Autor Wątek: Jakie opony całoroczne?  (Przeczytany 20410 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Jakie opony całoroczne?
« Odpowiedź #45 dnia: 30 Maja 2024, 07:41:15 »
@firek "Te kilka dni w roku ze śniegiem na drogach chyba nie są tego warte...."
...dla mnie są tego warte :)

no skoro uważasz, że lepiej mieć o 6% większe bezpieczeństwo przez kilka dni w roku, niż o 20-34% większe przez dni kilkadziesiąt...;P

Cytat:  link=topic=56687.msg819861#msg819861 date=1717016757

...bardziej przemawiają do mnie tabele z drugiego linku. W zwykłym użytkowaniu przez cały rok sobie poradzę :) Robię tak od kilkudziesięciu lat.
https://youtu.be/GlYEMH10Z4s?si=IvgLc5rXbNsGmoa0
« Ostatnia zmiana: 30 Maja 2024, 07:44:22 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 30 Maja 2024, 10:06:01 »
Ciekawa dyskusja chyba już w każdym modelu Toyoty i tak średnio co pół roku. :)
A wg. mnie wybór czy całoroczne czy sezonowe, zależy tylko od indywidualnych preferencji użytkownika.

Są na forum np. @Krisman, @Ledziu :) i ja, którzy nie wyobrażają sobie zakupu i jazdy na wielosezonowych.
@Ledziu zrobił testy… mi zdarzyło się wracać z DE do PL w gęstych opadach śniegu, wróciłem i na drugi dzień zamówiłem zimówki. Dziękuje, wielosezonowe to nie jest rozwiazanie dla mnie ale XC40 żony zostało kupione na CC2 i nie zmieniam ich na sezonowe. Auto jeździ 99% w mieście, trasy jak już to w lecie i bardziej dla oswajania się z elektryczną technologią. Wypady rodzinne autem z oponami sezonowymi.

Są na forum użytkownicy @topoll, @firek i wielu innych, którzy mają rację, że zakładają opony wielosezonowe. Po sposobie użytkowania, który łatwo wywnioskować na podstawie postów, mają 100% racji co do montażu opon wielosezonowych.

Podsumowując to styl jazdy i sposób użytkowania/korzystania z auta, determinuje czy założyć sezonowe czy wielosezonowe.
A racje mają ci od wielosezonowych i ci od sezonowych. Jak nie wiesz co kupić to przetestuj na sobie i będziesz wiedział czy wolisz takie czy takie.
« Ostatnia zmiana: 30 Maja 2024, 10:07:45 wysłana przez KubaCamry »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #47 dnia: 30 Maja 2024, 10:46:49 »
O! W punkt!

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #48 dnia: 30 Maja 2024, 11:57:43 »
Dokładnie, ja mam dwa komplety i robię poniżej 5 tys. km rocznie. A dlaczego tak? Bo mogę i tak wolę.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline JKrakus

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4V2l.man4x4
« Odpowiedź #49 dnia: 30 Maja 2024, 23:18:53 »
Dobrze, że wkrótce będziemy mieli własne samoloty  :-) to dyskusja się skończy.  :cheesy:

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #50 dnia: 31 Maja 2024, 07:03:37 »
Dobrze, że wkrótce będziemy mieli własne samoloty  :-) to dyskusja się skończy.  :cheesy:
...a skąd, tam też są opony

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 exe 4x4
« Odpowiedź #51 dnia: 31 Maja 2024, 09:17:07 »
...a skąd, tam też są opony

Siedzę i brechtam na głos do monitora  :laugh:
To jest idelna puenta tego wątku  :grin:

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #52 dnia: 31 Maja 2024, 09:56:03 »
Przy kolejnym zakupie opon będzie okazja do podjęcia innej decyzji jeśli z jakiegoś powodu uznamy, że się pomyliliśmy.
To wbrew pozorom też nie jest proste:) były takie 2-3 dni w zimie, kiedy faktycznie ślizgałem się na zakrętach, tyle tylko, że znajomi na oponach zimowych też się wtedy ślizgali. Pytanie czy ślizgali się tak samo, czy mniej? Nawet znając odpowiedź na to pytanie, mieli przecież inne auta, więc i odczucia mogą być inne. Idealnie byłoby mieć koło siebie 2 ravki i testować jenw tych samych warunkach.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #53 dnia: 31 Maja 2024, 09:58:49 »
Podsumowując to styl jazdy i sposób użytkowania/korzystania z auta, determinuje czy założyć sezonowe czy wielosezonowe.
A racje mają ci od wielosezonowych i ci od sezonowych. Jak nie wiesz co kupić to przetestuj na sobie i będziesz wiedział czy wolisz takie czy takie.
Styl użytkowania samochodu na pewno ma znaczenie, ale trzeba pamiętać, że nie ma opon idealnych na każde warunki. Wybieramy raczej mniejsze zło i niezależnie jaki wybór zostanie podjęty, zawsze możemy znaleźć się w sytuacji, w której będziemy go żałować

Offline martinez07

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #54 dnia: 31 Maja 2024, 12:14:29 »
No i niechcący włożyłem kij w mrowisko.. ;)
Bardzo wszystkim dziękuję informację i spostrzeżenia.
Przyznam, że czytając ten wątek na przemian zmieniałem decyzję z sezonowych na całoroczne :)
Najbardziej obawiam się zużycia całorocznych latem na autostradach (Włochy, Hiszpania), ale biorąc pod uwagę że w 3 lata zajeździłem prawie letnie Primacy 3, to chyba nic mnie już nie zaskoczy ;D
Przemęczę się jeszcze ten sezon na kłapiącej jednej z opon z letniego zestawu, i zaryzykuję z całorocznymi w okolicach października.
Wtedy też zawsze zmieniam na zimowe, może trochę za szybko, ale wymieniam koła sam pod chmurką, więc staram się to robić jak jeszcze jest w miarę sympatycznie na zewnątrz.

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #55 dnia: 31 Maja 2024, 15:55:40 »
Przede wszystkim błędem jest założenie, że prowadzenie samochodu ma być zawsze idealne w każdych warunkach i że opona nigdy nie ma prawa zgubić trakcji. Czasami po prostu trzeba wykazać się pokorą wobec praw fizyki i jechać wolniej i ostrożniej oraz delikatniej operować gazem i hamulcem. Kiedyś zmieniałem opony na sezonowe i najlepiej zawsze mi się jeździło na naszych zimowych Dębicach. Dzisiaj uznałem, że do mojego sposobu użytkowania samochodu lepszym wyborem będzie wielosezon.

Offline martinez07

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #56 dnia: 01 Czerwca 2024, 09:16:41 »
Poniżej to co sądzi o oponach calorocznych / zimowych AI :)

Wybór pomiędzy oponami sezonowymi (letnimi i zimowymi) a oponami całorocznymi zależy od warunków jazdy i potrzeb. Oto kilka punktów do rozważenia w przypadku każdej opcji:

### Opony całoroczne:
- **Wszechstronność**: Zaprojektowane, aby radzić sobie w różnych warunkach drogowych, w tym na suchym, mokrym i lekkim śniegu.
- **Wygoda**: Nie musisz zmieniać opon co sezon, co oszczędza czas i wysiłek.
- **Efektywność**: Ogólnie rzecz biorąc, taniej jest utrzymywać jeden komplet opon przez cały rok.
- **Wydajność**: Odpowiednie w klimacie umiarkowanym, ale w ekstremalnych warunkach mogą nie działać tak dobrze, jak opony specjalistyczne.

### Opony sezonowe:
**Opony letnie**:
- **Wydajność**: Doskonała przyczepność i prowadzenie na suchych i mokrych drogach w cieplejszych miesiącach.
- **Bezpieczeństwo**: Lepsza skuteczność hamowania i pokonywania zakrętów w porównaniu z oponami całorocznymi w warunkach letnich.
- **Wydajność**: Często zapewniają lepszą oszczędność paliwa ze względu na niższy opór toczenia.

**Zimowe opony**:
**Przyczepność**: Doskonała przyczepność na śniegu, lodzie oraz zimnych i mokrych drogach dzięki specjalistycznym mieszankom gumy i konstrukcji bieżnika.
- **Bezpieczeństwo**: Lepsze hamowanie i prowadzenie w warunkach zimowych, zmniejszające ryzyko wypadków.

### Rozważania:
1. **Klimat**: Jeśli mieszkasz w obszarze o łagodnych zimach i umiarkowanych latach, opony całoroczne mogą być wystarczające. Jeśli jednak doświadczysz surowych zim i gorącego lata, lepszym wyborem będą opony sezonowe.
2. **Nawyki prowadzenia pojazdu**: Zastanów się, jak często jeździsz w ekstremalnych warunkach. Osoby często podróżujące po zaśnieżonych lub oblodzonych regionach powinny w zimnych miesiącach wybierać przede wszystkim opony zimowe.
3. **Wydajność**: Jeśli priorytetem są dla Ciebie osiągi i bezpieczeństwo i nie przeszkadza Ci dodatkowy wysiłek i koszty, używanie opon sezonowych zazwyczaj zapewnia lepsze prowadzenie i hamowanie w ekstremalnych warunkach.
4. **Przechowywanie**: Opony sezonowe wymagają miejsca do przechowywania zestawu, który nie jest używany. Upewnij się, że masz odpowiednie miejsce do ich przechowywania.

Podsumowując, jeśli cenisz wygodę i mieszkasz w umiarkowanym klimacie, najlepszym wyborem będą opony całoroczne. Jeśli priorytetem są dla Ciebie osiągi i bezpieczeństwo oraz stawiasz czoła bardziej ekstremalnym warunkom pogodowym, prawdopodobnie lepszym wyborem będą opony sezonowe.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #57 dnia: 01 Czerwca 2024, 09:35:19 »
Same ogólniki (jak można się było spodziewać).
Ponownie jednak bezpieczeństwo pada jako argument za oponami sezonowymi, a fakty są zgoła inne...

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #58 dnia: 01 Czerwca 2024, 11:49:39 »
...Twoim zdaniem.

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 exe 4x4
« Odpowiedź #59 dnia: 01 Czerwca 2024, 17:04:00 »
, a fakty są zgoła inne...

Mylisz fakty z przekonaniami. Taki wnioski można by było wyciągać ze statystyk, gdybyśmy je mieli.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl