Autor Wątek: Problem - radio przestało działać - AVE '01 (F)  (Przeczytany 22065 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

andnn

• Gość
Problem - radio przestało działać - AVE '01 (F)
« dnia: 01 Sierpnia 2005, 07:24:38 »
Witam, wracałem sobie spokojnie z urlopu, gdy po chwilowym postoju, po ponownym uruchomieniu silnika, radio umarło... (tzn. już nie "ożyło")   :?   Wcześniej nigdy nie miałem jakichkolwiek problemów z radioodbiornikiem. Dodam jeszcze że wyświetlacz poprawnie pokazuje wskazania zegara i komputera,  a jedynie radio i odtwarzacz CD nie reagują na żadne "guziki". Czy ktoś wie co to może być? Bezpieczniki oczywiście sprawdziłem - są OK...

Pozdr

And
« Ostatnia zmiana: 14 Marca 2008, 14:56:30 wysłana przez Janmor »

AdaÂśko

• Gość
Problem - radio przesta³o dzia³aæ - AVE '01 (F)
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Sierpnia 2005, 10:53:31 »
Witaj, wyjmij moduł CD i sprawdź tam połączenia na kostkach, moze nie ma styku albo antena wypadła...
Ja jak jeżdże swym Ave /(też 2001r i CD) to nie miałem takiego problemu...
A! I sprawdź masę, w niektórych radiach zdarza siętak, ze jak jest wysoka temperatura i na do datek radio dłuuuugo gra, to zdarza sie, ze że radio zostaje automatycznie wyłączone - żeby sięnie przegrzało.
Pozdrawiam, Adam :D

andnn

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Sierpnia 2005, 14:49:35 »
Fakt, radio długo grało - ok. 5 godzin non stop a i temperatrura była niezła - na zewnątrz jedyne 35 stopni  :cwalbrush   ale przecież przez całą drogępracowała klima i wewnątrz nie było tak gorąco. Zresztą przy przegrzaniu wyświetlany jest (podobno) na wyświeltalczu komunikat o błędzie, a u mnie radia wyłączonego (przez wyjęcie kluczyka) nie dało sięjuż załączyć...   :asmiliecry

andnn

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Września 2005, 15:14:37 »
Pociągnętemat, może kogoś zainteresuje. Otóż wylądowałem z moim problemem w ASO, tam sprawdzili połączenia i elektrykę, stwierdzili że jest to na 100% wina samego radia. W związku z tym wymontowali mi samo radio i zaproponowali abym sam poszukał jakiegoś serwisu Panasonic (radio jest firmowane przez Matsushita) i spróbował tam je naprawić, ew. sami (ASO) mogą wysłać radio do specjalistycznego serwisu w Warszawie, oczywiście jeśli zapłacęza przesyłkęi obsługę. Niestety - w serwisie Panasonica w Katowicach powiedzieli mi że nic z tym nie zrobią (radio było zintegrowane z konsolą i po wymontowaniu nie ma z przodu żadnych "guzików", jedynie kawałek panelu z szczeliną na CD) i polecili odesłać do serwisu w Warszawie. Podejrzewam więc cięzkie boje o to radyjko, a uprzedzając być może nieszczęsliwe fakty mam pytanie - czy ktoś ma doświadczenia z montarzem w AVE '01 VVTi radia innego niż fabryczne? Wydaje sięto niemożliwe, forma i rozmiar panelu przedniego nijak sięma do standardowych radioodtwarzaczy...

greg4runner

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Września 2005, 12:47:56 »
hej ! Mogła sięprzepalić końcówka mocy , też kiedyś tak miałem. przykro mi ale scalaki do tego modelu nie sa osiagalne na polskim rynku ani nie da sięich zastąpić innymi (jakaś nietypowa ilość nóżek) , musiałem kupić używkębo nowe w serwisie ok 4000, ja dałem 400 , jesli będziesz zainteresowany dam Ci kontakt na priv , pozdrowienia

andnn

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Września 2005, 14:01:58 »
Dostałem namiary na serwis w Warszawie od ASO. Dzwoniłem tam i miły gość poinformował mnie że oczywiście, reperują radia z Toyoty, najczęstszą przyczyną tych awarii jest "padnięcie" procesora. Koszt naprawy wycenił na ok 300-400 zł. W poniedziałek wysyłam sprzęt i zobaczymy co będzie. Gdyby jednak okazało sięże radio jest do wymiany, to please o ten namiar gdzie można kupić używkę.   :roll:

lukigondi

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Września 2005, 20:38:08 »
TOYOTA AVENSIS CD
Toyota Avensis 2000-2002 Konsola Sterowania

Ja do swojej planuje założyć coś takiego <<KLIK>>
i do tego zmieniarkęSONY MP3 10CD

Trochęjest tu opisane

AdaÂśko

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Września 2005, 21:06:44 »
NAPEWNO da sięzałożyć do tego samochodu radio inne niż seryjne (na miejscu oryginalnego modułu CD)
Tyle ze wtedy te guziczki w górnej części panela nie sterują radiem :):D

AdaÂśko

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Września 2005, 21:10:19 »
Cytat: andnn
please o ten namiar gdzie można kupić używkę.

A na jakichś szrotach itd gdzie są ave z tego roku nie ma? Z takich można wymontować :D;)

andnn

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Września 2005, 07:48:34 »
Informacje z ostatniej chwili: Wysłałem radio do Warszawy, na drugi dzień otrzymałem z serwisu informacjęże tak jak przypuszczali "padł" główny procesor - prawdopodobnie przegrzanie. Całkowity koszt to ok. 300 zł netto + 9 zł kurier. Jakby nie liczyć jest to taniej niż kupno uzywanego urządzenia, tym bardziej że dostanępo naprawie pół roku gwarancji. Radio ma być gotowe dzisiaj, więc od wysyłki odemnie do końca naprawy miną 3-4 dni. Szczerze mówiąc jestem naprawdęmile zaskoczony obsługą - rozmowy przez telefon były rzeczowe a sama naprawa jak widać błyskawiczna. Jeśli ktoś jest zainteresowany to zapodam namiary na serwis.

AdaÂśko

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Września 2005, 21:30:56 »
Właśnie co to za serwis?

andnn

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Września 2005, 07:10:28 »
Namiary dostałem z ASO Toyoty w Katowicach, wysyłają tam radia które padają na gwarancji:
BWM Electronics
Al. Komisji Edukacji Narodowej 50
02-797 Warszawa.
tel. (22) 4367111
Co prawda jest to równocześnie centralny serwis Thomson ale tak jak pisałem wcześniej Toyota wysyła radia właśnie do nich. Przy okazji pytanko - jak sięwyjmuje konsolęw AVE'01? Wolałbym zamontować sobie radio sam niż znów jechać do ASO...

AdaÂśko

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Września 2005, 20:43:06 »
Hmm nie mam pojęcia jak to włożyć... Ja swoje zakładałem w ASO, i nie wiem czy oni tej górnej konsoli z radiem nie wyciagneli i nie odgieli troche i jakoś sprytnie włożyli... Nie wiem - lepiej jedź do ASO żeby czegoś nie uszkodzić - no chyba ze któryś z naszych kolegów wie jak to zrobić :D
Pozdrawiam :)

Offline GLADIATOR

• Toyot Zmotoryzowany
    • Corolla E-9
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Września 2005, 20:27:19 »
Kurcze czyżyby jakaś fuszerka.  :-DD    :-DD    :-DD    :-DD    :-DD    :-DD    :-DD    :-DD
www.corolla.fora.pl
www.lybra.fora.pl
Lancia Lybra SW 1,9 JTD Power

andnn

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Września 2005, 08:13:51 »
No i radio wróciło, zamontowałem sam i gra jak trzeba  :D  Konsola jest zamontowana na zatrzaskach i bez problemu sięją wyjmuje. Sam montaż radia też jest bezproblemowy. W radiu zgodnie z diagnozą padł procesor wielkości paznokcia odpowiedzialny za komunikacjęradia ze sterownikiem. Całkowity koszt - 366 zł. Nie jest to mało, ale używki za tyle nie udało mi sięznaleźć, a po naprawie dostałem 6 miesięcy gwarancji. Dzięki za wszelkie informacje i sugestie.
Pozdrawiam

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl