Autor Wątek: Jakie opony całoroczne?  (Przeczytany 20372 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Odp: Jakie opony całoroczne?
« Odpowiedź #90 dnia: 28 Sierpnia 2024, 23:53:55 »
Ostatni test opon całorocznych w Tyre Reviews https://youtu.be/1kyPJcnSCC0?feature=shared
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Ludwik55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #91 dnia: 17 Listopada 2024, 13:56:13 »
Wracam do tematu chociaż już tutaj zgłębiony, stoję przed wyborem kupna opon zimowych, wtedy musiałbym kupić dodatkowo felgi i czujniki albo opony całoroczne co byłoby tańszym wyborem.
Tylko że opony to  prawie najważniejszy wybór dla bezpieczeństwa i stąd moje obawy do opon całorocznych i może tutaj nie powinno się szukać oszczędności, co sądzicie, pzdr

Online marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #92 dnia: 17 Listopada 2024, 14:46:19 »
- jak mieszkasz w terenie podgórskim/górskim lub jeździsz zimą w góry to drugi komplet z zimówkami
- jak mieszkasz z dala od gór i sie tam nie zapuszczasz, jeździsz głównie głównymi drogami, po mieście i jeździsz mało to całoroczne.

Jeśli mało jeździsz to wywalenie kasy na dwa komplety się nie opłaci, bo po 4-5 latach zimowki i tak należy wymienić i będzie płacz, bo niby nie zużyte ale guma się starzeje. Lepiej więc wtedy mieć całoroczne. Po tym okresie pewnie i tak juz będą do wymiany, więc założysz nowe które mogą byc skuteczniejsze od kilkuletnich zimówek. Ale tak jak napisałem na początku, jeśli zdarza Ci się jeździć zimą w górach to nie ma miejsca na kompromisy, zwłaszcza, że w rav4 jest niby jakiś problem z zakładaniem łańcuchów.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #93 dnia: 17 Listopada 2024, 15:01:56 »

Wracam do tematu chociaż już tutaj zgłębiony...
Tylko że opony to  prawie najważniejszy wybór dla bezpieczeństwa i stąd moje obawy do opon całorocznych i może tutaj nie powinno się szukać oszczędności, co sądzicie, pzdr
Myślę, że masz rację i kompromis na oponach to zły pomysł, choć bardzo praktyczny.
Ja wybieram nie ekonomicznie zawsze 2x komplet dedykowany.
Oczywiście to mój punkt widzenia.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Online marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #94 dnia: 17 Listopada 2024, 15:09:36 »
Ja od razu sie przyznaje że nigdy nie jeździłem na całorocznych. No ale ja przynajmniej dwa, trzy razy zimą zapuszczam się w góry i nie raz poprzednim autem (Tucson FWD) miałem sytuacje że udało sie podjechać na jakąś górkę na styku. Przypuszczam, że na całorocznej by się nie udało. Albo musiałem jechać sporo kilometrów po śniegu i tez wolałbym nie rezygnować nawet z ułamka przyczepności. Wszystko kwestia wyważenia potrzeb, kasy i akceptacji sytuacji że odpuścimy jakiś wyjazd bo zrobił się armageddon.
Do następnego auta nr 2 w domu kupię zapewne całoroczne.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #95 dnia: 17 Listopada 2024, 15:13:03 »
W tym miesiącu założyłem Pirelli Cinturato All Season SF3 na Aurisa II oraz C-HR mk2, zobaczymy jak będą się spisywać. Pierwsze obserwacje w Auris brak zmian w głośności względem poprzednich letnich Michelin ale w C-HR od razu było głośniej, lub dźwięk był inny. Na pewno zauważalna różnica, ale po kilku kilometrach przestałem na to zwracać uwagę.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #96 dnia: 17 Listopada 2024, 16:44:02 »
Będzie dobrze, wszak są nowe :)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Nimrod-PW

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #97 dnia: 17 Listopada 2024, 20:18:08 »
Też jeżdżę na całorocznych Pirelli Cinturato All Season SF3 i jestem zadowolony i z trzymania na suchej i mokrej powierzchni oraz z głośności. No poprzednim samochodzie rav4 2.0 benzyna miałem Pirelli Cinturato All Season SF2 i przejeździłem całą zimę wprawdzie praktycznie tylko po mieście ale przy takich sytuacjach jak wyjazd z zasypanej zatoczki parkingowej gdzie po przejechaniu pługu zwały śniegu sięgały do wysokości progu wyjeżdżałem bez najmniejszego problemu przy napędzie tylko na przód, a sąsiad stojący obok samochód na zimówkach nie dał rady i musiałem go wypychać. Z tego co czytałem to jedyna wada opon całorocznych Pirelli to że się szybko zużywają.

Offline gilal

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #98 dnia: 17 Listopada 2024, 21:04:00 »
Witajcie
Może ktoś z Was już zmienial opony, ale letnie. Jakie polecacie?
U mnie siedzą 232/55 19 Tak patrzyłem na ranking to polecane Michelin Primacy 4.
Dziękuję za pomoc

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #99 dnia: 17 Listopada 2024, 21:18:15 »
po 4-5 latach zimowki i tak należy wymienić

że się szybko zużywają.

Problem z szybkim zużywaniem się opon i szybką utratą właściwości wynika z niedostatecznej zawartości gumy w gumie. Koncerny oszczędzają na nas i wycierają sobie gęby ekologią.

Dlatego - pomimo że jestem uniosceptykiem - uważam, że to dobrze że UE postanowiła docisnąć gumiarzy w tej kwestii, że opony mają dłużej trzymać parametry. To jest kpina jak szybko dzisiejsze opony tracą właściwości. Tak nie powinno być! Naście lat temu założyłem komplet 10-letnich zimówek Sava będąc przekonanym, że raczej do niczego się już nie nadają. Tymczasem one kleiły się do każdej nawierzchni jak wściekłe i nie miały żadnych spękań ani innych oznak zużycia. Przy oponach z dzisiejszej produkcji można o tym zapomnieć. Kilkuletnie Nokiany (tzw. marka premium) nadają się właściwie do wyrzucenia bo na mokrym auto zachowuje się jak na nartach a na suchym piszczą przy skręcie na każdej nawierzchni i w każdej temperaturze.

Offline Ludwik55

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #100 dnia: 18 Listopada 2024, 12:58:13 »
Mało ostatnio jeżdżę więc przeważa myśl o całorocznych
W zimie to w ogóle sporadycznie i zakładam że opony całoroczne dadzą radę, tak sądzę po tym co napisaliście.
Moje obawy to sezon letni, czy opony odstają parametrami od letnich i wtedy męczyłbym się z nimi przez 80 % czasu w jakim jeżdżę, dzięki za wpisy, pzdr

Offline topoll

• Toyot Spamer
Jakie opony całoroczne?
« Odpowiedź #101 dnia: 18 Listopada 2024, 13:47:18 »
W granicach normalnej jazdy - czytaj z grubsza zgodnej z przepisami - wielosezonowe opony premium nie odstają od letnich na tyle by było to uciążliwe.
Zaznaczyłem opony premium, ponieważ na budżetowych nie jeździłem więc nie mam własnego doświadczenia.
« Ostatnia zmiana: 18 Listopada 2024, 13:48:54 wysłana przez topoll »

Online marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #102 dnia: 18 Listopada 2024, 13:58:12 »
Zasadniczo jeżdżąc normalnie w lecie nie ocieramy sie nawet o granice przyczepności. No może na deszczu trochę ale tu caloroczna tez powinna sobie dobrze radzić. Tak że z tego co napisałes to w Twoim wypadku wybór całorocznych jest jak najbardziej uzasadniony.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Ludwik55

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #103 dnia: 18 Listopada 2024, 14:06:47 »
 Rozważam tylko premium ale modelu jeszcze nie wybrałem, zaskakujące że testy ADAC wykazują że w lecie na suchym i mokrym opony zimowe mają lepsze oceny od całorocznych, pzdr

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #104 dnia: 18 Listopada 2024, 14:13:31 »
W poście nr 91 masz test porównawczy Tyre Review. Jak dla mnie dużo bardziej wiarygodni od ADAC.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl