Autor Wątek: hybrid assistant nie działa poprawnie  (Przeczytany 7849 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
Odp: hybrid assistant nie działa poprawnie
« Odpowiedź #15 dnia: 24 Maja 2024, 11:40:42 »
Widze że nie ma żadnej reguły  :-( 
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #16 dnia: 24 Maja 2024, 11:48:08 »
Bodaj od MY’23 ten problem zaistniał, chyba, że się mylę?
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Online marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 24 Maja 2024, 12:02:42 »
Ja mam MY21
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #18 dnia: 26 Maja 2024, 21:00:38 »
Ja tez mam My21 mimo że produkcja 2020-10 i działa.
Ja mam vLinker FD+. Może ten Plus ma znaczenie lub model telefonu ?
W Oplu Mokka żony też ten zestaw działa bez problemu, tyle, że inne apki.

Online marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 26 Maja 2024, 22:15:04 »
No moze ten + ma znaczenie ale nie mam jak tego sprawdzić. Kumpel z pracy ma ODB Linka któregoś i w corolli mu działa tylo że przez tą pracę on-line to trudno mi się z nim spotkać. FD też jest na liście zgodnych wymieniony jednym ciągiem z FD+.

Tutaj https://priuschat.com/threads/my-hybrid-assistant-obdlink-lx-wont-work-with-a-gen-4.230119/. jeden gość z Priusem miał ten sam problem i rozwiązał go przez jakieś resety, ponowne parowanie itp. Popróbuję jutro jak znajdę chwilę czasu

Hmm. @Kroll - w opisie masz dwie ravki FWD i AWDi - w której próbowałeś? Markid-owi działa w FWD, Topoll  AWD-i - nie działą, podobnie ja. Ari ma AWDi i działa po jakiś restartach czyli coś podobnego co opisał gościu w tym artykule, do którego wrzuciłem linka. Może to z AWDi HA ma jakiś kłopot???
« Ostatnia zmiana: 26 Maja 2024, 22:29:38 wysłana przez marekj »
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #20 dnia: 26 Maja 2024, 23:18:17 »
U mnie może jeszcze to być kwestia starego tabletu Lenovo. Wygrzebałem jakieś 3-4 letniego złomka, ponieważ HA z moim telefonem nie gada w ogóle.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 AWD-i 2020
« Odpowiedź #21 dnia: 27 Maja 2024, 08:47:07 »
To doprecyzowując; mam vLinkera FD (prawdopodobnie, na szopi tytuł brzmiał: "Vgate vLinker FD + ELM327 Bluetooth 4.0(...)") i działa z z ravką z 2020 exe awdi. O ile w hybrydach 3 generacji (żony yariska np.) wciśnięty był 24/7 i działał tak w ravce i corolli jak włączę auto i apkę bez wyciągania to apka wiesza się na identyfikowaniu samochodu i tym oknie pokazującym napięcie akumulatora 12V dlatego wystarczy po włączaniu auta wyciągnąć i włożyć vlinkera i działa ok. Czasami jakieś "zgrzyty" występują ale to raczej z winy telefonu.

Co do gadania z telefonem to znaczenie ma wersja BT. Testowałem HA na różnych "sprzętach" od Samsunga J1 (j100) z 2015r z BT 4.0 z nowszym customowym androidem... 4.4? Działa bdb, odczyty są wolniejsze ale bardzo stabilne. Problem jest z wygenerowaniem raportu i ogólnym działaniem; przez brak ramu dłuższe raporty (godzina jazdy czy dłużej) po prostu wysypywały aplikację. Dalej testowałem i chyba na nim ostatecznie zostanę to Samsung A3 z 2016r i BT 4.1 (też jakiś custom rom, nawet nie wiem jaki), znacznie szybszy, już niewiele wolniejszy od obecnych telefonów no i nie ma problemów z raportami + ekran większy i amoledowy który lepiej w nocy wygląda (+ w systemie mam opcje dostosowania RGB). Dalej to był mój starszy Xiaomi Mi Mix 2S (2018) z bt 5.0 i też customem; absolutna rakieta ale bez amoleda do tego ekran mam zbity i wykorzystuję go do zdjęć googla bo ma nielimitowane... No i dalej zaczynają się schody. Samsung S20 FE 2020 bt 5.0, działał bardzo szybko ale... bardzo rzadko. Bardzo często prędkość odczytu potrafiła spadać do 0,6 na sekundę co w porównaniu z mixem gdzie (w yarisce) było stałe jak skała 4,5 robiło kolosalną różnicę. Problemem jest One UI, jakiś ich tablet zachowywał się identycznie. Obecnie mam Nothing Phone 2 i po pierwsze; w pionie nie widzę odczytów i w sumie nie analizowałem tego na ravce ale ten prostokąt jest cały czas zielony więc znacznie lepiej od samsunga niemniej widzę że prędkość odczytu potrafi spadać możliwe że w okolice poniżej 2 ale najczęściej jest w "miarę".
Trochę mnie ravka zdziwiła bo jest wolniejsza od corolli, tam w połączeniu z Mixem miałem nawet 10-11 odczytów na sekundę ;p

Online marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 27 Maja 2024, 10:57:49 »
Napisałem do nich na fejsbuku. Odpisali żeby pocztać FAQ, potem zeby sprawdzic czy auto jest na liście obsługiwanych. Na liście jest RAV4 MY19  - no ja mam MY21...
Zerknąłem do logów. Jest taki zapis:

16:16:41.931 CARTYPE: Detecting car: VIN=JTMD63FVX0D------ Model=
16:16:41.932 CARTYPE: VIN not found: 'D63F'

No i tu mamy problem. Z tego co gdzieś doczytałem to ten numer da się wklepać ręcznie. Pytanie więc czy ktoś z ravką AWDi któremu działa HA mógłby podesłać cyferki 3-6 VINu?

EDIT: W akutalnej wersji apki nie widzę sekcji "database maintnance" gdzie niby można wpisać inny kod niż dekodowany z VINu. Jest tylko w innym miejscu ręczny wybór modelu auta, a tam tylko RAV4 AUS.... - pójdę do auta to sprawdzę czy coś to zmienia.
« Ostatnia zmiana: 27 Maja 2024, 11:25:50 wysłana przez marekj »
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Online marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 27 Maja 2024, 15:31:57 »
Nie pomogło.... Zatem poczekam co tam odpiszą z HA
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Online marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 27 Maja 2024, 17:11:50 »
Jedak znalazłem miejsce gdzie można ręcznie kod z VIN podać. To podzieli się ktoś fragmentem VINu? Najlepiej z AWDi

Mój początek jest
JTMD63FV...   potrzebuję znaki od 4 do 7 - w moim wypadku jest to D63F

Jak ktoś ma tam inną kombinację a najlepiej wie że działa mu HA to poprosze ładnie.

@Markid - wiem że masz FWD ale jakbys tez podeslał swój numerek to może zaskoczy albo przynajmiej bedę wiedział które znaki nie stanowią problemu bo mamy takie same
« Ostatnia zmiana: 27 Maja 2024, 17:14:24 wysłana przez marekj »
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Kroll

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4 V Exe
« Odpowiedź #25 dnia: 27 Maja 2024, 17:39:24 »

Próbowałem na FWD , przy próbie łączenia finał ciągle ten sam - "unknow". Support tez mnie odełał do FAQ
« Ostatnia zmiana: 27 Maja 2024, 17:45:03 wysłana przez Kroll »
Rav4 V -  Exe FWD
Rav4 V - Exe AWD-i

Online marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 27 Maja 2024, 17:51:08 »
@Kroll - jakie masz początki VINów w tych autach ? (pierwsze 9 znaków - w szczególności 4-7)

HA na początku odczytuje z VINu model auta. Używa do tego znaków 4-7. U mnie w logach jest komunikat że moja kombinacja tych znaków nie jest znana. Może jak sie zbierze to kupy tutaj kilka nr VIN z różnych aut, działających i nie to uda się wykminić na jaki go pdmienić w apce. Ponoć można to zrobić w apce HA.
« Ostatnia zmiana: 27 Maja 2024, 17:54:40 wysłana przez marekj »
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 AWD-i 2020
« Odpowiedź #27 dnia: 27 Maja 2024, 23:37:00 »
Co do vinu to podaję mój od początku: JTMDW3FV90... Ciekawe czy zadziała, może tym mykiem dało by się podłączyć do hybrydy 5 generacji w corollach...?

Offline Kroll

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4 V Exe
« Odpowiedź #28 dnia: 28 Maja 2024, 10:42:06 »
Nie wiem czy coś to da…ale voila ,   -  JTMY53FV40
Rav4 V -  Exe FWD
Rav4 V - Exe AWD-i

Online marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #29 dnia: 28 Maja 2024, 14:27:41 »
@Ari93 - po podaniu Twojego kodu HA wykrył że samochód to RAV4 po czym aplikacja padła. Z Twojego VINu wynika że masz akumulator NiMH, w moim aucie jest Li-Ion - to może mieć fundamentalne znaczenie dla działania Apki

@Kroll - po podaniu Twojego kodu mamy unknown. Chyba masz Li-Ion ale jakoś vin decoder mi tego nie pokazał

A jest ktoś kto ma akumulator Li-Ion i działa ma HA?

Pozdrawiam
Marek

RAV4:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl