienić moduł hamulca postojowego. Pomimo koszmarnej ceny części (46300-05031 - ok. 6k) zdecydowałem się na naprawę. Sęk w tym, że od połowy stycznia czekam na część - ASO twierdzi, że nie mogą doprosić się Toyota Motor o ten moduł.

Zacząłem zatem szukać tego modułu na własną rękę na znanych portalach aukcyjnych. Niby są. Dzwoniłem do dwóch zakładów we wrocku (m. in. Karmelkowa) i dowiedziałem się, żeby tego konkretnego elementu nie wymieniać poza ASO, bo jest w nim zaszyty VIN pojazdu i używane elementy sprawiają problemy. Ktoś może jednak próbował takiego manewru i z jakim skutkiem?

Znalazłem też część https://www.amayama.com/en/part/toyota/4630005032 dostępną w Amayama. Jestem skłonny ją nawet sprowadzić z Japonii (brałem już z tego sklepu podświetlane przyciski sterowania lusterek do RAV4 V), ale nie mam pojęcia, czy 46300-05032 mogę użyć zamiast 4630005031.

Z góry dzięki za rady i pomysły.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Avensis T27 - wymiana modułu hamulca postojowego
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Kwietnia 2024, 20:27:19 »
Witamy na forum,

Pytanie czy ich diagnoza jest poprawna, ale to już dłuższy temat

Żaden VIN nie jest zaszyty lecz konfiguracja układu napędowego pojazdu (kod silnika, ten sam numer referencyjny części, rodzaj skrzyni, pozycja kierownicy). Pod drugie te dane można wyczyścić.
Mozesz użyć tej referencji którą znalazłeś i powinna pasować, możesz też szukać w PL modułu używanego z pojazdu o takiej samej konfiguracji układu napędowego i pozycji kierownicy jak Twój.
« Ostatnia zmiana: 14 Kwietnia 2024, 20:31:00 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline srogi_pieróg

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Kwietnia 2024, 21:43:47 »
Żaden VIN nie jest zaszyty lecz konfiguracja układu napędowego pojazdu (kod silnika, ten sam numer referencyjny części, rodzaj skrzyni, pozycja kierownicy). Pod drugie te dane można wyczyścić.

O widzisz. I to jest dla mnie cenna informacja. Tyle tylko, że musiałbym znaleźć warsztat gdzieś w okolicy Wrocławia, który podjąłby się wymiany tego elementu. A ponieważ dostałem błędną informację w dwóch z nich (zaszyty VIN), to chyba nie będzie proste.

Co do numerów części (31/32), to z https://toyota.epc-data.com/avensis/zrt272w/185353/chassis/4601/46300/ wynika, że 46300-05031 była produkowana tylko przez trzy miesiące. Wysłałem pytanie do Amayamy, zobaczę co odpowiedzą. Chyba, że napiszę jeszcze bezpośrednio do Toyoty.

Offline srogi_pieróg

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Kwietnia 2024, 21:51:55 »
Udało mi się znaleźć odpowiednią część 46300-05031 w jednym z japońskich sklepów, mogę dodać ją do koszyka, ale chcę potwierdzić, że faktycznie mają ją w magazynie. Nie mam ochoty mrozić 1k$ do czasu aż Toyota wyprodukuje nowe moduły :)

A przy okazji, jeden z użytkowników toyotaownersclub.com podzielił się historią, która stoi za opóźnieniami w dostawie tego elementu. Nie do końca to jest wina Toyoty. Dla zainteresowanych: https://www.toyotaownersclub.com/forums/topic/216392-toyota-brake-actuator-on-backorder/page/2/#comment-1749277

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1,6 T27 1,8
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Kwietnia 2024, 20:43:28 »
Kolega z forum Mech z Toyoty jak pamiętam ma warsztat we Wrocławiu.
Corolla E12 1,6 vvti 2005r, Avensis T27 Kombi 1,8 Valvematic 2012r przed lift

Offline srogi_pieróg

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Kwietnia 2024, 21:06:08 »
Kolega z forum Mech z Toyoty jak pamiętam ma warsztat we Wrocławiu.

Dzwoniłem na Kwiatkowskiego, ale skończyło się bez konkretów. Chyba się tam przejadę, bo znalazłem odpowiedni moduł na OLX.
« Ostatnia zmiana: 17 Kwietnia 2024, 21:13:39 wysłana przez srogi_pieróg »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl