Autor Wątek: Wybór auta - Corolla E21 vs RAV4 IV Gen  (Przeczytany 5667 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline blazejma

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
Wybór auta - Corolla E21 vs RAV4 IV Gen
« dnia: 13 Maja 2024, 10:36:57 »
Hej

Nie znalazłem odpowiedniego działu z wyborem auta, jeśli taki jest, proszę o przeniesienie wątku. Do rzeczy: planuję zakup auta z racji powiększającej się rodziny, obecnie 2+1, docelowo 2+2. W rodzinie same toyoty, ja obecnie jeżdżę Hondą Accord VIII sedan. Główny powód zmiany to mały bagażnik w sedanie. Po przewertowaniu praktycznie całego rynku samochodów stanęło obecnie na dwóch hybrydach: Corolla E21 Kombi z roczników 2019-2020 lub Ravka z roczników 2016-2017. Obie w najmocniejszych wersjach silnikowych ( Ravka ma jedną ) i najlepszym wyposażeniu.

Plusy Corolli:

- nowszy rocznik
- nowsza generacja hybrydy
- większy bagażnik
- niższe spalanie

Minusy Corolli:

- mała przestrzeń w kabinie

Plusy Ravki:

- duża przestrzeń w kabinie

Minusy Ravki:

- większe spalanie
- starsze roczniki
- starsza hybryda
- mniejszy bagażnik

Wypożyczyłem sobie Corollę na weekend, zrobiłem nią prawie 800 km, osobiście jestem bardzo na tak, ale całe otoczenie zgodnie stwierdziło że to auto jest za małe. Auto ma być pierwszym i główynm w rodzinie ( druga jest yariska ), ma służyć mi głównie na dojazdy do pracy autostradą i miasto w proporcji 80:20, na trasę do dziadków i kilka razy w roku wypad na weekendy/wczasy. Teoretycznie Corolla same plusy i jeden minus, ale nie wiem czy nie dosyć znaczący. Ogólnie jechaliśmy teraz w trójkę i jeden fotelik i wszyscy się pomieścili, no ale nie było jakiegoś większego komfortu i luzu. Doradźcie proszę, może jakiś argument wpłynie na decyzję.

Dzięki!

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Wybór auta - Corolla E21 vs RAV4 IV Gen
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Maja 2024, 10:49:34 »
Jeśli 80% jazdy to autostrady, kup diesla. Do tego toyoty to "głośne" auta na autostradzie.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Maja 2024, 10:58:08 »
Moim zdaniem różnica pomiędzy nimi bardziej sprowadza się do indywidualnych upodobań. Ja osobiście kupiłem RAV4 ponieważ taki samochód mi pasuje.
Powinieneś wziąć na weekend RAV4 i sprawdzić.

Obiektywnie patrząc na trasy szybkiego ruchu RAV4 jest gorszym wyborem niż Corolla.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline blazejma

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Maja 2024, 12:11:44 »
Jeśli 80% jazdy to autostrady, kup diesla. Do tego toyoty to "głośne" auta na autostradzie.

Przymierzałem się do diesla w Superbie i Smaxie, ale ostatecznie zrezygnowałem. W moim budżecie ( 80-90k ) mogłem kupić diesla z przebiegiem 150-200k w których za chwilę mogą wychodzić jakieś pierdoły. Poza tym, mimo wszystko diesel w dzisiejszych czasach to chyba trochę krok do tyłu, a hybryda odwrotnie. Jeśli chodzi o głośność - mam Hondę i jestem przyzwyczajony.

Moim zdaniem różnica pomiędzy nimi bardziej sprowadza się do indywidualnych upodobań. Ja osobiście kupiłem RAV4 ponieważ taki samochód mi pasuje.
Powinieneś wziąć na weekend RAV4 i sprawdzić.

Obiektywnie patrząc na trasy szybkiego ruchu RAV4 jest gorszym wyborem niż Corolla.

Chciałbym, ale obecnie w wypożyczalniach są tylko najnowsze Ravki, a w moim budżecie jest tylko IV gen.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Maja 2024, 12:18:29 »
Czy wolisz wysoką pozycję za kierownicę w SUVie czy niską jak w płaskim?
Szybka jazda po eSce czy autostradzie nie jest domeną SUVów a i spalanie będzie większe niż w płaskim. Choć nadal nie poraża - u mnie jest to 7-9 l na 100km przy prędkościach autostradowych.

Offline blazejma

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Maja 2024, 13:18:36 »
topoll - jestem przyzwyczajony do niskiej pozycji w aucie, ale myślę że to kwestia tylko i wyłącznie przyzwyczajenia i jestem w stanie się przestawić. Problemy z kręgosłupem tym bardziej by te zmiany polubiły. Właśnie chodzi o spalanie - jeśli byłoby to 7-9l, to powiedzmy że jeszcze ok ( nie zaoszczędziłbym na spalaniu, ale też nie byłoby większe - Accord pali mi 8-9l w trybie mieszanym ), ale słyszałem, że przy prędkościach ok. 160 km/h potrafi palić ponad dychę.... Z drugiej strony Corolla, która przy 770 zrobionych kilometrach w weekendach, wielu testach przyspieszeń, prędkości itp, spaliła mi średnio 6 litrów...

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Maja 2024, 13:36:36 »
Ja mam V generację i zasadniczo nie jeżdżę ponad limit autostradowy (czytaj nie utrzymuje ciągle prędkości ponad 140km/h). Zatem musisz pogadać z kimś kto ma IV generację w hybrydzie. Nie wiem, czy nie lepsza byłaby wersja benzyna z LPG, jeżeli sporo jeździsz. Przy prędkościach powyżej 110-120 km/h wpływ aerodynamiki kiosku RUCHu jest już bardzo znaczący a jednocześnie korzyści z układu hybrydowego w zasadzie są pomijalne.

Problemy z kręgosłupem to duże wskazanie na SUVa. Moim zdaniem. Choć akurat u mnie nie są na szczęście argumentem. Po prostu lubię samochody terenowe czy SUVy.

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Maja 2024, 14:19:08 »
ale całe otoczenie zgodnie stwierdziło że to auto jest za małe.
Rozwiń proszę :-)
Jeszcze jedna sprawa w kwestii spalania - do Rav4 IV gen założysz LPG :-)

Offline blazejma

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Maja 2024, 14:42:04 »
Damian - ja osobiście byłem mile zaskoczony, bo siedziało mi się za kierownicą całkiem wygodnie ( mając w głowie przesiadkę z segmentu D na C ) i nie odczuwałem zmęczenia. Pasażerka obok też na brak miejsca nie narzekała,  Z tyłu z kolei wszyscy stwierdzili że niski sufit i ciężko się wychodzi. Jeśli chodzi o gaz w Ravce - wiem, myślałem o tym, ale u siebie w obecnym aucie gazu nie montowałem i chyba chciałbym przy tym pozostać.

Offline KrzysiekEg

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: corolla 23 1,8
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Maja 2024, 16:37:39 »
Przy prędkościach około 160 km/h, załatwisz tę hybrydę w moment. Mój kolega raz przeleciał się priusem 3, 350 km. z prędkością bliską maksymalnej, czyli 180.
W krótkim czasie padła skrzynia i zaraz później  silnik, uszczelka.
Odpowiadając na pytania, nie, nie miał trupa, prius jak prius. Zazwyczaj jeździł normalnie, jak to złotówa. Oszczędnie, czyli wolno. Raz złapał kurs na Wawę.
Szukaj fajnego diesla na autostrady.

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Maja 2024, 16:47:58 »
Koledze ten Prius padł zapewne dlatego, że już trochę (czyt. sporo) miał przebiegu, ale dopiero przy tym wyjeździe po raz pierwszy w swoim życiu tak w d.pę dostał na dłuższej trasie non-stop.
Gdyby to auto wcześniej (czyt. przy niższych przebiegach) miało okazje poznawać taką jazdę, to zapewne nic by się nie stało. Ale jeździło pomalutku wokół komina, jak sam napisałeś.
« Ostatnia zmiana: 13 Maja 2024, 16:52:29 wysłana przez Jacek_63 »

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Maja 2024, 17:51:49 »
Będę mało oryginalny
Kup sobie
https://www.dacia.pl/hybrydy-i-elektryczne/duster-suv.html?gad_source=1
Nowy, suv,  za 110 do wyrwania.  Spokoj duszy na fajnych pare lat.
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Maja 2024, 18:11:03 »
Będę mało oryginalny
Kup sobie
https://www.dacia.pl/hybrydy-i-elektryczne/duster-suv.html?gad_source=1
Nowy, suv,  za 110 do wyrwania.  Spokoj duszy na fajnych pare lat.
Tylko niestety wnętrze ciaśniejsze od Corolli nawet Sedan  :grin:

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Maja 2024, 21:06:07 »
Może w końcu sami użytkownicy Toyot przestaną powielać brednie, że hybrydy Toyoty nie nadają się na autostrady.
W Camry większość z 100 tys. km przebiegu to autostrady, nic się nie psuje itp.
Problemem jest tylko wyciszenie.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Maja 2024, 22:14:40 »
Przy prędkościach około 160 km/h, załatwisz tę hybrydę w moment. Mój kolega raz przeleciał się priusem 3, 350 km. z prędkością bliską maksymalnej, czyli 180.
W krótkim czasie padła skrzynia i zaraz później�  silnik, uszczelka.
Odpowiadając na pytania, nie, nie miał trupa, prius jak prius. Zazwyczaj jeździł normalnie, jak to złotówa. Oszczędnie, czyli wolno. Raz złapał kurs na Wawę.
Szukaj fajnego diesla na autostrady.
Zgłoś do moderatora �   
Zbieg okoliczności  :-) trasa nie przyczyniła się do w/w usterek.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl