0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Cytat: wszim w 17 Grudnia 2024, 15:41:49Wszystkie żarówki LED kierunkowskazu kupione na Ali zdychają mi po kilku miesiącach. Ma ktoś konkretne do polecenia które przeżyją ze 2 lata?Patrz wcześniejszy post....
Wszystkie żarówki LED kierunkowskazu kupione na Ali zdychają mi po kilku miesiącach. Ma ktoś konkretne do polecenia które przeżyją ze 2 lata?
Mnie zastanawia, dlaczego np. Toyota w fabryce zakłada ledy do jednego rodzaju świateł, a np. w lusterkach, podświetlanie progów czy kierunkowskazy to żarnikowe żarówki? Instalacja nie przystosowana do LEDów, czy oszczędność?
Cytat: topoll w 28 Maja 2024, 14:27:39Obydwie tak są opisane. Jedna świeci dookolnie a druga półsferąO losie, to dokładnie te:https://www.sklepledowy.pl/pl/p/Toyota-Rav4-V-Swiatlo-wsteczne-cofania-LED-W16W-T15-Opticon-Premium-1-zarowka/4873Paweł.
Obydwie tak są opisane. Jedna świeci dookolnie a druga półsferą
Oryginalne czyli żarowe. Nie problem, że nie przeżywają ale że marnie świecą. I nie jest głównym tego powodem, że są zwykłymi żarówkami, lecz ustalona przez konstruktorów toyoty zbyt wysoka częstotliwość pracy kierunkowskazów w rav4 w stosunku do innych marek. To widać wyraźnie. Czas świecenia jest krótszy od bezwładności termicznej włókna, skutkiem czego żarówka nie rozświetla się w pełni. Od początku mi to przeszkadzało, nie czułem że kierunki dobrze widać w jasny dzień, bo widziałem jak w innych rav4 jest marnie. Stąd od razu na początku zmieniłem na jasne LED. Niestety wszystkie typy jakie użyłem szybko umierają.