Autor Wątek: Jakie opony całoroczne?  (Przeczytany 20359 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline martinez07

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Jakie opony całoroczne?
« Odpowiedź #15 dnia: 28 Maja 2024, 09:52:29 »
Przyjrzałem się moim pięcioletnim (z rocznika, bo latam na nich czwarty rok) Michelin Primacy 3, to po ok. 40-45kkm pozostał na oko 1mm do znacznika. Chciałem wymienić w tym sezonie, bo z jedną oponą coś się stało i "kłapie" podczas jazdy. Wizualnie i na wywazarce ok, ale efekty dźwiękowe wkurzające.
Jednak ten sezon jeszcze przejadę na nich, a po zdjęciu od razu utylizacja.
Opony zimowe jak @firek pisze, są praktycznie idealne pod względem bieżnika, natomiast skłaniam się do wymiany (przynajmniej jednej osi) ze względu na wiek gumy.

O ile wydawałoby się że udało mi się podjąć decyzję i zostać przy sezonowych, to po Waszych dodatkowych informacjach myślę jednak czy (biorąc pod uwagę że cztery letnie śmietnik i wymiana jednej osi zimowych) nie spróbować i nie kupić na zimę całorocznych.
Może też do tej pory pojawi się więcej testów o Turanza All Season 6.

W każdym razie dzięki za wszystkie podpowiedzi, jak Wam coś jeszcze przyjdzie do głowy to proszę piszcie. Nie mój wątek, ale mam nadzieję że autor się nie obrazi ;)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #16 dnia: 28 Maja 2024, 20:27:56 »
Już kiedyś o tym pisałem - w moim odczuciu opony całoroczne to nie tylko komfort (brak wymian) i ekonomia, ale też, wbrew pozorom, bezpieczeństwo.
Po pierwsze: zawsze masz w miarę świeże gumy - max 3-4 lata i wymieniasz na nowe. Po drugie - u nas w Polsce w zasadzie nie ma dobrego momentu na wymianę opon. Nie ma takich sytuacji, że jest kilka miesięcy ciepło i nagle robi się zimą, która trwa. Raczej jest to tydzień cieplejszy i 2 tygodnie zimniejsze, po czym znów ciepło. Kiedykolwiek byś nie wymienił, zawsze trafisz na warunki odpowiedniejsze dla tego drugiego kompletu. Całoroczne są po prostu dobre zawsze.
Po trzecie - obecnie całoroczne niewiele odbiegają od letnich i zimowych. Kupując porządną całoroczną z segmentu premium, w najgorszych warunkach zimowych masz nie gorzej, niż na zimowej klasy średniej, a jeśli w dodatku spojrzysz na początek posta (zawsze świeże gumy), to wyjdzie ci, że po kilku zimach masz nawet lepiej, niż zimowe premium.
No, ale to moje zdanie - można się zgadzać lub nie.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #17 dnia: 28 Maja 2024, 21:33:08 »
Wystarczy jeden skrajnie ciężki dzień w trasie, by docenić oponę dedykowaną. Na sposób poruszania się w trudnych warunkach mamy wpływ, a dobra opona może uratować nas z opresji. Tak, w 99% wielosezonowa da radę, ale zostaje ten 1%.
Ja w tamtym roku przeżyłem taki jeden dzień.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #18 dnia: 29 Maja 2024, 07:35:04 »
Wystarczy jeden skrajnie ciężki dzień w trasie, by docenić oponę dedykowaną. Na sposób poruszania się w trudnych warunkach mamy wpływ, a dobra opona może uratować nas z opresji. Tak, w 99% wielosezonowa da radę, ale zostaje ten 1%.
Ja w tamtym roku przeżyłem taki jeden dzień.

Tylko dlaczego zakładasz, że całoroczna nie da? Jak pisałem - różnice między całorocznymi, a sezonowymi cały czas się zmniejszają. W różnych testach porównawczych opon całorocznych są porównywane do sezonowych i tam nie ma żadnych przepaści. A pamiętaj, że te testy są robione na oponach nowych, po kilku latach jazdy na zimowce, opona traci swoje parametry, a wielosezonowe całkiem możliwe, że akurat wymienisz i masz akurak "funkel nówki"

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #19 dnia: 29 Maja 2024, 08:15:30 »
Dobrze piszesz testy robi się na nowych oponach więc już po chwili mogą być mało aktualne. Zrobiłem testy all po 25k.km.była na śniegu tragedia. W tym roku w sumie 3dni byłem w trasie gdzie dziękowałem Bogu że mam zimę a nie All.

Kolejna sprawa testy. Skąd mamy pewność że ta sama opona po 5-10-15 k.km.będzievtrzymać parametry i będzie tak blisko zimy ?

Ogólnie dla mnie all tylko dla osób używających auta w dużych miastach i bez potrzeby nagłych/koniecznych wycieczek w trasy.

parametry, a wielosezonowe całkiem możliwe, że akurat wymienisz i masz akurak "funkel nówki"
Z matematycznego punktu widzenia kupując opony na kilka lat to częściej jeździsz na świeżych oponach dedykowanych niż na jednych all.   :-)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #20 dnia: 29 Maja 2024, 09:53:12 »
@firek ja nie zakładam, ja wiem, że tam gdzie juz all "odleci" na śliskim, zimowa jeszcze trzyma.
Opona premium zimowa (a takich używam) zawsze będzie lepsza od wielosezonowej w skrajnie zimowych warunkach.
Odpisywałeś komuś wczoraj o dojazdowym kole, że to "jak ubezpieczenie" nie musi się przydać ale może, wiec warto mieć. Dokładnie jest i tu, w 99% opony wielosezonowe dadzą radę, gorzej, lepiej ale dadzą. Są jednak sytuacje, gdzie zimowa dedykowana może uratować doope.
Ja jadąc na zimowej w lutym przy temp. 17°C zdaję sobie sprawę z ułomności tej opony przy tak wysokiej temp. więc jadę ostrożnie.
W drugą stronę (śnieżyca, skrajnie ciężkie warunki, dedykowane opony i AWD) ledwo mi się udało przejechać tragicznie ciężki  odcinek trasy, tak było źle. Na wielosezonowych mogło być wtedy nie ciekawie i wolę mieć świadomość, że ja zrobiłem wszystko ze swojej strony, by było optymalnie bezpiecznie. Kupujemy auta po 200+kpln i nie mam zamiaru iść na kompromis w jedynej części auta, która trzyma mnie drogi na bardzo małej powierzchni styku.
« Ostatnia zmiana: 29 Maja 2024, 09:55:45 wysłana przez Krisman »

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #21 dnia: 29 Maja 2024, 10:34:57 »
 Skrajne zimowe warunki, dobrze, Tam w oczywisty sposób będzie lepsza. A kiedy będzie gorsza? trochę umownie ale przyjmuje się granice +7 stopni jako temperaturę  graniczną. Czyli powyżej tej temperatury zimowe ustępują letnim.
W Polsce na północ od Nowego Targu i poza Suwalszczyzną czas w którym temperatura nie podnosi się powyżej +7 stopni to jest 1 do 2 miesięcy w roku. Czas w którym jest powyżej +7 stopni to około 4-5 miesięcy. Zostaje 5-7 miesięcy kiedy masz warunki przejściowe. czyli uśredniając PRZEZ PÓŁ ROKU jeździsz na oponach które mogą być niedostosowane do warunków!
@firek ja nie zakładam, ja wiem, że tam gdzie juz all "odleci" na śliskim, zimowa jeszcze trzyma.
Opona premium zimowa (a takich używam) zawsze będzie lepsza od wielosezonowej w skrajnie zimowych warunkach.
Odpisywałeś komuś wczoraj o dojazdowym kole, że to "jak ubezpieczenie" nie musi się przydać ale może, wiec warto mieć. Dokładnie jest i tu, w 99% opony wielosezonowe dadzą radę, gorzej, lepiej ale dadzą. Są jednak sytuacje, gdzie zimowa dedykowana może uratować doope.
Ja jadąc na zimowej w lutym przy temp. 17°C zdaję sobie sprawę z ułomności tej opony przy tak wysokiej temp. więc jadę ostrożnie.
W drugą stronę (śnieżyca, skrajnie ciężkie warunki, dedykowane opony i AWD) ledwo mi się udało przejechać tragicznie ciężki  odcinek trasy, tak było źle. Na wielosezonowych mogło być wtedy nie ciekawie i wolę mieć świadomość, że ja zrobiłem wszystko ze swojej strony, by było optymalnie bezpiecznie. Kupujemy auta po 200+kpln i nie mam zamiaru iść na kompromis w jedynej części auta, która trzyma mnie drogi na bardzo małej powierzchni styku.

I dlatego aby w tych skrajnych warunkach dojechać do celu (Ponieważ przy tak skrajnych warunkach mówimy bardziej o dotarciu o celu niż stricte bezpieczeństwie ponieważ te warunki wymuszają i tak spowolnienie jazdy i prowadzenie w stanie maksymalnego skupienia) przez pół roku jeździsz na oponach które nie dają Ci tego maksymalnego poziomu bezpieczeństwa? Co gorsza możesz nie mieć świadomości wzrostu zagrożenia ponieważ nie zauważysz wzrostu temperatury z +5 na +12 a co za tym w spadku skuteczności opon.

Zafiksowałeś się (jak bardzo dużo ludzi) na skrajnych warunkach i nie zauważasz że zgubiłeś bezpieczeństwo w warunkach przejściowych, które u nas są dominującymi! W idealnych warunkach, gdzie masz pół roku z temperaturą <+7 stopni i potem "pstryk" i kolejne pół roku z temperaturą >+7stopni opony całoroczne nie miałyby racji bytu. Im dłuższy okres przejściowy tym więcej miejsca na opony całoroczne.

To trochę jak z wałami przeciwpowodziowymi. Możesz zabezpieczyć się na wodę dziesięcioletnią (statystycznie występującą raz na 10 lat) i niewielkie zmiany w otoczeniu przy bezpieczeństwie 90% albo zabezpieczyć się wodę na milionletnią (statystycznie występującą raz na milion lat) i mieć 99,95% bezpieczeństwa ale żyjąc niczym na dnie kanionu rzeki Kolorado. I cały czas nie masz 100% bezpieczeństwa...
« Ostatnia zmiana: 29 Maja 2024, 10:39:57 wysłana przez topoll »
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #22 dnia: 29 Maja 2024, 10:52:54 »
Nie przekonacie sie do swoich racji.
Ja od zawsze mialem w kazdym aucie dwa komplety opon. W tej chwili jeśli bedę kupował kolejne auto, a będzie to najpewniej samochód nr 2 w rodzinie, wyposażę go w całoroczne. Następca Rav czyli auta nr 1 jeśli nic sie nie zmieni dostanie dwa komplety.
Uzasadnienie mam takie.
Auto nr 1 używane bezwarunkowo w kazdych warunkach, podróże zimowe i letnie itp.  Tu chcę miec maksimum przyczepności w skrajnych warunkach.
Auto nr 2 używane raczej w mieście czy na niedalekie wyjazdy - tu mogę sobie pozwolić na opony, które w skrajnych zimowych warunkach mogą nie byc juz najlepsze. bo po prostu w takiej sytuacji nigdzie nie pojadę. W lecie na upalne autostrady południowej Europy też nim nie pojadę. To auto poza tym ma mniejsze przebiegi i opony się starzeją, a nie zuzywają. Ostatnio wymieniłem w nim zimówki które miały jeszcze sporo bieżnika ale były juz stare i ślizgały się nawet na mokrym i to mnie przekonało, że do kolejnego auta nr 2 od razu w salonie załoze caloroczne a nówki letnie sprzedam. W obecnym mam różne felgi lato i zima i koszt całorocznych pasującyh na "letnie" felgi był absurdalny.

Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 exe 4x4
« Odpowiedź #23 dnia: 29 Maja 2024, 11:01:40 »
Zafiksowałeś się (jak bardzo dużo ludzi) na skrajnych warunkach i nie zauważasz że zgubiłeś bezpieczeństwo w warunkach przejściowych, które u nas są dominującymi!

To jest chyba jednak za mocno powiedziane. Nie widziałem wiarygodnych danych (popartych odpowiednimi testami lub statystykami) które by pozwalały wyciągać tego typu wnioski. Mówimy tu raczej o pewnych przekonaniach a nie faktach. Generalnie problem jest bardzo złożony i zależny od m.in:
- dobra vs kiepska opona sezonowa/całoroczna
- niski vs wysoki przebieg
- czas jaki minął od produkcji
- sposób przechowywania vs wpływ wystawienia na niską i wysokę temperaturę w ciągu roku dla opon całorocznych
- styl jazdy
- dane warunki pogodowe i ich częstość występowania
- sposób działania systemów wspomagających (ESP, ABS) w danym modelu samochodu
- rodzaj zawieszenia i jego sprawność
- rodzaj nawierzchni
itd...

Trudno wyobrazić sobie, żeby ktoś przeprowadzał testy, które by to wszystko uwzględniały, za dużo zmiennych. Statystyka mogłaby tu pomóc, ale ktoś musiałby gromadzić tego typu dane. Osobiście raczej skłaniam się ku oponom sezonowym, ale z pełną świadomością, że nie mam żadnych dobrych argumentów, które by mi pozwalały wykazać wyższość mojego wyboru nad całorocznymi. Zwolennicy opon całorocznych mają tak samo dobre (lub tak samo złe) argumenty jak ja.

IMO jedynym faktycznym argumentem przemawiającym za oponami całorocznymi są kwestie ekonomiczne. Jeśli uznamy, że powinniśmy wymieniać opony np. co 4 lata, lub dowolny inny interwał (bo w starszych oponach guma parcieje), to taniej wyjdą opony całoroczne.
Pytanie czy bezpieczniejsze będą całoroczne czy sezonowe jest IMO w tym momencie (przy dostępnych nam danych) nierozstrzygalne. Oczywiście całe to zdanie to też wyłącznie prywatna opinia i też może być błędna z powodu np. mojej skrajnej niekompetencji w zakresie opon.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #24 dnia: 29 Maja 2024, 11:25:43 »
Rozmawiamy na pewnym (wysokim) poziomie ogólności z jednej strony, a z drugiej strony ja skupiłem się na stwierdzeniu krismana, iż zapewnia maksymalne bezpieczeństwo, ponieważ jest gotowy na ekstremalne sytuacje. Starałem się wykazać, iż pomija inne niebezpieczne sytuacje, które przez swoją  „niezauważalność” i nieekstremalność łatwo zbagatelizować - dzienne wahania temperatury między +5 a +15 w Polsce to 3-4 miesiące w roku. Zazwyczaj w stosunkowo dobrych warunkach drogowych gdzie łatwiej niezauważenie przekroczyć granice skuteczności opony sezonowej niż w ciężkich warunkach zimowych wielosezonowe.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #25 dnia: 29 Maja 2024, 11:26:19 »
Rozmawiamy na pewnym (wysokim) poziomie ogólności z jednej strony, a z drugiej strony ja skupiłem się na stwierdzeniu krismana, iż zapewnia maksymalne bezpieczeństwo, ponieważ jest gotowy na ekstremalne sytuacje. Starałem się wykazać, iż pomija inne niebezpieczne sytuacje, które przez swoją  „niezauważalność” i nieekstremalność łatwo zbagatelizować - dzienne wahania temperatury między +5 a +15 w Polsce to 3-4 miesiące w roku. Zazwyczaj w stosunkowo dobrych warunkach drogowych gdzie łatwiej niezauważenie przekroczyć granice skuteczności opony sezonowej niż w ciężkich warunkach zimowych wielosezonowe.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #26 dnia: 29 Maja 2024, 11:51:56 »
IMO jedynym faktycznym argumentem przemawiającym za oponami całorocznymi są kwestie ekonomiczne.

W 100% się zgadzam.

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 exe 4x4
« Odpowiedź #27 dnia: 29 Maja 2024, 12:17:27 »
ja skupiłem się na stwierdzeniu krismana, iż zapewnia maksymalne bezpieczeństwo

Takie twierdzenie też uważam za bezzasadne. Z powodów o których pisałem w odpowiedzi na Twojego posta. Zbyt wiele zmiennych, brak odpowiednich danych.

Zazwyczaj w stosunkowo dobrych warunkach drogowych gdzie łatwiej niezauważenie przekroczyć granice skuteczności opony sezonowej niż w ciężkich warunkach zimowych wielosezonowe.

To jest opinia wynikająca z osobistych przeświadczeń. Nie neguję jej, ale też jej nie popieram. Po prostu uważam, że nie dysponujemy danymi, które by pozwalały ją potwierdzić lub jej zaprzeczyć.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #28 dnia: 29 Maja 2024, 12:29:23 »
Przeczytaj mój post jeszcze raz i sam zobaczysz, że niczego nie pominąłem  :) Napisałem wyraźnie, że zdaję sobie sprawę o pewnej "ułomności" dedykowanych zimowych przy wyższych temperaturach, ale jestem na to przygotowany (zdaję sobie sprawę ) Cytat z mojej wypowiedzi:
"Ja jadąc na zimowej w lutym przy temp. 17°C zdaję sobie sprawę z ułomności tej opony przy tak wysokiej temp. więc jadę ostrożnie." Więc naginasz to co napisałem do swojej teorii.
Sytuacja ktora mnie spotkała w tamtym roku miała znamiona nagłej i ciężkiej do przewidzenia i tu jest różnica.
Zresztą ja nikogo nie namawiam do niczego :) To mój punkt widzenia i tyle.
Teraz zmieniłem na nowe opony w drugim aucie, choć tamte miały jeszcze po 5mm bieżnika.  Były jednak już 7 letnie i poszły do kosza, właśnie dla tego, że na bezpieczeństwie nie oszczędzam.
« Ostatnia zmiana: 29 Maja 2024, 12:34:44 wysłana przez Krisman »

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #29 dnia: 29 Maja 2024, 13:13:32 »
No właśnie wydaje mi się, iż lekceważysz sytuacje pozornie drobne, codzienne jak jak to, iż przez większą część roku masz zmienne warunki od +5 do +15 gdzie, zmienne w ciągu jednego dnia. Twoja sytuacja z zimą, skupiasz się, pamiętając o ograniczeniach wielosezonowych i też dasz radę. Zapewne jadąc wolniej niż na zimówkach i tyle. Na szosowych oponach zdolność do jazdy w głębokim śniegu jest zbliżona. Różnica to przyczepność, trakcja w niskiej temperaturze. Twój przykład z lutego to znowu ekstremum. Ja mówię o sytuacji jak rano wyjeżdżasz jest +5, o 13 jest +15 a o osiemnastej znowu +5. I nie zauważasz kiedy warunki zmieniają się na niekorzystne dla sezonowej opony. Natomiast ekstrema typu wielka śnieżyca, mróz czy nietypowa temperatura są łatwo zauważalne i względnie łatwo jest na nie zareagować dostosowując styl jazdy do okoliczności. I dlatego te drobne sytuacje uważam za niebezpieczniejsze.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl