Autor Wątek: RAV 4 - GR_SPORT - MY24 - Odbiór 09.2024 - kilka pytań  (Przeczytany 14719 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kiciziom

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV 4 GR_SPORT
Odp: RAV 4 - GR_SPORT - MY24 - Odbiór 09.2024 - kilka pytań
« Odpowiedź #30 dnia: 20 Maja 2024, 18:45:40 »
Bimbaj4 czekał 46 dni od daty zamówienia do rozpoczęcia produkcji.
Ja w obecnej chwili mam 31 dni więc jeszcze troche sobie poczekam :/ oczywiście jeżeli czeka się mniej więcej tyle samo.
MY24 - RAV 4 GR_SPORT White-Pearl + BLACK// SKYVIEW + JBL  Zamówiona 19.04.2024

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 exe 4x4
« Odpowiedź #31 dnia: 20 Maja 2024, 19:52:34 »
To tak nie działa ;) - ja mam już 52 dni i nadal nie wiadomo kiedy trafi do produkcji ;)

Offline Nath55

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 22 Maja 2024, 20:56:31 »
Dziś zamówiłem wersje Lounge z Pack premium (odpowiednik EXE) 4x4 dostawa na 10 września (Francja).

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #33 dnia: 22 Maja 2024, 20:58:25 »
Bimbaj4 czekał 46 dni od daty zamówienia do rozpoczęcia produkcji.
Ja w obecnej chwili mam 31 dni więc jeszcze troche sobie poczekam :/ oczywiście jeżeli czeka się mniej więcej tyle samo.
Nie realizują w kolejności zamówień a wersjami i kolorami.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 24 Maja 2024, 13:00:48 »
Informacyjnie.
Auto zamówione 29.03, dostałem wtedy SMS i status "przetwarzanie zamówienia". Od tamtej pory nic się niedziało
24.05 - status nadal ten sam, ale na stronie pojawiła się mapka, co podobno świadczy o tym, że auto trafiło już do bezpośredniego planu produkcyjnego

Offline kiciziom

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 24 Maja 2024, 13:14:39 »
WOW :)
U mnie to samo :) :) niestety nie działa mi wklejanie zdj :) ale mam tak samo :) mapka ze statusem : Przetwarzanie zamowienia

Offline kiciziom

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: 25 Maja 2024, 10:19:17 »
Jeeeeeeeest :)

Po 36 dniach nareszcie dostałem 1-ego sms i 1-ego email :)
Status w apce i na stronie bez zmian, tylko mapka jest :) ale przyszedł sms więc to już jest jakiś mały progress :) :)

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 25 Maja 2024, 11:09:09 »
No SMS i email dotarły do mnie wczoraj punktualnie o 16:00 ;) - mapka na stronie pojawiła się wcześniej

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #38 dnia: 25 Maja 2024, 13:58:18 »
Ciekawe dlaczego Toyota nie podchodzi do klienta w ten sposób, że jeśli ktoś zrezygnuje z zamówienia, to dana konfiguracja "szuka" następnego klienta w kolejce i w ten sposób kolejka się skraca. A tak Pan "X" rezygnuje np. z wersji GR awd srebrny, Oni to wykorzystują spezedajac auto "bokiem" po nowej cenie, a Pan "Y" czeka dalej w ogonku i się "wqurxia", że ktoś poszedł i kupił ze stocku "od reki", a przecież On zamówił identyczną i czeka już kilka miesięcy i finału nie widać.
Nie jest to w porządku.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 25 Maja 2024, 14:29:51 »
Ciekawe dlaczego Toyota nie podchodzi do klienta w ten sposób, że jeśli ktoś zrezygnuje z zamówienia, to dana konfiguracja "szuka" następnego klienta w kolejce i w ten sposób kolejka się skraca. A tak Pan "X" rezygnuje np. z wersji GR awd srebrny, Oni to wykorzystują spezedajac auto "bokiem" po nowej cenie, a Pan "Y" czeka dalej w ogonku i się "wqurxia", że ktoś poszedł i kupił ze stocku "od reki", a przecież On zamówił identyczną i czeka już kilka miesięcy i finału nie widać.
Nie jest to w porządku.
Zachłanność, tak to się nazywa. :)
Oni nie są w stanie określić gdzie znajduje się dany samochód, a Ty im takie rozwiazanie proponujesz?
Dla TCE nie do ogarnięcia.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #40 dnia: 25 Maja 2024, 15:45:00 »
Ciekawe dlaczego Toyota nie podchodzi do klienta w ten sposób, że jeśli ktoś zrezygnuje z zamówienia, to dana konfiguracja "szuka" następnego klienta
Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o...$$$  :-)

dana konfiguracja "szuka" następnego klienta w kolejce i w ten sposób kolejka się skraca.
A po co w klubach tych "exlusiv" nie ma nikogo na sali a ochroniarze wpuszczają jedną osobę na godzinę i tworzą kolejkę  :-) . Może tu przyświeca ten sam cel " o patrz ludzie nas kochają, czekają, proszą się" więc jak byłoby coś źle to nie byłoby kolejki  :-) taki marketing u podstaw bez nakładów.

A tak na poważnie to łącznikiem będzie $$$  :grin:

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 25 Maja 2024, 15:58:25 »
A tak na poważnie to łącznikiem będzie $$$  :grin:

Klient, który już zamówił jest psychicznie nastawiony na odbiór za x miesięcy a tutaj można łapać tych niezdecydowanych, którzy nie chcą czekać. Poza tym część klientów wiedząc, że auto będzie za 4 miesiące może inaczej organizować sobie np finansowanie. Inni mogą mieć terminy a to na garaż, a to detailing itp…. Za dużo zachodu, za mało korzyści z punktu widzenia toyoty.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #42 dnia: 25 Maja 2024, 17:57:01 »
Napisałem to, bo bardzo miło mnie zaskoczył handlowiec Hyundaia.
Moje auto w teorii miało być gotowe na koniec lipca/poczatek sierpnia. W papierach ostateczny termin wydania to 30 wrzesień, a tu, w tamtym tygodniu telefon, że ktoś zrezygnował, a ma taką samą konfigurację jak moja więc jeśli sobie życzę, to mogę go odebrać jeszcze w maju (o ile uda się zarejestrować - Szczecin = chore terminy)
Myślałem, że go przez słuchawkę wyściskam. Więc można jak się komuś chce.
W Toyocie proponowano mi tak nowego GR'a od ręki biała Perła z czarnym dachem ( bo ktos zrezygnował) Szkoda, że nie zapytałem ich czy ktoś w ich salonie na takiego nie czeka z "utęsknieniem" i czy mu go proponowali.
« Ostatnia zmiana: 25 Maja 2024, 18:03:06 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline kiciziom

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: 25 Maja 2024, 18:19:07 »
Napisałem to, bo bardzo miło mnie zaskoczył handlowiec Hyundaia.
Moje auto w teorii miało być gotowe na koniec lipca/poczatek sierpnia. W papierach ostateczny termin wydania to 30 wrzesień, a tu, w tamtym tygodniu telefon, że ktoś zrezygnował, a ma taką samą konfigurację jak moja więc jeśli sobie życzę, to mogę go odebrać jeszcze w maju (o ile uda się zarejestrować - Szczecin = chore terminy)
Myślałem, że go przez słuchawkę wyściskam. Więc można jak się komuś chce.
W Toyocie proponowano mi tak nowego GR'a od ręki biała Perła z czarnym dachem ( bo ktos zrezygnował) Szkoda, że nie zapytałem ich czy ktoś w ich salonie na takiego nie czeka z "utęsknieniem" i czy mu go proponowali.

Mi go proponowali bo właśnie taki kolor GRa wybrałem. Niestety ten na stanie był bez skyview i JBL. Wiec nie udało im się mi go wcisnąć. Teraz jeździ jako testowe auto w Bielsku-Białej.

Offline kiciziom

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: 28 Maja 2024, 00:11:28 »
Hejka,

Auto już nie długo trafi do produkcji to już dobry czas aby zapytać o kolejne rzeczy :)

1. Czy w MY24 poprawiona jest już wiązka z hybrydy która do tej pory korodowała ? jak nie to czy mogę w salonie prosić od razu o zabezpieczenie jej ?

2. Czy warto brać dodatki typu folia na klamki/lusterka/zderzaki ? te które oferuje toyota. W teorii jest ten bon 1000 zł do wykorzystania i zastanawiam się co wybrać :)

3. Ostatnio miałem kolejną jazdę testową, czy jest opcja wyłączenia dźwięku gdy system odczytuje znak ? nie chodzi mi o ten dźwięk jak się prędkość przekroczy tylko ten gdy piszczy jak zmieniają się znaki na drodze. W ciągu minuty potrafi po 10 razy pikać jak się znaki zmieniają.

4. Czy da się ustawić po przekroczeniu prędkości aby pikał np jak jest więcej niż 10 ? czy od razu musi to pikać według nowych standardów.

5. Przy zakupie auta proponowali mi od razu wykupienie pakietu serwisów. Niestety nie powiedzieli co wchodzi w skład takiego pakietu i co będzie serwisowane.
 Czy ktoś może ma taki pakiet ? Musiał za coś dopłacać ? a może się nie opłaca tego pakietu i lepiej płacić co roku za serwis bo wyjdzie taniej. jak to jest ?

6. Zastanawiam się czy dokupić owiewki do szyb, czy to coś  w ogóle daje ( po za tym że jak pada to można mieć troche szybę i tak otwartą ? ) . Ktoś ma te owiewki ?

7. Planuje również od razu dokupić komplet opon zimowych. Czy ten drugi komplet będzie skalibrowany z TPMS i będę mógł sobie sam przekładać opony i tylko w multimediach zmieniać komplety? No i w ogóle pytanie o to TPMS ( czujnik ciśnienia opon)
W teorii mam go w standardzie, mimo to jak konfiguruje auto na stronie Toyota.pl to można dołożyć TPMS za 800zł. To w końcu jest w standardzie czy nie ?

Narazie to tyle :) jak mi się coś przypomni to znowu napiszę :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl