Autor Wątek: Ewolucja Rav4 gen 5  (Przeczytany 12343 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
Odp: Ewolucja Rav4 gen 5
« Odpowiedź #16 dnia: 07 Maja 2024, 12:10:52 »
https://moto.rp.pl/za-kierownica/art39508301-ford-kuga-vs-toyota-rav4-podobne-ale-nie-takie-same
Wszystko się zgadza - Ford oferuje tyle miejsca w kabinie co Rav4 przy sporo mniejszym bagażniku, żeby dorównać Toyocie trzeba przesunąć kanapę a wtedy w kabinie tak kolorowo nie jest.
Jest OK jeśli ktoś nie wozi nikogo na tylnej kanapie. Przy Toyocie nie trzeba wybierać. Lepsze prowadzenie Kugi mnie akurat nie dziwi - Fordy zawsze miały fajnie zestrojony zawias.
To tyle OT - mamy inny wątek na taką dyskusję.

Niech się autor lepiej wypowie który rocznik wybrał jak jego decyzja się wyklaruje.
« Ostatnia zmiana: 07 Maja 2024, 12:36:36 wysłana przez Damian91 »

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #17 dnia: 07 Maja 2024, 15:12:42 »
igorqq to dobrze podsumował. Generalnie przeskok to jest MY23 z nowymi zegarami. W MY24 nie zmieniło się praktycznie nic. Bodajże czujniki parkowania dodali ale to w niższej wersji, executive i tak je ma. No i MY24 ma już niestety z tego co piszą użytkownicy system AVAS, czyli dźwiękowy sygnał przy przekroczeniu prędkości, który trzeba za każdym razem po odpaleniu auta wyłączać. No i w wersji executive zmienili klamki, w MY23 były chromowane a w MY24 już są w kolorze nadwozia

AVAS to sygnal dzwiekowy uruchamiany do 20km/h i cofaniu, a nie przy przekroczeniu predkosci. Nie kojarze opcji, zeby mozna to wylaczyc.
Na pewno nie od MY24, mam 2022 i system jest. Oficjalnie wszystkie nowe samochody pordukowane po 1 lipca 2019 powinny to miec.
Tak, masz rację. Chodziło mi o ten pipczek przy przekraczaniu prędkości, niewłaściwą nazwę podałem.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #18 dnia: 07 Maja 2024, 17:31:37 »
2023: nowe multimedia, duże kola, brak pikacza..

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #19 dnia: 07 Maja 2024, 19:57:37 »
Tucsonem jeździłrm 21
Ja 6 lat i nie wiem o czym piszesz. Jedne rzeczy były lepiej zrobione, inne gorzej. Nie zamierzam jednak się rozpisywać w szczegółach, daleki byłym jednak od umieszczania Tucsona i Rav4 w jakiś odległych kategoriach. Ogólnie w kategorii "napęd" ravka o niebo lepeij ale też trudno w sumie porównywać Hybrydę 222KM AWDi z 136KM dieslem FWD w manualu.  Co do detali wyposażenia to wiele z nich lepiej było wykonych w Tucsonie. 
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Rastlin

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 EXE 4X4
« Odpowiedź #20 dnia: 07 Maja 2024, 20:25:29 »
i czy chcesz hybrydę czy zwykłą benzynę
Interesuje mnie Hybryda 4x4 w wersji executive.
2021~ są w okolicy 185k pln.

3 letnie auto za 185? Nie lepiej kupić nowe za 200? Albo wyprzedaż 2023 za 175?  Owszem to nie będzie executive ale style niedobry?
Konieczne dla mnie jest 4x4 i pamięć foteli bo często jeździmy na zmianę z żoną. A tylko executive ma pamięć :/
Spróbuj może po salonach może mają demo na sprzedaż z końcówki 2022 lub 2023.
w tych rocznika to warto bo nowe multimedia, światła led, Digital Cockpit, sterowanie głosowe oraz kamera 360 i cofania w HD. (naprawdę przyzwoicie)
niestety w tych rocznikach i wcześniejszych w EXE jeszcze srebrne klamki ;-( ale wyposażenie EXE robi naprawdę robotę)

Offline Rastlin

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 07 Maja 2024, 21:16:30 »
Hyunday Tucson/Kia Sportage jako alyernatywa Ravki? No nie rozśmieszajcie mnie. Może corolli cross. Tucsonem jeździłrm 21  dni kiedy moja honda była w naprawie (na koszt sprawcy wypadku) i poeirm krótko: to atrapa samochodu. Wszystko niby poprawne ale w połowie nie tak dobre jak u Japończykóe. Wszystko, poczynając od odglosu zsnykanych drzwi, poprzez pozycję na fotelu, jakość pracy układu kierowniczego, dźwieki pracy zawieszenia czy motoru - są gorsze niż w toyotach i hondach. O dwa rzędy długości. Juz nie mówiąc o parametrach układu napędowego. To auta na poziomie opla sprzed lat. Nawet niezłe. Natomiast na pewno - przeceniane. Powinny kosztować 30% taniej
Nie no, przepaści to niema.
Tucson z zewnątrz jakoś mi nie leży ale to kwestia gustu i o tym się nie dyskutuje.
Natomiast wewnątrz nowocześniejszy design ale to też kwestia gustu innym się podoba innym nie. Materiały i spasowanie -siedziałem i oglądałem (kolega ostatnio nabył) Tucson wersja PLATINUM to na plus w stosunku do RAV EXE. Chociaż na spasowanie w mojej RAV na razie narzekać nie mogę bo po 35 kkm nic nie skrzypi ani nie stuka.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #22 dnia: 07 Maja 2024, 22:02:15 »
Cytat:  link=topic=56578.msg817266#msg817266 date=1715096592

Tucson z zewnątrz jakoś mi nie leży ale to kwestia gustu i o tym się nie dyskutuje.
Natomiast wewnątrz nowocześniejszy design ale to też kwestia gustu innym się podoba innym nie. Materiały i spasowanie -siedziałem i oglądałem (kolega ostatnio nabył) Tucson wersja PLATINUM to na plus w stosunku do RAV EXE. Chociaż na spasowanie w mojej RAV na razie narzekać nie mogę bo po 35 kkm nic nie skrzypi ani nie stuka.
...do tego właśnie teraz, Tucson jest też dostępny juz po lifcie i dostał calkowicie nowe wnętrze, jeszcze lepsze multimedia, matrixy itd. Zmiany wewnątrz i techniczne są ogromne, z zewnątrz nieznaczne ( inne lampy przednie i zderzaki)
Pierwsze sztuki do odbioru już w maju, ale na moją wersję muszę czekać co najmniej do sierpnia :( .
« Ostatnia zmiana: 07 Maja 2024, 22:04:44 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Rastlin

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 07 Maja 2024, 22:49:12 »
Cytat:  link=topic=56578.msg817266#msg817266 date=1715096592

...do tego właśnie teraz, Tucson jest też dostępny juz po lifcie i dostał calkowicie nowe wnętrze, jeszcze lepsze multimedia, matrixy itd. Zmiany wewnątrz i techniczne są ogromne, z zewnątrz nieznaczne ( inne lampy przednie i zderzaki)
Pierwsze sztuki do odbioru już w maju, ale na moją wersję muszę czekać co najmniej do sierpnia :( .
Fakt ,zmiany zewnątrz minimalne (przód jak dla mnie trochę ładniejszy - chociaż osobiście wolę trochę "kanciaste kształty" ale tak jak wcześniej pisałem -kwestia gustu)
wewnątrz to co widać ze zdjęć to masz rację wnętrze inne i jeszcze bardziej na plus (fizyczne pokrętła i przyciski coś co ja lubię)
Gratulacje - oby był bezproblemowy w użytkowaniu.

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 exe 4x4
« Odpowiedź #24 dnia: 07 Maja 2024, 23:39:16 »
Myślałem ze to poważne forum, ale jak widać łatwiej jest atakować personalnie.

Trochę off-top już niestety się tutaj zrobił. Koledzy odpowiedzieli Ci w sposób niekoniecznie pożądany i nie wszyscy merytorycznie, ale tak po prawdzie to Twoją wcześniejszą wypowiedź też trudno uznać za merytoryczną. Bazowała na czysto subiektywnych ocenach (do których oczywiście masz pełne prawo) i była bardzo emocjonalna. Nie sprzyja to merytorycznej dyskusji - w mojej prywatnej i mało istotnej opinii jesteś współodpowiedzialny za to, że "forum nie jest poważne", przynajmniej w tym konkretnym wątku.

Warto pamiętać, że różnimy się między sobą. Co innego jest dla nas ważne i według innych kryteriów wybieramy samochody, które kupujemy. To co dla Ciebie nie jest żadną alternatywą już dla innych osób może być opcją znacznie lepszą niż Toyota w kontekście której dyskutujemy. Ktoś uzna, że Toyota jest bezkonkurencyjna, ktoś inny uzna, że Toyota jest beznadziejna. I obie osoby mogą mieć rację jeśli ich opinie będą bazowały na ich czysto subiektywnych kryteriach. Nieporozumienia często powstają w momencie kiedy swoje subiektywne kryteria próbujemy przedstawiać jako obiektywne i uniwersalne.

Offline Odene

• Toyot Leżący
  • *
    • Placówkowo
  • Samochód:: rav4
« Odpowiedź #25 dnia: 08 Maja 2024, 00:05:42 »
Hej, wracając do tematu!
Czyli teoretycznie wersja między 2019 a 2022 nie ma na tyle dużych różnic by się jakoś szczególnie przejmować?
Zacząłem się zastanawiać czy nie lepiej po prostu wziąć starszą ale z nie dużym przebiegiem i tyle do 150k.
Przypominam że mush have to 4x4 i pamięć foteli (więc executive). Jako że rav to w hybrydzie.

Zastanawiałem się nad innym samochodem w kwocie do 150k z 4x4, pamięcią foteli benzyna lub hybryda ale nie ma nic ciekawego na otomoto..
Robię przesiadkę z Superba III l&k 4x4 272km. Niestety kokpit Rav vs Kura to przepaść. Ciężko mi się akceptuje kokpit Rav4 ale jeździ przyjemnie + gabarytowo rodzina 2+2 mi się zmieści.

Obecnie skanuję te 2:
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/toyota-rav4-toyota-rav4-2-5-hybrid-executive-4x4-salon-pl-bezwypadkowy-ID6GomAh.html
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/toyota-rav4-toyota-rav-4-executive-4x4-navi-2-5-hybrid-dynamic-force-222km-ID6FOHWI.html
Co sądzicie? Zbić z 5k i brać pod warunkiem że sprawdzą mi i dadzą gwarancję że temat tego kabla od napędu jest ogarnięty.

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 exe 4x4
« Odpowiedź #26 dnia: 08 Maja 2024, 01:07:28 »
Czyli teoretycznie wersja między 2019 a 2022 nie ma na tyle dużych różnic by się jakoś szczególnie przejmować?

Zgodnie z moim stanem wiedzy - różnicy w wyposażeniu/konstrukcji nie ma poza jakimiś rzeczami naprawdę kosmetycznymi.

Co sądzicie? Zbić z 5k i brać pod warunkiem że sprawdzą mi i dadzą gwarancję że temat tego kabla od napędu jest ogarnięty.

Na to pytanie już nie odpowiem :) - wiem co ja zrobiłem :D ale Ty masz swoje kryteria i swoją sytuację więc moje wybory są wyborami dobrymi wyłącznie dla mnie :) Natomiast to złącze tak - jak najbardziej sprawdzić lub zażądać takich zapisów w umowie, które będą zabezpieczały Twoje interesy. Tak na wszelki wypadek zapodam linka - jeśli Ty już znasz to może komuś innemu się przyda
https://www.youtube.com/watch?v=v2O7iy91xGg

Offline LEBIK

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4HEV2,5 C+S
« Odpowiedź #27 dnia: 08 Maja 2024, 09:41:07 »
Przestrzeń w  kabinie nie jest mniejsza w zrv, ale bagażnik tak.
Tucsona po lifcie wybrałem po rav4 którą miałem 3.5 roku.

Gratuluję wyboru , też w roku 2020 zastanawiałem się nad TUCSONEM , ale wtedy to
w stosunku do RAV4 5 to był dwie długości za ,słaby silnik 1,6 manual i nie było hybrydy .
Wybrałem RAV 4 2,0 z manualem , ale już po 3,5 roku zdecydowałem się na RAV 4 HEV
z automatem ,który jest bajeczny .
Nie myślę o następnym ,ale czy będzie dalej RAV 4 ? może zmiana żeby nie było nudno .
pozdrawiam ,szerokiej drogi
zam. 4.01.23  RAV IV Hybryda FWD C+S termin odbioru sierpień 23 ??

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #28 dnia: 08 Maja 2024, 09:53:58 »
Hej, wracając do tematu!
Zacząłem się zastanawiać czy nie lepiej po prostu wziąć starszą ale z nie dużym przebiegiem i tyle do 150k.
Przypominam że mush have to 4x4 i pamięć foteli (więc executive). Jako że rav to w hybrydzie.

Zastanawiałem się nad innym samochodem w kwocie do 150k z 4x4, pamięcią foteli benzyna lub hybryda ale nie ma nic ciekawego na otomoto..
Robię przesiadkę z Superba III l&k 4x4 272km. Niestety kokpit Rav vs Kura to przepaść. Ciężko mi się akceptuje kokpit Rav4 ale jeździ przyjemnie + gabarytowo rodzina 2+2 mi się zmieści.

Obecnie skanuję te 2:
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/toyota-rav4-toyota-rav4-2-5-hybrid-executive-4x4-salon-pl-bezwypadkowy-ID6GomAh.html
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/toyota-rav4-toyota-rav-4-executive-4x4-navi-2-5-hybrid-dynamic-force-222km-ID6FOHWI.html
Jeżeli już mówimy o tych dwóch to weź do serwisu czerwoną. Przy gwarancji Toyota Relax nie musisz się bać o to złącze bo w ciągu najbliższych lat i tak będzie podlegało gwarancji - podpytaj dokładnie w salonie to Ci wszystko wytłumaczą.
160k za 2019 rok to dla mnie już serio przeginka nawet z tym wyposażeniem :-) Targuj czerwoną na okolice 140 - 145.
« Ostatnia zmiana: 08 Maja 2024, 09:57:13 wysłana przez Damian91 »

Offline Rastlin

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 08 Maja 2024, 10:10:00 »
Hej, wracając do tematu!

Obecnie skanuję te 2:
Jeżeli już mówimy o tych dwóch to weź do serwisu czerwoną. Przy gwarancji Toyota Relax nie musisz się bać o to złącze bo w ciągu najbliższych lat i tak będzie podlegało gwarancji - podpytaj dokładnie w salonie to Ci wszystko wytłumaczą.
160k za 2019 rok to dla mnie już serio przeginka nawet z tym wyposażeniem :-) Targuj czerwoną na okolice 140 - 145.
jak dla mnie weź białą :-) mniejszy przebieg i lakier perłowy, twardszy i rys tak nie widać.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl