Autor Wątek: Stukanie silnika  (Przeczytany 2425 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
Stukanie silnika
« dnia: 08 Maja 2024, 14:13:59 »
Witajcie.
Mam pytanie

Wiem, że nasze silniki po uruchomieniu mają różne fazy pracy więc i różne wydają dźwięki.
Ale wczoraj to sie srogo przeraziłem.
Jest już słonecznie i mam "swój" prąd, więc jeździłem do pracy na EV i z 2-3 tygodnie nie odpalałem silnika.
Wczoraj po odstaniu wrocławskich korków na EV, przełączyłem na benzynę.
Mater dei!
Stukanie słyszane w kabinie (po wyciszeniu wnętrza) jakby do jakiegoś paska na silniku ktoś klucz płaską 13-tkę przykleił i ona napieprzała gdzie się da...
Nagrałem telefonem z wnętrza, słychać ale słabo, pod maską to musiało dopiero być..
Dziś odpalałem i zaglądałem pod maskę, to tam nie ma żadnych pasków ani elementów ruchomych na widoku, silnik klekotał ale znacznie mniej, pochodził 6 minut (rozgrzał się i wyłączył). Trochę mnie to martwi bo auto ma przebieg dopiero 15k z czego może połowa na benzynie, za rok minie mi gwarancja a tu się okaże jakaś wada..

Dzięki

« Ostatnia zmiana: 08 Maja 2024, 14:23:00 wysłana przez SNCF »

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Stukanie silnika
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Maja 2024, 14:18:39 »
Zmiana oprogramowania sterownika silnika do wykonania - poprawili na wyższe ciśnienie napinacza łańcucha rozrządu

Domagaj się wgrania poprawki
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Maja 2024, 14:32:19 »
Dziękuję Colin
za konkretna i szybka poradę

Offline miszkoo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: XA5
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Maja 2024, 15:47:23 »
Zmiana oprogramowania sterownika silnika do wykonania - poprawili na wyższe ciśnienie napinacza łańcucha rozrządu

Domagaj się wgrania poprawki

Czy ta poprawka dotyczy również 2.0 M20-FKS? U siebie zauważyłem podobne lekkie i ciche stuki na zimnym silniku przez kilka min po odpaleniu, a przebieg 20 kkm.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Maja 2024, 17:17:49 »
Tylko plugin, gdzie spalinowy nie ma potrzeby pracy tygodniami
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Maja 2024, 14:34:50 »

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Maja 2024, 14:35:48 »
Pięknie. Nakleili Ci nową naklejkę na sterownik silnika informującą o przeprogramowaniu ?

Offline Adrian Antonowicz

• Początkujący
  • Samochód:: Rav4 plugin 21'
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Czerwca 2024, 11:48:22 »
witam,mam ten sam problem ,czy naprawiono usterkę ?

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Czerwca 2024, 12:10:49 »
wg mnie NIE

Stukanie występuje jak nie używam silnika ale auto jeździ na prądzie 2-3 tygodnie
i występuje to tylko przy przejściu EV/HV raz przez pierwsze kilka minut, potem znowu trzeba jeździć na samym prądzie tak 2-3 tygodnie
Więc serwisanci ASO gdzie liczy sie kazda sekunda, nie sa w stanie tego usłyszeć
Garażowanie ( nie jeżdżenie w ogóle) 3 tygodnie nie ma takiego wpływu.

« Ostatnia zmiana: 11 Czerwca 2024, 12:25:53 wysłana przez SNCF »

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Marca 2025, 16:12:14 »
Hej, jako że w końcu poprawiła się pogoda i słoneczko troszkę produkuje prądu wróciłem do jazdy na EV.

I już wiem na czym ta poprawka problemu stukania w silniku wg Toyoty polegała :) :) :)

Kiedyś mogłem jeździć na samym prądzie aż go braknie w akumulatorze, nawet 130km/h i musiałbym deptać gaz jak wariat i na mrozie by odpalił dodatkowo silnik spalinowy.

Teraz po poprawce oprogramowania silnika:

Chcę pojechać do miasta 6km na samym EV a ten dureń nagle mi odpala silnik, zagrzeje i już więcej nie odpala......

Super poprawka, nie ma co.

Po prostu zrobili że silnik i tak praktycznie co jazda sie uruchamia, spali te 0,5l paliwa przez kilka minut stania w korku i tyle.

Dla mnie to już nie jest to samo, bo jak chcę jechać na samym prądzie jak elektrykiem, to się już nie da.
« Ostatnia zmiana: 10 Marca 2025, 16:40:00 wysłana przez SNCF »

Offline mech z toyoty

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Marca 2025, 20:29:39 »
jak chcesz jeździć na prądzie to kup elektryka ,każdy silnik po 3 tygodniach stania ma prawo zaklekotać radzę wymusić odpalanie częściej pozdr

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Marca 2025, 20:40:22 »
Poprawka wymusiła odpalanie spalinowki częściej celem nabicia ciśnienia oleju na napinaczu

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Marca 2025, 11:51:05 »
jak chcesz jeździć na prądzie to kup elektryka

Rewelacyjna porada, ale widzisz jakbym chciał stać na autostradzie co 2h na ładowarce to bym za te same pieniądze kupił sobie elektryka.... ale wybrałem PHEV z zasięgiem 85km na EV bo tyle mi do miasta zupełnie wystarcza.

Poprawka wymusiła odpalanie spalinowki częściej celem nabicia ciśnienia oleju na napinaczu

Oczywiście, ale idziemy w skrajności - co 3 tygodnie albo co jazda ?
Są miejsca w centrum miast gdzie mogę wjechać bez płacenia w trybie elektryka za darmo i z tego korzystam, a tu mi się nagle spalinowy bez proszenia odpali i każdy wokoło słyszy...
« Ostatnia zmiana: 11 Marca 2025, 11:57:35 wysłana przez SNCF »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl