Autor Wątek: Radio/system multimedialny się zawiesza i restartuje Camry 2019  (Przeczytany 12336 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bbartek93

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Camry
Dzień dobry,
Na wstępie chciałbym się przywitać, nazywam się Bartek i jestem posiadaczem Toyoty Camry 2.5l Executive Hybryda z 2019r.

Od wczoraj mam problem z radiem w mojej Camry, które po krótkim czasie od włączenia silnika zawiesza się i restartuje i tak w kółko. Problem wygląda tak, że przestaje reagować na przyciski na wyświetlaczu(przyciski fizyczne również), informacje wyświetlające się tam zawieszają się, po czym po około 2-3 minutach radio samo się restartuje. Ze swojej strony sprawdziłem bezpieczniki od radia, są ok, robiłem reset radia z usunięciem danych w menu, odpinałem kleme od akumulatora, po podpięciu dalej jest problem. Problem ten pojawił się sam z siebie nagle, innych nieprawidłowości nie ma. Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem i zna rozwiązanie, lub czy może macie jakieś pomysły co może dolegać?
« Ostatnia zmiana: 04 Maja 2024, 19:36:01 wysłana przez bbartek93 »

Offline aks

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV70
Odp: Radio/system multimedialny się zawiesza i restartuje Camry 2019
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Maja 2024, 19:48:05 »
Dzień dobry,
Na wstępie chciałbym się przywitać, nazywam się Bartek i jestem posiadaczem Toyoty Camry 2.5l Executive Hybryda z 2019r.

Od wczoraj mam problem z radiem w mojej Camry, które po krótkim czasie od włączenia silnika zawiesza się i restartuje i tak w kółko. Problem wygląda tak, że przestaje reagować na przyciski na wyświetlaczu(przyciski fizyczne również), informacje wyświetlające się tam zawieszają się, po czym po około 2-3 minutach radio samo się restartuje. Ze swojej strony sprawdziłem bezpieczniki od radia, są ok, robiłem reset radia z usunięciem danych w menu, odpinałem kleme od akumulatora, po podpięciu dalej jest problem. Problem ten pojawił się sam z siebie nagle, innych nieprawidłowości nie ma. Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem i zna rozwiązanie, lub czy może macie jakieś pomysły co może dolegać?
odłączyłbym na dłużej (około 10 minut), ale najpierw spróbuj nacisnąć przycisk mute przez parę sekund powinno się uruchomić ponownie.
« Ostatnia zmiana: 04 Maja 2024, 19:52:28 wysłana przez aks »

Offline bbartek93

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Maja 2024, 19:49:49 »
Akumulator był odłączony na ponad 30 minut. Restart radia nic nie daje niestety.

Offline aks

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Maja 2024, 19:52:05 »
Możesz też pokopać w menu serwisowym:
https://www.youtube.com/watch?v=E7S8RQtrA28

Nie wiem na ile jest stabilne, żeby zrobić update. Sprawdź czy nie ma nowszej wersji  oprogramowania

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Maja 2024, 20:24:14 »
Moja propozycja to wyciągnąć bezpiecznik od radia na 5 min a potem zaktualizować soft samego radia
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline bbartek93

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Maja 2024, 18:09:45 »
To raczej nie jest problem z bezpiecznikami bo bezpieczniki sprawdzałem, podmienialem i nic to nie dało niestety, nawet akumulator odpinałem na ponad 30 minut i nic.
Dalej jest tak, że uruchomie samochód, gra radio, za jakiś czas (do minuty czasu) jest tak, że zawiesza się panel, choć dalej gra muzyka, przestaje pokazywać najświeższe dane np. o ładowaniu akumulatora hybrydy i czy podczas jazdy korzysta z akumulatora, silnika itp (czyli np. zdejmuje mogę z gazu a dalej pokazuje że korzysta z silnika/akumulatora zamiast zielona strzałka i jego ładowanie, nie mogę zmienić stacji radiowej na inną, muzyka dalej gra), po 2-3 minutach od zacięcia się panelu, następuje ponowne uruchomienie radia.

Ta aktualizacja softu to jest aktualizacja map, czy samego oprogramowania systemu multimedialnego? Raczej mam starą wersję, bo nigdy nie aktualizowaniem a mam samochód już 1.5 roku, podejrzewam że poprzedni właściciel też nie aktualizował, bo samochód jest poleasingowy.
Gdzie taką aktualizację pobrać? Też ciekawi mnie, czy się coś nie wykrzaczy podczas aktualizacji, jeśli radio samo się restartuje po jakimś czasie.

Offline bbartek93

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Maja 2024, 19:37:08 »
Teraz trochę poszperałem w ustawieniach radia i wydaje mi się, że tutaj problemem może być Bluetooth, nie mogę usunąć zapamiętanych urządzeń ani sparować nowego urządzenia, mam dodane 5 urządzeń, jak klikam Dodaje nowe urządzenie, to pojawia się pole do zastąpienia urządzenia i nie wyświetlają się nawet urządzenia do usunięcia, a gdy wchodzę w usuń urządzenie, to nie usuwa żadnego, hmm.. Nie mogę również wyłączyć bluetootha w ustawieniach.
Znalazłem updated oprogramowania ale jest na NA na stronie toyoty, a ja mam wersję z EU, czy to robi jakiś problem, albo czy macie link do pobrania wersji EU?
« Ostatnia zmiana: 06 Maja 2024, 19:57:26 wysłana przez bbartek93 »

Offline aks

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Maja 2024, 21:38:20 »
Teraz trochę poszperałem w ustawieniach radia i wydaje mi się, że tutaj problemem może być Bluetooth, nie mogę usunąć zapamiętanych urządzeń ani sparować nowego urządzenia, mam dodane 5 urządzeń, jak klikam Dodaje nowe urządzenie, to pojawia się pole do zastąpienia urządzenia i nie wyświetlają się nawet urządzenia do usunięcia, a gdy wchodzę w usuń urządzenie, to nie usuwa żadnego, hmm.. Nie mogę również wyłączyć bluetootha w ustawieniach.
Znalazłem updated oprogramowania ale jest na NA na stronie toyoty, a ja mam wersję z EU, czy to robi jakiś problem, albo czy macie link do pobrania wersji EU?

dziwne, ze po resecie danych osobistych dalej masz sparowane urządzenia bluetooth.

Tak to powinno wyglądać:
https://www.youtube.com/watch?v=o9xabNRd2A0

w kwestii aktualizacji odsyłam tu (odnośnie zasad pobierania)
https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=47458.msg653603#msg653603

w sieci też takie rozwiązanie:
https://www.youtube.com/watch?v=3bqYFd5E0F0
« Ostatnia zmiana: 06 Maja 2024, 21:55:41 wysłana przez aks »

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Maja 2024, 22:36:28 »
Zacząłbym od odłączenia modułu nawigacji żeby sprawdzić czy on nie miesza.

Offline bbartek93

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Maja 2024, 14:28:46 »

dziwne, ze po resecie danych osobistych dalej masz sparowane urządzenia bluetooth.

Tak to powinno wyglądać:

Dzisiaj od razu po restarcie radia usunąłem dane i urządzenia bluetooth się usunęły, ale system multimedialny dalej się zacina. Wcześniej myślę, że nie zakanczalo usuwania danych przez zacięcie się. Tylko teraz też nie mogę sparować żadnego urządzenia, bo w trakcie się zawiesza.. ehh. Będę musiał pokombinować z tymi aktualizacjami a w ostateczności podjadę do serwisu, bo jest to strasznie uporczywe.

@Darek Toyota jeśli mnie to nie przewyższy, to też spróbuję.

Offline aks

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 31 Maja 2024, 21:11:13 »

Tak to powinno wyglądać:

Dzisiaj od razu po restarcie radia usunąłem dane i urządzenia bluetooth się usunęły, ale system multimedialny dalej się zacina. Wcześniej myślę, że nie zakanczalo usuwania danych przez zacięcie się. Tylko teraz też nie mogę sparować żadnego urządzenia, bo w trakcie się zawiesza.. ehh. Będę musiał pokombinować z tymi aktualizacjami a w ostateczności podjadę do serwisu, bo jest to strasznie uporczywe.

@Darek Toyota jeśli mnie to nie przewyższy, to też spróbuję.
jak sprawa wygląda?

Offline rafik11

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Camry
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Lipca 2024, 21:10:25 »
No jestem ciekawy rozwiązania, bo mam problem bo system (radio i całość) wyłącza się po minucie od uruchomienia radia. Jak się wyłączy to już jie można włączyć niczego nie działają przyciski czarny ekran . Trzeba wyłączyć samochód poczekać chwile i potem można włączyć radio ale też na chwilę potem się znowu wyłącza. Wyjmowanie bezpieczniki nic nie pomaga. Może inny bezpiecznik jest , jest gdzieś schemat opisany jaśniej niż na tej klapce ?

Offline bartek0000

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Sierpnia 2024, 21:40:11 »
czesc , może problemem jest przerwana lub niedokończona aktualizacja ?

Offline bbartek93

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 30 Listopada 2024, 21:51:44 »
Niestety dalej mam ten problem, jedyne czego nie zrobiłem, to nie byłem jeszcze w serwisie toyoty z tym radiem. Wcześniej przed tym problemem z restartami nie robiłem żadnych aktualizacji, bo wszystko działało, więc nie jest to problem niedokończonej aktualizacji.
Jak próbuję zaktualizować soft radia, to załącza się aktualizacja, ale w trakcie następuje restart radia ja widocznym ekranie ze zdjęcia i nie dokańcza aktualizacji..
Mam model 17TDT2EU-DA01. Może istotne jest to, że przed restartem pojawia się komunikat na mapie, że trwa ładowanie mapy, może jakieś pliki w mapie się popsuły? Ale dziwne jest to, że zawiesza się cały panel, a radio dalej gra.

Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły?

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #14 dnia: 30 Listopada 2024, 23:05:35 »
Jeśli jesteś zdesperowany, oraz nie boisz się ryzyka i ewentualnego uszkodzenia radia to możesz spróbować modyfikacji aktualizacji z usa tak by działał CarPlay. Więcej przeczytasz tutaj: https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=49666.msg835239#msg835239
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl