Autor Wątek: LEDy zamiast tylnych żarówek w kierunkowskazach  (Przeczytany 6631 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
Odp: LEDy zamiast tylnych żarówek w kierunkowskazach
« Odpowiedź #30 dnia: 19 Grudnia 2024, 12:25:56 »
The Care Nut opisał problem swego klienta z produktem od majfrendów https://www.youtube.com/watch?v=FPKN25EpN6s

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #31 dnia: 19 Grudnia 2024, 13:53:37 »
Wszystkie żarówki LED kierunkowskazu kupione na Ali zdychają mi po kilku miesiącach. Ma ktoś konkretne do polecenia które przeżyją ze 2 lata?

Patrz wcześniejszy post....
Patrzyłem na to ale zabrakło mi konkretu. Tzn model i ile ci w rav4 wytrzymały.

Offline dzejdzej007

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Lexus GS350
« Odpowiedź #32 dnia: 19 Grudnia 2024, 15:42:57 »
Model nie ma znaczenia bo w każdym aucie może być inny - liczy się żeby był dobry producent taki jak napisałem i żarówka z zakresem napięcia oczywiście a nie badziewia na 12v, które padają jak tylko będzie skok napięcia.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #33 dnia: 20 Grudnia 2024, 00:14:02 »
Kwestia producenta i jego brandu w wydaniu chińskim bywa dyskusyjna, także podawane przez nich parametry. Żarówki na ktore narzekałem że padły miały określone 12-24V. Zdecydowanie najbardziej pomocne  jest podanie linku do konkretnej żarówki z argumentem, że działają odpowiednio długi czas. Skorzystałem więc z rekomendacji kolegi @wpisdu i takie zamówiłem.

Offline dzejdzej007

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 20 Grudnia 2024, 13:18:10 »
Jeśli producent ma słabą kontrolę jakości to jest i tak loteria, nawet jeśli zamówisz ten sam model co ktoś inny i jemu działa parę lat. BTW - Te co zamówiłeś wcześniej to mają słabe opinie na allegro i Ali zarówno sklep i jak żarówka....

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #35 dnia: 20 Grudnia 2024, 13:55:31 »
Mnie zastanawia, dlaczego np. Toyota w fabryce zakłada ledy do jednego rodzaju świateł, a np. w lusterkach, podświetlanie progów czy kierunkowskazy to żarnikowe żarówki? Instalacja nie przystosowana do LEDów, czy oszczędność?

Offline dzejdzej007

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 20 Grudnia 2024, 16:39:22 »
Mnie zastanawia, dlaczego np. Toyota w fabryce zakłada ledy do jednego rodzaju świateł, a np. w lusterkach, podświetlanie progów czy kierunkowskazy to żarnikowe żarówki? Instalacja nie przystosowana do LEDów, czy oszczędność?

Czarna magia dla mnie też bo nie ma żadnego wzoru - w Lexusie mam cały tył w LED, w lusterkach kierunkowskazy też LED, przednie lampy LED, ale oczywiście przednie kierunki zostawili na żarówkach :D
Chyba kwestia, żeby mieli co robić podczas kolejnych liftów. Jakby wszystko dali od razu na LED to by potem się klienci rzucali, że nic nie zmienili przez kolejne 5 lat:)

Offline radek2020

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 23 Grudnia 2024, 09:48:07 »
Obydwie tak są opisane. Jedna świeci dookolnie a druga półsferą

O losie, to dokładnie te:
https://www.sklepledowy.pl/pl/p/Toyota-Rav4-V-Swiatlo-wsteczne-cofania-LED-W16W-T15-Opticon-Premium-1-zarowka/4873

Paweł.

Czy te wszytskie ledowe światałka podłącza się bez problemu w miejsce wyjętej  tradycyjnej żarówki ? nie potrzeba żadnych przejściówek złączek  itp ?
Pozdrawiam wszytskich i życzę wesołych Świąt

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #38 dnia: 23 Grudnia 2024, 10:23:10 »
Oryginalne czyli żarowe. Nie problem, że nie przeżywają ale że marnie świecą. I nie jest głównym tego powodem, że są zwykłymi żarówkami, lecz ustalona przez konstruktorów toyoty zbyt wysoka częstotliwość pracy kierunkowskazów w rav4 w stosunku do innych marek. To widać wyraźnie. Czas świecenia jest krótszy od bezwładności termicznej włókna, skutkiem czego żarówka nie rozświetla się w pełni. Od początku mi to przeszkadzało, nie czułem że kierunki dobrze widać w jasny dzień, bo widziałem jak w innych rav4 jest marnie. Stąd od razu na początku zmieniłem na jasne LED. Niestety wszystkie typy jakie użyłem szybko umierają.
Za karę powinieneś postać za autem z mocnymi led na kierunkach w nocy na skrzyżowaniu z długą zmianą świateł.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #39 dnia: 23 Grudnia 2024, 16:00:00 »
Na szczęście wszelkie maści tanie ledy szybko padają, ... i użytkownicy pokornie wracają do starych, sprawdzonych ;)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #40 dnia: 23 Grudnia 2024, 19:27:41 »
Albo co gorsza oszczędzają te led-y i sygnalizują skręt a nie jego zamiar albo nie włączają kierunkowskazu w ogóle.

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #41 dnia: 24 Grudnia 2024, 00:27:32 »
Mam zamontowane prawie od nowości   wszystkie kierunki na ledy.  Jak do tej pory wszystko działa bez problemu.

2 sztuki 7440 7440NA Wy21w Canbus Bezbłędna żarówka LED Bursztynowo-żółta Wbudowany rezystor przeciwzakłóceniowy do kierunkowskazów RAV4
https://a.aliexpress.com/_EG0UKDE

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl