Autor Wątek: Jakie opony całoroczne?  (Przeczytany 20398 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
Odp: Jakie opony całoroczne?
« Odpowiedź #60 dnia: 01 Czerwca 2024, 23:27:55 »
Fakty są takie, że opony zimowe są trochę lepsze na śniegu i sporo gorsze gdy śniegu nie ma. Faktem jest też, że realnie po zaśnieżonych drogach jeździmy max parę razy w roku (nie liczę tu dróg "osiedlowych", gdzie i tak jeździ się 10-20km/h i ewentualnie wypadów w wysokie góry).
Można sobie dodać 2+2...

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 exe 4x4
« Odpowiedź #61 dnia: 02 Czerwca 2024, 00:06:06 »
Fakty są takie, że opony zimowe są trochę lepsze na śniegu i sporo gorsze gdy śniegu nie ma.

Według jednych testów. Według innych testów jest inaczej. Zależy kto płaci za testy :P. Możesz sobie wybrać testy, którym chcesz wierzyć, masz do tego pełne prawo - ale nie nazywaj tego faktami, dopóki nie masz niezbitych dowodów.

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #62 dnia: 02 Czerwca 2024, 09:19:35 »
fakty sa takie ze miekka mieszanka gumy opony (zimowej czy wielosezonowej) nie nadje sie na lato. zuzycie opony wielosezonowej w upalne dni gdzie asfalt ma 50 stopni jest gigantyczne i po takim lecie taka spalona i stwardniala guma zima nie nadaje sie wogole do jazdy po sniegu. testy pokazuja jak zachowuje sie opona nowa w roznych warunkach. nigdy nie pokazuja testow jak zachowuje sie taka opona wielosezonowa po lecie gdy dostanie temperaturowo w kosc. no chyba ze ktos kupuje opony na okolo rok tzn kupi jesienia pojezdzi jesien zime wiosne lato jesien i wyrzuci przed zima te opony na zlom bo i tak po lecie trzymanie zima bedzie do niczego. wtedy ma to racje bytu.

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #63 dnia: 02 Czerwca 2024, 11:06:29 »
fakty sa takie ze miekka mieszanka gumy opony (zimowej czy wielosezonowej) nie nadje sie na lato. zuzycie opony wielosezonowej w upalne dni gdzie asfalt ma 50 stopni jest gigantyczne i po takim lecie taka spalona i stwardniala guma zima nie nadaje sie wogole do jazdy po sniegu. testy pokazuja jak zachowuje sie opona nowa w roznych warunkach. nigdy nie pokazuja testow jak zachowuje sie taka opona wielosezonowa po lecie gdy dostanie temperaturowo w kosc. no chyba ze ktos kupuje opony na okolo rok tzn kupi jesienia pojezdzi jesien zime wiosne lato jesien i wyrzuci przed zima te opony na zlom bo i tak po lecie trzymanie zima bedzie do niczego

Na to też nie mamy dowodów, więc to też nie są fakty tylko przekonania.

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #64 dnia: 02 Czerwca 2024, 11:42:08 »
fakty sa takie ze miekka mieszanka gumy opony (zimowej czy wielosezonowej) nie nadje sie na lato. zuzycie opony wielosezonowej w upalne dni gdzie asfalt ma 50 stopni jest gigantyczne i po takim lecie taka spalona i stwardniala guma zima nie nadaje sie wogole do jazdy po sniegu. testy pokazuja jak zachowuje sie opona nowa w roznych warunkach. nigdy nie pokazuja testow jak zachowuje sie taka opona wielosezonowa po lecie gdy dostanie temperaturowo w kosc. no chyba ze ktos kupuje opony na okolo rok tzn kupi jesienia pojezdzi jesien zime wiosne lato jesien i wyrzuci przed zima te opony na zlom bo i tak po lecie trzymanie zima bedzie do niczego

Na to też nie mamy dowodów, więc to też nie są fakty tylko przekonania.

Nie potwierdza tego też praktyka życiowa. Nie zauważyłem, żeby jazda latem szkodziła wielosezonom.  Co więcej nie zauważyłem, żeby szkodziła też zimówkom - to mityczne znikanie bieżnika w oczach to bzdura.

Mam w jednym aucie stare wielosezony, które już wręcz chciałbym wypierdzielić na śmietnik, ale od kilku lat nie mogę ich zjeździć pomimo że latem jeżdżę najwięcej.

Offline igorqq

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #65 dnia: 02 Czerwca 2024, 12:55:20 »
Nie potwierdza tego też praktyka życiowa. Nie zauważyłem, żeby jazda latem szkodziła wielosezonom. Co więcej nie zauważyłem, żeby szkodziła też zimówkom - to mityczne znikanie bieżnika w oczach to bzdura. Mam w jednym aucie stare wielosezony, które już wręcz chciałbym wypierdzielić na śmietnik, ale od kilku lat nie mogę ich zjeździć pomimo że latem jeżdżę najwięcej.

Tutaj mamy znowu dowód anegdotyczny :) - wybacz przypierdzielanie się i dzielenie włosa na czworo. Mam na tym punkcie lekkiego jobla. Takiego jobla neofity, które stosunkowo niedawno nawrócił się analizę danych, wyciągania wniosków z danych oraz odróżniania danych od przekonań. Ale tak - to przekonanie o tym ponadnormatywnym zużyciu np. zimówek w temperaturze +7 stopni uznać należy za fikcję. Nie znam żadnych wiarygodnych danych, które by to potwierdzały.
Generalnie w temacie dyskusji - szkoda, że nie ma statystyk mówiących o tym jakie opony miały auta uczestniczące w zdarzeniu drogowym. Zestawiąjąc tego typu dane z innymi danymi można by próbować wyciągać jakieś ogólniejsze wnioski :)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #66 dnia: 02 Czerwca 2024, 13:06:33 »
A ja dam taki przykład:

Parking, śnieg dosyć świeży, pojedyncze ślady innych aut, temp na minusie.

Dwa auta obok siebie.

Auto nr 1. Lexus gx (odpowiednik landcruisera) napęd AWD i opony Michelin CC po 25k.km.

Auto nr2. Pickup, 4,3 V6 Rwd (wiadomo co to znaczy przy lekkim tyle pickupa) i stare zimowe Bridgestone Blizzak używane cały rok !!!

Ruszamy i...co obstawiacie przy ruszaniu AWD vs Rwd w śniegu ?  :-)

Potem było hamowanie a potem następny etap załączenie w pickupie AWD  :shock:

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #67 dnia: 02 Czerwca 2024, 13:17:42 »
Ale tak - to przekonanie o tym ponadnormatywnym zużyciu np. zimówek w temperaturze +7 stopni uznać należy za fikcję. Nie znam żadnych wiarygodnych danych, które by to potwierdzały.

Niestety propaganda konsekwentnie wbijana ludziom do głów jest zadziwiająco skuteczna i trwała. Ale dla mnie OK - przynajmniej oponiarze mają lepszy ruch w interesie. Natomiast jeśli ktoś myśli samodzielnie, to potrafi sam sobie znaleźć rozwiązanie optymalne dla siebie i się go trzymać, nawet jeśli inni będą mu się pukali w czoło.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 02 Czerwca 2024, 20:16:53 »
@ledziu może w Twoim teście problemem nie były całoroczne CC2, a Lexus GX po szkodzie całkowitej ekonomicznej nie technicznej?

Lećmy kolejne 5 stron, robi się coraz ciekawiej. :)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: 02 Czerwca 2024, 21:12:23 »
W bolidzie Ledzia to i cztery ślady po oponach mogą być widoczne .Bo szkoda całkowita ekonomiczna kryje różne zagadki,  utajnia nawet numer VIN.  :grin:

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #70 dnia: 02 Czerwca 2024, 22:17:43 »
Fakty są takie, że opony zimowe są trochę lepsze na śniegu i sporo gorsze gdy śniegu nie ma.

Według jednych testów. Według innych testów jest inaczej. Zależy kto płaci za testy :P. Możesz sobie wybrać testy, którym chcesz wierzyć, masz do tego pełne prawo - ale nie nazywaj tego faktami, dopóki nie masz niezbitych dowodów.

Nie no czekaj... Ale widziałeś jakieś testy, w których opony zimowe mają krótszą drogę hamowania od całorocznych na suchej lub mokrej nawierzchni (nie zaśnieżonej)? Poszukałem teraz kilka minut i nie znalazłem ani jednego...

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 02 Czerwca 2024, 22:50:01 »

Nie no czekaj... Ale widziałeś jakieś testy, w których opony zimowe mają krótszą drogę hamowania od całorocznych na suchej lub mokrej nawierzchni (nie zaśnieżonej)? Poszukałem teraz kilka minut i nie znalazłem ani jednego...
A w jakiej temperaturze otoczenia?
Poszukaj jeszcze testów dot. drogi hamowania letnich i wielosezonowych przy temp. 25-30 stopni. Możesz się mocno zdziwić. Niestety im zimniej i im cieplej to wielosezonowe wypadają gorzej od zimowych czy też letnich.
Jak każdy uniwersalny produkt jest ok dla „majsterkowicza”. Coś jak z multitool’em, który jest dobry ale dla MacGywera. :)
« Ostatnia zmiana: 02 Czerwca 2024, 22:52:39 wysłana przez KubaCamry »

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #72 dnia: 02 Czerwca 2024, 23:10:41 »
Większość kierowców to "majsterkowicze".

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #73 dnia: 03 Czerwca 2024, 09:05:55 »
Już nie te czasy, teraz dla wielu problemem jest wymiana żarówki. Kiedyś tak, prawie każdy kierowca.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #74 dnia: 03 Czerwca 2024, 10:21:42 »
Już nie te czasy, teraz dla wielu problemem jest wymiana żarówki. Kiedyś tak, prawie każdy kierowca.

W sensie technicznym zgoda - coraz więcej osób nie posiada jakiejkolwiek wiedzy technicznej.

Ale w tamtym cytacie słowo "majsterkowicz" użyte było w sensie "nie zawodowiec". Dlatego wziąłem w cudzysłów.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl