To doprecyzowując; mam vLinkera FD (prawdopodobnie, na szopi tytuł brzmiał: "Vgate vLinker FD + ELM327 Bluetooth 4.0(...)") i działa z z ravką z 2020 exe awdi. O ile w hybrydach 3 generacji (żony yariska np.) wciśnięty był 24/7 i działał tak w ravce i corolli jak włączę auto i apkę bez wyciągania to apka wiesza się na identyfikowaniu samochodu i tym oknie pokazującym napięcie akumulatora 12V dlatego wystarczy po włączaniu auta wyciągnąć i włożyć vlinkera i działa ok. Czasami jakieś "zgrzyty" występują ale to raczej z winy telefonu.
Co do gadania z telefonem to znaczenie ma wersja BT. Testowałem HA na różnych "sprzętach" od Samsunga J1 (j100) z 2015r z BT 4.0 z nowszym customowym androidem... 4.4? Działa bdb, odczyty są wolniejsze ale bardzo stabilne. Problem jest z wygenerowaniem raportu i ogólnym działaniem; przez brak ramu dłuższe raporty (godzina jazdy czy dłużej) po prostu wysypywały aplikację. Dalej testowałem i chyba na nim ostatecznie zostanę to Samsung A3 z 2016r i BT 4.1 (też jakiś custom rom, nawet nie wiem jaki), znacznie szybszy, już niewiele wolniejszy od obecnych telefonów no i nie ma problemów z raportami + ekran większy i amoledowy który lepiej w nocy wygląda (+ w systemie mam opcje dostosowania RGB). Dalej to był mój starszy Xiaomi Mi Mix 2S (2018) z bt 5.0 i też customem; absolutna rakieta ale bez amoleda do tego ekran mam zbity i wykorzystuję go do zdjęć googla bo ma nielimitowane... No i dalej zaczynają się schody. Samsung S20 FE 2020 bt 5.0, działał bardzo szybko ale... bardzo rzadko. Bardzo często prędkość odczytu potrafiła spadać do 0,6 na sekundę co w porównaniu z mixem gdzie (w yarisce) było stałe jak skała 4,5 robiło kolosalną różnicę. Problemem jest One UI, jakiś ich tablet zachowywał się identycznie. Obecnie mam Nothing Phone 2 i po pierwsze; w pionie nie widzę odczytów i w sumie nie analizowałem tego na ravce ale ten prostokąt jest cały czas zielony więc znacznie lepiej od samsunga niemniej widzę że prędkość odczytu potrafi spadać możliwe że w okolice poniżej 2 ale najczęściej jest w "miarę".
Trochę mnie ravka zdziwiła bo jest wolniejsza od corolli, tam w połączeniu z Mixem miałem nawet 10-11 odczytów na sekundę ;p