Autor Wątek: Jeszcze raz o spalaniu i rezerwie.  (Przeczytany 3309 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KrzysiekEg

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: corolla 23 1,8
Odp: Jeszcze raz o spalaniu i rezerwie.
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Maja 2024, 12:11:37 »
A jaki jest cel tych aptekarskich wyliczeń?
Przeczytaj cały post, a się dowiesz.
Wiem, że nie posiadasz toyoty, to ci wytłumaczę.
Po pierwsze, we wcześniejszych toyotach, wskazania na komputerze dotyczące średniego spalania były bardzo niedokładne.
W priusie 3 rzędu 10 %.
Po drugie, użytkowników corolli, może zainteresować fakt, że w tym modelu, polift 2023, wskazania komputera i rzeczywiste spalanie są bardzo podobne.
Przynajmniej u mnie, być może ktoś też zrobił takie doświadczenie i napisze, jak u niego jest.
Po trzecie, tak mi wyliczyło fuelio, i tak napisałem, nie widzę powodów, by na siłę zaokrąglać.
Po czwarte temat dotyczy rezerwy i spalania, więc mój post w przeciwieństwie do twojego jest na temat, a nie po to tylko by nabijać statystyki.
« Ostatnia zmiana: 17 Maja 2024, 12:14:10 wysłana przez KrzysiekEg »

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
« Odpowiedź #16 dnia: 17 Maja 2024, 13:24:22 »
U mnie jest rocznik 2019. Aplikacja MyT pokazuje obecnie, 4.1l/100 km z Fuelio i tankowania wyszło 4,28 l/100 km

Przez weekend będę miał 4 x drogę do Krk wiec sporo po A4, ciekawe ile wyjdzie.
Pozdro!

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
« Odpowiedź #17 dnia: 17 Maja 2024, 17:17:55 »
Wy chyba z żaglami jeździcie albo tylko z górki...

Offline KrzysiekEg

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 17 Maja 2024, 17:47:30 »
U mnie jest rocznik 2019. Aplikacja MyT pokazuje obecnie, 4.1l/100 km z Fuelio i tankowania wyszło 4,28 l/100 km

Przez weekend będę miał 4 x drogę do Krk wiec sporo po A4, ciekawe ile wyjdzie

Aplikacja ma trochę większy rozrzut. Zobacz według komputera corolli.
Myślę, że dużo, przy 100 moja pali w okolicach 4 do 4,5, a powyżej 120 już grubo ponad 5. Nie miałem jeszcze okazji jechać dłuższej trasy z większą prędkością.
W weekend majowy zrobiłem po mieście 220 km, średnie spalanie z komputera corolli 3,2 l/100 km.
Bardzo dużo zależy od warunków pogodowych i trasy, poza miastem, na ekspresówce, nie wspominając o autostradzie, trudno wykorzystać cały potencjał układu hybrydowego. Tutaj w 5 generacji i tak jest o niebo lepiej, w Priusie 3, powyżej 70 spalina chodziła cały czas, a biorąc pod uwagę wiek, to już powyżej 50 się załączała. Mimo to potrafiłem latem, zejść w okolice 4 l/100 km. Długo musiałem się uczyć jazdy hybrydą, tym bardziej że przesiadłem się z zagazowanego 3,5 l v6, a rekreacyjnie jest w garażu 4,0 x300.
« Ostatnia zmiana: 17 Maja 2024, 18:01:22 wysłana przez KrzysiekEg »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 17 Maja 2024, 19:09:47 »
Po czwarte temat dotyczy rezerwy i spalania, więc mój post w przeciwieństwie do twojego jest na temat, a nie po to tylko by nabijać statystyki.
Zadanie pytania to nabijanie statystyk? Ciekawa koncepcja. Owszem temat jest o spalaniu i rezerwie, ale nie należy popadać w przesadę i mierzyć menzurką.

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 17 Maja 2024, 19:54:57 »
Jeszcze dorzucę swoje dwa grosze do dyskusji. Otóż z moich obserwacji wynika, że zużycie paliwa pokazywane przez komputer jest przeważnie trochę zaniżone - zwykle 0,1 - 0,2 L/100km. Ale przy długich trasach zużycie z komputera i obliczone na podstawie tankowania są praktycznie identyczne.
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 18 Maja 2024, 09:21:47 »

Aplikacja ma trochę większy rozrzut. Zobacz według komputera corolli.

Ale na jakim ustawieniu?

Bo ekran "overall" to się resetuje za każdym razem jak się w History kliknie, znów liczy od zera.
Najsensowniejsze jest chyba to co komputer pokazuje jako spalanie na baku.

Będę potem w aucie to sprawdzę. Pierwsze 2 razy do Krk (na lotnisko było względnie szybko, momentami 160, ale A4 strasznie obciążona, więc jazda bardzo szarpana) i do domu już mam za sobą. Droga do domu była spokojniejsza

Myślę, że dużo, przy 100 moja pali w okolicach 4 do 4,5, a powyżej 120 już grubo ponad 5. Nie miałem jeszcze okazji jechać dłuższej trasy z większą prędkością.

Tak mi wychodzi, że jazda A4 z Wrocka do domu (po zakupie) i mniej więcej stałe okolice 130 - 150 z tego część na tempomacie to było jakieś 5,5 l więc też uważam, że [cenzura] fajnie.

W weekend majowy zrobiłem po mieście 220 km, średnie spalanie z komputera corolli 3,2 l/100 km.
Bardzo dużo zależy od warunków pogodowych i trasy, poza miastem, na ekspresówce, nie wspominając o autostradzie, trudno wykorzystać cały potencjał układu hybrydowego. Tutaj w 5 generacji i tak jest o niebo lepiej, w Priusie 3, powyżej 70 spalina chodziła cały czas, a biorąc pod uwagę wiek, to już powyżej 50 się załączała. Mimo to potrafiłem latem, zejść w okolice 4 l/100 km. Długo musiałem się uczyć jazdy hybrydą, tym bardziej że przesiadłem się z zagazowanego 3,5 l v6, a rekreacyjnie jest w garażu 4,0 x300.

No ja sie głownie bujam "po mieście", choć Śląsk i okolice Kato to raczej głównie dwupasmówki i mało korków. Ale dlatego kupiłem hybrydę a nie diesla czy benzynę.

Poprzednie auto (V6 by Toyota + 4 biegowy hydrokinetyk i stałe 4x4) to przy takiej samej jeździe to było ok 18 - 19 litrów LPG a spokojna jazda ok 100 - 110 km/h to ok 15 l LPG.
Więc jak dla mnie różnica jest ogromna i bardzo odczuwalna w cenie.
Pozdro!

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 18 Maja 2024, 12:04:36 »
Po przejechaniu teraz 301 km, komputer pokazuje 4.2l/100km jako "tank average".
Kolejna wypad A4 do Krk w niedzielę w nocy.
Pozdro!

Offline iirekk

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.8 TS
« Odpowiedź #23 dnia: 18 Maja 2024, 15:02:38 »
A jaki jest cel tych aptekarskich wyliczeń?
Przeczytaj cały post, a się dowiesz.
Wiem, że nie posiadasz toyoty, to ci wytłumaczę.
Po pierwsze, we wcześniejszych toyotach, wskazania na komputerze dotyczące średniego spalania były bardzo niedokładne.
W priusie 3 rzędu 10 %.
Po drugie, użytkowników corolli, może zainteresować fakt, że w tym modelu, polift 2023, wskazania komputera i rzeczywiste spalanie są bardzo podobne.
Przynajmniej u mnie, być może ktoś też zrobił takie doświadczenie i napisze, jak u

Po trzecie, tak mi wyliczyło fuelio, i tak napisałem, nie widzę powodów, by na siłę zaokrąglać.

Ja mam TS 1.8 GR z grudnia zeszłego roku i mi zaniża spalanie o 0,3 l/100 km jak sprawdzam przy dystrybutorze. Zawsze bez wyjątku.
Co do spalania, to z moich obserwacji wynika, że jak jedziesz ze średnią do około 50 km/h, to faktycznie zużycie paliwa jest w granicach 4,5 l/100 km, ale jak pojedziesz bardziej normalnie, tzn. ze średnia około 70 km/h, to niestety, ale Corolla oszczędna już nie jest, no chyba że mierzysz w jedną stronę z górki.

Offline KrzysiekEg

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 19 Maja 2024, 16:15:54 »
Ja mam TS 1.8 GR z grudnia zeszłego roku i mi zaniża spalanie o 0,3 l/100 km jak sprawdzam przy dystrybutorze. Zawsze bez wyjątku.
Co do spalania, to z moich obserwacji wynika, że jak jedziesz ze średnią do około 50 km/h, to faktycznie zużycie paliwa jest w granicach 4,5 l/100 km, ale jak pojedziesz bardziej normalnie, tzn. ze średnia około 70 km/h, to niestety, ale Corolla oszczędna już nie jest, no chyba że mierzysz w jedną stronę z górki.
Dlatego napisałem, że w mojej corolli tak wychodzi pomiar i żeby inni forumowicze podali, jak u nich to wygląda. Widać różnica pomiaru nadal istnieje. U mnie wychodzi raz 0,1 mniej, a raz 0,1 więcej. I jest to średnia z 800-900 km, więc margines niedokładności jest bardzo mały. Tankuje zawsze na tej samej stacji, ba nawet z tego samego dystrybutora, zawsze do pierwszego odbicia plus 1.
Elbląg nie ma górek, nie na tyle, by zrobić na nich 200 km. Wczoraj w nocy trochę pojeździłem, 200 km i średnia wyszła 3,6 i nie były to najlepsze warunki do jazdy. Jak mówiłem, hybrydą trzeba się nauczyć jeździć.
« Ostatnia zmiana: 19 Maja 2024, 16:19:19 wysłana przez KrzysiekEg »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl