Autor Wątek: Nowa CHR a hamulce i hamowanie  (Przeczytany 3808 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mr. Nowy

• Toyot Pełzający
  • **
Nowa CHR a hamulce i hamowanie
« dnia: 11 Maja 2024, 22:31:52 »
Mam mały dylemat z hamulcami z moim CHR. Niby hamuje ale tak do końca to z hamulców nie jestem zadowolony. Samo przyłożenie nogi na hamulec powoduje, że samochód zwalnia, lekkie dociśnięcie pedału samochód dalej zwalnia w takim samym tempie, ciut mocniejsze dociśnięcie powoduje, że samochód hamuje ale nie tak mocno jakbym się spodziewał, dociskam ciut mocniej no i zaczyna hamować, że aż ABSy potrafią się włączyć.  Zadziwia mnie ta progresja w hamowaniu. W corolli aby włączyć ABS to musiałem mocno depnąć na hamulec, za to bezproblemowo potrafiłem dopasować siłę nacisku na pedał do pożądanej drogi hamowania. W CHRze mam z tym mały problem. Skok pedała hamulca jest jakby niewielki w stosunku do tego co chciałbym uzyskać podczas hamowania. Jakby były tylko dwie opcje - zwalnianie albo mocne hamowanie.
Nie wiem czy z tym jechać na serwis... obawiam się , że powiedzą, że wszystko jest oki. 
Dlatego też tutaj pisze, może ktoś z posiadaczy nowego CHR ma w tym zakresie własne spostrzeżenia?
Toyota C-HR 2.0 Hybrid Dynamic Force  AWD-i GR SPORT Premiere Edition

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1
Odp: Nowa CHR a hamulce i hamowanie
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Maja 2024, 23:38:46 »
Skoro nowa CHR to zapewne hybryda. Nie wiem co tam czujesz ale pewnie kwestia przyzwyczajenia. Chyba że masz więcej samochodów i ten odstaje. Pierwszy etap wciskania hamulca nie uruchamia hamulców tarczowych ale sprzęga koła z silnikiem elektrycznym jako prądnicą, który hamuje trochę odzyskując energię do baterii (rekuperacja) oczywiście przy większych prędkościach bo przy małych normalnie: klocek-tarcza.

Offline Mr. Nowy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Maja 2024, 00:41:35 »
Corolla też była hybrydą...w dodatku z tym samym silnikiem spalinowym.

Offline Mr. Nowy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Maja 2024, 14:13:44 »
Bez zmian. Nadal jak dla mnie dziwnie hamuje.

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Maja 2024, 18:40:46 »
Samo przyłożenie nogi na hamulec powoduje, że samochód zwalnia, lekkie dociśnięcie pedału samochód dalej zwalnia w takim samym tempie, ciut mocniejsze dociśnięcie powoduje, że samochód hamuje ale nie tak mocno jakbym się spodziewał, dociskam ciut mocniej no i zaczyna hamować, że aż ABSy potrafią się włączyć.  Zadziwia mnie ta progresja w hamowaniu.
No i dokładnie to samo mam w mojej nowej RAV4. Dozowanie fatalne. Pisałem i tym w jednym wątku.  Żaden samochód dotąd w ten sposób nie reagował. Tak więc dla mnie osobiście dwa największe mankamenty nowej RAV4 to nie jest hałas, nie wycie cvt, nie jakość tapicerek, na które inni narzekają itd. Dla mnie osobiście najgorsze sa dwie kwestie.

1. Hamulec
2. Zawieszenie - ponton (jak ja to sobie nazywam) i przez to trakcja. Słabiutko Toyota.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Pozdrawiam,

Offline Mr. Nowy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Maja 2024, 20:11:00 »
Byłem na serwisie dzisiaj aby zobaczyli te hamulce. Po próbie serwisant powiedział, że działają jak we wszystkich CHR-ach. Tłumaczył różnicę małym skokiem pedała hamulca w CHR w porównaniu do Corolii.

No nic dalej będę jeździł i się zobaczy czy się przyzwyczaję

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Maja 2024, 21:00:03 »
Nie masz innego wyjścia, ja również muszę to zaakceptować. Przecież auta chyba nie sprzedasz z tego powodu?
Pozdrawiam,

Offline Mr. Nowy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Maja 2024, 21:09:33 »
Nie masz innego wyjścia, ja również muszę to zaakceptować. Przecież auta chyba nie sprzedasz z tego powodu?

Nie no co Ty. Nie jest to krytyczna przeszkoda, aby sprzedawać samochód. W końcu samochód hamuje, tylko trzeba się przyzwyczaić do tej progresji hamulca.

Offline EternaL

• Prawie Toyot
  • Samochód:: C-HR 2.0 2020r
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Października 2024, 10:35:47 »
Posiadam C-HR rocznik 2020 2-litrową. Hamuje faktycznie dość podobnie w sensie krótki skok ale zauważyłem, że czasami po zahamowaniu tak jak by silnik jeszcze próbował się ze mną siłować i po puszczeniu hamulca od razu chciał ruszyć z większą mocą a nie płynnie. Może to efekt większej masy auta w porównaniu do Corolli  1.8 5 generacji, którą ma żona i takiego efektu nie zaobserwowałem.
Ogólnie, oprócz hamowania, wrażenia z jazdy C-HR bardzo pozytywne.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl