Autor Wątek: RAV4 '24 Selection vs Executive 4x2 czy warto  (Przeczytany 11256 razy)

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
Odp: RAV4 '24 Selection vs Executive 4x2 czy warto
« Odpowiedź #15 dnia: 20 Maja 2024, 19:58:04 »
Mnie lusterko cyfrowe służy jeszcze gdy wiozę koła w bagażniku na wymianę dwa razy w roku i gdy dzieci chcą popatrzeć co się dzieje za autem. Od czasu do czasu jeżdżę na nim gdy nie muszę. Można się przyzwyczaić.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline Rastlin

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 EXE 4X4
« Odpowiedź #16 dnia: 20 Maja 2024, 20:35:27 »
EXE ma wentylowane fotele i choćby tylko dla nich, bym ją wybrał.
pełna zgoda z wentylowanymi fotelami w lato - super sprawa, poza tym jak dla mnie to przydatne 
podgrzewane skrajne siedzenia na tylnej kanapie i monitor panoramiczny z systemem kamer 360 oraz kamera cofania z dynamicznymi liniami pomocniczymi.
Jednak - system ostrzegania o ruchu poprzecznym z tyłu pojazdu z automatycznym hamowaniem to jest coś co na pewno się przyda (według mnie działa nadzwyczaj skutecznie) i to subiektywnie polecam, no i oczywiście w EXE masz system monitorowania martwego pola w lusterkach co też nie jest bez znaczenia.
na minus odnośnie do SELEC. to wygląd chociaż rocznik 2024 nie ma już tych srebrnych klamek:-).
No i EXE ma fotele z częściowo naturalną skórą a nie samą ECO,
1,5 roku temu miałem taką samą sytuację, wersje SEL też oferowali szybciej to dylematu jednak nie miałem i z perspektywy czasu warto było poczekać 2 miesiące dłużej i drożej kupić EXE.
Dużo zależy od budżetu.

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 exe 4x4
« Odpowiedź #17 dnia: 20 Maja 2024, 21:37:25 »
dylematu jednak nie miałem i z perspektywy czasu warto było poczekać 2 miesiące dłużej

miód na moje uszy ;) - też wybrałem exe, z bardzo podobnych powodów i też dylematu nie miałem. Tyle, że ja jeszcze na auto czekam więc nie miałem szansy sprawdzić w praktyce słuszności wyboru ;)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #18 dnia: 20 Maja 2024, 23:42:21 »
Do tego elektronicznego lusterka, to raczej nieliczni potrafią się przyzwyczaić. Problem polega na tym, że jadąc autem patrzysz w dal. Twój wzrok ogniskuje się kilkadziesiąt metrów przed autem (albo i więcej). Przerzucając go na standardowe lusterko, wciąż patrzysz na odległość (nie oglądasz lusterka, tylko odbity w nim obraz). Natomiast spoglądając na lusterko elektroniczne, patrzysz na obraz z odległości pół metra. To tak, jakbyś trzymał przed sobą smartfon i co chwilę na przemian patrzał na niego i na jakiś punkt 100m dalej - oczy szybko się zmęczą.
Oczywiście czasem się przydaje, jak bagażnik załadowany i wtedy fajnie, że jest, ale używa się go raczej tylko wtedy, kiedy nie ma innej możliwości.

Offline Daro1230

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 21 Maja 2024, 08:27:28 »
Dziękuję za wszystkie opinie i sugestie, po konsultacjach wybór padł na EXE. Mam nadzieję, że dostawa się nie przedłuży :)

Offline Emerceen

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 GR Sport
« Odpowiedź #20 dnia: 21 Maja 2024, 09:12:32 »
Odebrałem samochód w sierpniu 2023, od pierwszego dnia jeżdżę z cyfrowym lusterkiem, nie wyobrażam sobie powrotu do analogowego :)

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #21 dnia: 21 Maja 2024, 11:19:38 »
Problem polega na tym, że jadąc autem patrzysz w dal. Twój wzrok ogniskuje się kilkadziesiąt metrów przed autem (albo i więcej). Przerzucając go na standardowe lusterko, wciąż patrzysz na odległość (nie oglądasz lusterka, tylko odbity w nim obraz). Natomiast spoglądając na lusterko elektroniczne, patrzysz na obraz z odległości pół metra. To tak, jakbyś trzymał przed sobą smartfon i co chwilę na przemian patrzał na niego i na jakiś punkt 100m dalej - oczy szybko się zmęczą.
Masz możliwość przybliżania i oddalania obrazu tak, aby jak najbardziej przypominał ten widziany w zwykłym lusterku.

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 21 Maja 2024, 22:38:15 »
Masz możliwość przybliżania i oddalania obrazu tak, aby jak najbardziej przypominał ten widziany w zwykłym lusterku.

Mimo wszystko firek zwrócił uwagę na ważny aspekt o którym wcześniej nie pomyślałem :) - nawet jeśli pole widzenia będzie ustawione tak, że będzie się dokładnie pokrywało z tym co widać w prawdziwym lusterku to rzeczywiście przeniesienie wzroku z patrzenia w dal na bliski ekran będzie wymagało zmiany ogniskowej przez oko. W przypadku prawdziwego lusterka zmiana ogniskowej oka nie jest potrzebna  Osoby z określonymi wadami wzroku i/lub w okularach oraz osoby starsze mogą mieć tutaj trudniej bo akomodacja oka może działać u nich gorzej.

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #23 dnia: 21 Maja 2024, 23:19:31 »
Osoby z określonymi wadami wzroku i/lub w okularach oraz osoby starsze mogą mieć tutaj trudniej bo akomodacja oka może działać u nich gorzej.
Presbyopia. Wiek już robi swoje. Ja najlepiej miałbym wszystko na wyświetlaczu HUD w pozornej odległości w połowie maski lub nawet dalej. W Prius+ HUD był OK z mapowaniem przycisków na kierownicy więc wiedziałem, który właśnie naciskam. Niestety RAV4 wersja bez HUD. Cyfrowe lusterko nie dla mnie. Będzie OK z okularami lub szkłami kontaktowymi progresywnymi, ale na razie obywam się bez okularów w samochodzie.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #24 dnia: 22 Maja 2024, 12:06:59 »
Wszystkim nie dogodzisz. Są tacy, którzy chwalą to rozwiązanie i doceniają, że mają dwie opcje lusterka, drudzy twierdzą, że mają z tym problem. Zazanaczam, że jeżeli ktoś tego nie lubi, może nie korzystać, bo np. ma problem ze wzrokiem, jak pisaliście. Ale zawsze za kierownicę może usiąść ktoś z rodziny, komu to się przyda. Także lepiej mieć, niż nie.

Offline Gregoriuss

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 PHEV
« Odpowiedź #25 dnia: 22 Maja 2024, 12:13:27 »
Ja jezdze w okularach i widze w tym elektronicznym lusterku calkiem niezle. na razie go nie uzywam, ale przy zaladowanym po dach bagazniku moze sie przydac.
Plusem jest, ze mozna ustawic bardzo szeroki kat widzenia.

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 22 Maja 2024, 12:19:55 »
Wszystkim nie dogodzisz. Są tacy, którzy chwalą to rozwiązanie i doceniają, że mają dwie opcje lusterka, drudzy twierdzą, że mają z tym problem. Zazanaczam, że jeżeli ktoś tego nie lubi, może nie korzystać, bo np. ma problem ze wzrokiem, jak pisaliście. Ale zawsze za kierownicę może usiąść ktoś z rodziny, komu to się przyda. Także lepiej mieć, niż nie.

Nie no, nie będę płakał że będę miał ;) - jeszcze nie wiem czy należę do tej grupy ludzi, którzy będą używali czy nie - się okaże na jesień.

Ale przy tej okazji mam pytanko - jak to lusterko działa w nocy? Lata temu jeździłem autem gdzie zmieniało się kąt lusterka, żeby jadące z tyłu samochody nie oślepiały reflektorami. Teraz mam lusterko fotochromatyczne (ściemnia się automatycznie gdy wykryje, że na zewnątrz jest ciemno, ale coś je oświetla z tyłu). Jak to tutaj wygląda w nocy?
- zmienia sią kąt?
- fotochrom?
- przełącza się/trzeba przełączyć na obraz z kamery?

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #27 dnia: 22 Maja 2024, 12:25:44 »
Fotochrom chyba. Nie zauważyłem w każdym razie żeby mnie oślepiało. Mozna przełączyć na kamerę. Cos tam w niej widać w nocy. Przełączenie jest tym dzyndzlem do zmiany kąta
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #28 dnia: 22 Maja 2024, 13:21:10 »
jak to lusterko działa w nocy?
W normalnym trybie lusterka, ściemnia się automatycznie, jeżeli ktoś z tyłu oślepia. W trybie kamery dostosowuje się do ciemności. Wg mnie widać bardzo dobrze.

Offline Miętus

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #29 dnia: 03 Czerwca 2024, 12:14:06 »
Ja mam Selection i chętnie przytulibym wentylowane fotele. Tera jak się zrobiło ciepło to plecy mi się pocą choć głównie od miejsc pokrytych eko skórą. Nigdy nie miałem wentylowanych więc nie wiem czy wentylacja całkowicie rozwiązuje ten problem.
Cyfrowe lusterko super sprawa, choć jak się nigdy nie miało to mniejszy żal. Jak miałem corolle to wyjazd rodzinny zawsze zapychał bagażnik do pełna, w Rav4 co prawda jeszcze nie wyszedłem ponad linie zagłówków ale kiedyś mj się uda.
Czujniki martwego pola nie są potrzebne ponieważ lusterka są tak duże że spokojnie widać samochody w martwym polu.
System ostrzegania przy wyjeździe prostopadłym to fajny system, ale jak się nie ma to trzeba bardziej uważać. Opcjonalnie można się wspomóc szerokokątnym widokiem z kamery cofania.
Pamięć foteli też mi brakuje. Ogólnie tylko ja prowadzę ale czasem Tata mi coś załatwia i wszystko przestawia.

Exe nie wybrałem bo Selection była tańsza i 4x4 (lubie jeździć jak nawigacja prowadzi).
Co do wyglądu to mnie się podoba 2 kolorowe nadwozie. Jak się elementy piano black potraktuje quick detailerem to te białe i niebieskie drobinki brokatu niesamowicie błyszczą. W Exe jak dla mnie jest wadą że tylko po światłach przednich można ją odrobić od wersji standardowej.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl