Autor Wątek: RAV 4 - GR_SPORT - MY24 - Odbiór 09.2024 - kilka pytań  (Przeczytany 14747 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kiciziom

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV 4 GR_SPORT
RAV 4 - GR_SPORT - MY24 - Odbiór 09.2024 - kilka pytań
« dnia: 22 Kwietnia 2024, 00:00:46 »
Witam, już nie jako nowy członek społeczności a nowy nabywca RAV4.
W piątek zamówiłem nową RAV4 – GR_SPORT- MY24
Kolor Biała Perła + Czerń
Dodatki : SKYVIEW / JBL / PAKIET PROTECTION LIGHT

Termin odbioru na zamówieniu to 30.09.2024

W związku z tym mam kilka pytań do was

1. Myślicie że termin odbioru jest realny ? Obecnie status zamówienia : w toku, wcześniejszy był przetwarzanie zamówienia.
dużo osób na forum pisało że ten termin to i tak będzie dłużej. Jak to jest obecnie ? wyrabiają się z podanym terminem ?

2. Jakie dodatki braliście przy odbiorze ? Niby jest kupon 1000 zł na wykorzystanie.
W katalogu nie ma dodatków wymienionych natomiast na stronie Toyoty przy konfiguracji już jest tego pełno. Od foli na klamki, po gumowe wycieraczki. Warto na przykład brać osłony bagażnika czy drzwi ?

3. Czy wersja GR_SPORT posiada na przedniej szybie wyświetlacz HUD ?

4. Niby mam grzane przednie siedzenia i kierownice, ale czy naprawdę jest czy tylko tak podają a potem się okazuje że nie ma w wersji GR-SPORT bo tylko w EXE są?

5. Jakie zastosowaliście systemy antykradzieżowe po za tym pakietem Bluetooth Low Energy ?
Warto np. jakąś fizyczną blokadę na skrzynie biegów robić ? i jakie to koszta są ?

6. No i najważniejsze, czy przy odbiorze auta sprawdzacie wszystko po kolei czy jest w aucie zgodne z zamówieniem, np. czy są czujniki ciśnienia opon które są w zamówieniu ale także dostępne dodatkowo w katalogu? jest dużo filmików jak się przygotować na odbiór lecz czy można posprawdzać sobie wszystko czy się zgadza zanim podpisze się odbiór ? I co jak by się nie zgadzało ?

Jak mi się przypomną jakieś pytania to będę tu aktualizował.

Z góry dziękuje za odpowiedź.
« Ostatnia zmiana: 22 Kwietnia 2024, 00:04:16 wysłana przez kiciziom »
MY24 - RAV 4 GR_SPORT White-Pearl + BLACK// SKYVIEW + JBL  Zamówiona 19.04.2024

Offline Gregoriuss

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 PHEV
Odp: RAV 4 - GR_SPORT - MY24 - Odbiór 09.2024 - kilka pytań
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Kwietnia 2024, 07:36:50 »
termin bardzo dlugi, ja w Norwegii czekalem 2 tygodnie.
HUD jest tylko w wersji najwyzszej (w Norwegii nazywa sie Executive), w Sport nie ma wyswietlacza..
Ja bym dokupil chlapacze. Mocno daje blotem spod przednich kol na boki samochodu.
Grzanie siedzen powinno byc bez problemow. W Executive jest tez chlodzenie.
Zamiast inwestowac w zabezpieczenia o watpliwej skutecznosci, czy nie lepiej dobrze ubezpieczyc samochod?

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Kwietnia 2024, 08:43:11 »
HUD jest tylko w wersji najwyzszej (w Norwegii nazywa sie Executive), w Sport nie ma wyswietlacza..
Przede wszystkim HEV nie ma, niezależnie od wersji. W PHEV można mieć.
Pozdrawiam,

Offline Gregoriuss

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 PHEV
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Kwietnia 2024, 08:54:06 »
Przede wszystkim HEV nie ma, niezależnie od wersji. W PHEV można mieć.
W PHEV HUD jest tylko w Executive (przynajmniej w norweskiej specyfikacji). Ty byla jeden z powodow dla ktorych nie wybralem wersji Sport, mimo tego, ze cena byla podobna..

pireus

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Kwietnia 2024, 09:07:48 »
W związku z tym mam kilka pytań do was
Zamówiłeś samochód i nie znasz jego konfiguracji?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Kwietnia 2024, 09:39:06 »
@kiciziom
ad.1 - realny (mocno się teraz poprawiło), na marginesie u nas stoi taka do odbioru natychmiast, niestety bez JBL i dachu panorama.
ad.2 - brałem chlapacze, kuwetę, dywaniki
ad.3 - nie
ad.4 - są na 100%
ad.5 - nic poza AC
ad.6 - z grubsza czyli wygląd lakieru, spasowanie, zawartość bagażnika itp. Możesz zawsze kogoś wynająć.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline kiciziom

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Kwietnia 2024, 10:46:20 »
Dziękuję za odpowiedzi.

Dla osób które mają problem, że pytam to odpowiadam :)
Wiem co zamówiłem i wiem co mam w zamówieniu, lecz zamówienie a realizacja to 2 różne sprawy. Czasem w dobrą, a czasem w złą stronę może to iść dlatego chciałem dopytać.

Dziękuję

Offline kiciziom

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Kwietnia 2024, 10:52:29 »
@kiciziom
ad.1 - realny (mocno się teraz poprawiło), na marginesie u nas stoi taka do odbioru natychmiast, niestety bez JBL i dachu panorama.
ad.3 - nie
ad.4 - są na 100%
ad.5 - nic poza AC
ad.6 - z grubsza czyli wygląd lakieru, spasowanie, zawartość bagażnika itp. Możesz zawsze kogoś wynająć.

U mnie panorama i JBL to wymóg, bez tego pewnie bym się na nissana Qashqai zdecydował. Lecz niestety w nissan jest panorama ale nie otwierana.
Byłem testowałem.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Kwietnia 2024, 10:58:14 »
@kiciziom
ad.3 - nie
ad.4 - są na 100%
ad.5 - nic poza AC

U mnie panorama i JBL to wymóg, bez tego pewnie bym się na nissana Qashqai zdecydował. Lecz niestety w nissan jest panorama ale nie otwierana.
Byłem testowałem.
W Hondzie ZR-V jest świetny zestaw Bose, panorama otwierana,  b.d.b. wyposażenie (poza podłą kamerą tylną) i silnik hybryda jak w QQ ale 2.0 a nie popierdułka. Honda jedzie lepiej niż QQ i RAV4, świetne zawieszenie, niestety nie ma AWD :(
Bagażnik też niestety choć ustawny, to raczej dość skromny (tu mi nie zależy, 95% jeżdżę sam)
« Ostatnia zmiana: 22 Kwietnia 2024, 10:59:56 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline MB-benz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: rav4 hybrid
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Kwietnia 2024, 11:01:01 »
nie wiem po co zamawiałeś z tak późnym odbiorem jak na przełomie 2024/25  będzie zupełnie nowa ravka

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Kwietnia 2024, 11:23:30 »
nie wiem po co zamawiałeś z tak późnym odbiorem jak na przełomie 2024/25  będzie zupełnie nowa ravka
Nowy model - nowe problemy - warto odczekać po premierze z rok ... dwa.

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 exe 4x4
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Kwietnia 2024, 11:59:40 »
Cytat: MB-benz

Też zamówiłem z odbiorem na wrzesień. I też czytałem, że może będzie nowa Ravka. Ale tak naprawdę to jeszcze nie wiadomo czy będzie. A jeśli będzie to jak szybko będzie można zamówić w Polsce. I kiedy będą pierwsze dostawy nowej ravki. I jaka ta nowa ravka będzie - pod względem np. miejsca w środku, bagażnika, ceny, wersji silnikowych... powiedziałbym, że na tym etapie to bardzo dużo niewiadomych. Dla mnie za dużo.
Prezentuję tu wyłącznie własne poglądy i odnoszę się wyłącznie do własnej sytuacji. Jeśli ktoś jest w innej niż ja sytuacji i/lub ma inne poglądy to jego-jej sprawa i mnie nic do tego.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Kwietnia 2024, 12:18:25 »
Premiera nowej RAV 4  VI ten. to raczej będzie we wrześniu 2025.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline kiciziom

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Kwietnia 2024, 12:47:40 »
Cytat: MB-benz

Też zamówiłem z odbiorem na wrzesień. I też czytałem, że może będzie nowa Ravka. Ale tak naprawdę to jeszcze nie wiadomo czy będzie. A jeśli będzie to jak szybko będzie można zamówić w Polsce. I kiedy będą pierwsze dostawy nowej ravki. I jaka ta nowa ravka będzie - pod względem np. miejsca w środku, bagażnika, ceny, wersji silnikowych... powiedziałbym, że na tym etapie to bardzo dużo niewiadomych. Dla mnie za dużo.
Prezentuję tu wyłącznie własne poglądy i odnoszę się wyłącznie do własnej sytuacji. Jeśli ktoś jest w innej niż ja sytuacji i/lub ma inne poglądy to jego-jej sprawa i mnie nic do tego.

A można wiedzieć kiedy zamawiałeś ? Teraz jakoś niedawno ? I jaki masz status zamówienia ?
Troszkę ubogie to informowanie bo widzę tylko pare statusów ( 5 możliwych ) a fajnie jak by było to rozszerzone o dodatkowe np. pod-statusy w szczególności w dzisiejszych czasach, gdy produkcje są bardzo zautomatyzowane :)

Przykładowo jak zakupy na aliexpress gdzie śledzimy paczkę praktycznie w każdym punkcie.

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 exe 4x4
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Kwietnia 2024, 13:05:43 »
A można wiedzieć kiedy zamawiałeś ? Teraz jakoś niedawno ? I jaki masz status zamówienia ?
Troszkę ubogie to informowanie bo widzę tylko pare statusów ( 5 możliwych ) a fajnie jak by było to rozszerzone o dodatkowe np. pod-statusy w szczególności w dzisiejszych czasach, gdy produkcje są bardzo zautomatyzowane

Zamawiałem 29 marca i mogłem wtedy wybrać odbiór w sierpniu, ale celowo opóźniłem o miesiąc i poprosiłem o wpisanie dostawy na wrzesień więc moja sytuacja jest trochę inna od Twojej. Z różnych względów gdyby przypadkiem przyszło w terminie i był to sierpień to by mi to kilka rzeczy skomplikowało - stąd decyzja o wrześniu. Status - w czerwonej aplikacji "Zamówienie w toku", w czarnej "Zamówienie w trakcie" a na stronie toyota.pl "Przetwarzanie zamówienia" ;) - generalnie jeszcze przed produkcją. Spodziewam się, że nasze samochody trafią do produkcji w maju.
Zgadzam się, że fajnie by było mieć więcej informacji, ale cóż - jak się nie ma co się lubi... ;) Aha - gdyby Cię to interesowało to ja zamówiłem MY'24, Executive, Royal Grey 4x4 - bez skyview.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl